Eirik Flikke

70

Foppal EM 2016 og isdansens Beaty

Da VG hadde overskriften "Gled Eder" sommeren 1982, var det ikke Bibelen journalisten hadde i tankene, men kraften i venstrebens-skuddet til den brasilianske spilleren Eder.

Publisert: 17. jun 2016

John Arne Riise har nylig valgt å legge toppfotball-karrieren på hylla. Han var vår Eder og TAKK for de øyeblikkene!

Men fotballen forandrer seg og ruller videre, og med Riises exit er muligens akkurat den "skuddsignaturen" på vei ned i fotballarkivet - etterhvert bortgjemt og glemt(?)

For man skyter ikke lenger som en hest sparker. Det var en hedersbetegnelse da Peter Lorimer fyrte av skuddkanonen med tilnavnet "Hot Shot" på 1970-tallet i kritthvit Leeds drakt. Eder og Roberto Carlos likeså, gjennom 1980 og 90-tallet. Også John Arne, da.

Men i disse dager - i foppal EM 2016 - er noe av det mest oppsiktsvekkende etter mitt fotballblikk å bedømme, den særdeles elegante og presisjonsorienterte skuddsignaturens videre befestelse og seiers gang.

Og under årets fotball happening i 2016 trengte vi altså ikke å vente lenge. For allerede i åpningskampen på Stade de France presenterte franske Payet nok en gang den skudd finessen som forener fotball og isdansens Beaty - i det matchavgjørende øyeblikket da stadionuret nærmet seg 90 minutter i kampen mot Romania.

"Hot Shot" har byttet plass med det Payetiske. Eleganse og presisjon, fremfor RÅ kraft og såkalte sleggeskudd er det som gjelder. Og liksom V-stilen revolusjonerte hoppsporten, har også skuddteknikken gradvis forandret seg, der ballen i theese days forlater fotbladet med en aldri så liten finjustering - a'la terpingen på sittestillingen på vei ned ovarennet i hoppsporten.

Med andre ord: "Gled eder til det Payetiske", kvittrer samstemte sportsjournalister og minneordene over sleggeskuddets bortgang rykker stadig nærmere..? Og slik er det med stor sannsynlighet skuddets vakre "boomerangferd" som viser veien videre - et glimt av isdansens beaty - som tusenvis av gutter og jenter drar på løkka for å trene på.

Kommentar #1

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Bomskudd

Publisert nesten 6 år siden

Bomskudd fra "straffemerket" med skrivefeil allerede i overskriften, er ingen høydare:) Det skal naturligvis være: Foppal EM 2016 og isdansens Beauty.

Jeg får trøste meg med at selv journalister og desken i Vårt Land sliter innimellom. F. eks. da avisa  hadde denne overskriften torsdag 16. juni: "Ber muslimer går i homoparade".

Og når det gjelder dette forunderlige fotballengasjementet hos ganske mange, så skrev Magne Skjæraasen forresten dette i Aftenposten - i samme tidsrom som Peter Lorimer dro til USA for å sette karrierepunktum mot slutten av 1970-tallet:

"Vi er alle, av alle slag og kategorier og aldre. Vi er kontorfolk og mekanikere, studenter og leger, valutameglere og typografer, skolegutter og redaktører, musikere og forfattere. Vi kommer fra alle bokstaver i yrkesregistret. Noen har spilt foppal i grønnere dager, noen gjør det ennå, noen tråkker altfor velferdstungt i myra og er gått over til bedriftfoppal. Noen er ikke istand til å treffe ballen om den kom rullende som en festinvitasjon over støvlelissene. Her spiller det ingen rolle - felles er gleden over et spill som fengsler."

God helg - med eller uten foppal!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere