Kim Larsen

7

Sorg og savn

Publisert: 31. mar 2016

Det finnes en bok jeg stadig vender tilbake til. En bok som jeg likevel ikke helt får taket på, men som jeg aner er viktig. En bok om sorg og savn: A grief observed av C.S. Lewis.

I denne boken, som egentlig er dagboksnotater, reflekterer Lewis rundt de følelser han erfarer i forbindelse med sin kones død. Han forsøker å lage et kart over sorgen, men innser at den ikke er en tilstand, men mer en prosess, en historie. Lewis viser noen av savnets ulike dimensjoner, hvordan sorg kan føles som frykt, uten at du egentlig er redd, eller hvordan sorg kan oppleves som en hjernerystelse, eller som dovenskap.

Lewis stiller mange vanskelige spørsmål knyttet til Guds rolle i det som skjer. Hvor er Gud når livet glipper, hvor er Gud midt i sorgen? Han påpeker det paradoksale at når han opplever glede i livet, og vender seg til Gud og takker ham for det, oppleves Gud særlig nærværende. Men når han går til Gud med sin sorg og smerte – da opplever han at Gud smeller døren i fjeset på ham og bolter den igjen. Og etterpå er det bare stille.

Lewis går i rette med dem som lettvint taler om religionens trøst i forbindelse med sorg og savn, for han mistenker at de ikke forstår. Forestillingen om at hans kone «er hos Gud», er sikkert sann, men det er ikke nok for ham, og i boken merker vi et rop om at hans kjæreste må komme tilbake til ham, til det «gamle livet, vitsene, drinkene, diskusjonene, elskoven, de ørsmå trivielle bemerkningene».

Lewis` dagboksnotater er en ærlig bok. Den utfordrer og engasjerer, og taler sant om mange av de erfaringene sørgende mennesker opplever. Lewis gir aldri slipp på Gud, men er forbauset over kristne mennesker som holder frem tekster fra bibelen som åpenbart er ment for dem som er frommere enn oss. Tekster som bare er til trøst for dem som elsker Gud høyere enn de døde og de døde høyere enn seg selv.

Publisert i spal­ten KLARTEKST i Vårt Land, 7. mars 2016.

Kommentar #1

Unn Elisabeth Aarø

8 innlegg  369 kommentarer

sorg og savn

Publisert rundt 6 år siden

Veldig godt å lese dette. Kjenner Lewis og må finne igjen disse bøkene. Godt å slippe å være from-for noen av oss er det nærmest umulig. Og en skal vel helst avstå fra det for det blir jo helt feil-det var jo slik fariseerene holdt på. Gud vil vel helst ha et oppriktig hjerte. Tror på fotsporene i sanden og at vi blir båret og holdt gjennom det som er ondt. Men det er vanskelig at ondskapen får større og større rom i verden.

Kommentar #2

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Takk for et godt innlegg!

Det er noe uforpliktende og lettvint over den type fromhet som beskrives. Samtidig fremstår det vel som usympatisk?

Dessverre ser det ut til at det uforpliktende er foretrukket av en del kristne og selvsagt også ikke-kristne.

Det er et tap at ikke det finnes naturlig rom i hverdagslivet for de sidene av tilværelsen som ikke er lettvinte - som sorg og savn.

Boken av Lewis skal jeg se å få skaffet meg!

Kommentar #3

Kim Larsen

7 innlegg  1 kommentarer

Finnes også på norsk

Publisert rundt 6 år siden

Hei Unn Elisabeth og Kersti.

Takk for tilbakemelding. Boken av A grief observed av C.S. Lewis finnes også på norsk. Luther Forlag publiserte den i 2008 med tittelen En sorg som min

Alt godt, Kim 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere