Mads Tore Tengesdal

41

Debattklima

Hanne Nabintu Herland tar opp temaet om debattklima i sosiale medier, noe som er høyst relevant her på Verdidebatten.

Publisert: 2. mar 2016

Hanne Nabintu Herland tar opp temaet debattklima, i denne artikkelen.

Dessverre gjelder dette også i høy grad debattklimaet på Verdidebatten. Det gjelder meg og det gjelder deg. De færreste av oss har nok vært flinke nok til å holde oss innenfor en god debattkultur med tilstrekkelig respekt for enhver meddebattant. Man blir fort ivrig og glemmer at det er våre medmennesker som sitter i den andre enden.

Hanne sin artikkel er et glimrende bidrag til å avklare forskjellen mellom en mobbekultur og en rasjonell debatt. Vel verdt å lese!

Det handler ikke nødvendigvis om personangrep slik personangrep defineres juridisk og formelt men mer om det mellommenneskelige forhold i et debattforum. Det handler mer om å bruke samme språk som man ville gjort dersom man satt ansikt til ansikt.

Som kristne bør dette være ekstra viktig å fokusere på da vi er Jesu disipler. Selv om vi er langt fra bedre enn andre, har vi i alle fall et ansvar til å gjøre vårt beste.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Johan Lothe Okkenhaug

9 innlegg  184 kommentarer

"Mobbekultur og rasjonell debatt"

Publisert over 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Hanne sin artikkel er et glimrende bidrag til å avklare forskjellen mellom en mobbekultur og en rasjonell debatt. Vel verdt å lese!

Vi har begge nesten samtidig postet innlegg om debattklima med utgangspunkt i en annen tråd - og vi er begge klar over dette :-). Helt OK for meg. Du synes artikkelen til Herland "er et glimrende bidrag til å avklare forskjellen mellom en mobbekultur og en rasjonell debatt". Vel... Jeg la merke til Herlands innlegg på VD da det kom (10.02). Det hadde kritikken mot Joralf Gjerstad som utgangspunkt. Å sette søkelyset på mobbing i skrift er viktig (og var utgangspunktet for mitt innlegg i går). Men Herland skriver etter min mening så polemisk at hun står i fare for å gjøre det samme som hun selv kritiserer: Å bidra til en negativ debattkultur. Jeg har lest hennes innlegg på nytt. Det fikk 14 "bra", avfødte 48 kommentarer som etter hvert ble til avsporinger om tro/ateisme, healing og energier. Så det er tydeligvis ikke lett å debattere tema "debatt" på en saklig måte. For øvrig synes jeg mange tråder lett havner i avsporinger (jeg har selv også latt meg friste til å kommentere enkeltutsagn som er på siden av trådens hovedpoeng). Men kanskje lykkes du bedre med denne tråden...

Kommentar #2

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Ingen er perfekte og plettfrie

Publisert over 5 år siden
Johan Lothe Okkenhaug. Gå til den siterte teksten.
Å sette søkelyset på mobbing i skrift er viktig (og var utgangspunktet for mitt innlegg i går). Men Herland skriver etter min mening så polemisk at hun står i fare for å gjøre det samme som hun selv kritiserer: Å bidra til en negativ debattkultur.

Her tror jeg du er inne på noe viktig Johan, nemlig det å erkjenne at ingen er perfekte og plettfrie, heller ikke Herland (selv om du har den motsatte vinkling i det refererte). Jeg har langt ifra vært noen snill gutt på VD, og står sånn sett i samme bås som mange andre her inne. Men jeg begynner etterhvert virkelig å kjenne på ondskapen som lett akkumuleres, istedenfor å ha en god og medmenneskelig saklig debatt.

Enhver av oss står alltid i fare for å gjøre det samme som vi selv kritiserer. Det er dessverre en del av det å være et menneske. Nettopp derfor bør vi trekke pusten før vi skriver noe og forsøke så godt vi kan å unngå å skrive noe som kan såre meddebattanten personlig. At vi er uenige i sak må vi prøve å tåle.

1. Kor 13:13 "Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten".

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere