Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Det farlige bakrommet

Drillo lærte oss at fotballen er farligst i bakrommet. Han tenkte neppe på det lyssky spillet som utøves av menn i dress i maktens korridorer og bakrom.

Publisert: 3. nov 2015

Er det noe å hisse seg opp over at fotballens toppledere bruker tjuvtriks for å vinne kampen om posisjoner og penger?
Hvis fotballen er den sosiale læringsarenaen de skryter av at den er, så er svaret ja.
Over en kvart milliard mennesker i verden er organiserte fotballspillere. Millioner av barn går rundt i T-skorter der det står Messi eller Ronaldo på ryggen.
Fotball er nasjonalidretten i de fleste land i verden. Ingen sport har flere tilskuere og større omsetning.Underholdningsindustrien på det grønne gresset hviler tilsynelatende på et fundament av verdier som de fleste slutter opp om. Her får barna lære å følge regler, handle til fellesskapets beste og å utvise fair play.

Eller?

Tre typer i trøbbel. Verdensfotballens øverste sjef gjennom de siste 17 år, FIFA-sjef Sepp Blatter, er nå suspendert fordi korrupsjonsbevisene er blitt for mange. Senest i forrige uke forsnakket han seg og avslørte at han hadde lovet Russland VM i 2018 før avstemmingen ble holdt. Dette har fått den engelske søkerkomiteen til å varsle erstatningssøksmål for de 280 millionene de la ut i kampen for VM.
Europafotballens boss gjennom åtte år, Michael Platini, er også suspendert. Dette fordi det nylig ble avdekket at han mottok 17 millioner kroner av Sepp Blatter i 2011, en utbetaling som angivelig var lønn for ekstraarbeid han hadde gjort for FIFA. Pussig da at utbetalingen var hemmelig, kom ni år forsinket, kom like etter at Platini støttet Blatters gjenvalg og like etter at Platini ga UEFA-stemmene til Russland og Quatar for VM i 2018 og 2022. Platinis sønn fikk i samme slengen jobb hos emiren i Qatar.
Norgesfotballens president, Yngve Hallén, stemte sammen med Michael Platini for at Blatter skulle få fortsette som president i 2011. Hallén sitter i FIFAs etiske komité, som nå har sett seg nødt til å suspendere Platini, men Hallén holder fortsatt muligheten åpen for at han vil støtte Platini i valget til FIFA-sjef i februar. Det vil i så fall bety at en korrupsjonsmistenkt visepresident rykker opp for å rydde opp etter sin mentor og læremester.

Moralsk tidsnød. Etter møtet mellom NFF og de 53 andre europeiske fotballforbundene den 15. oktober, spurte Aftenposten Hallen om de moralske aspektene rundt de 17 millionene som Blatter ga til Platini: 
«Det hadde vi ikke tid å ta stilling til i løpet av noen timer her», svarte Hallén.
Svaret er forstemmende. Med en korrupsjonsanklaget president som møtetema, var moralske aspekter tydeligvis ingen hastesak.
Yngve Hallén har sittet på toppen i norsk fotball siden 2010. Han har kortere fartstid enn Blatter og Platini, men han har brukt sin posisjon lojalt til å støtte de over seg i systemet. 
De under seg har han kanskje ikke hatt samme respekt for. To kvinnelige styremedlemmer har trukket seg og begrunnet det med Hallens lederstil. Sparkingen av Drillo var vel heller ikke et eksempel på personalbehandling i verdensklasse.
Her ble mannen som skapte det norske fotballeventyret ydmyket på umotivert vis av skrivebordsspillere som bare var opptatt av å framstå som handlekraftige.

Emmen smak. På grasrota i norsk fotball er det mange som ønsker en ny president på Tinget neste år. Men Hallén har forsøkt å kvele opprøret gjennom følgende uttalelser til Dagbladet 2. september:
«Jeg kan bekrefte at jeg har en god dialog med Marianne, og at jeg har gjort det klart for henne at jeg ønsker å fortsette å gjøre en jobb for norsk fotball».
Den «Marianne» som Hallén har klargjort sitt ønske for, er Marianne Brynhildsen, leder av Fotballforbundets valgkomité. I tillegg har hun betalte styreverv i ikke mindre enn fire forskjellige datterselskaper av NFF.
Brynhildsen er utnevnt til disse vervene nettopp av Yngve Hallen og hans styre i NFF. Hun har alt å tjene på å være på lag med sjefen.
Det smaker av alt annet enn uavhengighet, integritet og tillit. Det smaker emment av prinsippene – eller mangelen på prinsipper – vi har fått innblikk i hos FIFA og UEFA. Det smaker av maktspill på bakrommet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Yngve Hallén har sittet på toppen i norsk fotball siden 2010. Han har kortere fartstid enn Blatter og Platini, men han har brukt sin posisjon lojalt til å støtte de over seg i systemet.

Hallén viste en påfallende ryggesløshet da Blatter-saken sprakk i sommer. Fremfor å si entydig fra om at korrupsjon ikke ble akseptert var han ute og fossrodde for å finne en akseptabel vei videre hvor det var ok å manøvrere. Han burde tatt klar stilling imot, men han skulle istedet sonere med sine kolleger i de andre nordiske og europeiske land. Men Platini på vei ned i dragsuget ser det ikke ut til at dette var en særlig god gruppe å orientere seg i. 

Noen må gå, og denne gangen er det Hallén. Kanskje tiden er moden for fru Espelund ?

Kommentar #2

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

Valget i 2011

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Norgesfotballens president, Yngve Hallén, stemte sammen med Michael Platini for at Blatter skulle få fortsette som president i 2011.

Den som stemmer på disse korrupte gutta har ikke min tillit.  I forbindelse med valget tilbake i 2011 kommenterte jeg her på Verdidebatt at fotballpresidenten slapp for billig unna for sin støtte til Blatter, det valget skjedde samme uka som vår egen kronprins fikk mye kritikk for sitt besøk - ikke støtte, til Aserbajdsjan.

Siden den tid har det blitt enda klarere at de korrupte gutta i FIFA ikke trenger vår støtte.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere