Verdidebatt

The Norwegian Games

OL er ute. Vi må vende et blad.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norske sommeridrettsutøvere har kommet hjem med halen mellom beina. De dårligste resultater på 52 år er levert og debatten om skyld og ansvar er i full gang. For utøverne er det største å få lov å delta i OL. Som en idrettsnasjon burde også Norge en gang i mellom arrangere lekene, men vi har sagt nei til å gjøre det i overskuelig tid. Nå er det bare kretsen rundt IOC-Norge og Olympiatoppen som har noen form for entusiasme for et slikt arrangement her.

I går skrev VG på lederplass en del om hvordan deres avsløringer rundt IOC gikk verden rundt og reduserte mulighetene for at OL kan arrangeres i demokratiske land. Konklusjonen er at man nå må til mer eller mindre korrupte diktatorer med sans for IOCpampenes livsstil for å drive kommersen videre. Disse er også villige til å la seg bestikke til å samarbeide, så OL vil ikke stoppe opp før det har skjedd noe grunnleggende, slik som at den irske komitéen s ledelse, som er blitt arrestert i Brasil, viser starten på en opprydding. Det tror jeg ikke før jeg ser det.

Nordmenn er ikke alltid renere enn andre, men sannsynligvis er våre beslutningstagere renere enn et gjennomsnittlig medlem av IOC. Hvis vi føler at vi har en forpliktelse til å arrangere OL fra tid til annen kan svaret være å avvikle The Norwegian Games. Hvert fjerde år, startende to år etter siste OL, kan vi invitere ungdom fra hele verden til å delta i idrettsleker her. Vi kan benytte oss av eksisterende infrastruktur, altså strukturer som ville blitt bygget likevel, og selv ha styring på hele prosessen. Vi er gode på å arrangere store idrettsarrangementer her i landet, og vi vil sikkert klare å arrangere fullgode leker etter en stil og standard vi selv kan organisere uten privilegier og stormannsgalskap. Etterbruk er alltid viktig og noe av det mest essensielle ved et OL-arrangement. VG viser til at de fleste OL-satsninger er økonomisk mislykket. Derfor er det på tide å ta det hele ned til et nivå som er lønnsomt og bærekraftig. Gratis blir det aldri, men i en slik setting blir vi frie til å selv sette standarden vi kan leve opp til, og det kan også tenkes at Norge kan arrangere permanente leker hvert fjerde år. Vi vet allerede at noen arrangementer har plass på kalenderen hvert år. Dette vil kunne være et slikt arrangement.

Når det gjelder gjenbruken har vi flere steder i Norge som har lagt ned en del penger i infrastruktur. Tromsø gjorde enkelte forbedringer før sin OLsøknad. Trondheim har sine fasiliteter, Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Oslo, Vikersund og Geilo. Det er fullt mulig å arrangere en helnorsk sportsuke med konkurranser over hele landet til glede og gavn for alle.

Går det bra med vinteridrettene kan vi kanskje til og med prøve oss på en form av sommeridrettene, selv om det nok er lengre frem til internasjonal troverdighet der.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt