Verdidebatt

Helhjertet støtte i kampen mot antisemittisme

Mange av våre jødiske medborgere føler på en frykt og usikkerhet med økende antisemittisme. Derfor er en symboplsk hanbdling som en erklæring viktig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Innlegg i Oslo bystyre 6. april i anledning Erik Lunde (KrFs) interpellasjon om å undertegne en erklæring mot antisemittisme.

La oss være åpne og ærlige på dette. Å undertegne på en slik erklæring er først og fremst en symbolsk handling. Symboler er, imidlertid, særdeles viktige. I en tid hvor mange av våre jødiske medborgere føler på en frykt og usikkerhet med økende antisemittisme vil noe slikt være enda viktigere.

Til daglig jobber jeg på Antirasistisk senter, blant annet sammen med forstanderen i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn. Jeg jobber først og fremst med kartlegging av ekstreme miljøer, og en ting vi har funnet ut av i dette arbeidet er at bevisst eller ubevisst, så ligger antisemittismen og antisemittiske konspirasjonsteorier til grunn for de aller fleste andre hat ideologier og konspirasjonsteorier om andre grupper. Nyere hat ideologier bygges så å si over antisemittismens lest. Dette fører til at denne erklæringen vil være enda viktigere.

Noen ord også om AJC, American Jewish Committee, gruppen som står bak denne erklæringen som europeiske ordførere er utfordret og oppfordret til å undertegne. Dette er den eldste av de amerikanske jødiske organisasjonene som jobber mot antisemittisme, men de har vært helt sentrale i en rekke andre saker om diskriminering av en rekke ulike andre grupper, fordi de lever etter den gylne regel som står så sentralt i en rekke religioner og livssyn, at man skal ønske for andre det man ønsker for seg selv. De forstår at man ikke bare skal kjempe mot urett mot seg selv men at det er like viktig å bekjempe også urett mot andre. Dette var en viktig sak for oss i de grønne.

Derfor ordfører, vil jeg takke representanten Lunde for å fremme dette, og vi i bystyregruppa til Miljøpartiet de Grønne vil helhjertet slutte oss til og støtte signering ved ordføreren på denne erklæringen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt