Verdidebatt

Globaliserte bedehus

Av og til er hvem som fremmer argumentene viktigere enn innholdet i dem.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gjennom to innlegg i Vårt Land har Misjonssambandets informasjonsleder Espen Ottosen på for­billedlig vis kuttet linken mellom konservativ kristendom, islamkritikk og norskhet. Han stiller spørsmål ved hvorfor så mange konservative kristne støtter opp om Hege Storhaug, ettersom hennes standpunkt munner i en religionskritikk som i neste omgang vil kunne ramme dem selv.

Jeg er svært uenig med Ottosen i mye, og nettopp derfor setter jeg pris på hans innspill. Sannsynligvis er hans tekster mye bedre egnet til å få folk til å skifte mening enn alt jeg eller mine «godhetstyranniske» meningsfeller kunne ha skrevet. Sosialpsykologisk forskning viser at når en debatt har fått etablere seg på en slik måte at deltakerne har knyttet identitetsfølelser til sitt ståsted, så er vi stort sett døve for argumenter som kommer fra motparten. Skal noen endre standpunkt er det viktigere hvem som fremmer argumentene enn hva argumentene faktisk sier.

Ottosens kritikk av koblingen mellom kristen­dom og islam-/innvandrerskepsis er bare overraskende hvis man ikke kjenner til hverdagen i mange kristne organisasjoner. Selv vokste jeg opp i et ­bedehusmiljø der kristendommen i høy grad krysset landegrenser. Lysbildeseriene fra misjonsmarken var globalisering før internett, og vi hadde stadig evangelister fra nord og sør i verden i stua vår. Ja, selv mine foreldres ekteskap er et eksempel på at kristne nettverk ikke stopper ved Svinesund. At det norske storsamfunnets verdier skulle være særlig kristne var i hvert fall langt fra det verdensbildet jeg vokste opp med. Tvert imot, jeg opplevde bedehuset som i overkant motkulturelt og samfunnsrefsende.

Ottosen skal ha takk for å minne oss om at forholdet mellom religion, innvandring og nasjonal­følelse er komplisert. Å plassere konservativ kristendom på en innvandringsfiendtlig høyreside er kanskje en ryggmargsrefleks, men ikke en veldig god en.

Først publisert i Vårt Land 22.2.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt