Lars Randby

159

Surkål og forskjell på prosent og penger spart

Publisert: 7. des 2015

Det foregår en liten priskrig i dagligvarebutikkene. Den blir ikke annonsert og det ser ut som om pressen har lagt litt lokk på det hele også. Ryktene forteller at dette har noe med VG sitt prisbarometer på matvarer hvor kjedene ser ut til å stadig posisjonere seg på varer de vet eller antar vil ligge i den konstruerte matkurven.

Så da løper en del kunder i butikkene for å hamster marsipan, surkål og julepølser til noen kroner stykket. Prosentvis er det jo mye å spare på en pakke surkål som før kostet en femmer og nå bare en krone. Men for de fleste av oss som forbruker surkål i en mengde som tilsvarer tretti kroner året blir det ikke mye å spare. 

Edamerost til under tretti kroner kiloen er muligens et noe bedre kjøp om man bruker litt ost i løpet av året. Den har lang holdbarhet og blir egentlig bare bedre og bedre jo lengere den blir lagret. I prosent er det ikke like mye å spare på en slik ost som det er i prosent å spare på å kjøpe surkålen til en krone men det blir nok noe mer i rede penger på et årsforbruk.

Der man virkelige kan spare penger og hvor prosentsatsen varen er satt ned er formidabel er lutefiskbacon. Der har man de siste dagene kunnet kjøpe slik bacon i terninger for fem kroner kiloen. Men det ser ikke ut til at alle har fått med seg dette for det har i mange butikker ligget slike pakker tilgjengelig mens masipan, surkål og julepølser har forduftet som dugg for solen. 

For den som har tid til slikt er det å gå i dagligvarebutikkene nå i disse tider blitt en liten oppdagelsesreise. Hvliket produkt blir det neste som settes ned til priser som minner om en gal gal verden. Hvor lenge vil disse prisen holde seg, hvem gir seg først. 

Meny-kjende har sagt at de ikke kaster seg på denne priskampen men heller gir en million til nyttige formål. Det er jo prisverdig i seg selv men det er nok neppe på de varene som er på tilbud hos de andre de må hente inn den millionen. Eller det kan jo hende at den millionen er rimeligste løsning fremfor å selge en rekke produkter med tap. Men her har de store kjedene nok en litt annen oppfattning av hvordan man tjener penger enn oss andre.

Så er du i butikken så kan du jo sjekke ut prisen på juleleverpostei. Du bør ikke bli forbauset over at en stor pakke koster nesten halvparten av den lille som ligger ved sidenav. Hva det neste blir vil blir oppenbaret for den som studere prislapper når de handler, den late kan bare sjekke der de ser at hyllene er tomme for varer.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere