Verdidebatt

"De vantro troende"

De fleste av oss på vd har hørt eller fått med seg navnet Reinhard Bonnke og hans evangeliseringskorstog i Afrika. Bonnke gir Markus 16 innhold, mening og retning - vi skulle gjerne ha gjort noe - litt - som minnet om han, men ... i steden gir han

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

oss mest ... dårlig samvittighet.  Disiplene var disipler og Bonnke er Bonnke.  Nå er Reinhard 75 år og har for lengst gitt stafettpinnen i organisasjonen Christ for all nations videre til mannen som en gang jobbet på lageret i samme organisasjon - David Kolenda.  Det er mang en Guds mann som har fått store oppgaver fordi en var tro i de små.

Bonnke var i romjula i Kansas City der også jeg var store deler - på nettet.

Reinhard begynner i Markus 16 der temaet til å begynne med er "De vantro troende" i versene 11 og 13.  Den andre gangen var Jesus riktignok i en annen skikkelse, men...  Det var disse "vantro troende" som like etter fikk Jesu befaling om å "Gå" - handle på Guds ord - bring evangeliet til all skapningen i v. 15.

All ... fornuft og visdom skulle tilsi at disse 11 "vantro troende" ikke var det rette mannskapet å gi denne befalingen til, men Jesus visste at de ville bli utruset og få kraft etter at Den Hellige Ånd hadde kommet - de var hans vitner og i v.20 gikk de ut og forkynte overalt.  Og Herren virket med og stadfestet Ordet ved de tegn som fulgte med.

Noe må ha hendt mellom v. 14 og v. 20 - det er Apostlenes gjerninger kap. 2.

Bonnke mer enn noen minner meg om at vi, som troende, har fått og er utruset for annet enn å sitte på .....

Gud venter på at du og jeg skal handle.  Gå!  Når du får grønt lys trenger du ikke å sitte på en skriftelig godkjenning fra trafikkmyndighetene om hva du skal gjøre.  Du handler som forventet.

Bonnke tar opp "vent på Herren" - kulturen som et hinder - gjerne et mer selvkomponert  - som hinder for handling på Ordet.  Han er innom dette med - hvorfor er det ingen vekkelse - hans svar er: Jo, fordi det er så mange bøker som er skrevet om dette temaet - bøker fører enten til passivitet eller handling - Ordet fører til handling.

Vekkelse er noe som følger etter at Ordet blir forkynt og Herren bekreftet det med tegn og under.

Et ikke-forkynt budskap er ikke noe budskap.  Det er som en uåpnet livgivende medisin som står urørt ved siden av sengen til en døende mann.  Når vi preker så åpner vi for medisinen som administreres gjennom Ordet.  Ikke følg eller lytt til en "parkert" pastor.  Jesus sitter ikke med tilskuerene - han sover ikke med søvngjengere - han går med de gående og han arbeider sammen med arbeidere.

Bonnke går over til å snakke om budskapet.  Disse som går har ikke med seg et budskap som fornærmer tilhørerene.  Vi har med oss de gode nyhetene.  Jesus kom for å frelse syndere.  Det er ikke et budskap om fordømmelse - det er et budskap om frelse.  Jesus er den gode nyheten.

Hvis vi preker det apostlene gjorde, så får vi de samme resultat.  Et evangelium som har kraft som fører til bekreftelser av Ordet.

Budskapet først - så bekreftelsene.  Gud kan ikke bekrefte noe som ikke er uttalt.  Jesus kan bare bli det som preker ham til å bli.  Si at han er en frelser, så bekrefter han det.  Si at han helbreder sykdom, så gjør han det.  Si at han er en som setter fri, så gjør han det.  Si at han den som kan døpe deg med Hellig Ånd og ild, så gjør han det.  Den Hellige Ånd vil bekrefte alt som er blitt utalt.  Den Hellige Ånd velsigner alltid det som vi uttaler om Jesus.  Det som ikke blir uttalt kan ikke Den Hellige Ånd velsigne.

Bonnke sier at det er dette han har handlet på - at dette ikke er noe han har uttrettet - det eneste han har gjort er å handle på Ordet.  Dette er en åpen dør til denne tilgangen og medvirkende medvandringen for oss alle.  Vi, troende, er flinke til å begrense og innskrenke det området og den tilgangen vi alle har.  Det er nærmest som vi har låst oss selv inne og ikke går inn på "lageret" og bringer fram en hverdag som kan være like mye i tråd med Ordet i hjemlige trakter som for de store masser en eller annen plass i Afrika.

Bonnke har også en gang i tiden vært pastor i en "mirakel-fri menighet" og han la skylden på menigheten - de har så lite tro.  Han har siden skjønt at det var hans egen uvilje og mangel på tro som gjorde at han fikk kalde føtter og trakk seg innvending tilbake selv om han pliktskyldig ba for den syke.

Det som forandret denne hverdagen i den "mirakel-frie" menighet var at Bonnke ble løst fra de nærmest selvpålagte begrensninger og innskrenkninger.  Når Den Hellige Ånd kommer over deg, så vil du bli et nytt menneske.  Bonnke forteller at dette ble tvunget på ham, da en Guds mann trakk seg som forbedrer etter å ha kjent det rett fra annonsert møtevirksomhet og Bonnke ble igjen alene med alle de syke som hadde ankommet møtelokalet.  Fra da av tok han selv tak i Ordet og trodde Gud for at Han virket med - selv om det aldri tidligere hadde skjedd et mirkael.   Jesus reiser ikke - han er til stede.

Dette - og mere til - finner du her.  Du kan gjerne spole deg fram til 7 min.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt