Ole Jørgen Anfindsen

173

Seksuell trakassering som massefenomen - noe er alvorlig galt i Tyskland

På nyttårsaften ble flere titalls kvinner seksuelt trakassert av gjenger med innvandrermenn i Köln, Hamburg og Stuttgart. Dette er i følge tysk politi et nytt fenomen. Ordføreren i Köln har i dag hatt krisemøte om saken.

Publisert: 5. jan 2016

Politiet skal ha mottatt 60 anmeldelser fra kvinner som forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep i området rundt Kølns hovedjernbanestasjon på nyttårsaften, der mange mennesker var ute i gatene for å feire inngangen til det nye året. Nyhetsbyrået AP siterer byens politisjef Wolfgang Albers på at vitner skal ha forklart at overgrepene skal ha blitt utført av opptil 1000 menn, hvorav de fleste var av «arabisk eller nordafrikansk opphav». Det er Aftenposten som melder dette. I reportasjen kan vi også lese følgende (lenker i original).

Sitat:

Også meldinger om overgrep i Hamburg og Stuttgart
Det er også meldt om lignende hendelser i Hamburg sentrum. Ifølge Bild-Zeitung skal grupper med det som av vitner omtales som nordafrikanske menn ha ranet, trakassert og antastet unge kvinner på nyttårsaften.

- Noen jenter ble jaget som dyr. At dette kan skje i Hamburg gjør meg sjokkert, sier en 17-år gammel jente til avisen.

Politiet i byen sier de har fått inn seks anmeldelser, men gir samtidig uttrykk for at det trolig finnes flere ofre som ikke har tatt kontakt med politiet.

Focus skriver at det også er blitt meldt inn tilsvarende hendelser fra Stuttgart, der to 18 år gamle kvinner skal blitt omringet av en gruppe på anslagsvis 15 menn, som antastet kvinnene og samtidig stjal mobiltelefonene deres.

- Ikke noe vi har opplevd før
Politiet omtaler hendelsen i Köln som «kriminalitet av en helt ny dimensjon».

- Dette er ikke noe vi har opplevd før, sier Arnold Plickert i det tyske politiforbundet.

Politisjef Albers sier til nyhetsbyrået DPA at det er «en helt uakseptabel situasjon at slike forbrytelser blir gjennomført midt i byen».

I februar skal Köln arrangere sin årlige karnevalsfest, og innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen lover å styrke innsatsen mot denne type kriminalitet.

- Vil vil ikke akseptere at grupper med nordafrikanske menn samles for å trakassere kvinner seksuelt, sier Jäger, ifølge DW.

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at denne gruppen lenge har vært i politiets søkelys både i Köln og Hamburg for å ha ranet mennesker i sentrale deler av de to byene.

Ordføreren innkaller til krisemøte [...]

Sitat slutt.

Les reportasjen i sin helhet i Aftenposten. Se dessuten VG Nett, The Telegraph, The Daily Mail og Document.no (sistnevnte med en rekke lenker til andre, internasjonale medier).

Min kommenterar: Det er påfallende at dette fenomenet, som i følge politiet tidligere ikke har funnet sted i Tyskland, plutselig dukker opp i minst tre ulike byer på samme tid. Det er også påfallende at det har gått såpass mange dager før disse rystende opplysningene blir allment kjent.

Når hundrevis av unge innvandrermenn, muligens mer enn tusen, på denne måten viser sin forakt for vestlige verdier og det tyske samfunnet, samt for tyskere generelt og tyske kvinner spesielt, da er det et symptom på at noe er veldig, veldig galt.

Jeg har tidligere advart om at det er farlig å ta inn store grupper innvandrere der unge menn er overrepresentert, men en del politikere er tydeligvis av den oppfatning at det er ideologien som skal styre, uansett hvilke praktiske konsekvenser det etter hvert måtte gi seg. Dette gir grunn til bekymring.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Å antyde at jeg tror at Holt skulle ønske at mennesker dør er bare veldig tåpelig!

Forklar oss da hva hvordan kommentar #23 skal forstås. 

Hvilket bilde av Holts holdninger og etikk er det du forsøker å formidle? 

Opplys oss!

Kommentar #52

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Forklar oss da hva hvordan kommentar #23 skal forstås.

Faktisk veldig enkelt.

Holst skriver: "En annen ting er at hvis disse unge menn savner kvinnene sine,bør de vel dra dit disse kvinnene befinner seg...."

"Disse unge menn" (som lett kan leses som alle unge og enslige islamske menn - basert på en kommenteringsføljetong i løpet av de siste måneder) flykter fra krig og grusomheter og kommer til Europa. De har kommet og de fortsetter å komme til Europa. Dette er realiteten. Denne innvandringen/ migrasjonen kan ikke stoppes uten store tragiske humanitære konsekvenser med død som følger. Dette er dagens reelle fakta.

Så hva er da løsningen?

Kommentar #53

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Å kalle flyktninger for reisende sier mye om hvilke holdninger man har!

Migranter ja (tja), men ikke legitime flyktninger.

Kommentar #54

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Slikt har blitt vanlig.

Publisert rundt 5 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Når du antyder at Holt stiller seg likegyldig til at mennesker drukner, så er dette et effektivt forsøk på å totalt sverte en manns etiske ståsted. Holt demoniseres totalt, på fullstendig sviktende grunnlag.

Vi ser i debatten om islam og innvandring hvordan frontene skjerpes mer og mer.

Jeg tar det faktisk ikke så tungt lenger.Vi har jo en ekspert på slikt som bruker tunge skyts mot alle rørebøttene ol...Og Tengesdal har jo applaudert eksperten.Jeg gidder heller ikke å rapportere til moderator.
Ting får stå der å tale for seg selv og opphavspersonen.
Sletting ville bare skjule hva som rører seg blant folk,og det hemmer ytringsfriheten.

Men takk for støtten. 

Kommentar #55

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Hvordan kan en slik kultur ha en annen årsak enn det de har vokst opp i.... som er marinert i islamsk miljø og lære ?

Jeg har opplevd seksuell trakassering ved flere anledninger gjennom livet, utført av norske etniske menn som har vokst opp i norsk kultur. Og dessverre tror jeg nok at svært mange av mine medsøstre som er født og oppvokst i Norge også har opplevd dette. 

Nå er det mange "grader" av seksuell trakassering, og hvor grensen går for den enkelte med tanke på å faktisk anmelde det, varierer nok ganske mye. For det er nok også en stor forskjell på å oppleve et "klaps" på rumpa ute på byen en lørdags kveld, og det å bli "befølt" av mange menn som har samlet seg sammen på det viset som fortalt om i åpningsinnlegget. Uten at det betyr at man skal godta noen som helst form for seksuell trakassering, bare så ingen tror at jeg bagatelliserer et "klaps" på rumpa. For alle slike situasjoner er forskjellige, og for noen kan et "klaps" på rumpa være svært krenkende. 

Og dersom det er kulturen man har vokst opp i som er årsaken til at noen velger å utsette kvinner for seksuell trakassering, så lurer jeg på hva som får norske menn til å begå slike handlinger?

Jeg skjønner at det generelt sett er mer kvinneundertrykkelse i enkelte land og kulturer. Men det betyr jo ikke at det må være flere og sammensatte årsaker til stede. For er det så enkelt at man bare kan skylde på kulturen eller religionen, så har også den norske mann et forklaringsproblem. Samt at det er ekstremt urettferdig mot alle menn i alle kulturer som faktisk behandler kvinner med likeverdig respekt.

Og en ting til. Som kvinne så tenker jeg at utgangspunktet for seksuell trakassering bør være nulltoleranse. Det finnes ingen unnskyldninger, og ingen formildende omstendigheter. Og denne nulltoleransen burde gjelde hele verden, ikke bare for oss kvinner her i Norge. Derfor ser jeg ingen grunn til at mine medsøstre i andre land skal bli utsatt for menn vi pga overgrepshandlinger kaster ut av Norge. Vi er tross alt en verden. Og det hjelper jo ikke å måke bort all snøen fra egen trapp dersom man er så handlingslammet at man bare kaster den over på trappa til naboen istedet.
Disse mennene må jo gjøres noe med. De kan jo ikke bare sendes et eller annet sted hvor de fritt kan fortsette å begå overgrep. For selv om jeg slipper å møte på dem på gata i Norge, så er min medsøster i et annet land akkurat like mye verdt som meg, og fortjener akkurat like lite å møte på slike menn. 

 

Kommentar #56

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Nei, men det er viktig at slike innlegg inneholder realistiske forslag til løsninger!

Der er jo ingen, hverken politikere eller eksperter, der kan pege på andre løsninger end dem, vi allerede har prøvet og fejlet med.

Tværtimod ser det ud til at indvandringen er en katastrofe, men at politikerne af utopiske eller uoplyste grunde vil have den uanset konsekvenserne for befolkning og land.

Derfor må det være tilstrækkeligt endnu en gang at påpege det menneskefjendske i indvandringsprojektet, når som her overgrebene imod den oprindelige befolkning antager nye og grovere former.

Kommentar #57

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.
For er det så enkelt at man bare kan skylde på kulturen eller religionen, så har også den norske mann et forklaringsproblem.

Proportioner...

Kommentar #58

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Å kalle flyktninger for reisende sier mye om hvilke holdninger man har!

Heldigvis har det utviklet seg bort fra "de derre" og "sånt". Men han kommer nok ikke i mål på dannet vis noen gang. 

Kommentar #59

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.
Og en ting til. Som kvinne så tenker jeg at utgangspunktet for seksuell trakassering bør være nulltoleranse. Det finnes ingen unnskyldninger, og ingen formildende omstendigheter. Og denne nulltoleransen burde gjelde hele verden, ikke bare for oss kvinner her i Norge. Derfor ser jeg ingen grunn til at mine medsøstre i andre land skal bli utsatt for menn vi pga overgrepshandlinger kaster ut av Norge. Vi er tross alt en verden. Og det hjelper jo ikke å måke bort all snøen fra egen trapp dersom man er så handlingslammet at man bare kaster den over på trappa til naboen istedet.
Disse mennene må jo gjøres noe med. De kan jo ikke bare sendes et eller annet sted hvor de fritt kan fortsette å begå overgrep. For selv om jeg slipper å møte på dem på gata i Norge, så er min medsøster i et annet land akkurat like mye verdt som meg, og fortjener akkurat like lite å møte på slike menn.

Jeg kjenner ikke noe sted hvor det er fritt frem for å trakassere kvinner. De vi snakker om i dette tilfellet vet nok hva de har gjort men er kanskje ikke forberedt på at vi straffer også her. Nå vil mange måtte lære sin lekse på den harde måten. Fremmedkulturell forståelse er enda dårligere utdelt i den arabiske verden enn her, men med deltagelse i vår sivilisasjon kommer det. Overraskende mange har noe å lære av vår måte å oppføre oss på. 

Kommentar #60

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.
For alle slike situasjoner er forskjellige, og for noen kan et "klaps" på rumpa være svært krenkende.

Her tror jeg du må ta høyde for at du kun snakker om egen erfaring. Jeg vil nødig si noe privat om meg selv, men føler jeg må prøve å si noe utfra det jeg har hørt og det jeg har opplevd når jeg er ute (på kvelden og har det gøy). Etter det jeg har hørt og enkelte ganger opplevd så er det ikke et klask på rompa som er et problem. Vi snakker helt annen skala.

Når den mer dyriske siden kommer fram så er ikke dette veldig typisk for etnisk norske menn, men jeg vil si tendensen mot det er til stede når det gjelder menn fra en del muslimske land. Jeg må si at jeg ikke har hørt lignende slike historier når det gjelder etnisk norske menn. Men det jeg sier her skal jeg ikke generalisere utfra, langt ifra, men at det er en tendens, det vil jeg driste meg å si. Så er det veldig myke sider til stede også, absolutt, men det er en side til. Husker en av mine venninner sa til meg: ...aldri mer...blir dyttet opp mot veggen og fått blåmerker....men karen det gjaldt er en fin person på alle måter, men når det kom til det, så... strykkarakter.

Slike historier får vi holde kun i denne tråden, pls! Ingenting jeg ønsker å bli sitert på. jeg ønsker bare å supplere noe til Sveens historie fordi jeg mener det er riktig.

Kommentar #61

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Jeg må si at jeg ikke har hørt lignende slike historier når det gjelder etnisk norske menn.

Om du tar deg tid til å lete i nyhetsarkivene var det noen saker i Oslo forrige året. Kvinner hadde blitt skubbet fra mann til mann på t-banen og blitt grafset på. Jeg tror ikke de klarte å nagle noen for det. Det endte med henleggelse pga bevisets stilling tror jeg. Vi skal ikke bagatellisere dette. Hver enkelt må selv velge hvem man vil ta frem sine dyriske instinkter - som du kaller det - overfor. Og som nevnt tidligere, dette skjer under russefeiring og andre hemningsløse tildragelser også i vår andedam, men fordi det er migranter får det en sterk oppmerksomhet fra de som aldri ville støttet innvandring hverken enkeltvis eller i flokk fra land de ikke liker at Norge sammenlignes med. I et slikt bilde blir det ekstra ille at det er innvandrere, men det er ille uansett hvem som begår ugjerningene. 

Kommentar #62

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Faktisk veldig enkelt. Holst skriver:

Dette er bare et forsøk på å bortforklare det du har gjort. 

1. Holt skriver: "En annen ting er at hvis disse unge menn savner kvinnene sine,bør de vel dra dit disse kvinnene befinner seg....og ikke bare tro de kan forsyne seg av de kvinnene de treffer på.Hvordan skal vi i Europa klare å integrere menn med slike uhyrlige holdninger til kvinner ?" 

Han snakker altså spesifikt om disse mennene som trakkaserer kvinner. (Ref. trådstarters innlegg), og ikke alle unge og enslige islamske menn. Ditt forsøk på å omfortolke dette til "alle" er feilaktig. 

2. Innvandring der store grupper på hundrevis av unge menn reiser sammen inn i Europa, er ikke nødvendigvis uttrykk for en humanitær katastrofe. I mange tilfeller er det snakk om vanskelig kår, der en jakter på en bedre hverdag for seg selv. Slikt kan stoppes, gjennom å opprette bedre system som kan identifisere hvilke behov "flyktningen" egentlig har, hvem de er, hvilken risiko de utgjør, etc. Her ligger f.eks. amerikanerne langt foran oss.

I fremtiden kan det ikke bli slik at kriteriet for å "ta inn" et menneske skal være at vedkommende har det dårligere enn oss. Dette er ikke bærekraftig politikk, særlig gitt at befol kningsvekstprognosene for Afrika innebærer en enorm økning frem til år 2100. Den åpenheten som eksisterer i dag, er selvsagt årsaken til at mange foretar den farefulle ferden over havet. En strengere politikk vil følgelig virke demotiverende for de som tar stor risiko for å entre vårt kontinent. 

Å tale for en strengere holdning, er selvsagt ikke å vise likegyldighet til død eller nød, ei heller ønske om slikt for andre. Det er slike fordreininger og omfortolkninger av andre debattanters intensjoner, som alltid fører slike diskusjoner på ville veier. Det er en uting, og dessuten umoralsk. 

Vi har alle full anledning til å stille oss kritiske til dagens regime. Denne lettvinte demoniseringen, som du driver med, er intellektuell latskap. 

Kommentar #63

Linda Hagen

7 innlegg  602 kommentarer

"1000 etniske nordmenn organiserte masseovergrep"

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
men fordi det er migranter får det en sterk oppmerksomhet

Hvordan tror du reaksjonen hadde vært om det dreide seg om 1000 nordmenn, tyskere, dansker, svensker.....? 

Kommentar #64

Ole Jørgen Anfindsen

173 innlegg  2072 kommentarer

Overgrepene var trolig organisert

Publisert rundt 5 år siden

Som jeg avslutningsvis antydet i det opprinnelige innlegget, er det grunn til å mistenke at de omfattende overgrepene i minst tre tyske byer (Köln, Hamburg, Stuttgart) var organisert, jf denne overskriften i Dagbladet: Organiserte gjenger antastet hundre kvinner under nyttårsfeiringen. Se dessuten omtale av saken hos NRK.

Selv om dette er et nytt fenomen i Tyskland, er jeg akkurat blitt gjort oppmerksom på at det faktisk ikke  er noe nytt eller ukjent i Norge, jf denne NRK-reportasjen fra 2011: Ble omringet og befølt på nattbussen. To venninner i 20-årene ble angrepet og befølt av en gjeng med menn på nattbussen i Oslo. Voldsforsker advarer mot det hun kaller en ny og kynisk overgrepsform.

Kommentar #65

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
De har kommet og de fortsetter å komme til Europa. Dette er realiteten. Denne innvandringen/ migrasjonen kan ikke stoppes uten store tragiske humanitære konsekvenser med død som følger. Dette er dagens reelle fakta.

Så hva er da løsningen?

Løsningen er da så klart at de ikke skal have lov til at komme ind i Europa.

Det ville medføre at ingen mere druknede. De, som er druknet, er døde som følge af EU's indvandringspolitik og det er derfor EU's skyld at de er døde.

EU mener ikke at man har en ret til at søge asyl, som de ellers bruger som undskyldning for at blive ved med at lokke med sin sirenesang over Middelhavet.

Mente de det, kunne og ville de selvsagt ikke betale Tyrkiet for at holde på dem, så de ikke kan komme til at søge asyl.

Sagen er at EU vil have en langt større indvandring end befolkningerne og i den forbindelse er de iskolde overfor de druknende. Den aktuelle indstramning visse steder sker kun, fordi projektet ellers ville køre helt af sporet og dermed ikke kunne fortsættes til europæerne er mindretal i Europa og dermed bliver nemmere at styre og f.eks. ikke længere vil være skeptiske overfor EU - der altså har valgt sig en ny befolkning.

Så migrationen kunne sagtens stoppes uden store ulykker - det er mere ikke at stoppe den, der medfører store ulykker og her ikke mindst for de mindre godt stillede europæere.

Der er de syge og fattige og op mod halvdelen af ungdomsårgange i Sydeuropa er arbejdsløse - de er sikkert imponerede over de mange unge mænd de i egne øjne humane bringer ind i Europa.

Kommentar #66

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Linda Hagen. Gå til den siterte teksten.
Hvordan tror du reaksjonen hadde vært om det dreide seg om 1000 nordmenn, tyskere, dansker, svensker.....?

Langt mindre masete. 

Kommentar #67

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Også av mindreårige i Oslo, alt i 2008

Publisert rundt 5 år siden

I 2008 vart ni unge kvinner antasta av ein gjeng somaliske gutar, alle under 14 år, på Grünerløkka og i området kring Sofienbergparken i Oslo. Omtalt m.a. i Dagbladet.

Kommentar #68

Ole Jørgen Anfindsen

173 innlegg  2072 kommentarer

Problemene kan løses - dersom vi vil

Publisert rundt 5 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Og vi har allerede en realitet hvor vi har stor innvandring til Europa. Og utfordringene må løses med løsningsforslag, ikke syting og negativ kritikk.

De som først og fremst har et ansvar for å finne løsninger på den stadig mer fortvilte situasjonen Europa befinner seg i, er de mer eller mindre uansvarlige politikerne (samt forskere, mediefolk og andre som har heiet frem en ikke-bærekraftig utvikling) som har ført oss opp i et skikkelig uføre ved gjennom flere tiår å nekte å høre på velbegrunnede advarsler om at det etter hvert kom til å gå omtrent slik det nå går.

Det er med andre ord helt legitimt å påpeke problemer med dagens politikk, uten at man skal måtte være forpliktet til selv å komme med alle løsningene.

Men, for all del, som Tengesdal allerede er blitt gjort oppmerksom på i en av mine andre tråder, har jeg nylig utgitt boken Fundamentalistiske favntak, der jeg forsøker å komme med en del konstruktive innspill til hvordan vi kan gripe an den ulykksalige situasjonen vi har satt oss selv i. Helt spesielt vil jeg tro at unge, (halv)kriminelle menn med bakgrunn fra muslimske land ville ha spesielt godt av å stifte bekjentskap med moderat islam, hvilket jeg altså promoterer i nevnte bok.

Ellers virker følgende nokså innlysende på meg:

Vi trenger en tøffere og mer realistisk integreringspolitikk. Man viser respekt for folk bl.a. ved å stille krav til dem; ønsker noen å bli en del av vårt samfunn, da bør vi kreve av ham/henne at hen integrerer seg. Vi trenger en tøffere og mer realistisk kriminalitetspolitikk. Her er det en rekke tiltak som kunne iverksettes. Jeg har gjentatte ganger tatt til orde for at alle som søker asyl i et land skal være nødt til å avgi DNA-prøve, slik at vi lettere kan få luket ut vedkommende dersom hen senere gjør noe kriminelt. Jeg har inntrykk av at dette vekker bestyrtelse i enkelte kretser, men har ennå til gode å høre seriøse/gode/vektige argumenter for hvorfor noe slikt skulle være urimelig. Vi trenger en tøffere og mer realistisk innvandringspolitikk (som ikke bare tar hensyn til de mange hundre millioner mennesker som ønsker å komme hit, men som også knesetter prinsippet om at innvandring må være bærekraftig).

Dette siste lar seg ikke gjøre, vil mange si; flyktninger og andre kommer hit, og den innvandringsstrømmen lar seg ikke stoppe. Tja! Lars Akerhaug i Minerva har fremmet ett av flere mulige forslag i sin artikkel Flyktningkrisen kan løses.

Sitat:

Flere rapporter fra EU-land peker på det same: Det er ingen naturlov at asylsøknader må behandles i Europa.
Dagens asylordning er et selvmotsigende system. I utgangspunktet kan alle som har rett på beskyttelse få opphold i Norge og andre europeiske land. Problemet er at om man ikke er omfattet av FNs kvoteflyktningordning vil man først få denne retten om man kommer seg til Norge eller andre land omfattet av EUs Dublinordning. For den store majoriteten innebærer dette at man må reise gjennom både utrygge områder og det som må antas å være trygge, men mindre attraktive transittland. I noen tilfeller vil reisen kunne gjennomføres raskt, men i de fleste tilfeller vil det koste mye oppsparte penger og ta flere måneder, om ikke år.

Selv om mange reiser, vil det store flertallet mangle de økonomiske ressursene som kreves. Dermed er det en liten, relativt privilegert gruppe som får sjansen til opphold.

Så er det slik at denne ordningen også fører med seg at mange som i utgangspunktet ikke har rett på opphold, likevel reiser og prøver lykken. Dermed får man den situasjoen Norge og andre europeiske land nå opplever, hvor en relativt stor andel av asylsøkerne er såkalt grunnløse og må belage seg på retur til hjemlandet. Om de ikke klarer å hale ut prosessen så lenge at de likevel får opphold på humanitært grunnlag.

Europas politikere har skapt et system med en enorm tiltrekningskraft. Tidligere i høst ble det beskrevet som at ”porten til Europa” hadde åpnet seg, midlertidig, og asylsøkerne strømmet inn. Flyktninger er ikke dumme. De, som oss, forstår politiske signaler.

Nå ser stemningen ut til å ha snudd og Norge og andre europeiske land ønsker å stramme inn. Men dessverre vil disse tiltakene ha begrenset effekt, om målet på lang sikt er å få en mer rettferdig asylpolitikk.

Så er det sånn at alle vet hva alternativet er, men nekter å diskutere det. Løsingen på flyktningkrisen er enkel og det har vært gjort før. Norge og andre europeiske land kan nekte å behandle søknader i Europa. I stedet må man søke i hjemlandet eller nærmeste trygge land.

Umiddelbar effekt
Dette er et politisk tiltak som ville hatt umiddelbar effekt. Det vil kunne øke tilstrømningen av flyktninger fra enkelte land, som Syria, men det vil raskt sette en stopper for den store tilstrømmingen av grunnløse asylsøkere. Og det vil gjøre det lettere å vurdere for de som behandler asylsøkerne om flyktningene er i stand til å klare seg der de er, eller om de har behov for beskyttelse. [...]

Sitat slutt.

Les Akerhaugs artikkel i sin helhet hos Minerva.

Kommentar #69

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Ole Jørgen Anfindsen. Gå til den siterte teksten.


Vi trenger en tøffere og mer realistisk integreringspolitikk. Man viser respekt for folk bl.a. ved å stille krav til dem; ønsker noen å bli en del av vårt samfunn, da bør vi kreve av ham/henne at hen integrerer seg. Vi trenger en tøffere og mer realistisk kriminalitetspolitikk. Her er det en rekke tiltak som kunne iverksettes. Jeg har gjentatte ganger tatt til orde for at alle som søker asyl i et land skal være nødt til å avgi DNA-prøve, slik at vi lettere kan få luket ut vedkommende dersom hen senere gjør noe kriminelt. Jeg har inntrykk av at dette vekker bestyrtelse i enkelte kretser, men har ennå til gode å høre seriøse/gode/vektige argumenter for hvorfor noe slikt skulle være urimelig. Vi trenger en tøffere og mer realistisk innvandringspolitikk (som ikke bare tar hensyn til de mange hundre millioner mennesker som ønsker å komme hit, men som også knesetter prinsippet om at innvandring må være bærekraftig).

Hva betyr det i praksis? Hva innebærer det, og hvilken dokumentert effekt kan du vise til? Tøffere, hardere? Hva betyr det og virker det? Dersom hardere staffer virker så ville land som USA ha mindre kriminalitet en Norge. Er det slik?

Kommentar #70

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Om du tar deg tid til å lete i nyhetsarkivene var det noen saker i Oslo forrige året. Kvinner hadde blitt skubbet fra mann til mann på t-banen og blitt grafset på. Jeg tror ikke de klarte å nagle noen for det.

Selvsagt så finner man uakseptabel atferd fra alle grupper. Dersom 1 av 100 norske voldtar, så vil det at 1 av 100 flykninger voldtar være en helt lik andel.

Når det gjelder temaet seksuell trakkasering og seksuelle overgrep, hva er tilstanden? Som sagt så jeg videoen fra VG der temaet kun var hvordan er det å være kvinne som går i Oslo på kvelden, der alle som tilnærmet seg kvinnen i filmen var fremmedkulturelle.

Jeg har også fått noen historier fra min kone om ubehagelige opplevelser.

Som mann opplever jeg ikke slike ting. Jeg er imidlertid opptatt av å fange opp dersom det blir mer utrygt å være kvinne i Norge. Det kan ikke akseptereres.

Så ser jeg det vanskelig i både å la noens handlinger bli avgjørende for alle, og det problematiske i å rokke ved asyslinstittuet, både praktisk og det etiske. Samtidig kan jeg ikke kreve at kvinner skal akseptere trakkasering og overgrep, dersom det øker drastisk med innvandring.

Så hva er tilstanden?

Kommentar #71

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Så ser jeg det vanskelig i både å la noens handlinger bli avgjørende for alle, og det problematiske i å rokke ved asyslinstittuet, både praktisk og det etiske. Samtidig kan jeg ikke kreve at kvinner skal akseptere trakkasering og overgrep, dersom det øker drastisk med innvandring.

Så hva er tilstanden?

Mitt syn er at all trakkassering er uakseptabel uansett utøver og offer. Vi må respektere hverandre og vise en kultur som er mer avansert en at vi gjør hverandre til objekter. Sex hører hjemme i privatsfæren og skal ikke brukes til å plage andre på offentlig sted. I grunnen ganske opplagt for oss i vår kultur selv om det av og til glipper der også, og de som kommer fra en annen kultur må få sin straff etter vår standard slik at de lærer hva som er rett og galt her. 

Kommentar #72

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Beklager

Publisert rundt 5 år siden
Ole Jørgen Anfindsen. Gå til den siterte teksten.
Men, for all del, som Tengesdal allerede er blitt gjort oppmerksom på i en av mine andre tråder, har jeg nylig utgitt boken Fundamentalistiske favntak, der jeg forsøker å komme med en del konstruktive innspill til hvordan vi kan gripe an den ulykksalige situasjonen vi har satt oss selv i.

Da må jeg faktisk (nok en gang) beklage min noe krasse innledningskommentar i denne tråden. Det at du har utgitt en bok om temaet har gått meg forbi eller gått i glemmeboken, og jeg ser nå at du faktisk har mye å komme meg.

Igjen, beklager.

Kommentar #73

Ole Jørgen Anfindsen

173 innlegg  2072 kommentarer

La oss ikke gjøre dette vanskeligere enn nødvendig

Publisert rundt 5 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Hva betyr det i praksis? Hva innebærer det, og hvilken dokumentert effekt kan du vise til? Tøffere, hardere? Hva betyr det og virker det? Dersom hardere staffer virker så ville land som USA ha mindre kriminalitet en Norge. Er det slik?

Her får jeg inntrykk av at du forsøker å diskutere to litt ulike saker på likt. Årsakene til kriminaliteten i USA er utvilsomt mange og sammensatte, og det får evt være tema i en annen tråd. Men det er grunn til å tro at USA hadde hatt enda høyere kriminalitet dersom landets kriminalitetsforebyggende tiltak hadde vært mindre tøffe enn hva de faktisk er. For noen få år siden (om jeg husker riktig i farten) ble det f.eks. rapportert om dramatisk nedgang i visse typer kriminalitet i New York, hvilket kom som en direkte følge av man systematisk hadde kjørt en tøffere linje overfor kriminelle i storbyen. Så, ja, jeg vil tro at også disse tingene lar seg dokumentere.

Men jeg er i denne sammenhengen opptatt av kriminalitet begått av, og symptomer på manglende integrering hos, innvandrere (i motsetning til kriminalitet begått av egne borgere). Og innvandrere som nekter å følge spillereglene, bør miste retten til å være en del av det samfunnet de er kommet til. Det trengs neppe mye forskning for å fastslå at den typen tiltak faktisk vil ha effekt.

Alvorlige forbrytelser som f.eks. drap, ran, voldtekt, seksuell trakassering (av tilstrekkelig grov karakter, slik vi drøfter her på denne tråden - jeg snakker ikke om at en ungutt kan komme i skade for å slenge med leppa), innbrudd og litt til i samme gate, bør være utvisningsgrunn. Søker man om asyl i et land, bør man være villig til å inngå en samfunnskontrakt som stiller klare krav om avståelse fra enhver form for kriminalitet; asylsøkere som vegrer seg for å signere på en slik kontrakt, har allerede i utgangspunktet vist at de har en uakseptabel grunnholdning, så slike folk er det virkelig grunn til å utestenge fra landet.

Også dette siste vekker visstnok bestyrtelse hos mange, men jeg har ennå til gode å høre saklige/seriøse/vektige/overbevisende/etc grunner for hvorfor det skulle være urimelig å stille denne typen krav til folk som ber om å få beskyttelse hos oss.

Kommentar #74

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
og de som kommer fra en annen kultur må få sin straff etter vår standard slik at de lærer hva som er rett og galt her.

Hva da dersom det ikke fungerer og konsekvensen er at kvinner får sin hverdag begrenset, er mer utrygge eller opplever flere overgrep. Det er ikke så viktig for meg å dele ut straff som å skape et trygt samfunn. Hva dersom et valg fører til konsekvenser vi ikke ønsker?

Så er jeg vant til å ta informasjon fra en viss kant med en klype salt, så jeg spør hva er den reelle situasjonen?

Kommentar #75

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Hver enkelt må selv velge hvem man vil ta frem sine dyriske instinkter - som du kaller det - overfor

Takk for innspill.

Jeg tror vi mener ulike ting her. Det er forskjell på en gjensidig avtale hvis en liker det litt røft - hvis en kan si det på den måten - og på noen som blir dyrisk med en gang. Det var det siste jeg snakket om og er ikke i samsvar med det siterte ovenfor.

Kommentar #76

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Ole Jørgen Anfindsen. Gå til den siterte teksten.
New York, hvilket kom som en direkte følge av man systematisk hadde kjørt en tøffere linje overfor kriminelle i storbyen. Så, ja, jeg vil tro at også disse tingene lar seg dokumentere.

Du ville tro? Fra hva jeg har sett så fungerer ikke harde straffer. Det betyr ikke mangel på hverken forventninger eller konsekvenser, men mer og hardere straff endrer ikke mennesker til det bedre.

Det å få de mest kriminelle av gaten vil ha en effekt, ikke fordi forbryterne endrer seg, men fordi de for en periode er ute av drift. Det gjør det ikke til klok politikk å straffe alle hardere.

Kommentar #77

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Etter det jeg har hørt og enkelte ganger opplevd så er det ikke et klask på rompa som er et problem.

Personlig så ser jeg den. Men jeg tok med at det for enkelte kan være problematisk, for å passe på å ikke bagatellisere de tilfellene der det faktisk blir en stor belastning. Da mer med tanke på feks dem som ender opp med å bli sykemeldte eller som daglig gruer seg til å gå på jobb fordi sjefen eller noen andre på arbeidsplassen anser et klask på rumpa som noe bagatellmessig og derfor strekker den strikken alt for langt. 

For et klask på rumpa er ikke nødvendigvis en bagatell dersom man setter det inn i omstendigheter der det faktisk blir en stor påkjenning for den som opplever det. På samme måte kan et klask på rumpa på byen være en stor belastning for damer som opplever slike "uskyldige klask" i andre sammenhenger i det daglige. Og derfor burde man i utgangspunktet ikke "tafse" eller "klaske" på mennesker man ikke kjenner godt nok til å vite at det kommer til å bli tatt vel i mot eller bli tatt imot som den spøken det kanskje er ment å være.

 

Kommentar #78

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Husker en av mine venninner sa til meg: ...aldri mer...blir dyttet opp mot veggen og fått blåmerker....men karen det gjaldt er en fin person på alle måter, men når det kom til det, så... strykkarakter.

I mine øyne er et menneske aldri bedre enn sin dårligste side. Jeg "lukker ørene" når jeg hører noen fortelle om menn som har mishandlet sine kvinner, menn eller kvinner som har løyet for og bedratt den de er sammen med, når de kommer til det punktet at "men"...og så en historie om hvor flott dette mennesket ellers er. 

Det betyr ikke at jeg kan se at en som begår slike handlinger faktisk kan være en flott far, sønn, mor, datter, venn, venninne, osv. Men det hjelper ingenting på det faktum om at personen med viten og vilje velger å utsette noen mennesker for ting det overhodet ikke finnes unnskyldninger for. Og at det vil overskygge det meste annet frem til vedkommende får ryddet opp i den delen av livet sitt. 

 

Kommentar #79

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.
Men det hjelper ingenting på det faktum om at personen med viten og vilje velger å utsette noen mennesker for ting det overhodet ikke finnes unnskyldninger for.

Det er derfor jeg bruker det som eksempel og gjør det til et poeng. Fordi jeg og min venninne oppfatter det ikke direkte som overgrep da det er frivilig å bli intim og sier en klart nei så backer vedkommende, så klart, men det kan beskrives mer som en `stil`. Altså, vedkommende mener ikke noe vondt, men er mer mot dyrisk sex stil hvor en nedlegger et bytte på en måte...mange kvinner liker mannen tar noen grep, hvis jeg skal si det kort, men poenget mitt med å trekke fram enkelte erfaringer / ting jeg har hørt ang menn fra muslimske land er at NÅ (for lenge siden egentlig) er det enighet mellom min venninne og meg (og noen til) at en skal passe seg litt for disse mennene. De går rett på.. osv.

Det er alt jeg vil si om dette.

Når det gjelder klaps på baken har jeg så klart opplevd dette mange ganger. Og ja, selvfølgelig en uting og noe jeg sier er en uting til den det gjelder når det skjer. Og da tør de ikke gjøre det igjen.  

Kommentar #80

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Nye landeplager i vente ?

Publisert rundt 5 år siden

Ikke før har Norge tilvendt seg den 10 . landepplagen så kommer den 11.

Varsleren Storhaug kommer snart med sitt 3 opplag og den 11. landeplagen og boken bør alle samfunnsbevisste mennesker ha lest. Jeg ga boken i julegave til en bror som ikke orket mer enn første kapittel så den kommer i retur, men forblir nok ulest. Det er ikke egnet åndelig føde for enfoldige.

Min enfoldige 'åndsbror'(enighet i enfoldet) i innvandrerbutikken er også forundret, men håper han kan fortsette med å selge god og billig mat. 

Blir det Humanetikerene(den 12 landeplagen) som overtar dersom stillheten tilslutt senker seg over landet ?

Kommentar #81

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Er det Holocausttåka-Kristiansen som tråkker i salaten igjen?

Kommentar #82

Linda Hagen

7 innlegg  602 kommentarer

En indikasjon

Publisert rundt 5 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
så jeg spør hva er den reelle situasjonen?

Et konkret svar på den reelle situasjonen er ikke enkelt, men der er flere indikatorer som tyder på at tendensen til voldelighet og kvinneforakt er overrepresentert blant en del etniske grupper. En studie presentert i 2014 viser at innvandrerkvinner utgjorde 62% av belegget i landets 50 krisesentre. En innvending her kan være etniske nordmenn som har hentet seg en brud, men det forklarer neppe 62%. En trend som, ifølge dagbladet, er stigende for innvandrerkvinner (65% i 2012), mens andel etnisk norske kvinner er på tilbakegang.

Videre er det nærliggende å tenke at mennesker som har større tilbøyelighet til voldskriminalitet også har større tilbøyelighet til å begå seksuelle overgrep (kanskje med unntak av overgrep mot barn?), uten at jeg dermed mener at alle som begår vold også voldtar.

"Voldslovbrudd er den lovbruddsgruppen hvor det er nest størst forskjell mellom innvandrere og den øvrige befolkningen. Innvandrere hadde 2,1 ganger større andel som var voldsdømt (9,5 mot 4,5 per 1 000 innbyggere). Det er innvandrere fra Kosovo, Irak, Somalia, Afghanistan og Iran som har størst andel voldsdømte. Landgrupper som har lik eller lavere andel straffede enn den øvrige befolkningen, er eksempelvis Polen (3,8 per 1 000 innbyggere) og India (3,1 per 1 000 innbyggere)" (SBB).

Som det fremkommer har noen grupper lavere forekomst av voldskriminalitet, hvilket betyr at andre har desto høyere for å dra innvandrere som gruppe opp. Jeg finner ingen statistikk som spesifikt omtaler vold/ seksuelle overgrep, men mener det generelle bildet av kriminelle handlinger kan gi en indikasjon.

"Samlet sett er det ikke stor forskjell mellom innvandrere og nordmenn på kriminalitetsstatistikken. Blant innvandrere var andelen straffede 7,6 prosent, sammenlignet med 5,0 prosent for øvrig befolkning. Det er imidlertid enkelte land som peker seg negativt ut. Innvandrere fra Øst-Europa (spesielt Russland og Balkan-landene), Tyrkia, Afghanistan, Irak, Iran og Pakistan, Sør- og Mellom-Amerika og Afrika har alle en større andel som er blitt straffet (mellom 8 og 12 prosent). Landene Kosovo (16 prosent), Somalia (15 prosent), Afghanistan (14 prosent), Irak (17 prosent) og Iran (14 prosent) skiller seg ut med høy andel straffede" (utrop). 

Her fremkommer innvandrere fra Afghanistan, Iran, Somalia, Kosovo og Irak som høyest representert  på kriminalstatistikken. Iraks 17% kontra Norges 5% kan vel ikke sies å være en ubetydelig forskjell? Om man også medregner de som er født og oppvokst her er det forøvrig etterkommere av innvandrere fra Sør- og Mellomamerika som kommer dårligst ut, med 17,3%.

Om man ser på lovbrudd som ikke har endt opp med domfellelse er situasjonen enda dystrere "23,6 prosent av Norges rundt 19 000 irakiske innvandrere ble i perioden siktet for minst ett lovbrudd. For innvandrere fra Somalia - rundt 17 000 personer - var tallet 21,8 prosent, mens 19,4 prosent av iranske innvandrere og 18,1 prosent fra Marokko framsto som lovbrytere. Tallet er 6,1 prosent for befolkningen forøvrig" (Dagbladet). Tallene skal dreie seg om perioden 2001-2004. 

Nå kan det selvfølgelig argumenteres med mange forskjellige forklaringsmodeller på hvorfor enkelte grupper er så overrepresentert, men jeg kan vanskelig forstå hvorfor innvandrere fra f.eks Kosovo Sør- og Mellomamerika eller Irak skulle ha det så mye vanskeligere med å tilpasse seg forholdene i Norge enn innvandrere fra Kina, India og Philippinene (lavere kriminalitet en nordmenn). 

Dette var ikke noe klart svar, men det er vel neppe slik at svært mange blant oss ønsker økt kriminalitet velkommen uansett i hvilken form. Det skaper mistillit og utrygghet og destabiliserer samfunnet.

http://www.sirus.no/rus-vold-og-etnisitet-en-studie- av-kvinner-pa-krisesentre/  

http://www.dagbladet.no/2014/10/23/nyheter/politikk/innvandring/solveig_hor ne/frp/35882483/

www.ssb.no/forskning/demografi-og-levekaar/levekaar-og-sosial -deltaking/betydelige-forskjeller-i-kriminalitet-blant-innvandrergruppene

http ://www.utrop.no/Nyheter/Innenriks/20702

http://www.dagbladet.no/2011/06/17/nyh eter/innvandring/kriminalitet/16958521/

Kommentar #83

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Hva da dersom det ikke fungerer og konsekvensen er at kvinner får sin hverdag begrenset, er mer utrygge eller opplever flere overgrep.

Her er det mulig jeg ikke forstår spørsmålet. Jeg forutsetter at konsekvensene vil virke i den dømte. 

Kommentar #84

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Avsporing

Publisert rundt 5 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Er det Holocausttåka-Kristiansen som tråkker i salaten igjen?

Hva har dette med denne saken å gjøre? 

Kommentar #85

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Her er det mulig jeg ikke forstår spørsmålet. Jeg forutsetter at konsekvensene vil virke i den dømte.

I en tenkt situsjon kan vi se for oss at kvinner i det store og hele kan gå gjennom byen og føle seg trygg. Vi kan tenke oss at det blir mer utrygt slik at det ikke lengre føles/er trygt, slik at kvinner ikke lengre tør og gå gjennom byen.

Da har de mistet noe, noe som er viktig.

Da spiller det liten rolle for meg om noen blir straffet eller ikke, dersom det har gått fra trygt til utrygt.

Det samme går for overgrep. Har man opplevd overgrep så blir ikke det rettet opp av at gjerningsmannen får straff, det hadde selvsagt vært bedre om man ikke opplevde overgrep. Dersom det å ta imot flyktninger fører til en økning i overgrep som er større enn snittet i Norge fra før, så er det en pris å betale for kvinner. Jeg er ikke villig til å si at kvinner skal måtte godta dette.

Om en klarer å gjøre noe med det så er det fint, hvis ikke så får man vurdere hva en så gjør. Det vil selvsagt være høyst problematisk men noe jeg tenker jeg må forholde meg til.

Kommentar #86

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Krig og valdtekt. Mulege forklaringar.

Publisert rundt 5 år siden

No handlar dette innlegget ikkje om valdtekt, men om seksuell trakassering. Men det er beslekta overgrep, så litt av bakgrunnen for massevaldtekt har overføringsverdi når ein skal leite etter forklaringar på omfattande seksuell trakassering.

I det aller siste har valdtekt og slaveprostitusjon vore mest omtalt i samband med IS og Boko Haram. Men den aller grovaste og mest omfattande seksualiserte vald siste tjue åra har truleg skjedd i Kongo i samband med den sentralafrikanske krigen 1998-2003, med fleire millionar dødsoffer og kanskje ein kvart million valdtektsoffer. Vi kjenner til det siste m.a. pga den kongolesiske gynekologen Mukwege.

Men liknande ting har skjedd også i Europa, særleg i sluttfasen av Den andre verdskrig og første året etterpå. "En kvinne i Berlin" er dagboka til den tyske journalisten Marta Hillers frå perioden 20. april til 22. juni 1945, der ho fortel om massevaldtekter utført av sovjetiske soldatar etter sluttkampane i Berlin. Hennar overlevingsstrategi var å finne seg ein russisk offiser som "fast følgje", som i kraft av sin rang både kunne beskytte henne mot andre og bidra med matforsyningar så ho ikkje svalt i hel. Som ein ser av Wikipediasida eg har laga lekkje til, vart boka utgitt anonymt og forfattarens identitet halden skjult til ho døydde i 2001.

I boka "Berlin. Nederlaget 1945" skriv den britiske forfattaren Antony Beevor at anslagsvis 90-130 tusen kvinner i Berlin vart valdtekne; 10.000 av dei døydde, dei fleste pga sjølvmord i etterkant. Prosentvis var det endå fleire dødsfall mellom dei heile 1,4 millionar kvinnene som vart valdtekne i Øst-Preussen, Pommern og Schlesien. Beevor seier at minst to millionar tyske kvinner vart valdtekne, og kanskje halvparten utsett for massevaldtekt. Men det var ikkje "kommunistane" som oppførte seg slik og det var ikkje på ordre ovanfrå, snarare tvert om. Marta Hillers fortel m.a. om ein ideologisk skulert russisk offiser som oppførte seg heilt høvisk og eksemplarisk. Dette var ikkje "beskyttaren" hennar; dvs det vart eit par av dei etterkvart, som "betalte" henne med nødvendig mat.

Men det var ikkje berre tyske kvinner det gjekk utover. Det same skjedde i land som hadde vore allierte med Tyskland, spesielt Austerrike, Ungarn og Romania. I Keith Lowe: "Råskapens Europa. Kontinentet i kjølvannet av andre verdenskrig" blir det oppgitt at 87.000 kvinner vart valdtekne i Wien og 50-200.000 i Ungarn. Men heilt prektige var ikkje alle allierte soldatar heller. Mellom 1942 og 1945 vart kanskje 17.000 kvinner i Nord-Afrika og Vest-Europa valdtekne av amerikanske soldatar. Meir vanleg var det at særleg tyske kvinner såg seg nøydde til å prostituere seg for å skaffe mat til seg og sine. Der stilte vanlege amerikanske soldatar på linje med russiske offiserar og kunne "betale" for seg.

Men kva var hovudforklaringa på desse massevaldtektene? Kanskje krig, kaos og samanbrot av sivilsamfunnet, der makt var rett og ingen kunne handheve lov og orden. Det gjekk sjølvsagt verst for seg etter harde kampar og blant styrkar med dårleg disiplin. Men Lowe skriv: "Og først og fremst var de uforholdsmessig mye verre i land som ble erobret enn i land som ble frigjort. Dette antyder at hevn og et ønske om å dominere var viktige faktorer, kanskje de viktigste, bak massevoldtektene som fant sted i 1945." Og så kjem ei opplysning som har relevans for dette innlegget: "Studier tyder på at voldtekter i krig er spesielt brutale, og spesielt utbredt, der det eksisterer et større kulturelt skille mellom okkupasjonsstyrkene og sivilbefolkningen. Denne teorien blir bekreftet av hendelsene under andre verdenskrig. Franske kolonistyrker i Bayern var spesielt beryktet. I følge C. Bielenberg, en engelsk kvinne som bodde i en landsby i nærheten av Schwartzwald, hadde de marokkanske styrkene "voldtatt opp og ned langs dalen" så fort de kom. Senere ble de byttet ut med andre soldater fra Sahara, som "kom om natten og omringet hvert eneste hus i landsbyen og voldtok jenter og kvinner mellom 12 og 80". I Tübingen ble jenter så unge som tolv år og kvinner så gamle som sytti voldtatt av marokkanske soldater." Mange av dei sovjetiske soldatane var ikkje etnisk russarar, men kom frå sentralasiatiske sovjet-republikkar med annan etnisitet og kultur enn tyskarane, slik at begge partar oppfatta kvarandre meir som framande.

Mange tyske soldatar oppførte seg sjølvsagt ikkje stort betre mot ukrainske og russiske kvinner i 1941-43 enn dei sovjetiske gjorde i Berlin. På den andre sida var dei russiske soldatane som frigjorde Bulgaria langt meir disiplinerte, også fordi bulgararane stod dei nærare religiøst, kulturelt og historisk.

Kommentar #87

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Om en klarer å gjøre noe med det så er det fint, hvis ikke så får man vurdere hva en så gjør. Det vil selvsagt være høyst problematisk men noe jeg tenker jeg må forholde meg til.

Nå skjønner jeg deg bedre. Vi har krav på å leve i frihet fra frykt. Det er en forpliktelse vi har overfor hverandre og som myndighetene har som oppgave å legge til rette for fra sin side overfor individene. 

Emnet er ikke problemfritt. Når er man trygg? Hvilke krav skal stilles? Jeg ser i disse dager at det pågår hva jeg vil kalle en fortsatt forfølgelse av en straffedømt på Sørlandet fordi han for mange år siden drepte to jenter. Nå skal han ikke få lov å være fri fordi familiene til de drepte ikke kan gi slipp på situasjonen. Klart det kan være problematisk. 

IS har truet med at vi kan bli drept der vi sitter og venter på bussen ved at noen går løs og kutter hodet på oss. Det har gjort meg utrygg. Man kan aldri vite. 

Vi trenger ikke diskutere hvert enkelt tilfelle i det nevnte, men det later til at det er sant som det sies, at vi går i fare hvor vi enn går og står. All fare kan ikke utryddes. Livet har sin risiko. Det vil være individuelt hva vi kan leve med, og hvordan vi innretter oss i kjølvannet av det. 

Vi kan tenke på et element i forbindelse med våpenlovene i USA. Det heter at det er en del av individets frihet å få lov til å bære våpen. For så vidt greit, men da må man heller ikke glemme at en persons frihet stopper der den kommer i konflikt med en annens. Min frihet stopper der din begynner. Derfor må man ha en viss mening med sine våpenlover som ivaretar begge sider. Er det trygt med 400 mio våpen fordelt på 300 mio innbyggere? Mitt svar vil være nei. Det skaper en risiko som er statistisk høyere enn om det ikke fantes så mange våpen. 

Kommentar #88

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Risiko- og beskyttelsesfaktorer

Publisert rundt 5 år siden

er to standarder som vi i barnevernet vurderer i hver enkelt case.  Skulle tro at slike standarder og er oppe og går i prosjekt Mangfoldssamfunn.  Skulle jo tro at det ikke ligger i prosjektet å ta imot flere reisende enn at vi vet noe om konsekvensene vurdert opp i mot standard for risiko- og beskyttelse - i det siste skulle jeg formene at nasjonalt samhold er en viktig målingsfaktor.  Når det gjelder reisende menn og ankomst Norge, så skulle jeg tro at kriminalitet er et tema der voldtekt, trakassering og overgrep inngår - men skulle en ikke gå lenger - foreta en kartlegging og single ut risikopersonene slik at det er mulig å ligge litt tett på?  En svakhet vil være at ved inntak av alkohol og i samhandling med flere, så kan resultatet i kartleggingen ikke fange opp effekten av disse to medvirkende faktorene.

Kommentar #89

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Vi kan tenke på et element i forbindelse med våpenlovene i USA. Det heter at det er en del av individets frihet å få lov til å bære våpen. For så vidt greit, men da må man heller ikke glemme at en persons frihet stopper der den kommer i konflikt med en annens. Min frihet stopper der din begynner. Derfor må man ha en viss mening med sine våpenlover som ivaretar begge sider. Er det trygt med 400 mio våpen fordelt på 300 mio innbyggere? Mitt svar vil være nei. Det skaper en risiko som er statistisk høyere enn om det ikke fantes så mange våpen

Det var en fin kommentar å lese.

Det sporet meg til å tenke på NÅR vil min frihet gå utover en annens? Når det gjelder USA og antall drepte p.g.a. våpen så er det vel å miste besinnelsen som er fellesnevneren. Det er naturlig for alle mennesker å miste besinnelsen iblant. Å begrense dødelige våpen blant folk virker for meg som et svært viktig tiltak for å få bukt med antall skytinger med mange drepte i USA. Men så vidt jeg har forstått det så handler ideologien bak rett til å eie/bære våpen i USA om at folket selv skal kunne stå opp mot maktinnhaverne. Altså, maktapparatet eller staten er ikke de eneste som får eie - eller bruke våpen hvis det er nødvendig. Mitt inntrykk er at mange mener at denne rettigheten beskytter mot maktmisbruk fordi myndighetene vet at de ikke har eneste maktmonopolet. Denne tankegangen forstår jeg, men en slik tankegang tar ikke innover seg den økte risikoen for at våpnene blir misbrukt av enkeltindivider. 

Når det gjelder antall våpen eiet i en befolkning i forhold til folketallet så havner Norge kun på en 11 plass, mens USA troner 1 plassen. Norge sies å rangere høyt på skalaen (p.g.a. jakt). Mitt innttrykk er at det er ideologien som spiller mest inn når det gjelder loven om å kunne eie/bære våpen i USA og. Men sammen med all annen ikke-sosialistisk politikk i USA så er det lite som legges til rette for at folk skal slippe å ty til våpen. Ekstrem forskjell mellom fattig og rik. Mye kriminalitet og mange og overfylte fengsler (+ raseproblematikken). Ikke rett til gratis helsetilbud. Forakt for svakhet. Kun vekt på frivillighet (altså, de som hjelper til mest har først tjent uhorvelige summer på å utnytte andre på vei til målet - vel, gjelder for mange, ikke alle) - og kan nå spytte litt penger inn tilbake. Så jeg  tenker at hele bildet i ameriasnk politikk må vurderes for å forstå de ekstreme utslagene. Mange kaller det for terror - utført av amerikanere på amerikansk jord. Altså, amerikanere møter den største trusselen innenfor egne grenser - fra sine egne borgere. Enda er det vanskelig for dem å stoppe opp. 

Hvis jeg skal gå tilbake til seksuell trakkassering (beklager noe avsporing!) og snakke om politikk og å legge til rette for / ikke legge til rette for, så kan en også si at i en del muslimske land og tenkning så velges det et system hvor kvinner tildekkes blant menn fordi en skal lage en beskyttelse for kvinner mot at menn ikke skal begjære dem / kvinner ønsker ikke å bli begjært. Dette kan føre til at menn flest ikke får erfaring med kvinner som er utildekket og får heller ikke brukt hjernen sin til å nyansere sine tanker om kvinners ulike roller. Det vil stoppe opp og dreie seg mest om det som har med forskjellene mellom kvinner og menn å gjøre - og kanskje også sex - enn likheter mellom kjønnene. For mange menn i et slikt system kan kvinner lett bli til hore eller til madonna. Et slikt system kan ihvertfall legge til rette for slike holdninger. 

Kommentar #90

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

En løsningsorientert politker

Publisert rundt 5 år siden

Noen på denne tråden har etterlyst realistiske forslag til løsninger. I Köln har de heldigvis en oppegående overborgermesterinne, Henriette Reker, som vet hvordan problemene skal løses. På spørsmål fra en kvinnelig journalist svarte Reker ordrett gjengitt følgende (hentet fra www.faz.net):

„Es ist immer eine Möglichkeit, eine gewisse Distanz zu halten, die weiter als eine Armlänge betrifft. Also von sich aus schon gar nicht eine große Nähe zu suchen zu Menschen, die einem fremd sind, zu denen man kein gutes Vertrauensverhältnis hat. Aber es gibt viele andere Möglichkeiten (...), sich in Gruppen zusammen zu finden, sich nicht drängen zu lassen, auch nicht in Feierlaune zu sagen, ich gehe jetzt mal mit diesem oder jenem mit, sondern in der Gruppe, in der man losgegangen ist, zu bleiben. Also es gibt da Möglichkeiten, die auch bei uns bei der Stadt Köln dann auf der Internetseite nachzulesen sind.“

Ser man det! Det er egentlig ikke verre enn å holde god avstand til folk man ikke kjenner og passe på å opptre i grupper. For ikke å mistenkes for rasisme bør man naturligvis passe på å holde god avstand til alle man ikke kjenner. Og hvorfor skal folk nødvendigvis ta tog eller befinne seg ute alene? Forstår de ikke hvor provoserende det virker?

Hvorfor har vi ikke så kloke politikere her i Norge?

Jarl Henning Ulrichsen

Kommentar #91

Atle Pedersen

9 innlegg  7651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Mitt svar vil være nei. Det skaper en risiko som er statistisk høyere enn om det ikke fantes så mange våpen.

Jeg deler mye av din betraktning, men vil legge til en relevant faktor til.

Jeg anser en risiko jeg ikke kan styre som verre enn en risiko jeg selv kan påvirke.

For å konstruere et eksempel:

Dersom jeg kan velge bilvei A som er farlig fordi det er høy risiko for å kjøre av veien å dø, eller bilvei B som er farlig fordi det er høy risiko for at noen andre skal kjøre inn i bilen min og drepe meg, så ville jeg valgt A fremfor B selv om A hadde høyere risiko.

Det er altså, mener jeg, bedre å kunne ta ansvar for meg selv enn å måtte overlate ansvaret til andre, selv om risikoen er noe høyere.

Og det er nok en tankegang som harmonerer noe med våpenfantastene, som gjerne tar en høyere risiko, så lenge de ikke tas fra retten til å (tro at de kan) ta ansvar for situasjoner som måtte oppstå.

Kommentar #92

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Jarl Henning Ulrichsen. Gå til den siterte teksten.
Ser man det! Det er egentlig ikke verre enn å holde god avstand til folk man ikke kjenner og passe på å opptre i grupper. For ikke å mistenkes for rasisme bør man naturligvis passe på å holde god avstand til alle man ikke kjenner. Og hvorfor skal folk nødvendigvis ta tog eller befinne seg ute alene? Forstår de ikke hvor provoserende det virker?

Hensikten helliger midlet. Dette er et godt gammelt råd. I disse tider er det 40 år siden jeg kom hjem fra min tjeneste til sjøs. Allerede den gang lærte vi på generellt grunnlag at vi på større steder burde være forsiktige med hvor vi gikk. En av tingene det ble advart mot var å gå inn i en flokk. Man kan veldig fort være omringet, og slike flokker kan være organisert nettopp for formålet uten at det synes på lang avstand. Å gjøre seg morsom på bekostning av ordføreren i Köln virker bare patetisk når man vet at dette er en av grunnreglene man tar når man vanker i gatene. Jeg kan også nevne at man får bedre oversikt over gatemiljøet om man går langt ut mot fortauskanten - ikke tett ved husveggene, og at man gjerne må krysse gaten fra tid til annen. Gode råd, vil jeg si, men når det gjelder kampen mot flyktninger skal altså den slags latterliggjøres av angivelig opplyste mennesker. Utdannelse innen humaniora betyr visst ikke at man har fått med seg noe humant. 

Kommentar #93

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Hvis jeg skal gå tilbake til seksuell trakkassering (beklager noe avsporing!) og snakke om politikk og å legge til rette for / ikke legge til rette for, så kan en også si at i en del muslimske land og tenkning så velges det et system hvor kvinner tildekkes blant menn fordi en skal lage en beskyttelse for kvinner mot at menn ikke skal begjære dem / kvinner ønsker ikke å bli begjært. Dette kan føre til at menn flest ikke får erfaring med kvinner som er utildekket og får heller ikke brukt hjernen sin til å nyansere sine tanker om kvinners ulike roller. Det vil stoppe opp og dreie seg mest om det som har med forskjellene mellom kvinner og menn å gjøre - og kanskje også sex - enn likheter mellom kjønnene. For mange menn i et slikt system kan kvinner lett bli til hore eller til madonna. Et slikt system kan ihvertfall legge til rette for slike holdninger.

Våpenlovene er innrettet på forsvar av den enkelte. Så la meg si at jeg kan ha en viss forståelse for en som bor ute i huttaheiti i Wyoming med milevis til nærmeste sheriff. Han kan muligens ha et behov for å forsvare seg. Men det er ikke slik at våpnene som brukes på gaten i LA er rettet mot myndigheter eller personer som truer, det er utøveren selv som holder våpenet og oppretter ny ugang. Ergo, idéen om forsvaret av seg selv og sine er bortfalt når vi snakker om voldsepisoder av denne art. Da er det kriminalitet. Slik vi sammenligner religion og handlinger, kan vi også si i denne forbindelse at våpeninnehavet har forlatt sin opprinnelige hensikt. 

Noen islamske land, som Iran har en ordning med midlertidige hustruer. Hvis en mann skal på reise kan han inngå en midlertidig avtale om at han er "gift" med en kvinne eller to på stedet han skal reise til. Det er gjerne enker eller andre kvinner som ikke lenger er førstevalget på eksteskapsmarkedet som havner i denne situasjonen og som (frivillig) leies ut av sin svoger eller annet familiemedlem. På dette viset gjøres kvinner til et form for offentlig allemannseie som det bare er å forsyne seg av. Jeg har lest mange tusen sider om arabisk kultur. Jeg har et distinkt inntrykk av at det alt svirrer rundt er mannens kjønnsorgan. Man kan ha de beste intensjoner, men til syvende og sist er det mannens begjær som avgjør. Kommer man så til Vesten kolliderer det. Slik vil ikke vi ha det her, og man må lære seg nye skikker. Jeg ser på tildragelsene i Köln som begynnervansker Politiet lett kan komme i tak med om de bare reagerer riktig og gir signaler om at dette er straffbart om man blir tatt for det. 

Kommentar #94

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Hensikten helliger midlet. Dette er et godt gammelt råd. I disse tider er det 40 år siden jeg kom hjem fra min tjeneste til sjøs. Allerede den gang lærte vi på generellt grunnlag at vi på større steder burde være forsiktige med hvor vi gikk. En av tingene det ble advart mot var å gå inn i en flokk. Man kan veldig fort være omringet, og slike flokker kan være organisert nettopp for formålet uten at det synes på lang avstand. Å gjøre seg morsom på bekostning av ordføreren i Köln virker bare patetisk når man vet at dette er en av grunnreglene man tar når man vanker i gatene. Jeg kan også nevne at man får bedre oversikt over gatemiljøet om man går langt ut mot fortauskanten - ikke tett ved husveggene, og at man gjerne må krysse gaten fra tid til annen. Gode råd, vil jeg si, men når det gjelder kampen mot flyktninger skal altså den slags latterliggjøres av angivelig opplyste mennesker. Utdannelse innen humaniora betyr visst ikke at man har fått med seg noe humant.

Tøvete kommentarer fra Njål Kristiansen er det lite poeng i å kommentere. 

Jarl Henning Ulrichsen

Kommentar #95

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Atle Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Det er altså, mener jeg, bedre å kunne ta ansvar for meg selv enn å måtte overlate ansvaret til andre, selv om risikoen er noe høyere.

Klart, men altså igjen, hvor sannsynlig er det at hæren i Rochester NY skal angripe deg før kirketid en søndag i oktober? I så fall er det fru Jones i nabohuset som er en større fare der hun jager mannen sin med hagle rundt i huset, og da er det en politisak. Og Rochester har nok politifolk på jobb. Ingen makt i verden kan avskrekke fru Jones, og det er en mer adekvat reaksjon å ringe Politiet fremfor å hente egen hagle og gå løs på henne. Her er det et skille i tankegangen ved at "noen" må i så fall gjøre ende på fruen før noe værre skjer, og sannsynligvis snakker jeg ikke om et skudd i foten for å uskadeliggjøre, men drepe. Da har man selv gått utover forsvarselementet og blitt en utøver og angriper i stedet. Det er her folk i USA er på villspor. 

Kommentar #96

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Jarl Henning Ulrichsen. Gå til den siterte teksten.
Tøvete kommentarer fra Njål Kristiansen er det lite poeng i å kommentere.

Jeg synes du gjorde det ganske bra jeg.:-)

Siden jeg skrev om Iran her i sted kan jeg legge til at der må man gjerne ha en doktorgrad for å sitte i parlamentet. Mange har ikke selv tatt seg bryderiet med å tilstrebe seg en. Den slags kan man også kjøpe. Det har vært saker om at noen urettmessig har tilsneket seg en plass fordi de har kjøpt en grad. Ikke fordi noen har imot at man kjøper grader, men når først anledningen byr seg og man ikke liker den andre, er slik handel en egnet anstøtsten for å få vedkommende fjernet fra parlamentet. Hensikten helliger midlet også der. Demokratiet i Iran er en korrupt institusjon. Korrupsjonens grunnregler er at du skal ødelegge grunnlaget i verdiene det handles med. Her lever iranerne opp til målsetningen med bravour. 

Kommentar #97

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Våpenlovene er innrettet på forsvar av den enkelte. Så la meg si at jeg kan ha en viss forståelse for en som bor ute i huttaheiti i Wyoming med milevis til nærmeste sheriff. Han kan muligens ha et behov for å forsvare seg. Men det er ikke slik at våpnene som brukes på gaten i LA er rettet mot myndigheter eller personer som truer, det er utøveren selv som holder våpenet og oppretter ny ugang. Ergo, idéen om forsvaret av seg selv og sine er bortfalt når vi snakker om voldsepisoder av denne art.

Enig.

Men kanskje vi misforstår hverandre for det jeg mente med ideologien var at folket har muliget til å samle seg og stå opp mot myndighetene med våpen. Ikke kun for å kunne beskytte egen familie. At en uheldig konsekvens er kriminalitet og økt evne til å være kriminell fordi en kan true med dødelig våpen er ikke nok til å endre denne tankegangen. Tenker jeg (om republikanerne).

Kommentar #98

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Men kanskje vi misforstår hverandre for det jeg mente med ideologien var at folket har muliget til å samle seg og stå opp mot myndighetene med våpen. Ikke kun for å kunne beskytte egen familie. At en uheldig konsekvens er kriminalitet og økt evne til å være kriminell fordi en kan true med dødelig våpen er ikke nok til å endre denne tankegangen. Tenker jeg (om republikanerne).

Jeg tror ikke vi misforstår hverandre, men mulig man skal se 2. amendment i lys av en situasjon som virker ganske utenkelig i dag. Det virker lite sannsynlig at man skal behøve å samle en hær mot myndighetene i en rettsstat. Han enslige i Wyoming innrømmes ikke retten til å ha våpen for å forsvare seg mot en tilfeldig hær eller US Army. Han kan saktens trenge et våpen for å forsvare seg og sitt i nødsfall. Når det gjelder resten av USA er det såpass godt gjennomregulert at det er ingen fare for en hær i konkurranse med US Army, selv om lovene er skrevet for de tilfeller som også er lite tenkelig. 

En texaner har rett til å skyte en mann som han finner i sengen med sin kone. I det minste om han føler seg truet. Det kan han jo fort gjøre. Jeg har latt meg fortelle at slike situasjoner lett får et slags spisset preg. I mine øyne blir dette likevel feil. Han får heller jage begge to ut vinduet, med mindre de bor høyere enn tredje etasje, og kvitte seg med dem på den måten, enn å skyte. Igjen synes respekten for den andres liv å være liten. Da krenker man etter mine begreper den andre på en urettmessig måte selv om ens egne rettigheter er krenket. 

Kommentar #99

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Fleire tilfelle

Publisert rundt 5 år siden

Her er omtale av ei hending i Oslo i 2011. Kommentaren frå Tina Shagufta Kornmo er interessant.

Kommentar #100

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.
Kommentaren frå Tina Shagufta Kornmo er interessant.

Ja, det er den absolutt! 

Det er også ganske trist lesning det som står i dette avsnittet av lenken din:

"25-åringen som opplevde den skremmende hendelsen tør ikke lengre ta nattbuss. Og selv om det har gitt henne et rasiststempel blant bekjente, blir hun redd når hun møter en stor gruppe menn som ikke er etnisk norske."

Hvordan i all verden kan det ende opp med at en jente som er blitt utsatt for noe såpass traumatisk, selv skal bli stemplet som "rasist" av bekjente fordi hun etterpå reagerer med å bli redd når hun møter store grupper menn som ligner dem hun ble utsatt for på nattbussen? Er ikke det ganske så naturlig reaksjon, som ville blitt vist stor forståelse for dersom det var f.eks. en muslimsk jente som var blitt utsatt for det samme av etnisk norske menn? 

Et spørsmål jeg stiller meg i forbindelse med kommentaren til Shagufta Kornmo:

Er det det norske samfunnet som har ansvaret for å avlære avskyelige kvinnediskriminerende kulturer som unge menn "importerer" fra sine opprinnelige hjemland eller fra foreldres hjemland?

Viser virkelig ikke det norske samfunnet tydelig nok at det ikke er greit? Og isåfall - hva er tydelige nok signaler?

I hvilken grad tas dette problemet på alvor i miljøene disse mennene hører hjemme i? 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere