Verdidebatt

Når store løgner skremmer

Det tegnes et bilde av muslimer og islam som er egnet til å skremme. Utsagn som borgerkrig i Europa. Sivilisasjonskamp. Muslimsk invasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Markering av Novemberpogromene/Krystallnatten – Oslo 2015.

Natten mellom 9. og 10. november 1938, mellom kl 2 og 6, ble 200 jøder slått i hjel, alle større synagoger, 1574 i tallet, ble brent og 7500 forretninger eid av jøder ble vandalisert. I tillegg ble 30 000 jøder internert i konsentrasjonsleirene Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen.

Det er vanlig å assosiere Novemberpogromene i Tyskland og Østerrike med annen verdenskrig og Holocaust. Men det var ikke krig i 1938. Det industrielle folkemordet på Europas jøder hadde på dette tidspunktet ikke materialisert seg i verken idéer, planer eller beslutninger. En plan om å deportere alle jødene fra Tyskland til Madagaskar hadde fortsatt mange tilhengere. Novemberpogromene skjedde i FREDSTID. Hvordan var dette mulig? Hvordan kunne det tyske samfunn ha blitt slik at naziregimet fant at tiden var moden og samfunnet modent til et så omfattende og systematisk angrep på jødiske tyskere, jødiske institusjoner og jødisk eiendom?

Svaret er massiv og vedvarende propaganda gjennom mange år. Ord påvirker tanker. Tanker påvirker holdninger og holdninger leder til handlinger. Da Hitler kom til makten i Tyskland i 1933 utnevnte han Josef Goebbels til propagandaminister. Ett av Goebbels mest kjente utsagt er: ”Wenn man eine große Lügen erzählt und sie oft genug wiederholt, dann werden die Leute sie am Ende glauben”.”Når man forteller en stor løgn og repeterer den ofte nok vil folk etter hvert tro på det”.

Det eksisterte en antisemittisk grobunn, et godt jordsmonn, for nazistenes antijødiske propaganda. Gjennom hele 1920-tallet tiltok demoniseringen av jødene i Tyskland. Da nazistene kom til makten i 1933 kom det bare en ekstra omdreining i verbal, fysisk og juridisk forfølgelse av jødene. Lørdag 1. april 1933 innførte Hitler og Goebbels en nasjonal boikott av jødiske forretninger. Selv om man ikke hadde internett og sosiale medier på 30-tallet hadde man oppmerksomhet rettet mot det som skjedde i Tyskland.

Følgende er sakset fra en leder i Aftenposten 4. april 1933.

”Det kan ikke være tvil om at tyskernes aksjon mot jødene i disse dager skaper en forsterket jødesympati ute i verden, som disse Israels sønner neppe fortjener. Imidlertid mangler vi her i landet forutsetninger for å kunne dømme rettferdig om aksjonen mot jødene. Vi vet ikke noget om i hvilken utstrekning det tyske folks lidelser skyldes jødenes metoder og mentalitet. Vi vet bare at de er blitt forhatt, og vi får gå ut fra at dette ikke skyldes bare mindre dyktighetsfølelse og misunnelse, men har reelle årsaker ... Det er et tiltalende trekk å sympatisere med den forfulgte, men det er neppe grunn til å overdrive sympatien.”

Arierlovene ble vedtatt 7. april 1933. Jødiske leger, sykepleiere, advokater, dommere, funksjonærer i forvaltningen og lærere mistet jobbene sine.

Nürnberglovene av 1935 fratok jødiske tyskere statsborgerskap og borgerrettigheter. Det ble kriminelt for jøder å gifte seg med ikke-jøder.

Novemberpogromene var IKKE starten på jødeforfølgelsene i Tyskland. De hadde pågått i mange år.

Harvardprofessor Georg Satayana sa at den som ikke husker sin historie er dømt til å gjenta den. Det er derfor vi er her i dag. For å huske historien.Og for å forebygge.

Allerede i flere år er vi blitt servert store løgner. Omfanget av omtalen av muslimer og islam i det offentlige ordskiftet overgår det meste. For å gi et ikke-vitenskapelig bilde av misforholdet i den oppmerksomheten vi gir våre muslimer har jeg gjort noen enkle google-søk.

Vi har i høst lagt bak oss en intens valgkamp. I den har man naturlig nok diskutert ting som er av betydning for oss alle. Oljefondet, som er garantisten for vår rikdom, ga 34 000 treff. Formuesskatt, et av de viktigste temaene for både regjering og opposisjon, ga 54 000 treff. Mens halalslakt ga 88 600 treff. Radikal islam ga 633 000 treff. Islamisering ga 758 000 treff. Muslimer alene ga 3,2 millioner treff.

Det tegnes et bilde av muslimer og islam som er egnet til å skremme. Utsagn som borgerkrig i Europa. Sivilisasjonskamp. Muslimsk invasjon. Muslimer har rett til å lyve til ikke-muslimer. Muslimer er forpliktet til å drepe vantro. Muslimer verden over vil helst innføre sharia. Sharia er synonymt med barbari. Muslimer hater vesten. Alle terrorister er muslimer.

Med en dose kunnskapsmangel som grunnmur bidrar gjentagelse av store løgner til å skremme, fremme fordommer og fore hatet. Vi ser hatet i avisenes kommentarfelt og FaceBook trådene.

Med det store antall flyktninger som kommer til vårt land har vi reelle problemer å hanskes med. Vi behøver ikke forvirres av skremmebilder. Om det noen gang har vært viktig å ha varme hjerter og kalde hoder er det nå.

Hitlers Mein Kampf ble publisert i 1925. Konspirasjonsteorien over alle konspirasjonsteorier, Sions Vises Protokoller ble del av læreplanen i Det tredje riket i 1933. Dersom vi vil unngå gjentagelser må vi lære historien. Vi må lære å være kritiske og gjenkjenne løgner. Vi må avvise løgner. Vi må ta oss i det når vi gruppetenker. Vi må øve oss på å se mennesker som individer og ikke som representanter for en gruppe. Vi må si NEI til fordomsfull og hatefull propaganda. Vi må si NEI til konspirasjonsteorier. Vi må si NEI til demonisering den andre. Vi må si NEI til dehumanisering av den andre.

Vi kan alle bidra til dette i praksis - slik vi har gjort her i dag. Vi kan gjøre det i morgen foran tastaturet når vi kommer over det fordomsfulle, det hatefulle eller det konspiratoriske.

Jeg vil avslutte med å sitere fredsprisvinner og holocaustoverlevende Eli Wiesel som sa at det motsatte av kjærlighet er ikke hat. Det motsatte av kjærlighet er likegyldighet.

Takk for din deltagelse i dag. Takk for at du bryr deg. Takk for at du ikke er likegyldig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt