Helge Simonnes

928

Nei til åndelige soldater

Odins soldater, Jesu soldater eller Allahs soldater? Retorikken blir uansett ikke god.

Publisert: 25. feb 2016

«Hvorfor skriver dere ikke om Jesu soldater?» 

Innringeren hadde lest min kommentar på nett om Odins soldater. «Tenk hvor fint det ville være å presentere noen som vektlegger hjelpsomt og omtanke fremfor hat og mistenkeliggjøring». 

Omtrent slik ordla han seg, den vennlige mannen som hadde tatt seg bryet med å finne telefonnummeret mitt. Budskapet var åpenbart viktig for ham.

Dagen etter brakte VG nyheten om at personer knyttet til islamistmiljøet i Oslo har dannet gruppen Allahs soldater. «Vi muslimer har valgt å opprette en gruppe som skal patruljere gater, i første omgang i hovedstaden Oslo, for å forby det onde og kalle til det gode», uttaler en av initiativtakerne. 

Motivasjon og argumentasjon liknet mye på det som jeg hadde hørt i telefonen dagen før. Men det ble en ny klang i budskapet da jeg så overskriften «Allahs soldater». Jeg har nettopp vært i Andalucia i Spania, et område som i mange hundre år var preget av kamp mellom muslimer og kristne. I Granada endte det med at kristne erobrere på 1500-tallet fordrev muslimske innbyggere fra den vakre byen ved Sierra Nevada-fjellene. Måten kristne opptrådte på i denne religionskrigen bør ikke fylle en med stolthet.

Krigsmetaforer i åndelig virksomheter har sine åpenbare svakheter. I kristelig sammenheng er det Frelsesarmeen som har kommunisert ved hjelp av militær språkbruk. William Booth tok åndskampen på alvor og etablerte organisasjonen i 1865, men det var først 13 år senere at Frelsens hær ble tatt i bruk.

Fordømmelsen av Odins soldater er ganske unison i Norge. Gruppen bidrar til polarisering. Det er fristende å svare med å etablere motsatser, men jeg tror ikke at man for lettvint skal følge impulsene. Soldatretorikk i åndelig sammenheng kan så lett misforstås. Jeg merket det på min reaksjon da jeg så «Allahs soldater». Vi må ta høyde for at noen vil reagere på samme måte når «Jesu soldater» tas opp.

Frelsesarmeen kan godt være alene om det kristelige soldatbildet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Helge Simonnes. Gå til den siterte teksten.
Odins soldater, Jesu soldater eller Allahs soldater? Retorikken blir uansett ikke god.

Jeg stemmer for "Barbie`s fredsduer". Kvinner og menn i rosa barbie-rosa kosedresser som går rundt og sprer fredelige vibber i gatene  :) 

Og for min del er ikke dette tull. Jeg tror at det "feminine" og "koselige" er langt mer beroligende og avvæpnende for folk flest enn alle typer "soldater".

 

Kommentar #2

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Vel, vi har vist fått Are og Odins soldater, som blandt annet deler ut klemmer og halspastiller :-)

på en måte skulle jeg nesten likt å se en gjeng katolske nonner som hadde laget noe tilsvarende, men samtidig med både Odins og Allahs soldater, tror jeg vi har nok problemer.

Kommentar #3

Lars Thorsen

0 innlegg  11 kommentarer

Meningsløse sammenligninger

Publisert over 5 år siden

Det er en uforståelig form for selvpisking Simonnes driver med, i tillegg til å ignorere historien. Å kritisere spanjolenes adferd mot muslimene blir som å kaste skitt på hjemmefronten for dens oppførsel mot de nazistiske okkupantene under WWII. Du kritiserer de kristne for adferden mot muslimene på 1500 tallet. Muslimene okkuperte al-Andalus fra 711 til 1492. Selvfølgelig måtte okkupantene kastes ut med vold, tror du dialog ville fått barbarene til å dra hjem uten sverdslag? Jeg minner om muslimenes pogrom mot granadajødene i 1066 og deres undertrykkelse av alle bokens folk som dhimmier gjennom hele okkupasjonsperioden. Det er stor skam at Simonnes rakker ned på sine egne kristne forgjengeres berettigede frihetskamp mot de muslimske barbarene som herjet Europa i nesten tusen år. 

Så til dagens hovedtema; de ymse soldater. Jesu soldater vil aldri høres skremmende ut for folk som kjenner hans budskap, likevel nevner du dem i samme åndedrag som Odin og Allahs soldater. Sammenligning av Jesu soldater og Allahs soldater er nok et eksempel på relativiseringen som selvdestruktive kristne bedriver i den hensikt å fjerne fokus fra islams problematiske sider. Du misforstår dersom du tror at det er din jobb å hvitvaske islam. De to livssyn representerer hhv frelse og håp versus fordervelse og myrderier. Når det gjelder Odins soldater er det vel ingen som tror disse har reelle tilbøyeligheter i retning norrønn mytologi. Det er et fengende navn importert fra Finland for tøffe gutter som liker å gå tur om natten. Et ikkeproblem som vil gå over av seg selv.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere