Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

En fryktet angriper

President Putin kler seg gjerne ut som en iskriger. Det styrker imaget til mannen som liker å takle hardt.

Publisert: 20. okt 2015

Fra nyhetsstrømmen den siste måneden:

Vladimir Putin taler i FNs generalforsamling for første gang på ti år, og snakker om behovet for å straffe «anarkistiske stater».

Den russiske presidenten sender russiske styrker på bombetokter i Syria, et land der alle kriger­ mot alle.

Russiske raketter pekes ut som årsaken til at det malaysiske pass­asjerflyet MH17 ble skutt ned i Øst-Ukraina.

Putin stenger egne innbyggere­ inne bak en mur på internett og får vedtatt lover som sier at nettet kan skrus av i en «krisesituasjon».

Iscenesatt. Opplistingen kunne­ fortsatt. Vladimir Putin er stadig vekk på scenen. Ikke minst er han ofte å se på idretts­arenaene, der han gjerne iscene­setter seg selv som en av deltakerne. Vi har sett ham på heste­ryggen, i svømmebassenget, i styrkerommet og på judomatten.

Jeg er blitt så vant til Putins ansikt på forsiden av avisene at jeg umiddelbart stusset da jeg fant en bok med tittelen «Mannen uten ansikt». Denne Putin-biografien er skrevet av den russisk-amerikanske journalisten Marsha Gessen og ble publisert i 2012. Nylig kom den i femte opplag, og lite tyder på at interessen for den russiske presidenten vil bli mindre framover.

Putin har nå styrt verdens største land – målt i areal – i 16 år. Ambisjonene later ikke til å ha blitt mindre underveis.

Planlagt terror. Da Sovjet­unionen raknet, jobbet Vladimir Putin som KGB-agent i DDR. Der satt han hjelpeløst og så at landet ble overtatt av det som hadde vært fienden gjennom hele den kalde krigen.

For en som var utdannet i KGB-skolen, der man lærer at et land er så mektig som den frykten det skaper, var dette en fortvilt og fornedrende opplevelse. Putin har mange ganger siden fortalt at Sovjets sammenbrudd er hans verste øyeblikk.

For russere flest ble 90-tallet­ en periode med økt frihet, både økonomisk og tankemessig. ­Antall russere som reiste til ­utlandet ble nesten tredoblet fra 1993 til 2000.

I 1999 ble den da helt ukjente Vladimir Putin utnevnt til statsminister av den vaklende presidenten Boris Jeltsin. Det tok ikke lang tid før Putin tok grep. Han brukte serieeksplosjonene i Moskvas boligblokker, krigen i Tsjetsjenia og terroraksjonene i Beslan og Dubrovka-teateret i Moskva til effektivt å stramme myndighetenes kontroll over ­befolkningen.

Masha Gessen mer enn ­antyder i sin bok at flere av disse terror­aksjonene var planlagt av KGBs etterfølgere i Russlands sikkerhetsmyndigheter, nettopp for å gi deres mann de påskuddene han trengte for å definere en unntakstilstand, som etter hvert er gjort permanent.

Likvidert. Gessen beskriver Putin som en skruppelløs pøbel, en gudfar i en mafiafamlie. Hun kaller ham også kleptoman, og kanskje er dette en god beskrivelse av en hemmelig agent som nå personlig er god for over 40 milliarder kroner.

Mannen som da var Russlands rikeste, Michail Khodorovskij, etablerte tidlig i ­Putins presidentperiode en stiftelse han kalte Otkrytaja Rossija, Det åpne Russland. Det gjorde han ikke ustraffet. Khodorovskij ble fengslet i åtte år, offisielt på grunn av skatte­unndragelser.

Men kanskje var Khodorovskij «heldig». Mange andre av ­Putins opponenter er blitt likvidert. Den avhoppede agenten Aleksandr­ Litvinenko skrev følgende i overskriften på sin nekrolog over journalisten og regimekritikeren Anna Politkovskaja:

«Anna Politkovskaja ble drept av Putin».

Tre dager etter drapet på ­Politkovskaja ble London-­bosatte Litvinenko syk og døde. Det viste seg å være polonium-210-forgiftning. Det radioaktive stoffet produseres bare i Russland, og bruk av stoffet må godkjennes fra høyeste hold.

Tyrann. Da George W. Bush møtte Putin for første gang i 2001, uttalte den amerikanske presidenten at han «så mannen inn i øynene og fikk en følelse av hans sjel».

Uttalelsen føyer seg dessverre fint inn i bildet i ettertiden av president Bush’ dømmekraft.

Masha Gessens karakteristikk av den russiske presidenten er noe annerledes. Hun beskriver ham kort og godt som «en kriminell tyrann». Spørsmålet er hvilke alternativer russerne har i 2015.

Først publisert i Vårt Land 20.10.2015

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Ufrivillig komikk

Publisert over 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Iscenesatt. Opplistingen kunne­ fortsatt. Vladimir Putin er stadig vekk på scenen. Ikke minst er han ofte å se på idretts­arenaene, der han gjerne iscene­setter seg selv som en av deltakerne. Vi har sett ham på heste­ryggen, i svømmebassenget, i styrkerommet og på judomatten.

Putin har en ivrig medarbeider som har som oppgave å fremme presidentens image. Som rimelig kan være er også han politisk homofob. Han skal ha undersøkt mulighetene for å hindre fotografier med "avkledde" deltagere, dvs homofile som fremstår i utfordrende posisjoner med bar overkropp på bilder foran Kreml eller andre utsatte steder. Jeg vet ikke om forslaget er blitt noe av for det må være vanskelig å formulere jussen på området når presidenten viser seg i bar overkropp på hesteryggen. Siden makt også er sexy kan man ikke utelukke at også russiske menn slutter opp om Putin med sexuelle overtoner i sin beundring. 

En helt annen side av et langt større praktisk format er hvordan man skal hindre bilder av avkledde mennesker i en kultur med nakenbading langs Svartehavet eller mer eller mindre påkledde machoutøvere av isbading midt i Moskva. Skal man gå så grundig tilverks vil man flytte politikken enda sterkere inn i hverdagsmennesket privatsfære og det er ikke sikkert det blir befordrende på populariteten. 

Et spenningsmoment som ligger noe frem i tid er om Putin vil forandre grunnloven i 2022 når hans andre seksårsperiode i denne runde utløper slik at han kan bli president på livstid. Om ikke opposisjonen har klart å reise seg eller folket går lei innen den tid. 

Kommentar #2

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Ikke bra at han er skilt

Publisert over 5 år siden

for da får han ingen korreksjon. Slike menn må holdes NEDE.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere