Verdidebatt

Hva vil skje i 2016?

Nye 365 dager står for døren. Hvert sekund skjer det noe verden rundt som gir små eller store overskrifter. Noen områder og tema framstår som mer alment forutsigbare - noen kan være tikkende og ulmende der en ny gnist gir fryktede og uønskede

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

konsekvenser - noen kan oppstå mer i øyeblikket som terror, angrep og opptøyer som kommer mer eller mindre fra det skjulte intet.

Council on foreign affairs er en tenketank som prøver å se vår hverdag i utgangen av 2015 med et framtidig perspektiv på hva vi kan forvente oss fra hovedlevrandører til nyhetsbildet i 2016.  De har kommet fram til disse:

Here are the top items of concern:

• the intensification of the civil war in Syria;
• a mass casualty attack on the U.S. homeland or a treaty ally;
• a highly disruptive cyberattack on critical U.S. infrastructure;
• a severe crisis with or in North Korea;
• political instability in EU countries stemming from the influx of refugees and migrants;
• continued political fracturing of Libya;
• heightened tensions between Israelis and Palestinians;
• intensified political violence in Turkey;
• increased political instability in Egypt;
• increased violence and instability in Afghanistan; and
• continued fracturing of Iraq due to territorial gains by the self-proclaimed Islamic State and ongoing Sunni-Shia sectarian violence.

Ikke veldig overraskende, men trolig ligger det i disse som er listet opp her et ment poeng i at disse bør det jobbes forebyggende i forhold til for de som ser seg involvert eller i mulighet til å bidra.

Mange av oss på vd vil trolig reagere på at Ukraina ikke lenger er med på topplisten.  Mangt dreier seg om en i verdenssammenheng liten sirkel rundt de sentrale områder i Midt-Østen.  Videre - at Midt-Østen flytter inn i Europa.  Vi må ha i mente at listen i hovedsak er sett ut fra et USA perspektiv og ikke har samme nærhet til alt som vi kjenner på.

Tja, hvordan var så forutsigelsene fra samme tenketank for 2015?  Trolig fanget ingen opp at Merkel surret med tanken om å ville invitere Midt-Østen?

En oversikt over forutsigelser for 2015 på kartet på linken

Mangt i den lille sirkelen i Midt-Østen har kort avstand til staten Israel.  Vi er noen, som mer enn andre, har et våkent øye og hjerteforhold til nasjonen - som i dag - da trolig Israel har vært inne i Syria og ryddet opp i regnskapet knyttet til den libanesiske militante lederen Samir Kuntar.

Dette som et eksempel på en hendelse som kan gi både ante og uante eskaleringer.

Hvor sterke brytninger vil Europa og Norge oppleve i 2016 er og vanskelig å fange opp.   Tror vi får fortsette å følge med på Hårstads utlegeninger og heller legge til og trekke fra etter vår egen vurderingsevne - i alle fall - enighet om at situasjonen i Midt-Østen og mellom muslimer sjia og sunnier vil være sentrale i 2016 - om Europa revner vil og være et tema.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt