Verdidebatt

Israelittene VAR Guds folk, de kan igjen BLI Guds folk?!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For å bli Guds folk, så må de bli født på ny i følge den nye avtalen

Men først så vil jeg si litt om hva forskjellen er mellom den avtalen som Gud gjorde med Isralittene i DGT og hva den nye avtalen som Gud gjorde med Israelittene

Dette er essensen i hva frelsesverket er. Israelittene bringe og demonstrerte evangeliet. Det er mange profetier som enn venter på å bli utløst som omhandler Israel som nasjon.

ER Guds folk?!

Når du sier at israelittene ER Guds folk, hva mener du med det? For ifølge den nye avtalen som ble gitt til Israelittene så er det et nytt krav som må oppfylles for å forlenge avtalen med å være Guds folk.

Hva sier bibelen om dette?

Jesus sier dette.

Matteus 5:17 Dere må ikke tro at jeg er kommet for å oppheve loven eller profetene! Jeg er ikke kommet for å oppheve, men for å oppfylle.

Nå Jesus snakker om Loven da snakker om Han om de ti bud. Så Jesus sier, dere må ikke tro jeg er kommet for å oppheve de ti bud, Jeg er kommet for å oppfylle de ti bud.

Så hva vil det si å oppfylle (innfri, virkeliggjøre, realisere) noe?

Jesus kom til Jødene for å innfri et krav som ikke jødene selv kunne klare å oppfylle. Jesus oppfylte de ti bud (Loven) for dem. (Det er slik at ingen kan klare å følge de ti bud uten å bryte et av dem, da har du brutt dem alle).

Når Jesus hadde oppfylte de ti bud, da hadde han også SLUTTFØRT den første avtalen som var gitt til Moses. Da Hadde Jesus kommet med en NY avtale.

Johannes 13:34,35 Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre! Som jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre. Av dette skal alle kjenne at dere er mine disipler, om dere har kjærlighet til hverandre. (Johannes 13:34,35 Norsk Bibel 88/07)

Jesus gav os en ny avtale, denne nye avtalen er kjærlighet budet som også er omtalt som det 11 budet. Poenget her er at de ti forgående bud er oppfylt og å grunn av de er oppfylt så er de ført sammen til det 11 budet, Elsk hverandre. Dvs at du trenger ikke å oppfylle de ti bud slev lengre, det har Jesus gjort for deg.

Så til mere begrunnede forklaring til dette. Se hva Pauls sier i Romerne.

Romerne 8:2 For livets Ånds lov har i Kristus Jesus frigjort meg fra syndens og dødens lov. (Romerne 8:2 Norsk Bibel 88/07)

Den gamle pakten blir kalt: «syndens og dødens lov» (loven om synd og død.) Loven i Den nye pakten blir kalt: «livets ånds lov» (loven om åndelig liv.)

Det finnes altså TO Vesentlige forskjeller mellom hva Den første loven og avtalen som ble Gitt til Moses på fjellet. Og den nye avtalen som ble gitt av Jesus Kristus. Den gamle avtalen handler om en loven som omhandler synd og død. Mens andre loven som er den nye loven omhandler åndelig liv.

Den første loven eller avtalen KREVDE noe av menneskene for å oppfylle. Den andre avtalen krever ikke noe, fordi det den første krevde har Jesu oppfylt, I og med Han har oppfylt de ti bud, så kan Faderen gi deg en ånd som er full av liv og glede. Du trenger ikke lenger Oppfylle de ti bud, de er allerede oppfylt for deg.

Så …

Den gamle pakten (loven om synd og død) satte deg i slaveri (Slaveri eller trelldom er når noe innehar juridisk eiendomsrett over deg, vokter over deg og krever av deg)

Den nye avtalen/loven/pakten setter deg fri fra den gamle pakten.

Den gamle pakten var aldri gitt til de som er NYE SKAPNINGER (født på nytt, fått Jesus i sitt hjerte - frelst). Mennesker som er født på ny (frelst) HAR INGEN DEL ELLER TILHØRIGHET TIL DE TI BUD.

Jesus fullførte først den Abrahamiske pakten, og etter at den var fullført så ble alt som var tilhørende til den Abrahamiske pakten rullet sammen og sluttført.

Så åpnet Jesus en ny pakt (DNT - loven om åndelig liv). Den gamle pakten (DGT - loven om synd og død) var forseglet med blod fra geiter og okser. Den nye pakten (DNT - loven om åndelig liv) ble forseglet med blodet fra Jesus.

Den nye skapningen (de som er født på ny, frelst) som er under denne nye pakten (DNT - loven om åndelig liv), har et nytt bud som er gitt til dem – Jesus ga den.

Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre! Som jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre. Av dette skal alle kjenne at dere er mine disipler, om dere har kjærlighet til hverandre. (Johannes 13:34, 35 Norsk Bibel 88/07)

Paulus sine brev er en åpenbaring og en utredning av denne nye pakten (DNT - loven om åndelig liv). Akkurat som 3,4 og 5 Mosebok var en utredning om avtalen i den gamle pakten (DGT - loven om synd og død) så ble brevene fra Paulus gitt til oss for å forklare denne nye pakten (DNT - loven om åndelig liv).

Det 13 kapitelet i Korinterne er en åpenbaring om hva denne nye pakten (DNT - loven om åndelig liv) er, hva den gjør og hva den ikke gjør. I de andre brevene som Paulus skriver ser vi hvordan denne nye pakten (DNT - loven om åndelig liv) blir demonstrert i det daglige live som ny skapning (frelst, født på ny) i Kristus.

Det er svært viktig å forstå at denne nye pakten (DNT - loven om åndelig liv) er ikke laget for mennesker som ikke er frelst (født på ny). Det naturlige menneske (som ikke er født på ny/ikke frelst) kan ikke adlyde det nye budet som Jesus ga.

Det er bare et bud som styrer den nye skapningen (de som er frelst, født på ny) og det er: Dere skal elske hverandre! Som jeg har elsket dere, skal også dere elske hverandre. (Johannes 13:34, 35)

Dette nye budet gjør alle andre bud totalt unødvendige, for det menneske som vandrer i kjærlighet (Vandrer i ånden) vil aldri gjøre noe galt.

Hvorfor blir Den gamle pakt - kalt ”loven om synd og død”?

Det er fordi denne gamle pakten var til for åstyre åndelige døde menneske(de som ikke er født på ny, ikke frelst). Den nye pakten om åndelig liv er gitt for å lede - styre de som er nye skapninger (frelst, født på ny) i Kristus. Det er åndelig kjærlighet – det er loven om hva hjerte til Kristus er.

Pakten som ledet og styrte de som var åndelig døde er loven fra Moses. Det er umulig for noen å leve under denne (Mosaic) loven i dag. Fordi den pakten Gud gjorde med Abraham har blitt fullført og lagt til side.

Du ser den nye pakten i Kristus satte jødene som ble nye skapninger (født på ny, frelst) fri fra den gamle pakten (loven om synd og død).

Er da: Galaterne 3:21

Er da loven (De ti Bud) imot Guds løfter? Langt derifra! For bare hvis det var gitt en lov som hadde kraft til å gjøre levende, kom rettferdigheten virkelig av loven. (Galaterne 3:21 Norsk Bibel 88/07)

De ti bud kan ikke gi liv, eller gjøre den ånde som du har levende. For de ti bud kan ikke gi noen kraft i din ånd, den kan ikke levendegjøre deg. Derfor kan ikke de ti bud rettferdiggjøre deg. Det er bare en som kan rettferdiggjøre deg, Jesus Kristus.

Hvis de ti bud kunne gi menneske evig liv, da ville de ti bud også rettferdiggjøre deg – Men Skriften har innesluttet alt under synd, for at det som var lovt, ved tro på Jesus Kristus skulle bli gitt til dem som tror. (Galaterne 3:22 Norsk Bibel 88/07)

Se nå på neste skriftstedene –

Men før troen kom, blev vi (Jødene) holdt innestengt i varetekt under loven til den tro som skulde åpenbares. (Gal 3:23 1906/1930 Norsk Bibel).

Så er da loven blitt vår tuktemester til Kristus, forat vi skulde bli rettferdiggjort av tro; (Gal 3:24 1906/1930 Norsk Bibel). Nei fordi den gamle pakten ikke kan bringe noen til Kristus, fordi den gamle pakten var "loven om synd og død"

Det er kun Den Hellige Ånd som kan bringe oss til Kristus. Se på vers 25–26:

Det er godheten, merke Hans kraft som bringer deg til Kristus.

Galaterne 3:27,28

For dere, så mange som er døpt til Kristus, har ikledd dere Kristus. Her er ikke jøde eller greker, her er ikke trell eller fri, her er ikke mann og kvinne. For dere er alle én i Kristus Jesus. (Galaterne 3:27,28 Norsk Bibel 88/07)

For selv om jeg er fri overfor alle, så har jeg gjort meg til alles trell, for å vinne så mange som mulig.  For jødene er jeg blitt som en jøde, for å kunne vinne jøder. For dem som er under loven, er jeg blitt som en som er under loven, enda jeg selv ikke er under loven, for å vinne dem som er under loven. (1 Korinter 9:19, 20 Norsk Bibel 88/07)

Vi må forstå at det øyeblikket en hedning ble en ny skapning (frelst, født på ny) så stopper han å være hedning. Vi har tre etniske oppdelinger her av mennesker. Vær ikke til anstøt, verken for jøder eller for grekere (hedningene) eller for Guds menighet. (1 Korinter 10:32 Norsk Bibel 88/07)

Det er ingen hedninger eller Jøder i Guds menighet. Vi er alle én i Kristus Jesus.

Jødene stoppet å være jøder og hedningene stoppet å være hendinger i det øyeblikket de ble en ny skapning (frelst, født på ny)

Hvorfor er Israel så viktig?

Det var Jødene som brakte begge avtalene til menneskeheten. Det er bare den nye som gjelder i deg, den gamle avtalen er sluttført.

Det er en åndsmakt som er imot Jødene og de Kristine. Satans hat mot jødene er så gjennomsyret – at Kristne i dag er influert av dette hatet. (Luther var et eksempel).

Det er stan som har dominans over den falne nature – menneskene er den del av denne naturen. Derfor er det lettere for muslimer å få innpass i den sekulære leieren, fordi de er av samme ånd. De er åndelige døde mennesker.

Jødene har brakt evangeliet frem – derfor er de hatet av fienden. Dette hattet utspiller seg i dag.

Når det er sagt, så kan ingen hoppe over gjerdet for å komme til Himmelriket. Der er også en Jøde som ikke er født på ny, altså tatt imot Jesus, den nye avtalen. Men dette tar ikke bort de løfter som ennå står igjen i Israel. Men for personen menneske så må menneske blir født på ny for å være Guds barn og folk.

Derfor VAR Jesus Gud folk og derfor kan de fortsette å være Guds folk hvis de tar imot den nye avtalen som ble gitt dem. Vi må altså skille mellom retten til å komme til Himmelen og hva det vil si at Israel som nasjon er under kontroll av Herren.

Derfor støtt oppunder Israel og jødene, de er et spesielt utsatt folkegruppe fordi fienden hater dem og de Kristne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt