Ingar Evje

8

Brev til mine palestinske venner

Palestinske tenåringer, oppvokst under Oslo-avtalen og opplevd undertrykkelse/ydmykelse hele sine unge liv, nekter å la seg kue. Reiser seg og protesterer, vel vitende om at det er med livet som innsats mot umoralske okkupasjonssoldater.

Publisert: 17. okt 2015

Jeg er rystet. Jeg er sjokkert. Jeg pines av alle lidelsene dere og hele det palestinske folket er utsatt for av den Israelske okkupasjonsmakten:

- stjeling av land, stjeling av vann, stjeling av barndom, stjeling av ungdom
- stjeling av framtid, fengsling av barn, trakassering i sjekkpunkter
- bulldosing av hus og hjem......

Det er forferdelig å se alle videoene fra de siste hendelsene:
- ung, ubevæpnet mann som løper mot politiet for å få beskyttelse mot en bosetter-mobb. Han blir skutt av politiet. Drept. Henrettet.
- ung kvinne, sittende alene på et fortau. Omringet av 10 sivile israelere med pistoler. Så skutt. Drept. Henrettet.
- ung kvinne holder hånden i været. Omringes av en gruppe soldater. En brutal skuddsalve sender henne i bakken, med store skader.
- eksemplene er mange flere.... og de fortsetter...

Jeg deler mange av disse grusomme videoene på Facebook. Berører det hjertene til mine landsmenn? Åpnes deres øyne så de ser undertrykkelsen? At Israel er en forferdelig overgriper, ja - terrorist?

De få "liker" og kommentarer gjør meg tvilende. Jeg vet at mange har forstått, men ikke orker å ta mere ondskap inn over seg. Dere må orke. Dere har ikke noe valg. Jeg skal stå på for deres sak, så lenge det er pust i meg. For urettferdigheten plager meg.

Jeg og mine landsmenn bor i et fredelig land, langt fra palestinernes virkelighet. Vi er oppvokst med Israel-propaganda. Impregnert mot kritikk av Israel og jødene.

Derfor - takk til norske NRK-journalister som har maktet å knuse glansbildet av Israel, og vise at landet er en grusom og kynisk okkupant og overgriper. Takk til dr. Mats Gilbert som har vist oss Israels slakting av sivile i Gaza.

Da jeg var ledsager på Vestbredden våren 2014 ble jeg kjent med mange av dere. Takk for at dere åpnet mine øyne - med det dere fortalte, og at jeg selv fikk se og oppleve. NÅ vet jeg at dere har det mye verre enn jeg hadde fantasi til å forstå.

Takk for at dere fortalte meg om Drobles-planen. NÅ vet jeg at Israel ikke ønsker en palestinsk stat - aldri har ønsket det. Bosettingene på okkupert område er beviset. Israel fordriver palestinerne fra naturressursene - samler dem i enklaver. Bantustaner. Det er Apartheid.

Moren til sjåføren vår sa: "Palestina er som et lam, liggende med bundne ben og spreller. Israel står med kniven hevet for å slakte det. Verdenssamfunnet ber lammet ligge stille". En presis analyse - basert på smertelig, personlig erfaring, da teltet hennes i Jordan-dalen ble bombet av Israel.

"Ydmykelse: Følelsenes atombombe". Ordene er fra en artikkel av professor Evelin Lindner ved Universitetet i Oslo, basert på hennes doktoravhandling om folkemord i Rwanda, Burundi og Somalia. Ydmykelse er det dere palestinere har opplevd av sionister siden før opprettelsen av staten Israel. I mer enn 70 år. Derfor forstår jeg det raseri unge palestinere nå viser.

Verdenssamfunnet ber lammet ligge stille. Mitt inderlige håp er at verdenssamfunnet våkner - og arresterer slakteren - Israel. Det må gjøres ved boikott, desinvestering og sanksjoner.

Jeg følger med på det som skjer hos dere. Jeg føler med dere og gjør mitt beste for å orientere mine mange "blinde" landsmenn om sannheten.

Skulle bare ønske jeg kunne gjøre mye, mye mer.

Salaam Alaikum

Ingar Evje

Kommentar #201

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Meningsløs tale.

Publisert over 6 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Dette var klar tale av FN's generalsekretær (#202). Vi må håpe på og be om at freden en gang kan komme til dette området også. Men for at det skal kunne skje, er det noen som må slutte å blande sammen gamle profetier og dagens politikk, og ikke minst få øynene opp for at det lever mennesker på begge (alle) sider i dette området.

Dette er en helt meningsløs tale fra FN. Dette sier de hver gang og de sier det i mange situasjoner. Påstanden om okkupasjonen som årsak er meningsløs fordi ufreden er langt verre og større bare noen kilometer fra Israel/palestinere.  Der er det ingen okkupasjoner, hverken reelle eller innbilte.  

For meg ser det ut som om det har blitt en for for phsykose rundt fred-spørsmålet i regionen.

1: Om det drepes 100.000 mennsker 70-100 km. fra Jersualem er fortsatt Israel/Palestinerkonflikten den STORE konflikten.

2: Om 10.000.000 mennesker i nabolandene blir flyktninger og aldri vil kunne returnere, er det palestinerflyktningene som får pengene og oppmerksomheten. 

3: Om alle nordafrikanske land har en eller annen variant av diktatur og større eller mindrre grad av undertrykkelse av egen befolkning er det Israel som blir beskyldt for "overdreven maktbruk".

4: Om palestinerens kulturelle og relgiøse brødre håver inn milliarder på olje til berikelse av noen familier er det Israel som får skylden for palestinernes fattigdom. 

5: Om samtlige arabisk-muslimske forsøk på å etablere en fungerende nasjonalstat feiler tror man fortsatt på at paletinerne, som aldri har hatt noen nasjonalstat, skal greie det?

Begynner å ligne en kollektiv phsykose med aktører langt inn i FN?  Eller er det hele bare et spill?

Kommentar #202

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Det palestinske paradox

Publisert over 6 år siden

Vi vet alle at palestinerenes største hinder i arbeidet for frihet, fred og selvstendighet er den isrelske okkupasjonsmakten personifisert i den israelske statsministeren.

I andre arabiske land er befolkningsekspolosjonen den store utfordringen for poltisk stabilitet og velstand. Horder av unge mennesker uten fremtidshåp kommer i strie strømmer til Europa i frykt og skuffelse over sine egne landsmenn.

Dette er tydeligvis et ukjent problem i  "Palestina", i det minste for palestinavener.

Den palestinske overbefolkningen kan neppe bebreides Israel og den israelske statsministeren. Langt større sannsynlighet er det at palestinavenner og alle som kommer med milde gaver og hjelpende hender er medlkyldige i den sterkt økendene palestinsk overbefolkningen.

Særlig godt kjent i Norge er nok ikke historien om den palestinske vaktmestern i en av Gazas moskeer som hadde som målsetting å få 100 barn. Etter tre koner og 30 barn ble det nødvendig å skaffe seg flere koner. Historien var å finne i pressen i De Arabiske Emiratene.

Kanskje er noen av de hundre barna Evjes venner ?

Kommentar #203

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Nettopp - mmm mmm mmm......

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Begynner å ligne en kollektiv phsykose med aktører langt inn i FN

Som psykologen nok vil svare etter at du har benektet okkupasjonens eksistens; sammenlignet de hundrevis av checkpoints på den okkuperte Vestbredden med flyplasskontrollen på Sola og Torp; og diagnostisert resten av verden for å lide av en kollektiv psykose:  - Nettopp, ja - mmm....mmm....mmm

Kommentar #204

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Årsaken er nøyaktig den samme

Publisert over 6 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Som psykologen nok vil svare etter at du har benektet okkupasjonens eksistens; sammenlignet de hundrevis av checkpoints på den okkuperte Vestbredden med flyplasskontrollen på Sola og Torp;

Årsaken er nøyaktig den samme.  Før selvmordsbomberne fra palestinsk side hadde man ikke disse sjekpunktene i et slikt omfang. Sjekkpunktene mellom Israel/vestbredden har som funksjon å avdekke sprengstoff og våpen som ønskes brakt inn i sivile områder. Sjekkpunktene på Gardermoen har som funksjon akkurat og nøyaktig samme hensikt, avdekke sprengstoff og våpen ønskes medbrakt inn i andre land, inn på flyene for skape skrekk og terror. Palestinerne har vært foregangsfolk på området. De har dannet modell for det meste av islamsk voldsmetoder worldwide. Israels metoder for å imøtegå denne volden er eksemplarisk. Problemet for Israel er palestinske voldskvantitet. Siden omfanget er stort og applaudert av det palestinske folks foresatte er det ikke mulig med vanlig politi-kapasitet å hanskes med dette etter norsk målestokk f.eks. Derfor bruk av soldater. Det israelske rettsvesen ville blitt overbelastet dersom man skulle tatt seg av barna som palestinske foreldre sender mot væpnende soldater.  Det er ikke mulig når store deler av et folkeslag konstituerer seg som en mobb der barn og unge sendes i frontlinjen.

Kommentar #205

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Hvis IS inntar Vestbredden?

Publisert over 6 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Som psykologen nok vil svare etter at du har benektet okkupasjonens eksistens; sammenlignet de hundrevis av checkpoints på den okkuperte Vestbredden med flyplasskontrollen på Sola og Torp

Hvordan vil du reagere hvis IS inntar Vestbredden og Gaza? Vil du anse disse som palestinernes rettmessige myndighet og folkets foresatte? Dersom IS inntar Irak/Syria/Libanon ( hvilket de med rimelig sikkerhet vil gjøre ), va mener du Israel da bør gjøre? Mener du Israel bør beskytte palestinerne mot IS?

  Dette bør både Evje og Nilsen ha noen rasjonelle svar på.

Kommentar #206

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

el-Husseini, Nürnbergprosessen, Arafat, Evje

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Legger inn en link, slik at du ikke har noe argument å vri deg unna.

Jeg har spurt Evje hva han mener om nazimuftien. Han synes åpenbart spørsmålet ikke lar seg besvare. Så legger han selv skepsis til sin egen posisjon. Han kan stikke hodet i sanden. Men spørsmålet er stilt. Alle kan se det. Alle kan se at Evje trekker seg unna. 

Men så kunne vi fortsette: hva mener Evje om Arafat, PLO og Hamas. Særlig Arafat. Og i særdeleshet aksen el-Husseini og Arafat.

Og dermed hva Evje mener om Arafat.

Kommentar #207

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Alle viker tilbake for jøders sikkerhet

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Jeg har spurt Evje hva han mener om nazimuftien. Han synes åpenbart spørsmålet ikke lar seg besvare. Så legger han selv skepsis til sin egen posisjon. Han kan stikke hodet i sanden. Men spørsmålet er stilt. Alle kan se det. Alle kan se at Evje trekker seg unna.

Jeg har gjentatte ganger stilt spørsmålet om noen beklager at jøder ikke er en del av voldsinfernoet i Israels naboland. Det er et gjentagende fenomen at alle viker unna, trekker seg tilbake, blir tause og ansvarsløse i det øyeblikk jødere behov for sivil sikkerhet og borger-rettigheter blir tema.  Det blir sannere og sanner for hver dag at jøder trenger et sted hvor de kan beskytte seg selv. Andre folkeslag hverken vil eller kan, aller minst muslim-arabere. De evner ikke å ivareta egen befolknings behov en gang. Det er jo dette som er årsaken til at flyktninger kommer til Europa i strie strømmer pr. dags dato.  Evje og co sin argumentasjon faller som stein til jorden i det øyeblikket de skal forholde seg til noe så elementært som jøders behov for sikkerhet.  Nå som det bare er et tidspørsmål før IS vil proklamere at Jerusalem skal renses for jøder burde alle gode krefter settes inn på IS ikke skal lykkes i sitt forsøk å avsivilisere området.  Hvordan vil Evje argumentere når IS begynner å etablere celler blandt innvandrerne i Europa? Vil han da ofre Israel og palestinerne? Eller vil han "kjøpe fred" med IS ved ofre Israel som han nå han har demonisert i passende doser fordi Israelere har måttet ivareta sin egen sikkerhet?  Eller vil han ha "forståelse" for IS sine krav som har en historisk forankring i kalifatet? Eller ender han opp med IS som en politisk nødvendighet for å skape stabilitet i regionen?

Kommentar #208

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Palestinerne er fjernt fra å ta oppgjør med sin nazifortid

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Jeg har spurt Evje hva han mener om nazimuftien.

Palestinerne er fjernt fra å ta oppgjør med sin nazifortid. Av en eller annen grunn er det ingen som forventer det heller.

I stedet har palestinerne tatt med seg denne lærdommen fra nazistene: Å angripe sivile, forsvarsløse jøder.

For så å forklare at jødene fortjener sin skjebne.

Og som nazistene den gang, møter man stor forståelse blant folk flest.

Noe av det mest naivt ondskapsfulle, er å forvente at jødene skal innlate seg på en felles nasjon med araberne hvor de står i fare for å komme i mindretall. For jødene handler dette om intet mindre enn vilje til å overleve.

Kommentar #209

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Et kart som viser 43 massakre av jøder utført av muslimer fra år 627 i Medina fram til 1948.

Publisert over 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
At araberne har drept jøder til alle tider, må vel være historieforfalskning? Det er gjerne noen historikere på tråden som kan bidra.

Her har du et kart som viser 43 massakre på jøder utført av muslimer fra år 627 i Medina fram til 1948.

Altså: Før opprettelsen av staten Israel.

Og her har du en liste over alle terrorangrep mot Israel før 1967.

Legg merke til at Israels okkupasjon ikke bare kom som et resultat av at landet ble angrepet av Jordan i 1967, men også på grunn av uttallige terrorangrep og fientligheter fra 1948 til 1967.

Kommentar #210

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Vi må håpe på og be om at freden en gang kan komme til dette området også. Men for at det skal kunne skje, er det noen som må slutte å blande sammen gamle profetier og dagens politikk

Nå har jeg bare lest noen kommentarer hist og her på denne tråden, men det synes ikke som om Bibelens profetier er det grunnlaget som israelsforsvarerne her funderer sin argumentasjon på.

Men argumentet om bibelske profetier brukes ofte for å desimere israelsforsvarernes egentlig svært så relevante argumenter om sakens realiteter.

Nå også av en tidligere bispedømmerådssekretær...

Kommentar #211

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Titusenvis av checkpoints verden over

Publisert over 6 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Som psykologen nok vil svare etter at du har benektet okkupasjonens eksistens; sammenlignet de hundrevis av checkpoints på den okkuperte Vestbredden med flyplasskontrollen på Sola og Torp; og diagnostisert resten av verden for å lide av en kollektiv psykose: - Nettopp, ja - mmm....mmm....mmm

De hundrevis (?) av checkpoints på Vestbredden må sammenlignes med - ikke bare Sola og Torp - men titusenvis av checkpoints verden over, som et resultat av terrorisme med sivile, forsvarsløse mennesker som mål, enten de er israelere eller andre nasjonaliteter.

Dersom vi i den vestlige verden er tvunget til å opprette titusener av checkpoints for å holde terrorismen i sjakk, hva er annet å forvente i Israel? Og hva er det som får en til å tro at dette vil opphøre dersom okkupasjonen opphører, en okkupasjonen som i seg selv er et resultat av terror og fientligheter.

Kollektiv psykose er antageligvis svaret.

Kommentar #212

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Desperat våpenbruk

Publisert over 6 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
FN-sjefen la til at han ikke ber palestinerne om å være passive, men om å slutte med desperat våpenbruk.

Dersom palestinerne sluttet med desperat våpenbruk, ville man komme svært langt. Desperat våpenbruk er selve kjernen i konflikten.

Da ville for eksempel boykotten av Gaza opphøre, siden den er forårsaket av desperat våpenbruk.

Og checkpointene på Vestbredden kunne legges ned.

Og en utvikling mot fredelig sameksistens ville fått en sjanse.

Kommentar #213

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Det er et gjentagende fenomen at alle viker unna, trekker seg tilbake, blir tause og ansvarsløse i det øyeblikk jødere behov for sivil sikkerhet og borger-rettigheter blir tema. Det blir sannere og sanner for hver dag at jøder trenger et sted hvor de kan beskytte seg selv.

Ja, du har rett og rapporten fra ISGAP (Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy) forsterker dessverre inntrykket av utbredt antisemittiske holdninger blant muslimer i mange land.– Det er trist, men dessverre ikke sjokkerende, uttrykte Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i en artikkel i Klassekampen. Han frykter også at forholdene kan være like ille i Norge.

I 2012 gjennomførte Holocaust-senteret (På oppdrag fra regjeringen) en omfattende undersøkelse som gav skremmende kunnskaper om norsk antisemitisme. 12,5 prosent av den norske befolkningen har “utpregede fordommer mot jøder”, konkluderte forskerne. Like mange mente også at jødene selv har skylden for at de er blitt forfulgt. ISGAP- rapporten viser blant annet til en studie fra 2013 der kristne og muslimer i mange europeiske land blir spurt om jøder er til å stole på. 40 000 personer er intervjuet og den nye rapporten er basert på en rekke undersøkelser. Ett av funnene fastslår at antisemittiske konspirasjonsforestillinger står mye sterkere blant muslimer enn blant folk flest i Europa. I Frankrike mener 44 prosent av muslimene at det finnes en verdensomspennende sionistisk konspirasjon. Blant den franske befolkningen forøvrig tor 16 prosent på ideen om at sionistene styrer verden.

Den fransk jødiske bestefaren Guy Cohen uttrykte til VG i fjor, trolig det som er de fleste Franske jøders enkle håp, når han sa til VG at hans høyeste ønske for sine barnebarn er at de kan få bli i sitt fedreland Frankrike - uten å bli utsatt for vold og trusler.

- Likevel er det noen i dette samfunnet som vil ha oss vekk fordi vi er jøder. Antisemitismen har økt i pakt med den økte innvandringen fra muslimske land, fortalte han. Hans stemme, er ekkoet etter et uendelig antall jøder som opp igjennom historien har vært rystet og prøvet av hatefulle og morderiske regimer, politisk eller religiøs fundamentalisme. Handlinger som først kan ha vært isolerte tilfeller av "hverdagsrasisme", men som til slutt har kulminert i barbariske og hatefulle overgrep.

Dessverre både bekrefter og forsterker ISGAP rapporten den Fransk-jødiske bestefarens betraktninger.

Det tjener ingen å skape unødvendige fiendebilder av store folkegrupper, men hvorfor skulle det være riktig å snu seg vekk fra fenomener og holdninger som faktisk eksisterer.Men dette faktgrunnlaget er også en kamp om sannheten, og ikke alle er villige til å anerkjenne at de finnes slike holdninger i store folkegrupper. 

Den jødiske tidsregning består dessverre av grufulle, endeløse og uavbrutte forfølgelser gjennom århundrene.

Kommentar #214

Ingar Evje

8 innlegg  183 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Evje - du vet like godt som meg at det mest sannsynlig ikke er mulig å invitere arabere fra Judea og Samaria inn i Israel.

Kan du se for deg at arabere fra Judea og Samaria vil leve i et fritt og demokratisk Israel?

Merkelige antagelser.

Ordføreren i landsbyen Al Aqaba, sitter i rullestol fordi han ble skutt av israelske soldater da han, som ungdom, arbeidet på åkeren til sin far. Israel ønsker å utslette hele landsbyen. Han er en skikkelig drivkraft - har fått til mye utvikling i landsbyen, med internasjonal hjelp. Bl.a fra Norsk Folkehjelp. Han greidde å arrangere en busstur med skolebarn inn i Israel - tror de var helt ved Middelhavet. Der ble det arrangert fotballkamp og andre leker, sammen med israelske barn. Det ble en veldig fin opplevelser både for de palestinske og israelske barna. Han inviterte israelerne til gjenvisitt i landsbyen. Det turde de ikke.

Så, ja, jeg kan se for meg at arabere fra Judea og Samaria vil leve i et fritt og demokratisk Israel.

De spør etter like rettigheter. At du ikke skjønner at det er Israels okkupasjonspolitikk som er problemet - det bare konstaterer jeg. Du har selv sagt at du støtter Israel i et og alt. Det framgår tydelig av alle dine kommentarer og dine video-snutter av "skitt og kanel" fra mange "lugubre" nettsteder. Snuttene dine gidder jeg ikke forholde meg til.

Du støtter undertrykkelse. At du er komfortabel med det......må jeg bare akseptere.

Viseforsvarsminister i Israel Eli Ben-Dahan, uttalte den 9.okt 2015:

“Palestinians have to understand they won’t have a state & Israel will rule over them.”

I 2013 uttalte han (om palestinerne), iflg Times of Israel: “To me, they are like animals, they aren’t human.”

Kommentar #215

Ingar Evje

8 innlegg  183 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
De ønsker et bitte lite landområde der de kan ha sivil sikkerhet og borger-rettigheter. Dette unner du altså ikke jøder? Du vil at de skal være en del av arabernes politiske kaos? Eller ønsker du at jøder skal være en del av syria-flyktningene? Eller ønsker du dem drept i Iran/irak-krigen? Eller ønsker du dem drept av selvmordbomber på markedene? Eller ønsker du dem plyndret og drept av IS? Eller ønsker du dem samme skjebne som nå kristne opplever i regionen? Eller ønsker du deres synagoger sprengt i luften? Eller beskutt slik som her i Norge? Eller ønsker du at jøder skal leve i Europa med frykt og derved nekte dem å gå med kipa? Eller unnder du dem bunnløs fattigdom i dagens fattigstat i Europa dvs. Russland? Ingen, aller minst du, bryr seg om jøders liv og sikkerhet

Beklager Bjørn David Bratlie, men dette kan jeg ikke forholde meg seriøst til. Dine spørsmål indikerer at jeg har en masse forferdelige holdninger som alle gir uttrykk for ren anti-semittisme.

Jeg synes du bringer til torgs så mye merkelig historie-skrivning som ikke har noe med debatten å gjøre. Jeg vil ikke prioritere å kommentere slikt. Beklager, men jeg oppfatter det som vas.

Jeg skal prøve å gjøre det klart for deg: JEG MENER AT JØDER SKAL LEVE TRYGT ALLE STEDER I VERDEN.  OK?

Det gjør de best ved IKKE å undertrykke palestinerne.

Kommentar #216

Ingar Evje

8 innlegg  183 kommentarer

Mufti-seminar

Publisert rundt 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
En litt kortere og mer up til dagens situasjon finner du her

Du refererer til Netanyahu's tale der han påstår at det er muftien i Jerusalem som overtalte Hitler til å brenne jødene.

Her er en annen variant av temaet, du finner den på Electronicintifada:

"Al-Husseini was the Grand Mufti of Jerusalem, the highest clerical authority dealing with religious issues pertaining to the Muslim community and holy sites during the 1920s and ‘30s, when Palestine was under British rule.

He was appointed to the role by Herbert Samuel, the avowed Zionist who was the first British High Commissioner of Palestine.

In the video above, Netanyahu claims that al-Husseini “had a central role in fomenting the final solution. He flew to Berlin. Hitler didn’t want to exterminate the Jews at the time, he wanted to expel the Jews. And Haj Amin al-Husseini went to Hitler and said, ‘If you expel them, they’ll all come here.’ ‘So what should I do with them?’ he asked. ‘Burn them!’”

There is no record of such a conversation whatsoever, and Netanyahu provides no evidence that it ever took place.

The Mufti did meet Hitler, once, but their 95-minute conversation took place on 28 November 1941. Husseini used it to try to secure the Führer’s support for Arab independence, as historian Philip Mattar explains in his book The Mufti of Jerusalem.

By then, Hitler’s plans to exterminate the Jews were already well under way.

Jeg fester mer lit til denne fremstillingen enn den på hirhome.com

Kommentar #217

Ingar Evje

8 innlegg  183 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Forskjellen er hvordan vi oppfører oss i køen. Palestinere kan fint bevege seg frem og tilbake over grensene men de må gjennom samme prosedyre som det vi må når vi skal ta fly. Men årsaken til kontrollpostene i Norge og Israel: Unge og voksne med dynamitt rundt magen.

Men hva er palestinerne frustert for? Hvorfor kan ikke palesinterne dra til Jordan og Syria på helgeturer og/eller for å få seg jobb.

Igjen og igjen røper du kunnskapsmangel om den faktiske situasjonen.

Det er veldig mange palestinere som kommer seg på jobb i Israel uten å gå gjennom kontrollpostene. De hopper over muren/gjerde, går rundt...   De som går med dynamitt rundt magen går i hvert fall ikke der.

Mer enn halvparten av befolkningen i Jordan er allerede palestinere. I Syria er det en hel bydel i Damaskus, flyktningenleiren Yarmouk, som består av palestinere. Tror du ikke de jobber?

"Bare" å ta seg en helgetur til Syria eller Jordan. Tror du det er som på Svinesund?

Dessuten - Israel trenger palestinernes arbeidskraft. I tillegg importerer Israel arbeidskraft fra Sør-Øst Asia og nå også fra Kina.

Skjerp deg.

Kommentar #218

Ingar Evje

8 innlegg  183 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.
Langt større sannsynlighet er det at palestinavenner og alle som kommer med milde gaver og hjelpende hender er medlkyldige i den sterkt økendene palestinsk overbefolkningen.

Særlig godt kjent i Norge er nok ikke historien om den palestinske vaktmestern i en av Gazas moskeer som hadde som målsetting å få 100 barn. Etter tre koner og 30 barn ble det nødvendig å skaffe seg flere koner. Historien var å finne i pressen i De Arabiske Emiratene.

Kanskje er noen av de hundre barna Evjes venner ?

Dette synes jeg er ganske spekulativt.

Nei, ingen av barna til vaktmesteren er mine venner. Jeg har ikke vært på Gaza.

Du sier han har tre koner og at han må anskaffe seg flere for å greie målsettingen om 100 barn. Er du ikke kjent med at en muslim ikke kan ha mer enn 4 koner?

Kanskje han vil ha mange barn fordi mange av dem vil dø av israelske bomber eller av underernæring på grunn av den israelske blokaden? Synes kanskje du burde være mer opptatt av de problemstillingene enn å legge deg opp i familie-livet til enkeltmennesker.

Kommentar #219

Hans Olav Brendberg

63 innlegg  1085 kommentarer

Grunnlaus mistenkeleggjering?

Publisert rundt 6 år siden

Fleire av israelvenene her på Verdidebatt hevdar at det er grunnlaus mistenkeleggjering og oppelding itl vald når palestinarane fryktar at status quo kring al-Akhsa er truga.

Er det det?

Som Phillip Weiss påpeikar er det sterke krefter i det israelske samfunnet som no testar ut vegen vidare:

http://mondoweiss.net/2015/10/prominent-israelis-replacing

Kommentar #220

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Det var da voldsomt!

Publisert rundt 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
Kanskje han vil ha mange barn fordi mange av dem vil dø av israelske bomber eller av underernæring på grunn av den israelske blokaden?

Hvor mange barn har dødd av underernæring på Gaza?

Israel blokkerer ikke nødvendige matvarer. De sender nødhjelp!

Gaza har også grense mot Egypt. Du kan ikke anklage Israel hvis den er stengt for innførsel av mat.

De kan også importere mat via sjøveien. Det kan bli kontrollert, ja, men hvis det er mat slipper det inn.

Her er du så "far out" Evje at du skader din egen sak.

Kommentar #221

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Yarmouk.

Publisert rundt 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
lyktningenleiren Yarmouk, som består av palestinere. Tror du ikke de jobber?

I Yarmouk har det vært katastrofe og krise i mange år, men dette vekker ingen.  Merkelig denne stillheten som råder. Ingen fakkeltog - ingen demonstrasjoner foran Stortinget - ingen avisinnlegg til støtte for en befolkning i en hardt rammet bydel i Damaskus. En kan undre seg - hvorfor?

Yarmouk ble etablert i 1957 - den gang utenfor byen - som en uoffesiell flyktningeleir. Ved opptelling foretatt i 2002 ble det registrert 112.550 flyktninger.

I den opprinnelige syriske borgerkrig i 2012 utspilte det seg intense kamper mellom Free Syrian Army og den palestinske gruppen PFLP-GC som ble støttet av syriske regjeringsstyrker.

Leiren ble splittet i ulike fraksjoner og folket som var 100% avhengige av forsyninger i og med at de aldri har vært selvforsørgende opplevde en sult som gjorde at også katter og hunder sto på menyen.

Legger inn en snutt som er noe av det beste jeg har sett av dokumentar fra arabisk hold. Den tar utgangspunkt i en ung mann som fraktes rundt i Yarmouk av venner som deltar med sang i omgivelser som får meg til å tenke på "Pianisten" og Warzawa.

Denne filmen eller for den del Yarmouk får ingen tid i nrk - det er stille selv om forholdene er som beskrevet og folk dør av sult.

https://www.youtube.com/watch?v=gi4PzuOI10w

2014 gikk og ingen gikk i demo eller frontet dette lidende folket. Abbas trakk på skuldrene etter at Netanyahu sa det var greit at disse fikk komme inn i Judea og Samaria av humanitære grunner. Abbas ville ha de inn som "right of return", men da det er et punkt som skal inn i en større avtale - hvis mulig - så ble det fra Israel's hold sagt: Greit - av humanitære årsaker. Svaret fra Abbas var at da får de heller bli der de er og gå til grunne.

Dette har vært et helvete på jord lenge uten IS.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-32198576

Mye tyder på at IS hadde sovende celler inne i Yarmouk etablert med motiv i motstand mot den palestinske gruppen PLFP-GC som er støttespiller for Assad - de har vært delaktige i å skape denne situasjonen - de sulter folket - palestinere terroriserer palestinere. Ingen visste hvem som var å stole på eller hvem som hadde kontrollen.

De fleste av de som kjemper for IS inne i Yarmouk er ikke utlendinger eller fremmede - de er sønner av sør-Damaskus.

 http://www.middleeasteye.net/news/how-yarmouk-refugee-camp-fell-1767790788

Who are these Islamic State fighters? Are they foreigners or Syrians?

Most of the fighters of IS are not foreigners; they are sons of southern Damascus. IS did not come from nowhere. It was born out of the siege. Last year when food and water were running out and electricity was dwindling, support for IS began to grow. When IS first emerged in July 2014, people saw positive outcomes. They stopped corruption. They ensured that people had food and drink. But they soon diverged from that path and become more violent, more extreme. They began to impose their own ideology as opposed to caring about what the people actually wanted.

Where did IS first emerge in Damascus? How did they get to Yarmouk?

IS first emerged in early 2014 in Hejirah, a neighbourhood in southeast Damascus that is home to the Zainab moque, a holy Shiite shrine. After fighting Shiite militias, mainly Hezbollah, they were pushed out of Hejira by regime forces. After that, IS moved to a place called Yalda where they fought gun battles with the Free Syrian Army (FSA). Their latest enclave is the neighbourhood of Hajr al-Aswad, which is right next to Yarmouk camp. Since last year IS has been moving steadily north-east toward central Damascus.

Hovedgruppene inne i Yarmouk er:

The Popular Front for the Liberation of Palestine - disse er på Assad's side

Fatah al-Intifada - disse er og på Assad's side med særlig link til Libanon og Hizbollah

Aknaf Bait al-Maqdis - pro-Muslimbrotherhood - Hamas

Al-Nusra Front - både syrere og palestinere - linket til al-Qaida

Ahrar al-Sham - en mer moderat syrisk islamistgruppe

Free Syrian Army - sekulære syrere der mange har hoppet over fra tidligere Assad styrker

Al-Uhda al-Umariya - palestinske avhoppere fra PFLP-GC

I det øyeblikk IDF gir gjensvar på rakettangrep fra Hamas, så oversvømmes media og folk strømmer ut i gatene for å gå i demo. Før motangrepet er kommet i gang er ord som massakre og drap på barn allerede klare i desken. Gilbert er underveis og ordflommen er en reprise av forrige gang pluss litt til - alltid - litt til - også antall drepte før Hamas endelig er fornøyd med menneskeofringen for denne omgangen av "Håpløs krig" og kaster inn håndkleet.

Det var ingen massakre i Gaza, men i Syria har de pågått lenge - og folket i Yarmouk har vært beleiret over år.

Det har vært stille og det er stille. Ingen av de som vanligvis hopper opp av godstolen og ikler seg palestinaskjerfet er eller har vært i det modus for disse i Yarmouk. Hverdagen til disse lidende er fullstendig uinteressant.

Ingen fronter humanitære innsamlinger eller annet for å bedre forholdene. Den absolutte stillhet rår. Ingen lobbyvirksomhet i parlamenter rundt omkring - ingen politiske partier som fronter denne saken.

Det er ... stille .. plagsomt stille ... og vi aner (vet) hvorfor...

Kommentar #222

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Kildebruk

Publisert rundt 6 år siden

Som du kanskje har sett, så er det flust med linker og snutter på det jeg legger inn.  Og du ser gjerne at det ikke er fra en kilde.  Ser at både Brendberg og du benytter dere av Electronic intifada - en skal ikke være mye orientert i MØ for å skjønne hvor og hvem som styrer den viklede formidlingen.

Jo, begge dere er ihuga araberaktivister og det er jo lov like mye som det er lov å være proIsrael.

The Electronic Intifada(EI) is a online publication which covers the Israeli–Palestinian conflict that is "aimed at combating the pro-Israeli, pro-American spin" that it believes to exist in mainstream media accounts.[1] It also claims that it is not-for-profit and independent, providing a Palestinian perspective. EI was founded by Ali Abunimah (the son of Jordan's UN ambassador who was raised in the U.K. and Belgium before attending Princeton University)[2] and Arjan El Fassed, a Dutch politician.

The Dutch government provides financial support for EI. This funding has been criticized by the Israeli non-governmental organization NGO Monitor for providing financial support to an organization which it claims to be antisemitic, frequently comparing "Israeli policies with those of the Nazi regime." 

Nærmest å betrakte som en arabisk versjon av "Krigsropet".

Philiph Mattar er en arabisk historiker som har jobbet fram en biografi som moderer, hvitvasker og nedtoner det som synes nødvendig og setter strek under - nå finnes det linker fra ulike kanter i mang en tråd om nazi.Muftien - legger inn den arabisk modererte til videre seminarvirksomhet

http://israeled.org/wp-content/uploads/2013/08/Mattar-Philip-Mufti-of-Jrslm.pdf

Kommentar #223

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Nei, det er gjerne for sterk kost Evje

Publisert rundt 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
Snuttene dine gidder jeg ikke forholde meg til.

men hva med gamle, gode Al Quds tv - det blir som å hente virkeligheten ut fra Electronic Intifada, så denne skulle ikke være farlig.  Her møter vi årets palestina arabiske mor

https://www.youtube.com/watch?v=TpwFTzRrOsU

Umm Muhammad Shamasne, whose son Muhammad was killed while perpetrating a terror attack on a bus in Jerusalem on October 12, was recently interviewed in her home by the Lebanese Al-Quds TV channel. Offering the interviewer candy to celebrate her son's martyrdom, Umm Muhammad Shamasne said that she hoped her other sons would follow in his footsteps, and pulled out a knife, threatening: "My deeds will speak louder than words." The interview aired on October 22, 2015.

Kommentar #224

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Selvsagt er det grunnløst og kun for å få medieoppmerksomhet

Publisert rundt 6 år siden
Hans Olav Brendberg. Gå til den siterte teksten.
et er grunnlaus mistenkeleggjering og oppelding itl vald når palestinarane fryktar at status quo kring al-Akhsa er truga.

Da må gjerne noen jøder drepes og et betydelig sedvanlig større antall arabere gå ned for full telling.  Bibi forsøker alt han kan for å tydeliggjøre at Israel ikke har til hensikt å endre status - Muslims pray on the Temple Mount - non-muslims visit the Temple Mount - og Evje og Brendberg - hvis vi ikke deler hverandres virkelighet, så blir det jo håpløst både å diskutere og kommentere - i så fall benyttes vd kun som aktivistpropaganda fra eget arkiv

https://www.youtube.com/watch?v=Hoj68aGVYII

On October 24th, 2015, the Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu, held a press conference reaffirming his commitment to the illegal and immoral policy of "Muslim only" prayer on the Temple Mount. Mr. Netanyahu stated unequivocally that "Muslims pray on the Temple Mount, non-Muslims visit the Temple Mount."

In his inimitable ability to coin sound-bites encapsulating government policy, the Prime Minister of Israel, in these few words manages not only to capture the outrageously undemocratic nature of this decree, but also to completely controvert the Torah of Israel, the heart and soul of Zionism, and 2000 years of Jewish longing for Jerusalem, Zion and the Holy Temple.

Mr. Netanyahu's words also reflect his disconnect from what is really happening on the Temple Mount. This video, should he choose to view it, will enlighten his eyes.

Som vi skjønner burde dette vekke større frustrasjon innad i Israel blant religiøse enn blant muslimer.

Kommentar #225

Hans Olav Brendberg

63 innlegg  1085 kommentarer

Skal vi tolka svaret

Publisert rundt 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Bibi forsøker alt han kan for å tydeliggjøre at Israel ikke har til hensikt å endre status

ditt som at israels viseutanriksminister er ein Stutum vi ikkje skal ta alvorleg. Og at folk på dette nivået kan seia grunnlause ting i Israel - utan å måtta gå av etterpå?

Kommentar #226

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Har noen konsekvenser.

Publisert rundt 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
Jeg skal prøve å gjøre det klart for deg: JEG MENER AT JØDER SKAL LEVE TRYGT ALLE STEDER I VERDEN. OK?

Det gjør de best ved IKKE å undertrykke palestinerne.

I stedet for å kalle det vas når du blir konfrontert med virkeligheten burde du heller operert noe saksvarende. At jøder skal bo trygt alle steder i verden forutsetter at statene der jøder skal bor har fungerende lovgivende, utøvende og dømmende statsinstitusjoner.  Det forutsetter at staten har kontroll på evt. samfunnsavvikere som kan være en trussel mot jøder og evt. andre.  Ingen andre stater i regionen enn Israel faller innfor en slik kategori.  Regionen er mer lovløs enn noen gang, grensen mellom irak og syria er i oppløsning, vestlige media og statsmakter tar gjennomgående feil hele tiden. Det er nok å nevne Khomeini, Al-Qiuda, Syrerkrigen, den arabiske "våren", IS, flyktninge-strømmen i over middelhavet osv.  Det burde vært nok å nevne at da Israel ble proklamert i 1948 bodde fortsatt flere hundre tusen jøder i leirer i Europa fordi ingen land ville ha dem. Slå den. Det er Europeisk "humanisme" det. Dette antallet er minst halvparten av palestinere som ble internt fordrevne pga. en krig jødene ikke satte igang.  Det må gjentas gang på gang: Ingen hverken vil eller kan ivareta jøders sikkerhet utenom jødene selv.  Ikke Syria, ikke Libanon, ikke Irak, ikke Iran, ikke Europa. Du bør også vite at uten at Europas nasjoner ville ikke Holocoust vært mulig.  I dag er det en relativt bitte liten konflikt mellom Israelere og palstinere. Det er langt mindre blodig enn f.eks. narko-krigen i Mexico og den er ikke en gang sammenlignbar med hva som foregår internt i Irak og Syria. Det er palestinerne som er problemt, ikke Israel. Men allikvel er Israel som blir demonisert. Ikke Islam, ikke Assad, ikke de som sender sin barn/unge ut som selvmordsbombere, ikke de som sender sine ubevæpnede barn mot soldater.  Det er dette som er anti-semmitisme. 

Kommentar #227

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
Jeg skal prøve å gjøre det klart for deg: JEG MENER AT JØDER SKAL LEVE TRYGT ALLE STEDER I VERDEN. OK?

Det gjør de best ved IKKE å undertrykke palestinerne.

Skal det siterte forstås slik at du tolker palestinere slik at de vil gå løs på jøder overalt i verden, og dermed tilfeldig, dersom jøder i Israel "undertrykker palestinere"? 

Jeg konstaterer at du unviker mitt forrige spørsmål til deg.

Kommentar #228

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Takk!

Publisert rundt 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Det er palestinerne som er problemt, ikke Israel.

Takk for klar tale. 

Kommentar #229

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Overfladisk humanisme

Publisert rundt 6 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
Mer enn halvparten av befolkningen i Jordan er allerede palestinere. I Syria er det en hel bydel i Damaskus, flyktningenleiren Yarmouk, som består av palestinere. Tror du ikke de jobber?

Dette er en altfor overfladisk tilnærming til palestinernes humanitære behov. Et lands humanitære tilstand vises i stor grad i hvordan næringslivet fungerer. Palestinerne og jøder som bor i Israel er begge flyktninger.  Det er ikke slik at jøder i Israel ikke er flyktninger. Selvsagt er de det. Staten Israel ble opprettet i 1948 etter fremsynte jøder lenge før 2ww forsto at jødene ikke hadde noe fremtid i Europa. Holocoust er jo beviset på at de hadde rett.  Jøder som flyktninger til Israel og palestinere som internt fordrevne kan sammenlignes på den måten at jødene måtte flykte for sitt liv. Palestinerne måtte flykte fra fattig jordisk gods.  Så kan man sammenligne det israelske næringsliv med den palestinske/syriske/libanesiske. Jødene hadde definitivt dårligst utgangpunkt i tillegg til at de har måttet opprettholde et kostbart forsvar som tar arbeidstimer og kapital.  Israel er i dag i spiss på datateknologi og landbruksteknolog som eksempler. Levestandarden er høy og statsapparatet er velfungerende fordi et næringsliv med høy automasjonsgrad borger for et tilstrekkelig skattenivå.  Sammenlign dette med landene rundt som har allle forutsetninger langt forbi jødene i Israel.  De er mange, flere av dem har hatt enorme rikdommer i oljen som er sløst bort.  De er i seg selv et enormt marked for alle mulige varer og tjenester, internt blandt dem selv. Disse landene kunne vært styrtrike bare på egen arbeidskraft jamfør eksempelvis Nederland som har måttet fraviste Atlanterhavet et sted å bo på.  Realiteten er intern strid og krig som forårsaker millioner av flyktninger som lider hinsides hva palestinere noen gang kommer til å gjøre. Muslimer dreper hverandre i hoptetall i Israels nabolag i stedet for gjøre noe fornuftig som også kan komme palestinere til gode. Alle de arabiske områdene kunne levd i fred med hverandre og integrert palestinerne slik vi integrerer millioner av flyktninger, uten spørsmål om deres politiske rettigheter i deres fedreland.  Hvor mange harmdirrende leserkommentarer har du skrevet om Assad i Syria? Hvor mange kommentarer har du skrevet om syriske flyktningers rett til å vende tilbake? Hvor mange ganger har du påpekt det inhumane i statstyrelsen i Israels naboland? Eller mener du f.eks. Ayatolla-regimet i Iran er det iranske folkets rettmessige herskere? 

Dette svarer du ansvarsløst ikke på og avfeier andres og mine argumenter/analyse for humanitet i regionen som visvas og meningsløs historiefortolkning. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere