Verdidebatt

Russland og Tyrkia

har vært arvefiender siden muslimske tyrkere fordrev de ortodokse kristne fra Konstantinopel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På 1800-tallet barket de i hop under Krimkrigen 1853-1856 og den russisk-tyrkiske krig 1877 - 1878. Den russiske krigsmedaljen fra sistnevnte krig viser et ortodokst kors som troner over en halvmåne.

Under 1. verdenskrig erklærte Tyrkia seg i utgangspunktet nøytrale, samtidig som de inngikk en hemmelig avtale med Tyskland. Men de gikk ikke lenge før de røk i tottene på sin gamle arvefiende Russland, og dermed var de også i krig med Frankrike og Storbritannia. Armenere deltok på både russisk og tyrkisk side, og tyrkerne led smertelige tap. Det oppstod da et rykte i Tyrkia om at alle armenere stod på russernes side, et rykte som ble medvirkende til det tyrkiske folkemordet på sin egen armenske minoritet.

Dette kan bli stygt, men jeg har ingen tro på at Nato kommer til å gå til krig med Russland på vegne av Tyrkia, selv om Jens Stoltenberg for få uker siden forsikret at "Tyrkia har NATO i ryggen".
http://www.abcnyheter.no/artikkel/194876993
Dette kan fort vise seg å ha vært en aldri så liten pokerbløff.

Tyrkia har aldri vært noe vestlig land, og den viktigste grunnen til at de fikk være med i Nato var at de på den tiden hadde en felles fiende i Russland .

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt