Verdidebatt

Sier Skaperkraft Ja til EU?

Er den kristne tankesmien for kristendomsforsvar, Skaperkraft, i virkeligheten et Ja-til-EU-instrument?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den Europeiske Unionen EU er en ikke-demokratisk union styrt av teknokrater (kommisjonen) og av statsråder som heller ikke er direkte folkevalgte (ministerrådet). De er ikke en gang parlamentarisk ansvarlige innenfor EU-systemet.

Unionen har riktignok et folkevalgt parlament. Men det har lite styringsmakt. Og i samme grad som man måtte finne på å øke parlamentets makt på bekostning av ministerrådet, ville man samtidig gjøre Unionen som helhet mer og mer overnasjonal. Og dermed i praksis fjerne den ytterligere fra demokratiets egentlige folkestyre-ideal.

Unionen ble etablert i kjølvannet av visse naive etterkrigs-drømmer om hvordan økonomisk og politisk enhet i Europa angivelig skulle kunne motvirke krig.

Tirsdag den 3. mai innkaller nå den kristne tankesmien Skaperkraft til pressekonferanse med boklansering (OBS:) sammen med Europabevegelsen og tankesmien Civita. Både Europabevegelsen og Civita er EU-tilhengere.

Den boken Skaperkraft planlegger å lansere på tirsdag heter «Fryktens kontinent – Hvordan europeerne begynte å stole på hverandre». Undertittelen lyder som en ren reprise på Ja-propagandaen fra 1972 og 1994.

I Skaperkrafts pressemelding om boken heter det at Europa igjen er preget av en underliggende frykt. Konkret nevnes Euro-krisen med nord-sør-deling i Europa – pluss flyktningekrisen med øst-vest-deling.

I forlengelsen av denne frykten skriver Skaperkraft at den kommende boken «forteller EUs historie gjennom et prisme om å temme frykten og skape tillit i Europa».

Den påstanden er klassisk Ja-propaganda av samme slag som i 1972 og 1994.

Videre skriver Skaperkraft: «Boken øker også forståelsen for hvorfor EU var et viktig og riktig svar på «hvordan hindre en ny krig i Europa».»

Den påstanden er også klassisk Ja-side-propaganda av samme slag som i 1972 og 1994.

Det er ikke spesielt overraskende at Civita og Europabevegelsen gjerne vil lansere en bok som spiller om igjen disse gamle melodiene. Derimot er det dypt urovekkende at tankesmien Skaperkraft stiller opp i dette selskapet.

Jeg trodde tankesmien Skaperkraft var opprettet for kristendomsforsvarets skyld. Men europatankens naive drømmerier er jo slett ikke uttrykk for kristendom!

Både i 1972 og 1994 stemte det store flertallet i den norske kristenfolket Nei til EU. Betyr boklanserings-prosjektet kommende tirsdag at Skaperkraft i virkeligheten er å forstå som et Ja-til-EU-instrument?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt