Verdidebatt

Nok en gang forsøkes masseutvisninger av Storskog-flyktninger

Syriske familier med små barn er blant dem som nå har fått beskjed om at de er utviste fra Norge. Flere andre syrere med utgåtte turistvisum til Russland har fått utvisningsvedtak. Russisk praksis tilsier at de vil bli utvist ved ankomst Russland.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Signalet fra regjeringen da returene ble stoppet etter et massivt press i februar, virket å være at alle Storskog-flyktningene likevel skulle få realitetsbehandlet asylsøknadene sine, i tråd med Flyktningkonvensjonen. Men det er ikke tilfelle. Vi får bekreftet fra flere kilder at det gis avslag etter avslag til flyktninger som kom over Storskog før grensen stengte.

Flere syriske familier med små barn er blant dem som nå har fått beskjed om at de er utviste fra Norge. Vi har fått beskjed fra flere syrere med utgåtte turistvisum til Russland at de har fått utvisningsvedtak. Russisk praksis tilsier at de vil bli utvist til Syria ved ankomst Russland.

Mens verdens søkelys er rettet mot Sør-Europa og Tyrkia, ser Refugees Welcome to the Arctic at vi må tydeliggjøre vårt krav om full åpenhet og demokratisk debatt om norske myndigheters praksis overfor asylsøkere som har kommet den arktiske ruta.

Regjeringen må svare åpent: Hva er nåværende praksis?

BILDE, Utvisning: "Vi tar ikke søknaden til til realitetsbehandling. Vi viser til at du har kommet til Norge via Russland, hvor du har hatt turistvisum".

Myndighetene ser ut til å legge opp til at ingen av asylsøknadene blir realitetsbehandlet

Refugees Welcome to the Arctic reagerer sterkt på at EU ekskluderer titalls tusener av krigsflyktninger fra å søke trygg havn, og benytte sin rett til å søke asyl. Det gjør situasjonen enda verre at Norge ikke er interessert i å ta sin del av ansvaret i denne svært kritiske situasjonen!

"Vi mener det er katastrofalt at Norge i den humanitære situasjonen vi har i Europa, nekter å ta sin del av ansvaret", sier Ask Håkon Ebeltoft, talsperson for Refugees Welcome to the Arctic.

Leger uten grenser rapporterer 8. mars om at de den siste tiden har sett et økende antall svært sårbare grupper på Hellas/Makedonia-grensen, Idomeni. Nyfødte, gravide og personer med alvorlige fysiske eller psykiske lidelser og kronisk syke har økt den siste tiden. De kaller resultatet av de innledende forhandlingene mellom EU og Tyrkia kynisme satt i system.

Dagens alvorlige situasjon tatt i betraktning, er det åpenbart enda viktigere at flyktninger som brukte Arktis-ruten i dagene etter Storskog-instruksen ble innført, får sine asylsøknader vurdert i et trygt land.

BILDE: Utvisning på bakgrunn av studentvisum i Russland.

Omfattende utvisning av flyktninger, inkludert sårbare barn og voksne med behov beskyttelse

Igjen utvises syriske barnefamilier og også studenter med ulike visumstatuser. Utvisning fra Russland skjer dersom visumet ditt har utløpt, eller om du taper studieplassen, som det er eksempler på. 24 år gamle Wadie Rizq fra Syria var asylsøker i Norge før jul, han endte opp i Syria. Han ble først utvist fra Norge, i Russland fikk han frist på seg til å forlate Russland da visumet var kansellert.

Andre eksempler vi kjenner er militærtrente familiefedre som vil bli tvangsrekruttert til militæret eller paramilitære grupper i Syria og andre steder. Andre eksempler er statsløse som faktisk har utgåtte visa til Russland, og dersom de utvises til Russland, kommer de igjen til å bli utviste fra Russland momentant.

"Planen virker å være omfattende utvisning av flyktninger, inkludert sårbare barn og voksne med behov beskyttelse. Dette er ikke gode løsninger. Det er groteske løsninger som vitner om et menneskesyn som er tømt for medmenneskelighet, sympati og respekt for personer som er i krise og stor nød", sier Ask Håkon Ebeltoft, talsperson i Refugees Welcome to the Arctic.

Vi oppfordrer alle ansvarlige politikere til å ta denne altfor uavklarte og uansvarlige situasjonen på alvor og forventer at realitetsbehandling av asylsøknadene blir et krav. Nok en gang må saken settes på agendaen i Stortinget!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt