Kristian Kahrs

109

Ikke min konge

Publisert: 26. des 2015

Med sin omfavnelse av multikulturen og en naiv tro på at dialog skal løse all verdens problemer med islamister, marginaliserer Kong Harald monarkiets rolle. Kong Harald har blitt en politisk aktør for asylindustrien, og han er ikke min konge.

I går var det tid for det store årlige intervjuet hvor NRKs kongelige, offisielle kosepratjournalist Nadia Hasnaoui uten kritiske spørsmål, forteller det norske folk for vidunderlig det flerkulturelle samfunnet er sammen med kongeparet. Se koseintervjuet Året med kongefamilien.

Kanalen heter NRK, og da er det selvfølgelig utelukket å ha noen god refleksjon av utfordringene med en sammenblanding av totalitære kulturer i møtet med vårt tradisjonelle og dyrebare nasjonaldemokrati.

– Det er noen som mener det norske blir truet, undrer Hasnaoui

– Ja hva er det norske? spør kongen retorisk. – Hvis vi tenker frem litt, hvordan kommer det til å se ut? Jeg tror det fortsatt vil være et flerkulturelt land, med mange forskjellige religioner. Vi har grunnlovsfestet religionsfrihet i Norge, så det er egentlig ikke noe problem

I likhet med våre myndigheter, forstår heller ikke Kong Harald noe av islamsk teologi. Alt skal forskjønnes, og ikke noe skal problematiseres. I følge kongen har flerkulturen kommet for å bli.

– Vi har sett at Norge har blitt et flerkulturelt samfunn. Det må vi prøve å leve med på best mulig måte. For å forstå hverandre best mulig må vi snakke sammen, sier han

– Hvordan skal vi ta oss av flyktningestrømmen som kommer nå? spør Hasnaoui.

– Det blir krevende. I Midt-Østen er det få naboland som ikke er involvert i en konflikt. Derfor må de vekk fra sine nærområder. Da går strømmen videre. Nå har den truffet Europa, og Europa var ikke forberedt. Det kan vi vel være enige om, sier Kong Harald, og lar det skinne gjennom at vi har en forpliktelse til å ta i mot migranter fra alle verdenshjørner.

Her driver Kong Harald med det han ikke skal drive med: politikk. Han går langt utenfor sitt mandat når han hevder at de som bor i Midt-Østen må bort fra sine nærområder. Skal monarkiet spille noen rolle, kan ikke kongen være en politisk aktør.

Personlig er jeg motstander av at Vesten skal involvere seg i en lang rekke imperialistiske kriger for å endre regimer i Midt-Østen, men det blir likevel naivt når kongen sier at «hvis terror blir løst, blir det løst rundt forhandlingsbordet, det blir ikke løst med krig.»

Som Demokratene skriver om i vår løsning for Syria, spiller ikke Norge en konstruktiv rolle når det gjelder å bekjempe islamsk ideologi i disse krigene.

I koseintervjuet var det også snakk om det multireligiøse gjestebudet tidligere i høst, og igjen blir troen på dialogen viktigere enn sin egen identitet og eget trosgrunnlag. Dette gjestebudet har også Kjell Skartveit på Document.no skrevet elegant om tidligere i høst i artikkelen Kongehusets interesse for religion.

Nei, norsk offentlighet og myndighetspersoner hadde hatt godt av å lære mer av en kapasitet som Robert Spencer i JihadWatch som etterlyser en mye større ideologisk bevissthet på de truslene vi står overfor. Foredraget under med spørsmål og svar er på nesten to timer, men dette er noe vi alle kan lære mye av. Dialog er ikke løsningen på konfrontasjonen som kommer fra islam i henhold til Islams originalkilder, Koranen og Sunna.

Dette innlegget ble også publisert på demokratene.no.

Kommentar #51

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Monarkiet er på hell. Det synes jeg er vemodig, du har alltid ønsket et annet styresett enn kongedømme forstår jeg deg rett.  Av prinsipp. 

Kong Harald har gjort en fin jobb,  - både han og hans dronning har det. Nå er det på tide å gå videre. 

Ingen av dem vil lide noen form for nød når endringen kommer, alle er godt ivaretatt. Ikke alle som blir abeidsledig er det.

"There is a season for everything"...

Kommentar #52

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

God konge i foreldet system

Publisert over 5 år siden

Jeg er enig med deg, Kersti, og du har forstått meg rett. 

Hvis jeg hadde sittet på Stortinget, hadde jeg til og med stemt for en økning av apanasjen og av bevilgningene til kongehuset for øvrig, når det ble framlagt gode begrunnelser for det. Jeg ønsker kongen og hans hus alt mulig godt, inklusive god økonomi og gode arbeidsforhold. Men jeg ville også ha stemt for avskaffelse av monarkiet etter en avviklingsplan som tok godt hensyn til enkeltpersoner i det nåværende kongehus. 

Når det gjelder en ny ordning med president som statsoverhode, behøver vi ikke å se til USA eller Frankrike. Men vi kan kanskje se på Island? Eller et annet høvelig land å sammenlikne oss med?

Vi kan gjerne også beholde noen høflighetsformer. På Island er det to personer (embeter) som tiltales som Herra. Det er presidenten og den øverste biskopen. (I dag er det bare presidenten, siden Biskup Islands er en kvinne. På 1980-tallet var det kun den mannlige biskopen, for da var Vigdis president.) Jeg har ikke klart for meg hvordan de titulerer en kvinnelig biskop eller president.

Vi kan gjerne velge den kommende kong Haakon 8. til vår første president når tiden er moden. Som en overgangsordning.  

Kommentar #53

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Du kunne godt bedt ham om unnskyldning. Er det vanskelig det?

Jeg trenger ikke at han unnskylder noe overfor meg. Jeg opplever slett ikke at han har fornærmet meg på noen måte. Og nå som moderator2 har gjort sitt vet jeg ikke en gang hva han har skrevet så det kan sikkert være det samme. 

Kommentar #54

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Vi kan gjerne også beholde noen høflighetsformer.

La oss det! Det gjør hverdagen og samfunnet godt å omgåes på en høflig måte. 

Jeg har hatt en lang prosess for å komme frem til det ståstedet jeg har idag, hvor endringen av statsform mer og mer viser seg nødvendig. Dessverre. (Olav Nisi har en fin kommentar, kommentar 53, som jeg mener har noe for seg).

Likevel er det et tankekors at Norges konge ikke makter å snakke om det "norske" - Norges konge bør makte den oppgaven. Kong Harald gjorde ikke det, men valgte å være politisk korrekt. Av frykt? Av overbevisning?  (Selv syntes jeg han virket litt hjelpeløs akkurat her).

Vi vet ikke. 

Sånn på tampen: Ikke tror jeg at noen ønsker Harald, Sonja og familien annet enn godt. Ingenting tyder på det Annet enn at endringen må komme.

Hadde vært artig om noen kunne svart på hva en kvinnelig biskop benevnes :)

Kommentar #55

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Nei

Publisert over 5 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Er den danske dronningens uttalelse ekstrem Johannesen ? Du snakker jo om at Kars og Haug har holdninger i den samme gata som henne....

Det er stor forskjell på dronning Margrethes uttalelse og de holdningene Kahrs og Haug gir uttrykk for.  At de to nevnte tar dronningens uttalelse til inntekt for sin egen ekstremisme, er å overtolke dronningen.  Dette er hva hun sa (sitert fra dr.dk):

I interviewet, hvor hun tager udgangspunkt i attentaterne i København i februar, siger hun:

- Det er klart, at når et samfund modtager mange mennesker udefra, må man også stille det krav, at de forstår, hvor de er kommet hen. Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet, lyder det.

- De skal kunne gå i moské, når de gerne vil - det skulle bare mangle - men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke.

(…)

Hun understreger dog, at hun er stor fortaler for, at Danmark fortsat er åbent for mennesker udefra, som vil hertil.

- Ja, vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til, siger hun i interviewet.

- Vi er et gammelt samfund, som gerne tager os af folk, som trænger til at blive taget sig af, men vi vil også gerne have, at de forstår, hvor de er kommet hen. Det, tror jeg, er meget væsentligt. 

Legg for det første merke til konteksten.  Hun tok utgangspunkt i attentatene i København i februar.  Altså en helt konkret, ekstrem situasjon.  Hun uttrykker ellers en inkluderende holdning når hun sier at hun er "en stor fortaler for, at Danmark fortsat er åbent for mennesker udefra, som vil hertil".  Så mener hun at det også må stilles krav til innvandrerne at de må tilpasse seg det danske samfunnet.   Dette er jo ikke særlig kontroversielt, eller hva?  At hun legger så sterk vekt på det i dette intervjuet, skyldes antakelig at hun som dansk statsoverhode her følger den retorikken som nå er rådende blant et flertall av danske politikere.

Så må det også føyes til at dronning Margrethe nok er et hakk mer konservativ enn kong Harald, noe som hennes kitt arrogante korreks under pressekonferansen av en journalist kan tyde på,  Han glemte den kongelige etikette, og unnlot å tiltale henne med Hennes Majestet ("Undskyld, men gik vi i skole sammen?").  Det danske kongehus har i det hele tatt alltid vært mindre folkelig enn det norske.  Det tok jo også en stund for kong Haakon VII å bli integrert i den norske folkeligheten.

PS! Dronning Margrethe har for øvrig også fått en del kritikk for å ha blandet seg inn i politikken med disse uttelelsene.

Kommentar #56

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

President og biskop

Publisert over 5 år siden

Til Kersti (#59):

Til spørsmålet i din siste setning:

Den nåværende Biskup Íslands er frú Agnes M. Sigurđardóttir. Slik står det på hjemmesiden til bispekontoret i Reykjavik. (Selv om dette er utenfor emnet, håper jeg det er OK med dette lille "sidespranget"). Presidenten på Island er herra. Men president Vigdis var nok i sin tid frú.  

Kommentar #57

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Til spørsmålet i din siste setning:

Tusen takk, dette var morsomt, selv om det er utenfor tema!

Frù altså....

Kommentar #58

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Ellers vil jeg da fremdeles mene at vår konge bør kunne presse frem noe å si om hva som kan være norsk

Helt enig, men her kunne også invervjuer gjort en langt bedre jobb, ved faktisk å spørre: hva mener kongen selv representerer det norske?

Det kunne jo vært interessant å høre om for mange.

Kommentar #59

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.
Det kunne jo vært interessant å høre om for mange.

Det vil jeg tro - men det var visst ikke mulig i denne runden.

Kanskje vi får litt mer ut av nyttårstalen?

Vil få ønske deg et riktig godt nytt år Sissel, og takk for det gamle!

Kommentar #60

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Ja, vi får sette vår lit til nyttårstalen :)

Publisert over 5 år siden

Ellers må jeg vel si at jeg har sans for kongen vår, selv om også han har sine feil og mangler.

En av dem er at han iblant snakker nokså utydelig.

Derfor lo jeg godt da de viste et klipp fra kongefamiliens besøk i Finnmark og en liten gutt uttalte noe sånt som at han forstod hva dronningen sa, men ingenting av det kongen sa :))

Riktig godt nytt år til deg også, Kersti! Så sees vi nok i svingene, her inne.

Kommentar #61

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Så mener hun at det også må stilles krav til innvandrerne at de må tilpasse seg det danske samfunnet. Dette er jo ikke særlig kontroversielt, eller hva?

Jo, det er eller, rettere sagt var, yderst kontroversielt for bare et par årtier siden, hvor det ville være blevet betragtet som den styggeste racisme at man skulle kunne kræve noget i retning af kulturel tilpasning fra indvandrere.

Glidegæssene har bare en bekvemt kort hukommelse.

Kommentar #62

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Kongens vanskelige balansegang

Publisert over 5 år siden

Det er nok ikke så lett å være konge.  Man skal leve i gamle tradisjoner samtidig som samfunnet er i rask endring.  Man har et tett arbeidsprogram langt over pensjonsalderen.  Abdiserer ved sin død.  Skal opptre samlende for folket.  Må holde en masse taler der det forventes at man sier noe mer enn bla-bla.  Må slite med rovdrift fra en presse på jakt etter skandaler.  Og så videre.

Statsministeren har noe av de samme utfordringene.  Siden man er statsminister for hele folket, skal man i stor grad opptre samlende og helst ikke støte for mange.  Dermed må man pakke inn budskapet i runde formuleringer og får da gjerne merkelappen "politisk korrekt".  I enda større grad gjelder dette kongen.

Nå er det slik, ifølge mine observasjoner gjennom mange år, at det i praksis er komplett umulig å si noe som ikke en eller flere kan reagere negativt på.  Skal kongen være helt sikker på at ingen hverken støtes eller er uenig, må han rett og slett holde kjeft.  Og det kan vi ikke forlange at han skal gjøre.  Vi må derfor leve med at selv kongen kan si ting en eller annen person i en eller annen dal rynker på nesa av.  Slik er verden - lev med det.

Det er forøvrig ingenting av det vår kjære konge har sagt i denne sakens anledning, jeg hverken støtes eller krenkes av.

Kommentar #63

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.
Nå er det slik, ifølge mine observasjoner gjennom mange år, at det i praksis er komplett umulig å si noe som ikke en eller flere kan reagere negativt på. Skal kongen være helt sikker på at ingen hverken støtes eller er uenig, må han rett og slett holde kjeft. Og det kan vi ikke forlange at han skal gjøre. Vi må derfor leve med at selv kongen kan si ting en eller annen person i en eller annen dal rynker på nesa av. Slik er verden - lev med det.

Det er forøvrig ingenting av det vår kjære konge har sagt i denne sakens anledning, jeg hverken støtes eller krenkes av.

To the point, Meland!

Kommentar #64

Shoaib Sultan

55 innlegg  566 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Er helt tydelig republikaner, men selvsagt er Kong Harald min konge.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere