Marita Synnestvedt

51

"Vi må gjøre muslimene stolte"

Hvem i all verden er vi? Og hva innebærer det å gjøre en muslim stolt? Klappe dem på hodet og si «flink bisk»?

Publisert: 30. mar 2016

De fleste har vel fått med seg Jaglands pussige uttalelse om at det er vi som må gjøre muslimene stolte. Jeg sier pussig, fordi jeg ikke vil fornærme noen. Det kan jo også hende at uttalelsen er tatt noe ut av sammenhengen. Men den passer inn i serien av velmente, men akk så misforståtte holdninger. Selv om uttalelsen er blitt tvitret og retvitret flerfoldige ganger, klarer jeg likevel ikke å dy meg for å bli med i hylekoret. For hvem i all verden er vi? Og hva innebærer det å gjøre en muslim stolt? Klappe dem på hodet og si «flink bisk»?

Jeg for min del tror at en god del muslimer allerede er stolte av hva de får til, hva enten de har viet sitt liv til IS eller bare forsøker å skjøtte sitt erverv slik som de fleste av oss andre. Når det er sagt, mener jeg at alle de som misbruker Allahs navn til å bedrive terrorvirksomhet heller burde jekkes ned flerfoldige hakk enn å få flere anerkjennende nikk. For øvrig vil jeg i denne sammenhengen alliere meg med de muslimer som hevder at terrorister er terrorister, uansett hvilken Gud de forsøker å gjemme seg bak. 

Når det gjelder resten av verdens muslimer - de «snille» - kan jeg ikke skjønne at det skulle være min oppgave å gjøre dem stolte. Er det ikke mer nærliggende at anerkjennelsen burde komme fra den nærmeste familien, skolen eller arbeidsgiver og venner? Men bare det å trekke frem muslimer som en ensartet gruppe vitner etter mitt skjønn om en tvilsom innfallsvinkel. Den lukter av oss og dem. Selv bruker jeg ikke religiøs tilhørighet - eller mangel på tilhørighet - som utgangspunkt for hvem jeg vil jobbe sammen med, omgås eller ikke. Som oftest er det en felles arbeidsoppgave eller interesse som avgjør hvem man tilbringer tiden sammen med. Da omgås vi hverandre på en naturlig måte, ikke som en statlig initiert feilslått politikk om at «alle skal med». 

Jeg ser imidlertid at Oslo fremdeles er en delt by, f eks hva angår bosetting. Det bor flere muslimer på Tøyen og Mortensrud enn f eks på Frogner og Bygdøy. Men det har med økonomi å gjøre, ikke religiøs tilhørighet. Når tilstrekkelig mange individer med muslimsk bakgrunn tjener nok til å bosette seg på Bygdøy, så gjør de det. Da sammenligner de seg selv ikke lenger med fattige fettere på Mortensrud, men med suksessrike mennesker, bosatt på Oslo vest. På den måten fjerner de seg fra fattigdoms-stempelet, på samme måte som generasjoner av nordmenn med annen tilhørighet enn den kristne alltid har gjort. Slik sett er ikke muslimer verre enn kristne. Antakelig er de som folk flest. Og som folk flest finner de nok veier til å gjøre hverandre stolte. 

marita.synnestvedt@gmail.com

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Kommentar #1

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
Jeg for min del tror at en god del muslimer allerede er stolte av hva de får til, hva enten de har viet sitt liv til IS eller bare forsøker å skjøtte sitt erverv slik som de fleste av oss andre. Når det er sagt, mener jeg at alle de som misbruker Allahs navn til å bedrive terrorvirksomhet heller burde jekkes ned flerfoldige hakk enn å få flere anerkjennende nikk.

Vet du egentlig hva du snakker om? Kjenner du Islam?

De som tror på Islam burde ikke være stolte. Til det er religionen rasistisk, da den tar til orde for å bekjempe de vantroende. Det er budskapet til Islam.

Derfor blir det forstemmende å se slike uttalelser som dette at vi skal gjøre muslimer stolte. De som tror på islam burde ikke være stolte av sin tro.  

Kommentar #2

Marita Synnestvedt

51 innlegg  160 kommentarer

Om jeg kjenner islam?

Publisert rundt 5 år siden

Jeg har mellomfag i religionshistorie samt at jeg har jobbet sammen med muslimer. Jeg vil derfor mene at jeg har relativt god kjennskap til hva islam innebærer, både på godt og vondt.

Jeg for min del kan ikke skjønne hvordan oppegående mennesker kan tro hverken på Jahve, Gud eller Allah. Ikke fordi jeg er ateist og som sådan benekter guders eksistens. Men fordi jeg mener at alle tre burde avsettes fordi de må betegnes som psykopater. Gå tilbake til Det gamle testamentet og les hva Jahve/Gud/Allah - også kalt Det Trehodete Troll - ber mennesker om å gjøre for å vise at de stoler blindt på ham. Og hvilken far lar sin eneste sønn lide og dø på et krs, når han har makt til å redde ham? 

For øvrig finner vi nå muslimer over alt innen arbeidsliv, politikk og underholdning. Det begynner med andre ord å kry av muslimer som kan være stolte av seg selv og som fortjener andres respekt, hva enten vi er muslimer eller ikke.

En ting er bra med islam; den forfekter ingen arvesynd. Det er ikke forfedrenes synder vi skal dømmes for, bare våre egne.

Kommentar #3

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

Arvesynd og arveskyld

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
En ting er bra med islam; den forfekter ingen arvesynd. Det er ikke forfedrenes synder vi skal dømmes for, bare våre egne.

Synnestvedt kjenner sikkert til at langt fra alle kirker har overtatt den augustinske forståelsen av arvesynd, eller kanskje mer presist arveskyld. Arveskyld betyr at vi holdes ansvarlige for noe andre har gjort, en tanke som kan være problematisk å komme til rette med.

Men læren om arveskyld er vanskelig å utlede av Skriften, og det er kanskje årsaken til at Ortodokse kirker regner med det de kaller for ursynd eller fedresynd. Det betyr at vi må leve med konsekvensene av deres valg, men vi er kun ansvarlige for våre egne valg. Islam lærer at verden er akkurat som den skal være, mens den ortodokse troen sier at vi lever med konsekvensene av fallet og fødes inn i en verden som er behersket av døden.

Kommentar #4

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

En muslim bør ikke være stolt av sin religion

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
Jeg har mellomfag i religionshistorie

Da vet du vel også at Muhammed erobret Saudi-Arabia, i løpet av sitt liv, som den første jihadist. De som ikke ville konvertere ble avlivet. Han fikk avlivet 700 jøder som ikke ville konvertere.

Dette synes ikke undertegnede er noe å være stolt over heller ikke sharialovene.

Så det med at en muslim skal være stolt blir for meg dessverre forstemmende.

Kommentar #5

Marita Synnestvedt

51 innlegg  160 kommentarer

Arvesynd

Publisert rundt 5 år siden
Torleiv Haus. Gå til den siterte teksten.
Men læren om arveskyld er vanskelig å utlede av Skriften, og det er kanskje årsaken til at Ortodokse kirker regner med det de kaller for ursynd eller fedresynd.

Jeg forholder meg til de skrevne tekster. Og utleder mine egne tanker derfra. 

For øvrig er det forskjell på det å bli født inn i en en religiøs kultursfære og det å være aktivt troende. Sett utenfra, vil jeg kanskje fremstå som kristen. Men det er jeg ikke, selv om mine forfedre var det. Det samme vil gjelde for individer født innenfor andre religiøse kultursfærer.

Skal mennesket overleve som art, må vi finne måter å eksistere på - sammen. Uavhengig av religion og andre særheter.

Kommentar #6

Marita Synnestvedt

51 innlegg  160 kommentarer

Hvem er verst?

Publisert rundt 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Da vet du vel også at Muhammed erobret Saudi-Arabia, i løpet av sitt liv, som den første jihadist.

Hvem er det ikke som har slaktet hverandre i religionens tegn? I så måte er det ingen som har noe å skryte av, hva enten de betegner seg som jøder, kristne eller muslimer. 

Dersom Gud hadde vært god, ville han ha forhindret Mennesket i å krige mot hverandre og ødelegge vårt felles livsgrunnlag. Men Gud er ond. Og han bør bekjempes med alle midler. 

Kommentar #7

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Hvis du ikke er mer presis gir jeg opp!

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
Hvem er det ikke som har slaktet hverandre i religionens tegn?

Hvorfor hopper du av ditt emne om muslimsk stolthet?

Muslimske jihadister i fotsporet av Muhammed erobret hele Nord-Afrika med Spania, Portugal og Sør-Frankrike samt Midtøsten. Korstogene utstedt av Gregor VII tok disse områdene tilbake. Midt-Østen var det verre med.

Mener du det ikke var rett å ta tilbake Spania, Portugal og Sør-Frankrike?

Dette vet du som religionshistoriker? Hvorfor forsvarer du Islam?

Var Jesus ond? Merkelig oppfatning.  

Hvis du ikke er mer presis gir jeg opp!

Kommentar #8

Marita Synnestvedt

51 innlegg  160 kommentarer

Skal vi gjøre muslimene stolte?

Publisert rundt 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor hopper du av ditt emne om muslimsk stolthet?

Jeg har ikke hoppet av emnet om muslimsk stolthet, men har kommentatorene lest innlegget?

Jeg går til angrep på Jaglands uttalelse om at det er VI som skal gjøre muslimene stolte. Hvorfor det? Hvem er vi? Og hvordan gjør vi en muslim stolt?

For min del kan man gjerne bytte ordet muslim med kvinne, homofil, katolikk eller noe annet. Det er ikke det som er poenget. Det at VI liksom skal ta ansvar for "all verden" er vel like tåpelig som å si at Gud gidder å gjøre det. 

Kommentar #9

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Jagland har dessverre ingen kraft som politisk agitator lenger.

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
Jeg går til angrep på Jaglands uttalelse om at det er VI som skal gjøre muslimene stolte.

OK!

Nei Jagland har dessverre ingen kraft som politisk agitator lenger.

Er vi da enig om at muslimer ikke trenger å være stolt av sin religion?

Kommentar #10

Marita Synnestvedt

51 innlegg  160 kommentarer

Islam en stolt religion?

Publisert rundt 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Er vi da enig om at muslimer ikke trenger å være stolt av sin religion?

Nei, det er vi overhodet ikke. Jeg finner ingenting i Koranen som skulle rangere den som en mindreverdig religion i forhold til andre religioner.

Husk, islam bygger på Det gamle testamentet, akkurat som kristendommen. 

Når det er sagt, betrakter jeg både Jahve, Gud og Allah som onde guder. Jeg mener de bør avsettes, alle tre. 

Kommentar #11

Torleiv Haus

76 innlegg  3323 kommentarer

Underlig logikk

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
Nei, det er vi overhodet ikke. Jeg finner ingenting i Koranen som skulle rangere den som en mindreverdig religion i forhold til andre religioner.

Husk, islam bygger på Det gamle testamentet, akkurat som kristendommen.

Når det er sagt, betrakter jeg både Jahve, Gud og Allah som onde guder. Jeg mener de bør avsettes, alle tre.

Synnestvedt serverer sine lesere en underlig logikk. Premissene i denne logikken kan formelt formuleres slik. 

Premiss 1: Islam som religion er lik andre religioner (verken bedre eller dårligere)

Premiss 2: Islams gud er ond ("Jeg betrakter Allah som en ond gud", i likhet med Jahvne og Gud)

Konklusjon: Religion har ingen betydning for livspraksis (Jfr. startinnlegget: "det har med økonomi å gjøre, ikke religiøs tilhørighet". 

På den ene siden har religion ingen betydning for det praktiske liv (jfr. startinnlegget), på den annen side har mennesker slaktet hverandre i religionens tegn, noe som vel må bety at religion tross alt har noe å si for livspraksis (??) (jfr. #6). 

Synnestvedt bør også gjøre rede for hvorfor "det trehodete trollet" bør avsettes hvis det er økonomien (materielle livsvilkår) som styrer menneskenes livspraksis. Hvorfor avsette noen som ikke har noe å si okke som? 

Etter mine begreper skurrer det meste her. Konklusjonen følger ikke av premisssene. Premissene er bare subjektive påstander uten noen form for begrunnelse.

Min konklusjon er at Synnestvedt har lite substansielt å bidra med i en debatt som er viktig for vår fremtid. 

Kommentar #12

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Jeg gir meg nå.

Publisert rundt 5 år siden
Marita Synnestvedt. Gå til den siterte teksten.
Når det er sagt, betrakter jeg både Jahve, Gud og Allah som onde guder.

Du sier at Allah er ond. Likevel sier du at muslimer skal være stolte av sin religion?

Her er du ikke presis i det hele tatt.

Bare til orientering så er den kristne treenige Gud ikke Allah.

Allah er på andre siden av skalaen hvis du skjønner hva jeg mener.

Kommentar #13

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Selv om Synnestvedts innlegg og kommentarer synes litt ulogiske, vil jeg gi henne helt rett i at det påhviler ikke den norske befolkningen noe ansvar for å gjøre muslimer stolte. ikke noen andre heller for den del.

Jagland er heller ikke helt heldig med logikken..-

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere