Verdidebatt

The Devil is here.

Uttalte Chavez under et møte i FN.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Chávez Calls Bush 'the Devil' in U.N. Speech - New York Times.

Jeg skal ikke avgjøre om Chavez talte sant, kanskje det heller var motsatt. Ihverfall så er fruktene av hans virke elendig. Han døde av kreft og han har etterlatt sitt land i ruiner.

Venstredreining i Sør Amerika.

Ved inngangen til 2000-tallet var Sør-Amerika fortsatt preget av en relativt stabil demokratisk utvikling. Et nytt og markant trekk i bildet var at venstreorienterte partier – utenfor de liberale og konservatives tradisjonelle hegemoni – vant valgene i land etter land. Spennvidden var imidlertid betydelig blant de nye statslederne, fra Chiles sosialdemokrati etter europeisk mønster til Hugo Chávez' særegne venstrepopulisme i Venezuela. 

Brasil under president Lula da Silva inntok tidlig en lederrolle i Sør-Amerikas politiske nyorientering, men ble her utfordret av den mer radikale Chavez.

En fellesnevner i «venstredreiningen» har vært å bygge opp en motvekt til USAs innflytelse på kontinentet.

Lula i Brasil er jo mistenkt for korrupsjon sammen med den nåværende presidenten og sistnevnte  skal nå stilles for riksrett.

I mange land herjer narkobander, mest kjente er Farc geriljaen i Colombia.

Venezuelas sosialistpresident, Nicolás Maduro  har innført 60 dagers unntakstilstand og 2 dagers arbeidsuke.

Amerikanske etterretningskilder ga fredag uttrykk for bekymring over utviklingen i Venezuela og stilte spørsmål ved om Maduros venstreregjering vil overleve seksårsperioden fram til neste valg i 2019.

Kildene advarer mot fare for økonomisk og politisk uro i landet, der det nå er mangel på flere matvarer og medisiner, hyppige brudd i elektrisitetsforsyningen og galopperende inflasjon.

Ny krise i Argentina: - Det kom ikke som et sjokk

Sosiolog Fabian Mosenson mener Argentinas ferske «statsbankerott» ikke kan sammenlignes med krisen landet ble kastet ut i tilbake i 2001.

Chile og Dominican Republikk  er derimot  land som klarer seg mye bedre med sin vestlig vendte politikk og har en mye høyere levestandard enn for eksempel  Haiti.

Hva er det som skjer i Sør Amerika? 

Hvorfor er utviklingen på dette kontinentet så annederledes enn Nord Amerika.

I nord har jo aldri venstrepartier og fagforeninger fått noe fotfeste. Kan det være en forklaring?

Eller kan det være så enkelt at Nord Amerika er bygd opp av europeiske protestanter, mens i sør fikk en sterk innflytelse av spanske og portugisere erobrere.

Katolisimen med voodo og marxsisme blir en dårlig mix for Sør Amerika?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt