Lars Randby

159

Grafsing i tragedie

Publisert: 15. nov 2015

Tragedien som rammet tusenvis av mennekser i Paris på fredag går nå inn i et for pressen ny fase. Journalistene leter nå med lys og lykte etter "nyheter" de kan plastre sine forsider og nettutgaver med. Etter hvert som vitner og andre nå har fått sømfart sine mobiltelefoner og erindringer dukker nå både historiene, filmsnutter og bilder opp. En blodflekk her et video av når skytingen startet på en konsertarena og så vider. 

Hvor nedrige har vi egentlig blitt. For det er jo snakk om vi både når det tales om journalister og journalistenes lesere. Hvor går grensen for hvor langt vi er villige til å grafse i tragedie for å tilfredstille våre ulike behov. 

På Nrk no kan man tenne et elektronisk lys for å vise  sin medfølelse. Er det for å vise andre som gjør det samme at man bryr seg eller er det ment at det skal sendes til de pårørende for terroren på en minnebrikke som en type norsk kondolanseprotokoll.

Er sosiale medier og elektroniske muligheter i ferd med å endre vår virklighetsforsåelse. Skjer noe på nett så skjer det også i vår nære virkligehet ser ut til å være det nye virkeligheten for mange.

Vårt land viser blant annet en serie bilder under overskriften Dagen der på i Paris. Bilder tatt i en millionby hvor man nok kan finne gode motiver for stort sett hver eneste mulig mennesklig syn og hendelse omtrent hver dag. Bilder er som kjent bare et frosset øyeblikk selv om det sies at det kan si mer en tusen ord. Vel tusen ord kan beskrive både foranledningen til til blidet og ikke minst gi ganske my annen informasjon, bildet er helt nakent og helt overlatt til den som ser å tolke.

Hva skjer med oss som mennesker når tragedier blir presenetert oss som om det var spenningslitterartur og formen vitner mer om underholdningformen i uttrykk dog ikke i innhold.

Ville vi selv satt pris på grafsingen i vår tragedie om det var oss selv som ble rammet? 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Oss og dem..

Publisert rundt 5 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
På Nrk no kan man tenne et elektronisk lys for å vise sin medfølelse.

Det ble tidlig klart at det var ISIL som sto bak bomben i flyet på veg fra Sharm el Sheik til St. Petersburg med 224 dødsdømte passasjerer. Det ble også tidlig klart at det var ISIL som sto bak bomben for få dager siden i Beirut med over 40 drepte.

Men det var "dem" og ikke "oss". Da kan våre nyhetsmedier konsentrere seg om Storskog og Telenor istedet.

Kommentar #2

Kjetil Nilsen

57 innlegg  757 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Det ble også tidlig klart at det var ISIL som sto bak bomben for få dager siden i Beirut med over 40 drepte. Men det var

Og i Beirut - bare to dager før terroraksjonen i Paris - ble en norsk statsborger offer for terroren. 39 år gamle Bilal Hammoud ble drept, bare timer før han skulle sette seg på flyet hjem til Norge etter ferieopphold.
Knapt omtalt i media - og på UDs hjemmesider? Ikke nevnt; ingen fordømmelse - i motsetning til terroren i Paris (forøvrig fordømt av utenriksministeren, med rette).   

Kommentar #3

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Da var fotballen på topp

Publisert rundt 5 år siden

Ser at mange nettaviser nå har ryddet toppen for en fotballkamp av noe slag som visstnok snart skal spilles. Det tok med andre ord ikke så lange tiden før tragedien i Paris ble detronisert i nyhetsbildet. 

Jeg håper de andre vinner hvem nå det er som spiller. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere