Verdidebatt

Konservativt hinder i kampen for likeverd

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Takk til Alf Gjøsund for avklarende og viktig artikkel («Retten til umoral», Vårt Land 15. juni). Den avsluttes med følgende konklusjon:

«Stigmatisering av religiøse menneskers seksualetikk er ikke veien å gå for å bekjempe hatvold. Trusselen er ikke ­uenighet, men viljen til å skade mennesker som har et annet syn.»

Etter mitt syn er det vesentlig å utdype denne etiske debatten. Hvilke konsekvenser trekker vi som kristne av den grusomme massakren i Orlando, og av den massive undertrykkelsen og diskrimineringen som homofile, lesbiske og transpersoner opplever i verden i dag?

Et konservativt ståsted – der homofil legning og/eller praksis fordømmes som synd – vil lett hindre kristne mennesker i å støtte homofiles kamp for trygghet og likeverd. Selv om man på ingen måte oppfordrer til vold, så kan det i praksis være vanskelig å vise solidaritet og kjærlighet.

Hjerterå. En lignende etisk debatt for noen år siden åpnet virkelig mine øyne: Spørsmålet om skilsmisse og gjengifte.

I debatten ble det hevdet at selv om motstanden mot gjengifte kunne virke «kjærlighetsløs og hjerterå», så er det nødvendig å være bestemt og prinsippfast i denne saken, fordi Bibelen taler så klart.

Her er jeg ved mitt hovedpoeng: Når prinsippene vinner over kjærligheten, da har vi tapt. Hvis vi tolker Bibelen slik at det medfører kjærlighetsløshet og en hjerterå praksis overfor medmennesker, da har vi misforstått Jesu budskap.

En sammenligning med kristnes holdninger overfor homofile har vel en viss relevans? I beste fall vil lett en plassering av homofile som syndige, føre til passivitet og manglende forståelse for homofile medmennesker.

I et globalt perspektiv møter homofile langt tøffere holdninger i retning av diskriminering, utfrysning og forfølgelse. For eksempel i USA der store grupper av konservative kristne står på barrikadene i kampen mot homofile.

Naivt. I Norge synes respekten for­ ­homofile å være større. Men det vil være naivt å tro at slike negative holdninger ikke bidrar til å undertrykke homofile. Gjøsund understreker viktigheten av det som kjennetegner et liberalt samfunn: retten til å være uenige i etiske spørsmål. Det perspektivet er det vesentlig å holde fast ved.

Når det er sagt, er det samtidig avgjørende å minne om at kristen tro også utfordrer til høyere og mer omfattende idealer enn å la være «å skade mennesker som har et annet syn». Spesielt i møte med utsatte minoritetsgrupper.

Det handler om en aktiv inkludering, solidaritet og kjærlighet.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 18. JUNI 2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt