Verdidebatt

‘Løgnkirke’ lite treffende

NLM-lederne kan ikke både uttrykke respekt for oss som velger å bli stående i Den norske kirke, og samtidig si at vi tilhører en løgnkirke. Det blir dobbeltkommunikasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ble oppriktig lei meg den dagen Kirkemøtet vedtok liturgi for likekjønnet ekteskap etter mange års strid om de homofiles rettigheter i kirken.

Det var ingen stor overraskelse,­ men det er likevel et vedtak som bryter med Bibelens ekteskapsforståelse, og med tekstene som direkte omhandler homofilt samliv.

Det er stor enighet blant forskerne om at disse tekstene omhandler homofil praksis i sin ­alminnelighet og ikke særlige utgaver av denne. Det var i sin tid enighet i kirkens lærenemnd om denne forståelsen. Vedtaket er et brudd med det som læres i det store flertall av kirkesamfunn i verden i dag, og med en ubrutt kirkelig tradisjon innenfor den verdensvide kirke fram til vår egen tid.

Uaktuelt. Vedtaket har likevel gitt mange av oss en tilskyndelse til å tenke igjennom vårt forhold til Den norske kirke. For meg er det uaktuelt å melde meg ut. Og jeg vil gjerne begrunne det:

Jeg er døpt, konfirmert og viet i denne kirken. Gjennom mange år har jeg forkynt Guds ord ved svært mange gudstjenester over hele landet, og fått muligheten til å nå mennesker med evangeliet som vi aldri når fram til i bedehus og forening. Jeg ønsker å vise min støtte til alle gode krefter i denne kirken, som formidler kristen tro til folket vårt med en breddevirkning som ingen organisasjon kan vise til.

Gjennom forkynnelse, dåpssamtaler, begravelser, konfirmantundervisning og trosopplæring skjer det en stille formidling av sann kristendom som ­betyr mer for folket vårt enn mange av oss klarer å ta inn over oss. Vi bør vokte oss for å svartmale situasjonen.

Hauges bønn. Historien har lært oss at Den norske kirke har vært igjennom ulike faser med teologiske brytninger. Da Hans Nielsen Hauge fikk sitt gjennombrudd mot slutten av 1700-tallet, var det meste av presteskapet i Danmark-Norge preget av rasjonalismen. De samme prestene sørget for at Hauge fikk ti tunge år i fengsel. Men for Hauge var det uaktuelt å forlate kirken, og i testamentet til sine venner ber han dem innstendig om å forbli innenfor Den norske kirke.

Ved begynnelsen av 1900-tallet­
 og framover fikk den liberale teologi sterk innflytelse i landet vårt. Striden stod om grunnleggende spørsmål i den kristne tro, om kristologi og frelsesforståelse. Ludvig Hope hevdet i denne­ situasjonen at vår plass var innenfor kirken som en fri og selvstendig lekmannsbevegelse.

Hope ville stå som «laksen i fossen» der hovedstrømmen av det norske folk befant seg, og så ingen framtid som en frikirke. Det var denne veien Kinamisjonsforbundet (senere NLM) valgte.

Min vei. Dette er også min vei. Jeg ønsker å være medlem av den samme kirke som det store flertallet av mine sambygdinger, og leve og vitne som en kristen her.

For meg er det fullt ut mulig å samarbeide med mennesker jeg er dypt uenige med, og sam­tidig være tydelig på eget ståsted. Min erfaring er at jeg blir møtt med respekt. Jeg vedkjenner meg ikke at jeg bidrar til å legitimere falsk lære.

Personlig synes jeg betegnelsen «løgnkirke» er lite treffende som karakteristikk på et kirkesamfunn. Man kan ikke både uttrykke respekt for oss som velger å bli stående i Den norske kirke, og samtidig si at vi tilhører en løgnkirke. Det blir dobbeltkommunikasjon. Kirken er etter sin art forsamlingen av de hellige og troende, og vi er heldigvis mange som hører hjemme der innenfor folkekirken.

Confessio Augustana. Hva skal vi så gjøre med vranglæren? Vårt bekjennelses­skrift Confessio Augustana art. 28 gir oss et godt svar: «Men når de (kirkens ledere) lærer eller fastsetter noe som strider mot evangeliet, da har menighetene en befaling fra Gud som forbyr å lyde dem».

Jeg vil med frimodighet i forkynnelse og veiledning stå for det som er min overbevisning ut fra Skriften, og gjøre det lille jeg kan for å få flere med til himmelen. Og jeg vil gjøre det som medlem av Den norske kirke.

PUBLISERES I VÅRT LAND 19.5.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt