Verdidebatt

Enn om de holdt seg i ro?

Kan ikke palestinerne bare slutte med all vold, ta avstand fra all terror, rydde opp i "eget hus" - ja kort sagt roe seg ned? Underforstått: da blir det vel fred

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Omtrent slik lød budskapet fra en av skribentene her på Verdidebatt i en tidligere kommentar.

Spørsmålet man i så fall bør stille seg i forlengelsen av dette, blir da om israelsk okkupasjonspolitikk styres av i hvilken grad de okkuperte vil underordne seg okkupasjonen?

Er okkupasjonen i seg selv ellers uten politisk mål og mening? Har okkupasjonen ingen egen maktpolitisk agenda - dvs bare de okkuperte slutter å gjøre motstand (voldelig eller ikke-voldelig) så opphører okkupasjonen og "alt blir bra"? Rettferdighet og sikkerhet for alle?

Hvordan forklarer man i så fall bosettingspolitikken - en bevisst politisk koloniseringsstrategi som har vært ført siden okkupasjonens morgen, f.eks. lenge før Hamas ble etablert i 1987? Bevæpning av voldelige bosettere som beskyttes av soldater? Annekteringen av Øst-Jerusalem? Storstilt fordriving – ja, etnisk rensing - av okkupert sivilbefolkning fra dag én av okkupasjonen, f.eks. fra den ressursrike Jordan-dalen?

Igjen; ligger det ingen egendefinerte israelske politiske motiver bak okkupasjonen? Finnes ingen israelsk koloniseringsstrategi?

Svaret er enkelt, og avsløres ved at israelske myndigheter har befestet sitt lands nærvær som okkupasjonsmakt så sterkt at man idag knapt kan se hvor Israels grenser begynner og slutter. En-statsløsningen er de facto en realitet allerede. Riktignok er den basert på apartheid og militærdiktatur i den delen av landet som kalles "Judea og Samaria", der innbyggerne med "feil" etnisk/religiøs tilhørighet er fullstendig rettsløse.

Denne politiske utviklingen har ikke vært drevet fram av palestinerne, men styrt med stø hånd av israelske myndigheter selv i 48 år - helt bevisst. 

Vi ville ende opp med en svært overfladisk politisk analyse om vi overser at dominerende krefter i det israelske politiske establishment fornekter at det i det hele tatt er en okkupasjon. Som kjent; de opererer med "Judea og Samaria" som rettferdig gjenerobret land, og legger den politiske og militære strategien ut fra det. Denne sionistiske visjonen kan ikke palestinerne rokke ved - uansett hvor "puddelaktige" de måtte forholde seg. Okkupasjonen ville bli forvaltet like brutalt undertrykkende uansett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt