Verdidebatt

Vanvittig overskrift Vårt Land

Det hadde vært en fordel for den offentlige samtale om journalister forsøkte å få frem det som ble sagt, i stedet for å jakte på gode overskrifter. Jeg har aldri sagt at det er "Vanvittig å få barn uten erotikk".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I gårsdagens papriavis er jeg intervjuet under overskriften: ”Vanvittig å få barn uten erotikk”. Det er en mistolkning som må stå for avisas egen regning. Jeg har aldri sagt eller ment det. Barn er blitt til både med og uten erotikk fra tidenes begynnelse. Journalisten stilte meg følgende (oppfølgings)spørsmål:

”Du sier: «Det er noe mystisk ved det. Uten et mystisk perspektiv på livet, kan man spørre om det ikke er ganske vanvittig å sette nye mennesker inn i verden. Alle gjør det allikevel, men jeg tror spørsmålet etter legitimering etter hvert kommer». Kan du utdype dette? Er det du sier at man ved å lage barn uten erotikk og den mystiske siden ved å unnfange et barn, må begrunne bedre valget om å få barn enn når man får barn som resultat av erotikk/et kjæresteforhold?”

Jeg skulle sagt NEI, men gav dessverre et utdypende svar. Det ble ikke tatt med i avisa, som kjørte sin tabloide overskrift uten sammenheng med det jeg sa. Her er mitt svar: ” Å gi det et mystisk perspektiv, er kanskje min løsning. Andre har andre tanker om hvorfor de har fått barn, de aller fleste reflekterer antakelig ikke så veldig over det i det hele tatt, men får barn fordi det er noe man ønsker. Vår kultur har vært preget av "moderskapsmaset" i lang tid, som blant annet Toril Moi og andre feminister har påpekt. Barnløse har blitt møtt med spørsmålet "Hvorfor får du ikke barn?" De siste årene har det vært en økende fokusering på frivillig barnfrihet - av ulike grunner. Det aktualiserer en legitimering av det å få barn.

At noen velger bort det andre finner mest naturlig av alt – å få barn – gjør at spørsmålet «Hvorfor får du ikke barn?» blir snudd til: «Hvorfor får du barn?» I en kultur hvor det å få barn som regel er en kontrollert prosess som følge av en skapelsesbeslutning, ligger dette motspørsmålet snublende nær. Det å få barn er i ferd med å bli et valg som i økende grad måtte begrunnes.”

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt