Verdidebatt

Kvarme, Israel og kristelig arroganse.

Biskop Ole Christian Kvarme sa mye som høres både flott og rett ut i forhold til både Bibelen og dagens politiske situasjon i Israel under åpningen av bispemøtet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Biskop Ole Christian Kvarme sa mye som høres både flott og rett ut i forhold til både Bibelen og dagens politiske situasjon i Israel under åpningen av bispemøtet. Men,det er betimelig å spørre om også Kvarme er i ferd med å koble seg fra dagens faktiske situasjon. Å gå inn i bønn for å fjerne muren,få slutt på okkupasjonen og be om fred og forsoning har vi hørt om tidligere fra både DNK og andre kirkesamfunn. Ingen ansvarlig regjering i Israel har noe ønske om en mur som skiller mennesker, men må selvfølgelig har denne for å beskytte sitt eget folk mot terror. 

Problemet og poenget er at Israel må forholde seg til dagens situasjon hvor terrorangrep og nedslaktning av uskyldige jøder blir akseptert og støttet av "fredspartneren" Abbas og det øvrige lederskapet av palestinske myndigheter.

Kvarmes politiske analyse og forslag til fredelige løsninger kan være greit å  tro på når en sitter langt fra begivenhetens sentrum. Det virker nærmest som et eventyr for meg. Dialog har forskjellige regjeringer i Israel forsøkt siden statens opprettelse, men uten at palestina-araberne har kommet dem i møte. Å snakke om at muren må rives og at Israel skal gi opp "okkupasjonen" i disse dager hvor Israel blir angrepet innad i landet og har fiender på alle kanter synliggjør at ledelsen av kirkens menn og kvinner har frakoblet seg virkeligheten i Israel.

Israel må nødvendigvis ha sikkerhetsstyrker i Judea og Samaria grunnet det som skjer i disse områdene. Noen fredsløsning eller to stater som lever ved siden av hverandre i fred og fordragelighet er blitt en illusjon som mange nå innser er virkeligheten. Kirken er dessverre blitt et papegøyekor som gjentar igjen og igjen de samme kravene til Israel uansett hvor vanskelig situasjon landet er opp i. Det burde i disse dager heller vært mer relevant at biskopene tok avstand fra drap og terror på uskyldige jøder og oppfordret til bønn for at denne drapsbølgen må ta slutt.

Det er også meget trist at Kvarme benytter anledningen til å illustrere flere av sine kristne brødre som arrogante kristne som med sine holdninger går imot det palestinske folket.

Det er her grunn til å spørre om ikke biskop Kvarme selv opptrer som kristen arrogant med slike uttalelser?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt