Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Fotballfellen

De fleste unge fotballspillere drømmer om berømmelse. Noen få opplever det. Enda færre takler det.

Publisert: 15. okt 2015

Forsiktig med hva du ­ønsker deg; du kan få det», heter det i et ordtak.

Jeg tenkte på dette mens jeg leste boken til Claus Lundekvam, spilleren som realiserte guttedrømmen og fikk over 400 kamper for engelske Southampton og 40 landskamper for Norge.

Men for Claus ble suksessen kostbar. På tampen av karrieren var dette hans egenmelding: «Alkoholiker, narkoman, sexavhengig, suicidal, løgner, rasshøl».

Gjennom boken «En kamp til» har Lundekvam gitt et nødvendig innblikk i ukulturen som hersker blant mange av våre beste menn, som de kalles. Han ­beskriver landskamper hvor flere av spillerne konkurrerte i sex og fyll. Lundekvam er fortvilet over at Fotballforbundet prøver å feie disse tingene under teppet i stedet for å ta et oppgjør med det. Lederne vet om det, sier han, men de er mer opptatt av å late som om livsstilen er på lag med sponsoren Bama.

Etter 15 likegyldige år for norsk herrefotball, koker det igjen rundt landslaget. I 75 minutter ledet vi vår kvalifiseringsgruppe da vi hadde 1-0 mot Italia tirsdag kveld. Til slutt tok flaksen slutt, og Italia vant fortjent. Men Norge har fortsatt en 50-50 sjanse til å gå til EM via to kvalifiseringskamper mot land som Sverige eller Ungarn.

Mediekjøret rundt landslaget har atter antatt drilloske dimensjoner. Navn som Alexander Tettey og Alexander Søderlund blir gjenkjent på Karl Johan, selv om det er langt fram til berømmelsen til karer som Erik Mykland og Jostein Flo.

Ikke for det: Den 16 år gamle reserven Martin Ødegaard har vel allerede en kjendisstatus her hjemme på nivå med Justin Bieber. Ma­nge har vært bekymret for om unggutten har rygg til å bære alle forventningene. Det kan ikke være enkelt å få sove om kvelden når journalister og publikum tror at du skal bli den nye Messi.

Claus Lundekvam var 17 år da guttedrømmen hans gikk i oppfyllelse: Han skrev under for Brann. Han følte at hele Bergen lå for føttene hans – en følelse som forsterket seg da han fikk proffkontrakt i England. Her tjente han 20 millioner kroner i året og 40.000 gale tilhengere møtte hver uke opp for å se ham spille.

Ingen ting kunne måle seg med den følelsen. Det nærmeste han kom dette kicket, var når han brukte kokain, forteller Lundekvam. Det raknet ordentlig først da fotballkarrieren var over. Men også underveis var han både rusmisbruker og spilleavhengig. Det er knapt til å forstå for dem som leser boken at han klarte å prestere på toppnivå når han levde slik som han gjorde.

Og Lundekvam var slett ikke alene. Festekulturen var utbredt. Derfor er det ikke til å undres over at livene til mange av fotballens største stjerner har raknet fullstendig. Fra England kjenner vi skjebnene til vidunderbarna George Best og Paul Gascoigne, spillere som var elsket av sin samtid, men som ikke taklet dyrkingen. De endte som alkoholikere.

Arsenals forsvarsklippe Tony Adams var også alkoholiker mens han spilte. Han har brukt sine egne erfaringer til å starte­ «Sporting Chance Clinic» sammen med Pete Townsend fra The Who, selv en tørrlagt alkoholiker. Klinikken til Adams er en av mange stoppesteder Lundekvam har besøkt i sitt forsøk på å komme ut av avhengigheten de siste årene.

De ­destruktive handlingsmønstrene­ er kjent også fra norsk fotball. Målkongene Odd Iversen og Pål Jacobsen fikk begge alkoholproblemer da de la opp. Ørjan Hopen og Jesper Mathiesen har begge stått fram som spillavhengige.

Disse sympatiske spillerne skal ha ros for at de åpent har gitt ansikt til de problemene som følger i kjølvannet av følgende kombo: Suksess på banen, mye penger mellom hendene, ung alder, dårlig nettverk og altfor mye fritid.

Jeg tror mange klubber har tatt tak i spillernes livsstil de siste årene. Jeg kan ikke tenke meg at dagens toppspillere får sluntre unna ustraffet slik Claus Lundekvam fikk, da han sommeren 98 ikke løp en eneste meter på de seks ukene han skulle drive egentrening om sommeren!

Fra utsiden virker det som om landslagssjef Per Mathias Høgmos prosjekt handler om å ­endre holdninger. Noe annet ville nok vært rart for en mann som har tatt olympisk gull i fotball for Norge. Den gang trente han kvinnelandslaget – og det er ingen hemmelighet at det er en helt annen seriøsitet både i treningsarbeid og holdninger blant jentene.

Kanskje er det lettere å ha gode holdninger når man ikke tjener millioner i måneden og hylles av titusenvis av tilskuere hver helg?

Først publisert i Vårt Land 15.10.2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Claus sine Q-tips

Publisert over 5 år siden

Det er naturligvis delte meninger omkring den brutale åpenheten Claus Lundekvam bretter ut mellom bokpermene - om kollaps og buklandinger i eget liv og en gambler- og festkultur man glatt hopper bukk over med fruktfatet og sponsordrikkeflaskenes iøynefallende plassering ved mang slags pressetilstelninger. Selv mener jeg han fortjener ros og TAKK for det utilslørte.

For Lundekvams maskeløse beretninger fra norsk toppfotball og proffspillertilværelsen i Southampton, stikker ikke bare Q-tipsen inn i fotballøregangene og vrir litt rundt, men videre inn gjennom trommehinna - (og det oppleves nok litt ubehagelig for flere).

Kommentar #2

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Konge på Oddsen

Publisert over 5 år siden

TV 2 bidrar flittig til "seriekoblingen" mellom sport og spill gjennom fotballrundens ukeslutt på søndagskveldene, der oppsummeringen av siste serierunde avrundes med hvem i ekspertpanelet som er konge på dagens spillregistrerte oddskuponger.

Og apropos konge på Oddsen. For ca åtte år siden hadde jeg en interessant 30-minutters samtale med en tippeligaspiller (som har lagt opp nå). Han fortalte om en spesiell form for kampresearch som ofte gav ekstra penger i lomma til enkelte tidligere spillere på øverste- og nest øverste nivå, utøvere som hadde skaffet seg et solid nettverk gjennom mange år i toppfotballmiljøet.

Opplegget gikk i korthet ut på å være særdeles aktiv i de 3-5 ukene av fellesferien da Tippeligaen og 1. divisjon hadde spillefri og Oddsen ble fylt opp med 2. div. kamper fra hele landet. For her kunne man relativt enkelt tjene halve årslønna til en spiller på nivå 2 på noen hektiske sommeruker ved å kontakte en trener man hadde kjennskap til som f.eks kunne meddele at klubbens målgarantist skulle være forlover i et bryllup og sto over lørdagens match, en midtstopperkjempe ble vurdert "tvangssendt" til syden med kjæresten grunnet KRISE i samboerforholdet og en rask kantspiller slet med lyskestrekkbesvær. Treneren måtte således gi mer urutinerte spillere tillit fra start og hjemmekampen med en odds på 1,7 var ikke lenger et like interessant spillobjekt - i mens 3,35 på bortelaget derimot plutselig virket mer forlokkende... Slik kunne man altså skaffe seg de nødvendige tilleggsopplysningene som "klarerte" en innsats på 3-5000 kroner på et par utvalgte oddskamper.

Det var forøvrig liknende forhold som Follo-trener Hans-Erik Eriksen ikke lenger greide å fortrenge, da han sommeren 2012 la kortene på bordet. I sesongperioden 2000 til og med året 2005 hadde han ved rundt fem anledninger gitt fra seg opplysninger omkring laguttak, mot at han selv tjente mellom 50- og 100000 kroner. Innsideinformasjonen ble dermed også en slags innsidehandel om sluttresultatene blåste i gamblerens favør.

Diverse avisreportasjer fra 2012 og frem til i dag tar i hovedsak utgangspunkt i at den største trusselen mot kampfiksing/manipulering her i landet, har sitt "hovedkontor" utenfor Norges grenser. Tja, mon det? Eller kanskje den største trusselen egentlig er å finne (i et mindre miljø) innad i den norske fotballfamilien?

Kanskje noe for sportsjournalister å fordype seg mer i - om noen vil..?

Uansett har Claus Lundekvam iallefall bidratt med viktige innspill i sakens kjerne når han blant annet uttaler at han vet om flere "norske spillere som har spilt på egne lag, målscorere, første frispark, første innkast og slike ting". (Aftenposten, 10.juli 2012).

Kommentar #3

Lars Gilberg

223 innlegg  116 kommentarer

Det florerer

Publisert over 5 år siden

Ja, Eirik Flikke, det du skriver om florerer i fotballen på toppnivå.

Mange fotballspillere vedder på elementer som er uvesentlige for kamputfallet, slikt som hvilket lag som får første corner, første frispark, første innkast. Dette er lett for en enkeltspiller å fikse hvis han vil.

TV 2s Davy Wathne fortalte for øvrig nettopp på FotballXtra at han i sin tid dømte to kamper som sto på Tippekupongen i løpet av en helg. Han hadde levert en rekke hos Norsk Tipping – og endte med 11 rette. Ifølge Davy fikk han sin eneste bom i en av de kampene han dømte...

Kommentar #4

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Det FLORERENDE fraværet...

Publisert over 5 år siden

Det spesielle med alle 2. divisjonskampene på Langoddsprogrammet, er at de har kunnet smyge seg under spillkontrollradaren til det britiske selskapet SPORTRADAR - et internasjonalt overvåkningssystem med hovedbase i London.

Dette analyseteamet ble forøvrig omtalt i VG i juli 2012 og om NFF har bedt om utvidede tjenester fra firmaets kampovervåknings-eksperter - som ikke bare innebærer et automatisk falkeblikk på de to øverste divisjonene, men også videre nedover i divisjonssystemet - har jeg ikke kjennskap til. (Sikkert også et kostnadsspørsmål m.m.)

Men en vesentlig forskjell som i hvertfall taler FOR en slik utvidelse, er at det i løpet av de siste sesongene har vært en oppblomstring av spillobjekter fra norsk 2. divisjon. Og fra nær sagt hvilket som helst av de ukentlige Oddsprogrammene siden kick-off i mars/april, har som oftest et tosiffret antall 2 div. kamper vært tilgjengelige for tipperne. Og slik er særlig akkurat disse småstedsbataljene sårbare overfor et typisk lyssky spillmiljø som sikkert har flere likhetstrekk med gråmarked og innsideinformasjon/handel i aksjemarkedet.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere