Verdidebatt

Psykisk helse - obligatorisk skolefag

Vi er flinke til å snakke om gikta og vondtene våre. Men hvorfor snakker vi ikke om den psykiske helsa ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

PSYKISK HELSE OBLIGATORISK SOM SKOLEFAG

Tiden er overmoden for å innføre faget psykisk helse som obligatorisk skolefag i grunnskolen, ungdomskolen og videregående.

Vi er mange i Norge som gråter over den 13-årig gamle jenta som døde nyttårsaften og vi var mange som gråt over de andre barna som mistet livet da ingen tok ansvar og grep inn i tide. Mental Helse Stovner har i en årrekke gjennom avisinnlegg og temakvelder  påpekt viktigheten av åpenhet og kunnskap om psykisk helse i skolen som vi mener langt på vei kan forebygge mange tragedier.

Alle snakker om fysisk aktivitet, trening på helsestudioer, slankekurser, smilekurser m.m. Men få el. ingen snakker om psykisk helsetrim. I skolen har bl.a. naturfag, fysisk aktivitet, mat og helse fast plass på timeplanen. Men hvorfor står ikke faget psykisk helse på timeplanen da alle mennesker har en psykisk helse ?

Vi er så flinke til å snakket om gikta og vondtene våre. Men hvorfor er vi ikke flinke til å snakke om den psykiske helsa vår. Målet med innføringen av faget må være å lære og sette ord på tanker og følelser og å delta i samtalegrupper. Kort og godt opplæring i å snakke om vår psykiske helse. Elevene bør også få opplæring om forskjellige psykiske lidelser og ulike reaksjonsmønstre, samt få tildelt verktøy i hvordan håndtere kriser i livet. Folk med fag- og erfaringskompetanse i psykisk helsevern bør står for undervisningen.

Jeg tror faget også kan bidra til større åpenhet og forståelse mellom mennesker, minske frykten for ”annerledeshet”, samt motvirke fordommer mot psykiske lidelser. Innføring av faget kan også langt på vei forebygge selvmord, mobbing, frafall i skolen samt bidra til å styrke toleranseevnen.

Norge har ca. 555 selvmord i året som er tredoblet av de som dør i trafikken. Psykiske lidelser koster årlig samfunnet ca. 40 milliarder kroner bare i trygdeutgifter, behandlingsutgifter og sosiale utgifter. Om lag 225 000 mennesker står utenfor arbeidslivet p.g.a. psykiske lidelser.

Tiden er overmoden for å tenke forebygging. Innføring av skolefaget Psykisk helse vil utvilsomt spare store samfunnsutgifter og ikke minst viktig spare mange tusen mennesker for lidelser og tragedier.

Nå må politikerne ta dette på alvor og sette av plass i budsjettet til innføring faget Psykisk helse i skolen.

Gunn Pound

Leder Mental Helse Stovner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt