Erling Grape

57

Et vakkert kunstverk som provoserer

Márkomeannu Festival er en samisk musikk- og kulturfestival som blir arrangert i Evenes og Skånland, ikke langt fra Evenes flyplass, eller som det samiske navnet på området er, Gállogieddi, og som går av stabelen 28. - 31. juli.

Publisert: 22. jul 2016

Slik er festivalens egen beskrivelse:

Márkomeannu blir arrangert i markasamisk område på Gállogieddi like ved grensen mellom Nordland og Troms på norsk side av Sápmi. Noen arrangementer finner sted i regionen rundt Gállogieddi. Gállogieddi ligger 5 mil fra Harstad, 8 mil fra Narvik, 22 mil fra Kiruna og 26 mil fra Tromsø. Márkomeannu er for barnefamilier, bygdefolket, hele Sápmi og for deg som vil lære mer om dine venners kultur. Du er velkommen enten du har kommager, sko eller støvler på beina.

I likhet med Riddu Riđđu festivalen (25 år i år), nettopp avsluttet, som blir arrangert i Manndalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms, er disse festivalene ikke bare et uttrykk for samisk oppvåkning, det å knytte samisk kultur til nåtiden, men Riddu Riđđu er også en urfolksfestival som knytter bånd mellom urfolk i ulike verdensdeler gjennom dette kulturelle møtet.

I år har Márkomeannu fått laget en plakat som tydeligvis har provosert mange.

"Det vi ønsket å gjøre med denne plakaten var å være med å skape debatt om akkurat dette og vise at all kjærlighet er like mye verdt i det samiske samfunnet", sier produsent for festivalen, Susanne Amalie Langstrand-Andersen til NRK Finnmark.

Spesielt enkelte plasser i Finnmark, Kautokeino og Tana, og noen plasser på svensk side av Sápmi, blir plakaten revet ned mens den får være i fred i Karasjok og i nærområdene til Gállogieddi.

Det er nærliggende å tro at kristne, religiøse har blitt provosert av dette, men samtidig står kristendommen sterkt blant samene i Karasjok og markasamene i Nordre Nordland og Sør-Troms, så det kan ikke være hele forklaringen.

Uansett så synes jeg, uavhengig av etnisitet, religion eller seksuell legning, at plakaten er et vakkert kunstverk som jeg gjerne deler med andre.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere