Verdidebatt

Brev til mine palestinske venner

Palestinske tenåringer, oppvokst under Oslo-avtalen og opplevd undertrykkelse/ydmykelse hele sine unge liv, nekter å la seg kue. Reiser seg og protesterer, vel vitende om at det er med livet som innsats mot umoralske okkupasjonssoldater.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er rystet. Jeg er sjokkert. Jeg pines av alle lidelsene dere og hele det palestinske folket er utsatt for av den Israelske okkupasjonsmakten:

- stjeling av land, stjeling av vann, stjeling av barndom, stjeling av ungdom
- stjeling av framtid, fengsling av barn, trakassering i sjekkpunkter
- bulldosing av hus og hjem......

Det er forferdelig å se alle videoene fra de siste hendelsene:
- ung, ubevæpnet mann som løper mot politiet for å få beskyttelse mot en bosetter-mobb. Han blir skutt av politiet. Drept. Henrettet.
- ung kvinne, sittende alene på et fortau. Omringet av 10 sivile israelere med pistoler. Så skutt. Drept. Henrettet.
- ung kvinne holder hånden i været. Omringes av en gruppe soldater. En brutal skuddsalve sender henne i bakken, med store skader.
- eksemplene er mange flere.... og de fortsetter...

Jeg deler mange av disse grusomme videoene på Facebook. Berører det hjertene til mine landsmenn? Åpnes deres øyne så de ser undertrykkelsen? At Israel er en forferdelig overgriper, ja - terrorist?

De få "liker" og kommentarer gjør meg tvilende. Jeg vet at mange har forstått, men ikke orker å ta mere ondskap inn over seg. Dere må orke. Dere har ikke noe valg. Jeg skal stå på for deres sak, så lenge det er pust i meg. For urettferdigheten plager meg.

Jeg og mine landsmenn bor i et fredelig land, langt fra palestinernes virkelighet. Vi er oppvokst med Israel-propaganda. Impregnert mot kritikk av Israel og jødene.

Derfor - takk til norske NRK-journalister som har maktet å knuse glansbildet av Israel, og vise at landet er en grusom og kynisk okkupant og overgriper. Takk til dr. Mats Gilbert som har vist oss Israels slakting av sivile i Gaza.

Da jeg var ledsager på Vestbredden våren 2014 ble jeg kjent med mange av dere. Takk for at dere åpnet mine øyne - med det dere fortalte, og at jeg selv fikk se og oppleve. NÅ vet jeg at dere har det mye verre enn jeg hadde fantasi til å forstå.

Takk for at dere fortalte meg om Drobles-planen. NÅ vet jeg at Israel ikke ønsker en palestinsk stat - aldri har ønsket det. Bosettingene på okkupert område er beviset. Israel fordriver palestinerne fra naturressursene - samler dem i enklaver. Bantustaner. Det er Apartheid.

Moren til sjåføren vår sa: "Palestina er som et lam, liggende med bundne ben og spreller. Israel står med kniven hevet for å slakte det. Verdenssamfunnet ber lammet ligge stille". En presis analyse - basert på smertelig, personlig erfaring, da teltet hennes i Jordan-dalen ble bombet av Israel.

"Ydmykelse: Følelsenes atombombe". Ordene er fra en artikkel av professor Evelin Lindner ved Universitetet i Oslo, basert på hennes doktoravhandling om folkemord i Rwanda, Burundi og Somalia. Ydmykelse er det dere palestinere har opplevd av sionister siden før opprettelsen av staten Israel. I mer enn 70 år. Derfor forstår jeg det raseri unge palestinere nå viser.

Verdenssamfunnet ber lammet ligge stille. Mitt inderlige håp er at verdenssamfunnet våkner - og arresterer slakteren - Israel. Det må gjøres ved boikott, desinvestering og sanksjoner.

Jeg følger med på det som skjer hos dere. Jeg føler med dere og gjør mitt beste for å orientere mine mange "blinde" landsmenn om sannheten.

Skulle bare ønske jeg kunne gjøre mye, mye mer.

Salaam Alaikum

Ingar Evje

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt