Verdidebatt

Sanders ser problemet, men ikke løsningen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For en tid siden sendte  NRKs Uriks, som redigeres av to meget dyktige jenter, et langt intervju med Bernie Sanders som jeg hadde i Burlington i 1987. Det var svenskene som gjorde NRK oppmerksom på det. Den egentlige bakgrunn for intervjuet kom imidlertid ikke frem. Når jeg trekker dette frem er det fordi det sier mye om Sanders forhold til de skandinaviske velferdsstater og hans kritiske analyse av den amerikanske middelklassens tilbakegang.

Det forholdt seg slik at da jeg i 1961-62 hadde et raust Rockefeller Foundation–stipend, reiste jeg rundt i USA og besøkte alle ledende sentra for sovjetologi. Det var en rekke imponerende historikere som påvirket både den amerikanske regjerings politikk overfor Kreml og vår oppfatning av Sovjetunionen.

En av dem jeg besøkte var professor Robert V. Daniels ved universitetet i Vermont. Han kalte seg bare Bill. Det var innledningen til et livslangt vennskap som betydde meget for min egen utvikling som sovjetolog. Samtidig var lille Vermont en så sympatisk stat med sine utrolige høstfarger og lønnesirup at jeg gjerne dro tilbake dit.

Da jeg var korrespondent i Washington D.C. dro jeg hvert år opp til Vermont. Under et slikt besøk viste Bill meg at Diners – de legendariske frokost- og lunsj-restauranter – var det rette sted til å måle amerikanernes holdninger. Han skulle på en høring i delstatsparlamentet og tok meg med. Høringen varte ikke lenge før senatoren banket i bordet og sa de hadde en norsk gjest som han ville formelt innkalle som vitne. I to-tre timer svarte jeg så godt jeg kunne på spørsmål om de skandinaviske velferdsstater. Jeg pekte på forskjellen mellom den svenske og den norske modell og berørte både fordeler og svakheter ved ordningen, og jeg understreket at jeg ikke trodde den uten videre kunne overføres til Amerika. Alt kom senere ut i bokform.

Blant utspørrerne var Bernie Sanders som var borgermester i Burlington og hadde rett til å møte på en slik høring. Han interesserte seg meget for de skandinaviske velferdsstater, men visste opprinnelig intet om dem. Han spurte og grov og gjorde notater, samtidig som han pekte på at den amerikanske middelklassen ville komme opp i en stadig vanskeligere krise. Nettopp dette er skjedd. I dag må en ektemann kanskje ha både to og tre jobber og kona må også ut i arbeidslivet for at de skal kunne sende barna på college i tillegg til å behold et bra hus og flere biler. Amerikanerne var vant til at det ble bedre for hver generasjon.

Sanders pekte også på at norsk-amerikanerne stort sett stemte republikansk, mens man i hjemmeredaksjonen i Oslo var overbevist om at de var demokrater. Da jeg fra California pekte på at republikaneren George H. Bush stod sterkere blant «blue collar» - industriarbeiderne - foran presidentvalget enn demokraten Michael Dukakis, protesterte hjemmeredaksjonen. De var overbevist om at industriarbeidere måtte stemme demokratisk.

En tid etter høringen fikk jeg et langt intervju med den travelt opptatte Sanders og vi fortsatte våre samtaler. Jeg lærte mer om amerikansk politikk og samfunnsforhold enn Sanders gjorde om Skandinavia. Jeg oppfattet ham slett ikke som en ultraradikal drømmer. I årets presidentvalgkamp har Bernie Sanders vært den store overraskelse. Hillary Clinton blir sannsynligvis nominert til slutt, men Sanders har påvirket dagorden. Han har fått ikke bare Clinton, men også Donald Trump til å tenke på saker de kanskje helst ville overse. Sanders ser problemene, men ikke nødvendigvis løsninger som er gjennomførbare.

Jeg har bodd og arbeidet i USA mer enn de fleste norske korrespondenter og jeg har besøkt alle de 50 stater mange ganger, men jeg må innrømme at nå er jeg så usikker på det endelige utfallet at jeg ikke våger å stille opp i debatter. Mye i amerikansk samfunnsliv har gått i den retning Sanders spådde i 1987, men mye har også vært fullstendig overraskende. Nå vil jeg ikke sats mye i et veddemål om hvordan det til slutt vil gå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt