Gard Realf Sandaker-Nielsen

33

Åpen folkekirke er ikke for diskriminering

Ideelt sett skulle vi ønsket oss én liturgi med mange valgmuligheter. Men det har bispemøtet allerede satt en stopper for i denne omgangen.

Publisert: 17. feb 2016

Kjære Hanne Stenvaag. Åpen folke­kirke ble etablert for å skape­ endring i kirken, blant annet for å få slutt på den uverdige forskjellsbehandlingen av mennesker og kjærlighet i Den norske kirke. Vår viktigste kampsak er fortsatt at alle par som ønsker å gifte seg i kirken skal få lov til det. Det er leit at du nå melder deg ut av Åpen folkekirke med begrunnelsen at vi nå støtter diskriminering av likekjønnede par (Vårt Land 10. februar). Vi mener at vi etter årsmøtet frem­deles jobber mot diskriminering.

LES OGSÅ HELGE SIMONNES: Skuffelse etter kirkevalg

Vi deler din utålmodighet i kampen for en kirke som ikke gjør forskjell på folk. Det er grunnen til at vi har brukt så utrolig­ mye tid og krefter de siste årene for at det skal bli en realitet.

Dette iherdige arbeidet kan vi love at vi kommer til å fortsette med. Valg­resultatet i høst ble en klar melding til oss, og hele Den norske kirke, om å sørge for å få gjennomført dette.

Åpen folkekirke mener at kjønnspolariteten ikke konstituerer ­ekteskapet. Derfor må vi også få en ekteskapsliturgi som kan brukes av alle. Åpen folkekirke mener dessuten at det må være selvsagt at kirken ikke lager liturgier som er ment for noen, men ikke for alle.

Det vi nok er uenige om, er om det kan oppfattes som diskriminerende at det «gamle» synet på ekteskapet fortsatt skal ha et uttrykk i kirkens praksis. Ideelt sett skulle vi ønsket oss én liturgi med mange valgmuligheter. Men det har bispemøtet allerede satt en stopper for i denne omgangen.

Ved å åpne opp for at dagens liturgi fortsatt kan brukes av de som ønsker det, kommer vi de som er uenige med oss i møte, samtidig som vi sørger for at det lages en ny liturgi som kan brukes av alle par. Vi får på plass en ny liturgi som gjør slutt på diskrimineringen.

Bispemøtet har gjennom sitt vedtak lagt premissene for hvilke ordninger det nå vil være mulig å få vedtatt på Kirkemøtet. Dette er en realitet vi forholder oss til. Det utenkelige ville være å svare på høstens kirkevalg med ikke å komme fram til en ordning. Det ville ikke vært å ta valgresultatet på alvor om Åpen folkekirke fastholdt én liturgi, dersom det ender med at saken igjen treneres i lengre tid.

Du spør oss i innlegget ditt hvor mye diskriminering Åpen folkekirke er for. Det er enkelt å svare på: Åpen folkekirke er ikke for diskriminering i det hele tatt. Det har vi vært tydelige på hele veien. Åpen folkekirke har lovet å få på plass en ny liturgi som også omfatter likekjønnede par. Det løftet skal vi holde.

Allerede om ett år regner vi med at de første parene av samme kjønn vil kunne forplikte seg og feire kjærligheten sin i sin lokale kirke.

Først publisert i Vårt Land 17.2.2016

LES MER: Jan Ove Ulstein skriver: «Einskap og krenking i debatten om vigselsliturgi»

LES Halvor Moxnes sitt svar til Jan Ove Ulstein: Direkte krenkende

LES JAN OVE ULSTEIN: To liturgiar for éi kyrkje?

LES MER: Halvor Moxnes skriver «Jeg angrer min stemmegivning om ny vigslesliturgi»

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere