Verdidebatt

Flere ­koner må ikke være lovlig

Vårt Land skriver på lederplass: «Det kunne være fristende å løse dette ved å betrakte religiøse ekteskap som lovlige ekteskap. Men vi må holde fast ved at det bare finnes én form for ekteskap i Norge.»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her  lederartikkelen mandag 6. juni 2016

«Flerkoneri (polygami) er forbudt i Norge. Det har opprinnelig sitt grunnlag i kristen ekteskaps­moral, men bygger også på den norske likestillingstradisjonen. Polygami er en nedvurdering av kvinnen. Stortingsrepresentant Abid Raja kaller det sexslaveri.

Men når folk kommer hit fra kulturer der polygami er tillatt, risikerer vi at de også tar med seg denne tradisjonen. Vårt Land har de siste dagene i en rekke artikler dokumentert at flerkoneri praktiseres i Norge, og at det er et økende fenomen. I noen tilfeller er det klart i strid med lovens bokstav, men ofte har man funnet ordninger som er omgåelser av loven eller utnytter smutthuller i den.

Et av de viktige smutthullene er praksisen med religiøse ekteskap. I Norge har vi en borgerlig ­ekteskapsordning. Selv om vielsen foretas av ­prester eller andre religiøse ledere, er ekteskapet en offentlig institusjon som forvaltes av offentlig myndighet. Både ekteskapsinngåelse og skilsmisse er en sak for det offentlige.

I mange land er ekteskapet en religiøs ordning og registreres ikke nødvendigvis hos det offentlige. Dermed kan folk være gift uten at det er kjent for norske myndigheter. En norsk skilsmisse opphever heller ikke et religiøst ekteskap. Det er ofte denne gråsonen som gjør det mulig med polygami i Norge.

Det kunne være fristende å løse dette ved å betrakte religiøse ekteskap som lovlige ekteskap. Men vi må holde fast ved at det bare finnes én form for ekteskap i Norge. Og vi må holde fast ved at norsk lovverk ikke åpner for polygami. Den unntaksmuligheten som finnes i loven for å godkjenne doble ekteskap, må ikke brukes slik at den uthuler forbudet.

Siden polygami allerede er forbudt, er det vanskelig å komme dette til livs ved nye lover. Men det betyr ikke at vi kan fraskrive oss ansvaret for å hindre at det brer seg her i landet.
Først og fremst må de som godkjenner ekteskap, være våkne for muligheten for at dette finnes. Det må dessuten vies offentlig oppmerksomhet, og de gangene det avdekkes, må det komme skikkelige reaksjoner.

Vi må også kunne forvente at religiøse ledere forkynner at i Norge skal norske lover følges, og at omgåelser av det som er lovens hensikt, er umoralsk.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt