Jahn Otto Johansen

69

Midtøsten er utløseren

Nedskytningen av det russiske flyet som bombet IS og ­deres allierte, kom på et særdeles uheldig tidspunkt.

Publisert: 26. nov 2015

Jeg har lenge sagt og skrevet at det er i Midtøsten en tredje­ verdenskrig kan bli ­utløst. Dette har vært temmelig klart helt siden Berlin-muren kom opp og øst-vest-konflikten ble lagt til den tredje verden. Det var der de såkalte «kriger ved sted fortreder» (war by proxy) fant sted. Russerne og amerikanerne forsynte hver sin side i borgerkrigene i Afrika med våpen og eksperter. I Europa var faren for storkrig blitt mindre selv om NATO's og Warszawapaktens store styrker stod oppmarsjert mot hverandre.

Kennedy og Krusjtsjov fant frem til et slags kompromiss i Cuba-krisen. Der var Tyrkia en faktor idet amerikanerne gikk med å fjerne sine raketter fra tyrkisk territorium mot at russerne lot skipene med langdistanse­raketter vende om.

Forsvarsminister McNamara fortalte meg senere at hverken han ­eller Kennedy-brødrene var klar over at russerne allerede hadde­ installert utskytningsramper for mellomdistanseraketter på Cuba. Situasjonen var altså mer alvorlig enn både amerikanerne­ og vest-europeerne den gang var klar over. Men vi unngikk en atomkrig, og det var det viktigste.

Men i Midtøsten kom supermaktene aldri frem til noen full forståelse, selv om ingen av dem ønsket å komme i krig på grunn av Libanon, Syria eller Iran. Amerikanerne og russerne støttet sine respektive forbundsfeller, men har gjort sitt ytterste for at disse ikke skulle utløse en storkrig. Israelerne har spilt sitt eget spill og har avvekslende satset­ på USA og Russland.

I dag er forholdet mellom ­Jerusalem og Moskva bedre enn på mange år, og israelerne leverer russerne avansert teknologi som også kan brukes militært. De har en felle fiende i Tyrkia. USAs forhold til Israel har vært noe anstrengt under Obama og det ble mer komplisert for Washington da deres tyrkiske allierte ble Israels argeste motstander. I Midtøsten skifter vennskap og allianser.

Nedskytningen av det russiske flyet som bombet IS og deres allierte kom på et særdeles uheldig tidspunkt. Putin er under sterkt press både fra sine militære og fra befolkningen om å reagere. Her går det på Russlands ære løs. Og tyrkeren er en gammel fiende som jeg husker mødrene skremte barna med dersom de ikke la seg til å sove. Rent kynisk kunne Putin spille på Tyrkia som da han og Erdogan innviet verdens største moské i Moskva. Men å stole på tyrkerne, nei!

Dessuten rir russernes gamle frykt for sin «sårbare mave» (soft underbelly) dem. Det er den store­ muslimske befolkning både i selve Russland og sør for statsgrensen. Muslimske terrorister som opererer i selve Russland har nære forbindelser med IS.

Hvis russerne kan legge frem bevis for at det nedskutte flyet ikke var over tyrkisk område, og det vet selvfølgelig amerikanerne­ med sine avanserte satelitter, er helvete ute. Foreløpig ser det ut til at Obama støtter den demokrati­-fiendtlige Erdogan slik hans forgjengere i sin tid støttet det udemokratiske oberstregimet i Hellas og militærjuntaen i Tyrkia. 
Da blir det ikke mye igjen av ­NATOs uttalte forsvar for ­demokratiet.

Reagerer russerne militært vil Tyrkia kreve at NATO-alliansens paragraf 5 om kollektivt svar trer i kraft. Det er hverken USA ­eller det øvrige NATO ­interessert i. Støtte til Tyrkia, ja, men ingen verdenskrig på grunn av dette. Men vi befinner oss på den strategiske knivseggen de nærmeste­ dagene. Det skal lite til for at det ender med en ­katastrofe som hverken Russland, USA eller Nato ønsker.

Først publisert i Vårt Land 26.11.2015

Kommentar #1

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Det første jeg tenkte da jeg hørte at stormaktene øker sin aktivitet i Midtøsten etter terroren i Paris, var dette: Håper inderlig ikke de springer i beina på hverandre.  For skjer det mellom to parter som i utgangspunktet har en isfront mellom seg, kan alt skje.

Terrorangrep som den i Frankrikes hovedstad er ille, men som ingenting å regne mot en storkonflikt mellom nasjoner som i verste fall kan føre til tredje verdenskrig.  Med det arsenal av atomvåpen som finnes i verden idag kan det utløse et veritabelt helvete.  Det er mye større grunn til å frykte denne risiko enn nye spredte terroraksjoner i europeiske storbyer.

Og en ting er sikkert: Endetidsforkynnere har gode dager.  Gog og Magog.

Kommentar #2

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.
Og en ting er sikkert: Endetidsforkynnere har gode dager. Gog og Magog

For å si det på en annen måte: Det er vel heller skeptikerne som har dårlige dager.

Kommentar #3

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Jahn Otto Johansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har lenge sagt og skrevet at det er i Midtøsten en tredje­ verdenskrig kan bli ­utløst.

Det er du neppe alene om. Forøvrig ser det ut til at Vesten og Østen endelig finner sammen i kampen mot IS. Det tok lang tid, men nå ser det nesten litt lovende ut. Vi må for all del ikke ende opp med en krig mellom Vesten og Østen - det er det vel bare IS som tjener på...

Kommentar #4

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
For å si det på en annen måte: Det er vel heller skeptikerne som har dårlige dager.

---

Hehe, det vil jeg nå ikke si da min gode Leirgulen.  Vi skeptikere tenker kritisk og forlanger bevis.  Det er en god egenskap.  Vi lar oss ikke lure av oversanselighet og spekulasjoner.

Dommedagsprofetene har gode dager for de får oppmerksomhet.  På 80-tallet ble det skrevet en bok som het "88 grunner til at Jesus kommer igjen i 1988".  Boka solgte millioner.  Vel, som vi vet kom ingen Jesus i skyen det året.  Så forfatteren kom med en melding om at han hadde regnet feil.  Ny bok, og nå var det 1989 som gjaldt.  Boka solgte millioner.

Slik går nu dagan.

Kommentar #5

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Lyden av sannheten

Publisert nesten 6 år siden

Interessant fra Jahn Otto Johansen.

Det er illevarslende at ikke lydopptak av kommunikasjonen mellom tyrkerne og piloten alle rede er publisert. Ti advarsler i løpet av fem minutter høres ut til å være en grundig prosedyre.

Dersom dette er tilfellet, og russerne har ignorert advarslene, har tyrkerne sitt på det tørre og russerne en elendig sak. Da ville situasjonen mest sannsynlig blitt dysset ned – særlig av russerne.

Blir ikke lydopptakene publisert, vil usikkerheten og spekulasjonene vedvare og gir fritt spillerom for Putin til både å brumme og å vise muskler. Det er da situasjonen kan eskalere.

Vi må derfor få disse lydopptakene på bordet, slik at vi alle kan rusle hjem hvert til vårt – denne gangen også.

 

Kommentar #6

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Når sant skal sies....

Publisert nesten 6 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.
Hehe, det vil jeg nå ikke si da min gode Leirgulen. Vi skeptikere tenker kritisk og forlanger bevis. Det er en god egenskap. Vi lar oss ikke lure av oversanselighet og spekulasjoner.

Skeptikere tror ikke på oversanselighet, for de har ingen - så da gjenstår spekulasjoner - men har de noen?

Eksempelvis, kristne tror på profetier - på forhånd. Skeptikerne må bare finne seg i at det skjer - i etterhånd. Det ligger mye bra bevis i det.

Slik ender nu dagan......

Desuten alle som spår når Jesus kommer tilbake, tar feil - han sa det selv, Jesus, at ingen vet det før etter det har skjedd. Noen spekulerer vilt i dette og tjener millioner!

Det som skjer ligner utvilsomt på det som profetene har profetert om i noen tusen år. Men så var det det nøyaktige tidspunkt da....

Kommentar #7

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Litt fra Al Jazeera

Publisert nesten 6 år siden

The shooting down of a Russian Air Force Sukhoi Su-24 jet by Turkish F-16 fighters after it reportedly violated Turkish airspace is a dangerous escalation in the context of Russia's continuing confrontation with NATO in Eastern Europe and Syria.

However, it should not come as much of a surprise.

Turkish authorities claim that the Su-24 fighter bomber ignored repeated warnings over the course of five minutes on Tuesday and was then shot down after violating Turkish airspace near Yayladagi, Hatay.

Russia claims that the Su-24 did not cross the Syria-Turkey border and was, therefore, illegally attacked.

Turkey shoots down Russian jet on Syrian border

This version of events, however, does not fit with an established pattern of repeated violations of NATO airspace by Russian military aircraft over the past 18 months.

In October 2014, and in June and July this year, for example, Russian military aircraft repeatedly violated Estonian airspace and since 2013 have also violated the airspace of NATO-partner nations Sweden and Finland.

On October 3 and 4, Russian Su-30SM and Su-24 jets violated Turkish airspace repeatedly in the same Hatay province where Turkey claims the Su-24 entered its airspace on Tuesday, before it was shot down.

During these October airspace violations, which Russia admitted, a Russian Su-30SM fighter actively locked on its radar to the Turkish F-16s sent to intercept it for over five minutes - an aggressive action outside of the accepted military procedures for such encounters.

Despite the provocative action, the Russian Ministry of Defence claimed that the violations of Turkish airspace on consecutive days were an accidental result of pilots getting lost.

This is not a credible explanation since modern combat aircraft such as the Su-30SM have sophisticated navigation systems and the Russian Air Force crews sent to Syria will be highly trained and selected, precisely because the operational environment is so congested and sensitive.

In terms of Tuesday's incident, the multiple pieces of footage of the Su-24 falling in flames show a clear blue sky which would further aid navigation by visual means.


Kommentar #8

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Den tyrkiske provokasjonen

Publisert nesten 6 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.
Blir ikke lydopptakene publisert, vil usikkerheten og spekulasjonene vedvare og gir fritt spillerom for Putin til både å brumme og å vise muskler. Det er da situasjonen kan eskalere.

Danielsen skriver ofte fornuftige kommentarer, men i dette tilfellet må han justere kursen. Jeg tviler på om den russiske bomberen var inne på tyrkisk territorium, men hvis dette stemmer er det kun snakk om 17 sekunder. De kan ikke ha rukket å gi 10 advarsler på 17 sekunder, og tyrkerne hevder ikke at det var snakk om lenger tid. 

Jeg har større tiltro til den russiske navigatoren på SU-24 flyet som sa at nedskytingen kom uten advarsler av noen form. Dette er også en mann som kjenner dette territoriet meget godt. I intervjuet under garanterer han for at de ikke var inne på tyrkisk territorium. Han kjenner terrenget så godt at han kunne navigere uten instrumenter.

https://www.youtube.com/watch?v=HBmL_5V9TSE

Ingen ROE, Rules of Engagement for noe land legitimerer nedskyting av et fly som ikke hadde til hensikt å angripe tyrkiske mål. Tyrkia har selv gått inn over gresk territorium tusenvis av ganger, uten at det har resultert i nedskyting av tyrkiske fly. Ingen tyrkiske fly har heller blitt skutt ned når de har forgrepet seg på syrisk suverenitet. 

Vi i Demokratene fordømmer denne nedskytingen på det skarpeste, og på bakgrunn av det vi vet om Tyrkias støtte til sunni-muslimske terrorister, må Tyrkia miste sitt medlemskap i NATO. Dette har jeg tidligere skrevet om her på VD i innlegget Tyrkia ut av NATO og på vår nettside Demokratene.no.

Vi er også glade for at vi har fått støtte til vårt krav fra pensjonert generalmajor fra US Army, Paul Vallely:

https://www.youtube.com/watch?v=ZNmDn6OGidM

Denne tidligere agenten for britiske MI5 har også en god analyse på det geopolitiske spillet og det som kan være Tyrkias mål med denne provokasjonen:

https://www.youtube.com/watch?v=I3s5BbSpPdg

Putin er forøvrig ikke en mann som bare brummer og viser muskler. Jeg har ingen tro på at Putin vil bli skyldig i samme dumheter som Erdogan, en mann som håper å bli lederen av den Sunni-muslimske verden.

Jeg kan forøvrig legge til at alle nye artikler på vår nettside kommer til å ha et åpent Disqus kommentarfelt. Vi trenger noen tekniske justeringer for at alt skal se bra ut, men Demokratene ønsker å være partiet som tar kommentarfeltfolket på alvor.

Kommentar #9

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

WW III og andre tåpeligheter

Publisert nesten 6 år siden

Russland har en aktiv flystyrke på 30 - 35 fly i Syria.

Frankrike noen færre, - 32 ?

Australia og Canada bidrar med 15 - 20 tilsammen

U.S.A bidrar med 150 +

I tillegg bidrar Saudi Arabia og andre Gulfland på det som kan regnes som 'Den vestlige alliansen'

De vestlige landene bruker i stor grad tyrkiske flyplasser i sine angrep, noe som gjør logistikken og effektiviteten svært god.

Hvordan Russland på sikt skulle bli en avgjørene 'gamechanger' er vanskelig å forstå. IS er allerede bombet med den tidobbelte luftstyrken i månedsvis av en overlegen flystyrke som i kvalitet og effektivitet er i en annen klasse enn den russiske.

Det er verdt å merke seg at U.S.As forsvarsbudsjett er nesten det tidobbelte av det russiske. På den vestlige siden kommer NATO - landenes forsvar i tillegg.

Den Lille Tsaren har problemer

Kommentar #10

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

# 9 Rettelse. Tyskland deltar også

Publisert nesten 6 år siden

I dag deltar også tyske fly i bombingen av IS mål fra flyplasser i Tyrkia, den gamle samarbeidsparteren fra WW I. Tyskland og Merkel er etterhvert blitt Putins argeste motstandere i Europa.

Tyskland er Europas dominerende land og har Europas største tyrkiske befolkningsgruppen. Tyrkere er relativt godt integrert i det tyske samfunnet og har en relativt god økonomi om ikke på høyde med den muslimske befolkningsgruppen i U.S.A.

I U.S.A  er gjennomsnittinntektene for den muslimske befolkningsgruppen høyere enn gjennomsnittet.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere