Anlov Mathiesen

96

Tidenes dårligste fotball-EM

EM skal handle om den absolutte elite. I år handlet det altfor ofte om middelmådighet. Det er ikke lett å se hvordan det kunne blitt ennå dårligere. Bortsett fra om Norge deltok.

Publisert: 11. jul 2016
Fotball er underholdning, og internasjonale mesterskap skal baseres på kamp mellom de aller beste. UEFAs utvidelse fra 16 til 24 lag reduserte kvaliteten merkbart og underholdningen radikalt. Forkledd som en demokratisk inkludering av nasjoner, i virkeligheten selvfølgelig bare et kommersielt utsalg. Alt handler om penger, selv om det ødelegger kvalitet og glede. EM 88 og 04 var også kjedelige, men ikke på denne måten. Å invitere c-nasjoner som utelukkende baserer seg på uthaling av tid og alle mann i egen seksten virker som en dårlig innovasjon. At Island blir stående som et lyspunkt forteller det meste. Ja, de var sjarmerende, men de spilte den verste møkkafotballen det er mulig å forestille seg. Selv Drillos var aldri så ekstreme. Et mesterskap pleier å skape profiler, bygger legender og får frem nye stjerner. Denne gangen må ekspertene grave dypt. Med unntak av noen veldig få spillere som Bale, Kroos, Griezmann, Bonucci og Payet er det vanskelig å se noen som presterte jevnt på et særlig høyt nivå. Og det er ennå vanskeligere å se noen vi ikke visste om fra før. UEFA kan ikke trylle fram individuelle prestasjoner, men det hjelper ikke å drasse med et kobbel av nasjoner som ikke har noe som helst å by på. EM skal handle om den absolutte elite. I år handlet det altfor ofte om middelmådighet. Det er ikke lett å se hvordan det kunne blitt ennå dårligere. Bortsett fra om Norge deltok, noe som ville trukket snittkvaliteten ennå dypere ned i myra.
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

Kanskje 10 mann pr lag er nok

Publisert nesten 6 år siden
Anlov Mathiesen. Gå til den siterte teksten.
Alt handler om penger, selv om det ødelegger kvalitet og glede

Du har helt rett, pengene har ødelagt fotballen. En fryktkultur blant spillerne råder, ikke engang Ronaldo tør å drible og bruke fintene sine. Ingen tør ta et stormløp foran mål av frykt for å svekke forsvaret. Kunne 10 manns lag skaffet mer mål og underholdning?

Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Anlov Mathiesen. Gå til den siterte teksten.
Fotball er underholdning, og internasjonale mesterskap skal baseres på kamp mellom de aller beste. UEFAs utvidelse fra 16 til 24 lag reduserte kvaliteten merkbart og underholdningen radikalt. Forkledd som en demokratisk inkludering av nasjoner, i virkeligheten selvfølgelig bare et kommersielt utsalg. Alt handler om penger, selv om det ødelegger kvalitet og glede.

Jeg er veldig enig med deg her. Det var en sportslig tabbe å utvide (og nå ryktes det at enkelte i UEFA vil ha 32 lag om noen år). Men som du sier, det er pengene som har medført dette trekket. Jeg håper at de går tilbake til 16 lag, men det er nok like vanskelig som å reversere den norske ekteskapsloven... ;)

Kommentar #3

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Bruddfasene

Publisert nesten 6 år siden

Jeg har fulgt brukbart med på et EM med relativt få høydepunkter. En justering jeg mener at UEFA og dommerlauget bør se nærmere på i kommende evalueringsrunder, og som i vesentlig grad kan beskytte underholdningsverdien, er å gi direkte rødt kort for sabotasje av spillet.

I kontring- og bruddfaser i kampens hete, får jeg nemlig inntrykk av at spillerne gjerne kalkulerer med at et gult kort for å dra ned en motspiller når eget lag er i sårbar ubalanse, er fair enough. De tar den straffen for laget og resultatet i sluttprotokollen.

Dommere som trekker opp det gule kortet for filming og holding i motstander-trøya, har vært et viktig tilskudd for kamplederens ABC. Og da gjenstår det etter min oppfatning å gi det røde kortet i situasjoner som oppfattes som direkte sabotasje mot spillets egenart i de match-avgjørende bruddfasene. Og et kjærkomment "krydder" i så måte, fra EM 2016, var da Eden Hazard kopierte Speedy Gonzales på høyreflanken bak linjedommerens rygg.

Slike fotballøyeblikk bør vi få se oftere, og spillere som bruker tegnestifter for å punktere dem, kan godt bli sendt i dusjen!

Kommentar #4

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Ikke helt enig.

Publisert nesten 6 år siden

Jeg er ikke helt enig i det som blir sagt her. Det var flere positive elementer i dette EM:

- Italia spiller langt mindre defensivt enn vanlig

- Wales spiller ganske ok fotball. Ja, det er viktig å skille Wales fra Island her, for Wales har gode spillere og spillere som tør å satse.

- Alle lag som røk ut i gruppespillet var kjedelige lag. Unntaket er Romania, som til tider prøvde å spille i Hagis ånd.

- Lag som spiller som lag går langt. De som ikke har peiling på at fotball er et lagspill, ryker før moroa begynner. Lag som England, og i særdeleshet Belgia, er gode eksempler på sistnevnte.

- 0-0 i finalen (etter 90min) er mye bedre enn 4-0 i 2012

- Dette EM kommer ikke til å bli husket for store dommerfeil. De største feilene gjorde Svein Oddvar Moen (Wales skulle hatt straffe mot Slovakia) og Clattenburg i går da han ga Portugal frispark, og Koscielny gult kort, selv om det var Portugals Eder som handset.

Når dette er sagt, så tror jeg at fotball på dette punktet har noe å lære av ishockey. Hvorfor ikke gjøre slik de gjør med poenggiving i hockey:

Seier etter ordinær tid = 3p

Seier etter spilleforlengelse = 2p,

Tap etter spilleforlengelse = 1p

Tap etter ordinær tid = 0p

Kommentar #5

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Alt var bedre før i tiden?

Publisert nesten 6 år siden
Anlov Mathiesen. Gå til den siterte teksten.
EM skal handle om den absolutte elite. I år handlet det altfor ofte om middelmådighet. Det er ikke lett å se hvordan det kunne blitt ennå dårligere. Bortsett fra om Norge deltok.

Sannheten er nok dessverre at dagens fotballspillere er bedre trent enn noensinne, har bedre ferdigheter, bedre teknikk og bedre taktisk forståelse enn noensinne.

Jeg vil heller enn å mene at dagens fotballag spiller møkkafotball hevde at nivået er så høyt at det er vanvittig vanskelig å spille virkelig god og underholdende fotball fordi motstanden er så effektiv! Gjennomspillene som før åpnet opp et forsvar, blir avlest lenge før pasningen er avlevert, og rummet lukket. De som kunne mottatt ballen i farlige posisjoner blir effektivt blokkert og selv de virkelig utspekulerte dødballene blir gjennomskuet av effektive forsvarsspillere slik at ingen egentlig blir spilt fri og kan dunke ballen i mål med pannebrasken eller foten.

Jo, høyere nivå, jo jevnere kamper, jo vanskeligere for ett av lagene å dominere og jo vanskeligere å klare å spille virkelig god angrepsfotball.

Nei, alt var dessverre ikke så meget bedre før i tiden.

Mvh Sverre

Kommentar #6

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Jo, høyere nivå, jo jevnere kamper, jo vanskeligere for ett av lagene å dominere og jo vanskeligere å klare å spille virkelig god angrepsfotball.

Stemmer.. vi må nok innse at nivået har blitt så høyt, både fysisk og taktisk, at ting blir kjedeligere og mer "effektivt".. det var kanskje sånn i industrien også da samlebåndene erstatta håndverkerne?

Kommentar #7

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Maybe, but ..

Publisert nesten 6 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
pengene har ødelagt fotballen.

Jeg jobber i det kommunale barnevern og av og til kommer jeg borti unge som har en drøm om f.eks. å bli profesjonell skuespiller eller fotballspiller.  Da er det gjerne en hårfin balansegang å legge inn noen ord av fornuft uten å kvele - eller for den del - drepe drømmen.   

Trolig har ikke disse vært med i EM - om de spiller i Europa vet ikke jeg, men for å ende opp i Raqqa - hos IS og gå under betegnelsen "profesjonell" fotballspiller, så må du enten ha gjort en dum retur eller du er blitt plukket opp - eller du er ikke "profesjonell" i det hele tatt, men IS må ha en grunn til å fjerne hodet ditt - her er det 5 som mister hodet sitt visstnok fordi de har vært "profesjoenelle" fotballspillere - jo, jeg kan for så vidt skjønne det hvis de har karriere i Israel, men ... uasett .. så vil ikke dette være veien å gå for å bedre kvalieteten på et mesterskap.

http://heavy.com/news/2016/07/new-isis-islamic-state-daesh-amaq-news-professional-soccer-football-players-al-shaba-al-shabab-team-players-executed-beheaded-uncensored-pictures-photos-report/#comments

Kommentar #8

Thomas Fjelde Krog

0 innlegg  109 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
http://heavy.com/news/2016/07/new-isis-islamic-state-daesh-amaq-news-professional-soccer-football-players-al-shaba-al-shabab-team-players-executed-beheaded-uncensored-pictures-photos-report/#comments

Når jeg ser slikt, tenker jeg at det nesten ville vært synd om det ikke fantes noe helvete og noen evig pine.

Ved synet av slik ondskap er den eneste egentlige trøst at det finnes en muliget for at de som utfører slike handlinger, skal pines med evig ild.

Men som vi vet skal også denne trøsten bli tatt fra oss..

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere