Tor Berger Jørgensen

62

Vi må forby atomvåpen

Norge kan ta ansvar for en tryggere verden, og stemme ja til resolusjonene om forbud mot atomvåpen.

Publisert: 2. nov 2015

Kampen mot atom-
våpen er viktig for kirke­n både i Norge og internasjonalt. Kirkenes Verdensråd (KV) vedtok allerede­ på sitt første møte i 1948 at atomvåpen er en synd mot Gud. 

I 2014 vedtok verdens-
rådet, som samler 550 millioner kristne­, en erklæring som oppfordrer alle medlemmene til å jobbe for et forbud mot atomvåpen. Å få på plass et slikt forbud er etisk tvingende, og det er nødvendig for å få til framgang innen internasjonal­ atomnedrustning. 

KV sendte en egen kirkelederdelegasjon på en pilegrimsferd til 70-års-
markeringen av bombingen av Hiroshima og Nagasaki i august i år. Jeg var med i denne delegasjonen. Ledere fra alle religiøse tradisjoner understreket at verdenssamfunnet nå må ta det endelige skrittet og få et forbud mot atomvåpen. 

På denne bakgrunn er det både gledelig, urovekkende­ og trist å følge utviklingen på FNs generalforsamlin­g som på-
går­ nå i New York. Gledelig­ fordi­ et forbud­ mot atomvåpen­ 
er blant de store samtaleemnene­, og fordi over 120 stater har sluttet­ seg til Det humanitære løftet for et forbud mot atomvåpen.

Urovekkende fordi noen stater motarbeider kreftene som vil ha framgang innen dette­ arbeidet­. Trist fordi Norge er blant statene som stikker kjepper­ i hjulene for dem som jobber for et forbud mot atomvåpen. 

Gjennom to skriftlige svar til Stortinget, har utenriksminister Børge Brende gjort det klart at Norge ikke kommer til å stemme for resolusjonene som foreslår handling innen kjernefysisk nedrustning.

Ikke engang resolusjonene «Humanitære konsekvenser av atomvåpen» eller «Etiske imperativer for en atomvåpenfri verden», vil Norge stemme for. Regjeringen har med dette inntatt en ny utenrikspolitisk linje som nedprioriterer humanitære hensyn. Det er alvorlig.

Nylig kunngjorde­ Kirkenes Verdensråd en støtte-
erklæring til sistnevnte resolusjon­, som er fremmet av Sør-Afrika. Den sørafrikanske resolusjonen­ fastslår at alle stater har en etisk plikt til å jobbe for at atomvåpen forbys. 

«Vi er sterkt oppmuntret over at dette initiativet blir tatt på FNs generalforsamling og vi ser det presserende behovet for å skape sterk støtte til å omsette disse etiske imperativene i konkret og betydningsfull handling,» uttalte generalsekretær, Olav Fykse Tveit, i en pressemelding fra Kirkenes Verdensråd. 

Jo lengre tid det går før vi blir kvitt atom-
våpen, desto større er sjansen for at de blir brukt, bevisst eller­ ved uhell, og vi vil alle være ofre. Det vil neppe være vanskelig å få gjennomslag for et forbud den dagen atomvåpen igjen er blitt brukt, men vi nekter­ å vente til katastrofen er et faktum. 

Å sette i gang forhandlinger om en avtale som forbyr atomvåpen, kan bli redningen. Å stemme for FN-resolusjonene som støtter et atomvåpenforbud, vil gi et viktig signal om at man ønsker handling. Avstemningen foregår første uken i nov-
ember. Norge kan fortsatt ta ansvar for en tryggere verden, og stemme ja til resolusjonene.

Først publisert i Vårt Land 31.10.2015

LES FLERE SAKER FRA VÅRT LAND OM ATOMVÅPEN

Kommentar #1

Atle Pedersen

9 innlegg  7651 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Pistoler er forbudt sa politiet og pekte på banditten med en sprettert.

Når bandittene bevæpner seg må politiet også gjøre det. Skal vi forby våpene så må politiet legge det bort først, og lar dermed forbyterne få overtaket.

Et innlegg mot atomvåpen må ta tak i denne helt essensielle problemstillingen, hvis ikke er det vanskelig å ta det seriøst.

Kommentar #2

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Atomvåpen er kunnskap!

Publisert rundt 6 år siden

Hvordan mener du at en skal forby kunnskap? Selv om atomvårpen ikke er tilstede fysisk, er det bare et tidsspørsmål hvor lang tid det tar å lage disse. Det kan ta minutter, timer eller måneder, alt etter som.

Hvis vi innfører forbud mot atomvåpen. Hva skal straffen være for å bryte dette forbudet?

Da jeg var ung var gruppen "Nei til atomvåpen" veldig populær. Det viste seg i ettertid at gruppen fikk økonomisk støtte fra Moskva. Hva forteller det. At USSR var så mye mer fredsinnstilt enn alle andre?

Kirken bør ikke blande seg inn i ting de ikke forstår seg på og heller ikke politikk, selv om de mener å forstå seg på det. Hvis kirkens rolle blir politisk jobber de ikke for alle medlemmer. Den blir da eksluderende for mange mennesker. Rune Edvardsen fikk smertelig erfare dette fenomentet.

Vi kan kjempe for en balansert nedrustning og ting som er realistiske men å bruke tid på urealistiske drømmer er borkastet, fordummende og farlig.

Hvordan ville du stille deg til et forbud mot Gud. Ville det fungere tror du?

Kommentar #3

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Vi har spist av kunnskapens tre

Publisert rundt 6 år siden
Tor Berger Jørgensen. Gå til den siterte teksten.
Ledere fra alle religiøse tradisjoner understreket at verdenssamfunnet nå må ta det endelige skrittet og få et forbud mot atomvåpen.

Både i Edens hage og i vitenskapen. Da er det ingen vei tilbake bortsett fra gjennom Jesus Kristus.

Det er den veien kirken burde være opptatt med å vise!

Kommentar #4

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Jeg vil  minne om da de venstreekstreme med våpentrening herjet samfunnet for 40-50 års siden, så fikk de innført atomfrie soner i alle landets kommuner.  Vi ble jo skremt ut på gatene i demonstrasjonstog for atomfrie soner. Biskopen deltok kanskje i slike tullete opptog.

Men avtalene har jo virket!

Ingen atombomber har jo falt.

Det er jo utrolig at noen kan tro at våpen blir fjernet bare fordi at noen har undertegnet et skriv.

Vi har jo sett ondskapen utspille seg i all sin grusomhet i MØ. Å tro at disse menneskene ikke vil bruke våpnene hvis de får anledning til det, er jo tåpelig.

Kommentar #5

Tore Holte

15 innlegg  131 kommentarer

Den forbudne frukt!

Publisert rundt 6 år siden

Hadde ikke mennesket forgrepet seg på den forbudne frukt, som må være atomet, ville vi ikke stått overfor en verdensomspennende atomtrussel. (atom/atom-bombe) Vi ville heller ikke kunne produsere liv I laboratorier, eller skape kunstig liv som kan utslette alt. Heller ikke forgripe oss på livets tre slik at mennesket kan leve evig, uten Gud. Man regner snart med at mennesket kan leve I 1000 år. Verdens største teknologiselskaper jobber nå på spreng for å bremse aldringsprosessen. Stamcelleforskning vil være essensielt for å kunne reversere aldringsprosessen. Nå har man også skapt en nesten fullt funksjonell hjerne..

Ordet atom på gresk betyr “det udelelige”. Hva har spaltingen av dette atomet frembrakt?

NATO MEDLEMSSKAP FORHINDRER EN ATOMVÅPENFRI VERDEN - Flertallet i Stortinget ba i sommer regjeringen om å jobbe for et forbud. I et brev til Stortinget skrev Brende mandag at Norge ikke kan jobbe mot et forbud på grunn av vårt Nato-medlemskap.

Ironisk nok medfører NATO medlemsskapet og det faktum at en nordmann leder NATO til økt atomfare, og kanskje spesielt for Norge. Fra Jens ble forespurt om NATO jobben I Oktober 2013, noe som ikke gikk upåaktet hen hos russerne, til han tiltrådte jobben I Oktober 2014, har Putin utplassert 422 atomraketter ved Norges grense. Det er den største militære opptrappingen ved Norges nordligste grense siden Sovjetunionens fall i 1991. Flere av dem peker nå mot norske og skandinaviske byer. Atomvåpen kraftigere enn tusen Hiroshima-bomber. En ulykke der og vi er ferdige..

Etter at Gorbatsjov og Reagan innledet freds-forhandlinger og nedrustningsavtaler, noe som ledet til Soviets oppløsning og slutten på den kalde krigen, har USA og NATO gått motsatt vei. NATO utvider mot øst og til stor provokasjon mot Russland. I dag mener fredsprisvinner Gorbatsjov at USA skaper ny kald krig.

NORGES ROLLE: Norge gikk dessverre inn for rakett-skjoldet som Russland ser som en stor trussel mot sin egen eksistens. Samtidig fikk spionradaren i Vardø Russland til å se rødt, het det i avisoverskriftene dengang.

Men vi provoserer russerne fra to kanter nå.. Fra 1 Mai i år skulle Norge lede NATO styrkene i Baltikum. Noe som sannsynligvis heller ikke vil gå upåakted hen. Pr 1. oktober hadde Russland 1.643 utplasserte atomstridshoder. Hvor skal dette ende? Vladimir Putin svarer at de vil styrke sine «kjernefysiske avskrekkingsvåpen» som følge av NATOS økte nærvær.

Samtidig er Russland, nest etter USA det landet med flest kjemiske våpen.. Det mangler altså ikke på slagkraft. men heller om det er vilje, frykt eller galskap nok til å bruke dette.

EKSPANDERENDE NATO KAN FØRE TIL TOTAL KRIG - (4.9 2014) Det er et naivt og ekspansivt NATO ute av kurs som må ta skylden for at vi nå snakker om styrkeoppbygging mot Russland i Baltikum, mener forsker Helge Lurås.

Under Snowden avsløringene kom fram at Norge spionerer på russisk energipolitikk for USA. E-tjenesten i Norge overvåker russiske politikere og andre sivile mål - og deler etterretning om blant annet russisk energipolitikk med NSA. (lite smart!)

"Disse overvåknings-programmene handlet aldri om terrorisme. De handler om økonomisk spionasje, sosial kontroll og diplomatisk manipulasjon. De handler om makt", skriver Snowden.

I 1999 ble denne tilnærmet uintagelige forsvarsmakten omgjort til en angrepspakt med rett til å angripe hvem som helst, hvor som helst, og med kjernefysiske våpen om nødvendig. Dette uten FN og medlemslandenes godkjennelse. NATOS øverste råd er som en stat I seg selv. Medlemslandene trenger ikke lenger være truet eller under angrep. NATO gjør som de vil. Etter 911 er NATO blitt et verktøy for USAs globalisering. Alle nye medlemsland må privatisere og innføre liberalisme. NATO er dermed blitt en allianse for krig på alle nivå, også økonomisk.

Norge burde gjenopprette sin possisjon som fredsnasjon. Når vi ikke utgjør en trussel for andre, men heller hjelper der det trengs, er det liten risiko for krig. Da er det litt spesielt at vårt NATO medlemsskap forhindrer dette.

Kommentar #6

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Hva sier Jens og hva sier Putin ?

Publisert rundt 6 år siden
Russland med ca. 140 millioner innbyggere har nesten halvparten av verdens atomvåpen. NATO - landene med en samlet befolkning på ca. 700 millioner har noen flere slike våpen enn Russland ? Fredsmarsjene må ha Moskva som mål
Kommentar #7

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Lux aeterna

Publisert rundt 6 år siden

Vi kan være uenig om mye , men sannelig var det er fin avskjedspreken av biskopen.

Temaet mysteriet : lux aeterna.

Vi nordfra har vi en avbilding av det: nordlyset.

Må han ha mange gode år enda.

Takk.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere