Verdidebatt

Misvisende om arbeidstid

Det blir misvisende når Vårt land (3.2.16) fremstiller prestenes nye arbeidstidsordning som rigid med et fast ukentlig timetall. Realiteten er at den nye arbeidstidsordningene er meget fleksibel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Prester skal i gjennomsnitt arbeide 35,5 timer i uken. Gjennomsnittet beregnes etter arbeidsmiljølovens bestemmelser. En prest kan derfor jobbe inntil 12,5 time per dag, og inntil 54 timer i løpet av en uke. Det gir godt rom for å ta unna arbeidstopper, enten de skyldes høytider eller menighetens egne planer. En viktig forskjell fra tidligere er at en slik belastning må være planlagt, og den vil føre til mer hvile ellers i arbeidsplanperioden. På den måten sikrer vi prestene et vern mot å jobbe seg syke.

Prestene har verken fått kjernetid, kontortid eller tilstedeværelsesplikt. Den enkelte prest har fullstendig råderett over 20% av arbeidstiden så lenge det brukes til presteoppgaver. Innenfor de øvrige 80% skal det gis tid til både forberedelser og reise til de oppgavene man er pålagt. Når tjenesten krever det kan presten selv velge å arbeide utover arbeidsplanen, og avspasere dette siden. Hvis en dag kan gjøres kort eller er blank, så er det enkelt å avspasere. Samlet sett sikrer dette både fleksibilitet og vern.

Brodal setter fingeren på den krevende balansegangen mellom arbeid og frivillig tjeneste i menigheten. Dette er et dilemma som er kjent for alle som jobber tett på frivillighet, og som ofte er idealistisk motivert. Presteidentiteten kan man ikke legge vekk selv om arbeidstiden er over. Det er likevel et framskritt at man ut fra arbeidstiden kan vite når jobben er ferdig og eventuelt et frivillig engasjement begynner. For mange prester vil det være naturlig å bruke fritid på menighetsarbeid, for andre vil det være viktig å gjøre andre ting.

Vårt land har valgt tittelen "Vi tvinges til å juks med timelister" på forsiden. Jeg kan ikke se at det har dekning verken i saken eller realitetene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt