Verdidebatt

Norske kongeregalier

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For en tid tilbake ble jeg sittende å se på åpningen av det britiske parlamentet, hvor den britiske dronningen iført all sin kongelige skrud, og sine regalia, med behørig krone på hodet, ordenskjede og kappe, åpnet parlamentet i en høytidelig og staselig seremoni.

Det fikk meg til å tenke på vår egen konge, og jeg ville se Kong Harald med krone på hodet.

Men det lyktes meg ikke å finne noe bilde hvor Kong Harald er avbildet med den norske kongekronen. Heller ikke under signingen i Nidarosdomen kunne jeg se at den hadde blitt benyttet. Heller ikke av Kong Olav kunne jeg finne noe bilde av kongen med krone. Den eneste norske kongen jeg kunne finne avbildet med krone var Kong Haakon i 1906.

Etter en del undersøkelser fant jeg ut at Stortinget avskaffet kroningen i 1908. Kroningsseremonien ble sett på som gammeldags, og Stortinget opphevet paragrafen med stort flertall. Kroningen har siden den gang blitt erstattet med en frivillig signing.

Nå som jeg har sett åpningen av det britiske parliamentet, spør jeg meg selv om seremonien er "gammeldags" eller om den er absolutt "gammel og æreverdig", men moderne og i tiden - og at den virker samlende på parliamentet og på nasjonen. Svaret slik jeg ser det er et ubetinget "Ja".

Derfor lurer jeg på om det ikke ville være en fordel for Norge om vi gjenninnfører kroningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt