Kirsten Schei

17

Geni ?

Mens debatter raser rundt alle mulige tema, sitter jeg og leser igjen og igjen Kong Salomos klokskap.Han omtaler blant annet : Visdommen som egen identitet.....Hvem er Visdommen ? Og hvem/hva er Geni?

Publisert: 14. des 2015

Disse spørsmålene er for min del av dyp interesse, fordi de er overordnet alle våre handlinger , verdens utfordringer og våre debatter.

Genialt?

Kort sagt, så tror jeg verden hadde sett ganske så annerledes ut om vi hadde tilstrebet rett kilde for kunnskap, visdom og forståelsen av hva det er å være intelligent- hvorfor og hvordan forstår vi intellekt og hvem /hva er Geniet?

Menneskelig svøpe.

Jeg har i mange mange år undret meg over de enkeltmenneskelig valg, som fører situasjoner og skader med seg de samme menneskene til overmål blir overrasket over kom som konsekvens av deres egne valg og handlinger. Det spiller åpenbart ingen rolle hvilken kultur ,nasjon ,eller famile , .....gjentagelsen av forventning /handling ser ut for å være den samme .Hvordan oppstod slike handlingsmønstere?  Ikke vet jeg,- er det noen som vet?

Ondskap.

Jeg tror ikke jeg tar så feil, om jeg våger meg til å si at vi alle sammen har opplevet dette vanvittige handlingsmønster som ligger i menneskehetens metodikk  når de ønsker å oppnå det ene eller det andre. 

Hvor mange av oss har ikke opplevet  motsatsen til klokskap ....ondskap/dumhet som metode tilknyttet et forventet resultat om noe godt???

Salomo.

Den kloke -den vise, som var så klok at man valgte å kanonisere hans visdom sier også dette helt klart og utvetydig f.eks i Ordsp .14,22

*Den som tenker ut ondt, farer vill, de som har godt i sinne møter miskunn og troskap*

Etter 2000 år, har menneskene fortsatt ikke lært at ondkap leder oss vill som Salomo sier.

Det hjelper åpenbart lite for menneskeheten at de gang på gang får visdommen i Salomos ord rett i ansiktet som et piskeslag  ved å ikke oppnå det de ønsket seg ved hjelp av ond metodikk. Jeg behøver vel ikke utrykke alle slag metodikk, det holder vel med utpessing, argumetasjoner, behov for å ha "rett" osv..... listen er lang.

Sant Geni.

Vi behøver vel heller ikke å være overmåte språkmektige for å forstå at ordet:Geni utrykker et usedvanlig høyt intellekt.

Ser vi på hvor ordet Geni er hentet fra, bekrefter det seg selv enda en gang.

Selvsagt er ordet hentet fra :Genesis -Skapelsen. Således også fornorskningen : Genial. Synonymt er det fortsatt utrykk for noe som er skapende av høy intelligens som byr oss gode løsninger. Slik Herren gav oss på lik linje med sin Far- vår gode Skaper.

Om en lege i dag kunne vekke de døde, slik Herren gjorde- ville han/hun også selvsagt blitt betraktet som et Geni.

Sannheten gyser oss rett i ansiktet også fra Salomo. Han forstod også ordet Geni!

Kort sammenfattet God skapelse!

Geni står ergo tilbake som et synonym med Guds verk.

Tilbake sitter jeg enda en gang med spørsmålet jeg håper å få svar på:

Hvordan i all verden kan mennesker fortsatt etter 2000 år, ........begå ondt og vente godt, for så å mene seg intelligente? Er det noen som kan forklare meg dette?

Kirsten Schei

14.12.2015


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Sendt deg en privat melding - ta kontakt:)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere