Verdidebatt

Kunst er ikke unndratt etisk ansvar

Det hersker et nær sagt uimotsigelig prinsipp i vår kultur at ethvert uttrykk som kan kalles kunstnerisk, er unndratt etiske fordringer. Det er unndratt sann og sunn folkeskikk. Alt er lov; for intet må hindre kunstens frie spill.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kunstens navn blir publikum pådyttet basale bilder av besatte individer som i en transe griser seg til med ekskrementer.

I kunstens navn blir vulgære, voldelige bilder og skulpturer av bisarre sexvarianter servert på store lerret i museer for moderne kunst.

I kunstens navn driver rappe-grupper, som Karpe Diem, hets mot mennesker i blant oss som har en lang og vanskelig historie som offer for hat, misunnelse, fremmedfrykt og rasisme.

Ethvert uttrykk, ethvert språklig og kulturelt uttrykk er ansvarlig for nettopp det det uttrykker, og de som skaper det, har derfor et etisk ansvar. Den som skaper står i forhold til den som ser, mottar, lytter. Det er denne andre som stadfester kunstnerens verk, på godt og vondt. Fordi verket møter den andre, støter den andre, er opphavsmannen til verket etisk ansvarlig for det han eller hun legger fram.

En kunstner er aldri ’fri’ i sine uttrykk, så lenge han eller hun formidler noe inn i sin kultur.

Når et ’kunstverk’ tråkker på et medmenneske, med viten og vilje sårer, skader, ødelegger for et medmenneske, har vi rett til å fordre etisk ansvar. Og ’vi’, det er oss som vil stille oss i ring rundt den som er tråkket på. Det er vårt kunststykke.

Det kan diskuteres hva som kan med rette kalles god kunst, sann kunst. Noe av det som kjennetegner dette gjennom historien, er en viss kvalitet som skaper indre erkjennelse, en sannhetsopplevelse, eller det tenner en glede. Det er noe konstruktivt. Kunstens vesen er ikke noen motsetning til etikkens intensjon; de strekker seg heller i samme retning: en vilje til det gode.

Derfor er det ufattelig at vi lar Karpe Diems hets hagle ned mot jøder i vårt land, og at deres tekster blir forsvart som uttrykk for kunst, og dermed unndratt alt etisk ansvar. Og hvis vi stille-tiende godtar dette, handler vi dypt uansvarlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt