Verdidebatt

Verdenssamfunnet er palestinernes siste håp

Etter over 60 år med lidelser, undertrykking og okkupasjon, er palestinernes håp om fred svekket, men håper er fortsatt ikke tapt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Palestinerne har ønsket og jobbet for fred lenge, det viser alle de inngåtte fredsavtalene gjennom de siste tiårene. Avtaler inngått av de palestinske selvstyremyndighetene, ble inngått med intensjon om at det ville føre til en fredelig løsning og en selvstendig palestinsk stat. Men skuffelsene har vært mange.

Etter Oslo-avtalen gikk mange palestinere rundt i en overveldende lykkerus, fordi de trodde at fred endelig var innen rekkevidde. Men stadig utvidede ulovlige israelske bosettinger og byggingen av  "skammens mur" har svekket fredshåpet hos selv de mest optimistiske. Bosettingene ødelegger mulighetene for et normalt liv for palestinerne på det okkuperte Vestbredden, og spesielt barn og ungdom rammes hardt av alle restriksjonene på palestinernes hverdagsliv. Gaza er i realiteten verdens største fengsel.


Barn rammes hardest
. Har du rukket å bli 10 eller 15 år uten å bli arrestert eller skutt, da er du heldig! Muren splitter familier og ødelegger olivenavlinger. Hver eneste dag blir det skutt tåregass mot palestinere, den overhengende terroren – følelsen av å aldri vite når tungt bevæpnede IDF-soldater bryter opp døren og tramper inn i stua – oftest midt på natten – gjør folk nervøse og traumatiserte.


Hvorfor får vi ikke fred? I fjor deltok den berømte israelske journalisten Gideon Levi på en konferanse som var arrangert av den israelske lobbyen i USA. Der snakket han om hvordan han mener at fred ikke vil komme innenfra det israelske samfunnet. Det er fordi det israelske samfunnet har satt opp både fysiske og mentale murer rundt seg selv, og her er det en egen virkelighet som dominerer. Levy mener derfor at USA og andre land, må presse frem fred, det vil aldri komme av seg selv.  Levy forteller av israelerne tar altfor lett på det brutale tyranniet som okkupasjonen i praksis er, og ignorerer de fatale konsekvensene den har for palestinerne. Israel har likevel lykkes i spre et narrativ som ikke bare fremstiller okkupanten som offeret, men som det eneste offeret.

Det foregår faktum at det foregår en systematisk dehumanisering av palestinerne, med konstante menneskerettighetsbrudd, nekter israelere flest å forholde seg til. Denne kollektive selvfornektelsen er det største hindret til en reell fredsprosess.  Det fører i praksis til at premissene for en varig fredsavtale aldri vil være til stede.  Derfor må presses økes utenfra, både politisk og økonomisk. Det er den eneste veien til fred.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt