Verdidebatt

Renskning av NT

Det er ikke kristendom selv om det finnes i NT. Og da må det vel renskes bort?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Dette er ikkje kristendom". Det er biskop Erling Pettersen som har uttalt dette (VL 15/6 som siterer fra Stavanger Aftenblad.) Det som ikke er kristendom, er Paulus ord i 1. Kor 6,10f om at homofile ikke skal arve Guds rike. Nå er det ikke direkte Paulus som biskopen omtaler, men predikanter som har sitert eller anvendt dette bibelstedet. Biskopen sier: "Det er ei barbarisk straff som dei deler ut. Det er å setja seg til doms over andre menneske" - - "Dette er ikkje kristendom". Uttalelsen om den barbariske straffen som han tar avstand fra, må altså også gjelde Paulus.

Men det som ikke er kristendom, må vel renskes ut av NT? Det kan da ikke bare være Paulus omtale av homofile, men alt som smaker av en fordømmende holdning? Den finner vi imidlertid ikke bare hos Paulus, men også hos Johannes -  han som gjerne kalles kjærlighetens apostel (2. Joh.v.8). Også hos Jesus finner vi avvisende ord som har betydning for evigheten - som f.eks. ve-ropene i Luk. 6,24. Og  fordømmelsen av dem som gjør urett (Matt. 7,23) eller dem som ikke tar imot Jesu ord (Joh. 12,48) må jo rammes av samme vurdering: Dette er ikke kristendom.

Både Jesus, Johannes og Paulus uttaler seg i strid med den inkluderende og rause holdning og nestekjærlighet som mange mener utgjør den sanne kristendommen. Da må man vel si om deres uttalelser og alt lignende  i NT: Dette er ikke kristendom. Er det ikke da naturlig at det som ikke samsvarer med vår forståelse av kjærlighet og kristendom, kan ses bort fra og settes en parentes rundt? Enten det det er en av apostlene eller Jesus som rammes av utrenskningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt