Verdidebatt

Hvor mange ganger sier Jesus ...?

Flere på Verdidebatt er svært opptatt av at muslimer må holde seg til en Koran som skriver mye negativt om vantro. Dette settes opp mot kjærlighetsbudskapet i evangeliene. Men hvor konsekvent og konsistent er dette budskapet? Kan kvantitet si noe?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en rekke innlegg får vi høre om hvor negativ islam er fordi det står så mye i Koranen om vantro som skal drepes eller undertrykkes. Dette står i motsetning Jesu lære. Men hvor konsistent er denne læren? Kan kvantitet bidra til å fylle ut bildet?

Derfor følgende spørsmål til kvantifiseringsivrige kristne:

  • Hvor mange ganger sier Jesus "Elsk dine fiender som deg selv"?
  • Hvor mange ganger sier Jesus "Vend det annet kinn til?"
  • Hvor mange ganger sier Jesus at han ikke har tenkt å endre loven - dvs. alle reglene i GT?
  • Hvor mange ganger fordømmer Jesus de som tolker loven annerledes enn ham?
  • Hvor mange ganger snakker han om tilgivelse?
  • Hvor mange ganger snakker han om dommens dag?
  • Hvor mange ganger snakker han om at de som ikke følger ham, skal brenne i helvete?
  • Hvor mange ganger insisterer han på at han er Messias eller gudens sønn?

Sier Jesus det samme i de fire ulike evangeliene? Eller er hans liv og lære presentert på ulike måter? Dette er viktig fordi evangliene både er presentasjon av læren og biografi(er).

Dermed blir det viktig med tanke på kvantitet - det totale versetallet eller sideomfanget som biografien(e) utgjør - hvor mange ganger han sier hva. For vi vet nå - ut fra tilnærminger hos Hege Storhaug og andre - at det er det det snakkes mest om som er det viktigste i en hellig tekst, ikke sant?

Fint om vi kunne bli folkeopplyst av de kristne på Verdidebatt.no som kan dette.

Kom gjerne med antall ganger også som prosent av den totale tekstmengden i hvert enkelt evangelium og hele NT. På denne måten kan vi få klarlagt en gang for alle at islam "bare" er opptatt av drap på vantro, mens kristendommen "bare" er opptatt av snille og hyggelige ting - sånn rent prosentmessig.

Og siden vi nettopp har vært gjennom juletiden, hvilken moralsk betydning har juleevangeliet? Sier det noe som helst om rett og galt? Hvordan vi bør leve våre liv? Eller er det bare en søt historie?

Disse spørsmålene ble også stilt i tråden "Den som leter han finner", men siden ingen har svart (kanskje fordi det ikke ble sett?) gjentar jeg de prinsipielt viktige problemstillingene her.

Svarene er faktisk viktige - også fordi dette handler om realiteter og tolkninger.

Lars Gule

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt