Verdidebatt

Endelig et oppgjør med korrupsjon

Politikerne og byråkratene i de øst-land som banket utålmodig på EUs dør, lot som om de var villige til å ta et oppgjør med korrupsjon, men straks medlemskapet var i havn, var alt som før.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da EU ble utvidet østover var det mange som mente at prosessen gikk for raskt. Det ble ikke tatt det grundige oppgjør med fortiden som Brüssel ønsket. Korrupsjon og annet maktmisbruk var så grunnfestet under kommunistene at det skulle mye til for å renske opp i det. Kommisjonens og Europa-parlamentet krav ble ikke oppfylt. Politikerne og byråkratene i de øst-land som banket utålmodig på døren, lot som om de var villige til å ta et oppgjør med korrupsjon, men straks medlemskapet var i havn, var alt som før.

Øst-og sentral-europeerne som hadde fått nok av innblanding fra det sosialistiske Comecon, avviste Brüssels innblanding med at «de måte ikke komme her og komme her….». Mange så Brüssel som en kopi av Kreml.

Straks disse landene var kommet innenfor EU var det mer eller mindre slutt på oppgjøret med korrupsjon og annet maktmisbruk. Polakkene var de som gjorde mest for å rydde opp og ungarerne stod også på, men det var så som så med de andre.

Oligarkene erstattet de gamle partitopper, generaler og etterretningssjefer og ble de egentlige herrer. Folk flest måtte fortsatt betale under bordet for samfunnstjenester som burde ha vært selvsagte - sertifikat, pass, avtaler med lege eller tannlege, høyst nødvendige sykehusopphold og adgang til skoler og universitet. Det gjaldt å ha forbindelser, og de måtte smøres. I Bulgaria, Romania, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn ble det avslørt den ene skandale etter den andre. Bare Ukraina og Moldava er enda mer korrupt.

I dette dystre bilde som politikere og byråkrater i Brüssel og Strasbourg fikk, er det endelig et virkelig lyspunkt. Det er Romania etter presidentskiftet der den tidligere president Traian Basesco og statsminister Victor Ponta var like korrupte i tillegg til at de to ikke kunne samarbeide om noe som helst. De var bitre fiender.

Jeg har en rarighet som samlere sier de vil betale meget for – et brev undertegnet av både Ponta og Basescu der jeg utnevnes til kommandør den den rumenske fortjenesteorden. Sa Ponta JA til noe, kom det automatisk etNEI fra Basescu og vice versa.

De ble etter presidentskiftet begge to dømt for korrupsjon, men Basescu tok moldavisk statsborgerskap og kan ikke nåes av lovens lange arm, og Ponta har immunitet som medlem av parlamentet. For sikkerhets skyld vinner Pontas sosialdemokrater det ene lokalvalg etter det andre. I hovedstaden Bucuresti gjorde de rent bord. Baia Mares borgermester Catalin Chereches sitter fortsatt i arresten, men nylig fikk han en majoritet på 70 prosent. Det er ikke ut til at velgerne tar korrupsjon så alvorlig. For som en av dem sa: «Ja visst er han korrupt, men han gjør da noe for byen.»

Det må altså en mentalitetsendring til,  og den er ennå ikke kommet. Baia Mara ligger i Transilvania som den nye anti-korrupsjonspresidenten kommer fra. Tilsvarende har vi sett mange andre steder i Transilvania. Til og med han som var satt til å overvåke skattesystemet, Sorin Blejnar, ble dømt til fem år for korrupsjon, og han sitter fortsatt fengslet.

To av fem saker som etterforskes av Det nasjonale antikorrupsjons-direktoratet (DNA), dreier seg om politikere og embetsmenn, og det er særlig helseinstitusjoner som er rammet. I fire av Bucurestis ledende sykehus ble det avslørt alvorlig korrupsjon. Det dreier seg om skadelige medisiner, leger som anbefaler ekstra dyre medisiner og psykiatere som bruker sine pasienter som «Guinea pigs», prøvekaniner.

Korrupsjonen rammer dessuten Romanias vakre natur, blant annet ved at ulovlig hogst er økt i urovekkende grad. Myndighetene har måttet sett opp sterkt bevæpnede vaktgrupper, og den britiske prins Charles er blitt engasjert for å bevare et av de fineste naturlandskap man fortsatt har i Romania. Og hvem tar imot det illegale tømmeret? Vestlige selskaper som er like korrupte og i mange tilfelle beskyttes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt