Verdidebatt

Kristen tenketank?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bratlie og Holtas kommentarer i går i tråden Underlig kristen støtte til Hege Storhaug inspirerte meg til å tenke tanker om en kristen tenketank (pun intended).

Tore Olsen kastet seg på, og utfordret meg til å utvikle tankene.

De omtalte kommentarene lød slik:

Bratlie:
Selve poenget med demokrati er altså å begrense statens vilkårlighet og passe på at staten arbeider for borgernes ve og vel. Det [er] borgerne som skal bedømme staten og ikke omvendt. Det forutsetter at borgerne er i stand til bedømme staten noe som igjen forutsetter at borgerne har tilstrekkelig livssyn det er mulig å utlede en forpliktende etikk fra, for individ og samfunn. I en slik setting er det åpenbart forskjell på livssynenes kvaliteter, og mange av disse "kvalitetene" er reglerett forbudt i Norge. Islam, slik det utfoldes av millioner av muhammedanere, er allrede forbudt i Norge slik at livssynfriheten man påberoper seg er en illusjon.

Holta:
Det finnes en SANN intellektualisme som er i overenstemmelse med Bibelens sannhetsbegrep. Dette trenger kristne å gripe.

Holta har tidligere sagt noe om logikk som grunnleggende for Bibelens sannhetsbegrep.

Hva mener jeg så med en kristen tenketank? Jeg vet det finnes allerede minst en kristen tenketank, eller tankesmie som man kaller det, i Norge, og som jeg har et visst kjennskap til, nemlig Skaperkraft, med en stor bredde i både temaer og virkemidler.

Mine tanker om dette, handler ikke om å forsøke å etablere en institusjon. Jeg mener at Verdidebatt og andre åpne debattforaer må være en viktig del av tenketanken. Det er i nærkamp med motstandere at kristen tenkning blir relevant. De første kristne erobret ikke Romerriket med å bygge lukkede kristne institusjoner, som dagens menigheter i stor grad er. Paulus for, eksempel, brukte de åpne filosofi-skolene som plattform for sin framgangsrike, dialogbaserte forkynnelse.

Jeg har for øvrig ingen sympati med de som holder seg borte fra eller kritiserer VD på grunn av varierende kvalitet og sære perspektiver. Det er snobbisme. La folkets røst bli hørt.

For å konkretisere: Hva jeg tenker er en eller annen funksjon som kan ta tak i gode ansatser i både innlegg og kommentarer, samle dem, kanskje fordype dem og bidra med referanser og bakgrunnsstoff slik at man kan få et fokus på temaer som betyr noe for de som for eksempel ønsker å jobbe videre med de perspektiver som Bratlie og Holta ga uttrykk for her. Så finnes det selvfølgelig andre bidragsytere, temaer og perspektiver enn dette.

Konfesjonell forankring? Niks.
Sted? Et eller annet sted i skyen.

Det jeg har gjort nå, er ikke å ta et initiativ. Jeg kaster kun ut noen idéer, som jeg ikke har konferert med andre. Om idéene er bærekraftige eller hvem som eventuelt tar initiativet og gjør noe ut av dette, får tiden vise.

Dermed utfordrer jeg Tore Olsen og andre til å kommentere!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt