Shadi Alzaghari

12

Den nye Intifadagenerasjonen

Om vi ser på alle som er blitt skutt og drept av den israelske hæren de siste dagene, kommer det frem at de aller fleste er mellom 11 og 25 år, hvilket trolig ikke beror på tilfeldigheter.

Publisert: 11. okt 2015

Hvem er de drepte?

De drepte er i hovedsak barn og ungdom som ikke var født da den første intifadaen startet i 1987, og kun var småbarn da den andre intifadaen startet i 2000. Disse ungdommene kjemper mot den massive urettferdigheten de opplever. De har vært vitne til at Abu Ekhdera og El Dawabsheh-familien ble brent til døde av bosettere. De er ungdom som hver dag blir stoppet, ydmyket og banket opp ved checkpoints over hele Palestina. De er barn og ungdom som lever under fattigdomsgrensen fordi foreldrene blir fratatt arbeidsmuligheter og mobilitet som en følge av den israelske sikkerhetsmuren.

 

Hva vil de?

Dersom man opplever å ha begrensede muligheter for å oppnå god livskvalitet vil ikke kravene til bedring være høye. Det de palestinske ungdommene i første rekke ønsker er å kunne leve slik som ungdommer flest rundt om i verden gjør. De ønsker å gå på skole uten å bli banket opp. De håper å kunne møte venner og familie i andre palestinske byer uten å bli stoppet og sendt tilbake. De drømmer om å kunne gå til ro for kvelden uten å være bekymret for om de selv eller familiemedlemmer vil bli arrestert i løpet av natten. De vil være aktive på sosiale medier uten å være redde for at en status eller kommentar kan være nok til å få dem arrestert. De drømmer om bevegelsesfrihet og jobbmuligheter, for å kunne leve anstendige liv.

 

 

Hvordan skal kampen føres?

Palestinsk ungdom har vist seg å være kreative i metodevalg i kampen for rettferdig. De siste dagene har de vist en enorm mobiliseringsvilje i kampen for å bekjempe urett. De står opp mot okkupasjonsmakten og tvinger dem til å lytte til kravene om endringer. De manøvrerer kløktig i bruken av sosiale medier, trolig inspirert av suksessen hos ungdommer i andre land. Samtidig har de mistet troen på verdenspressen, de føler seg sviktet og oversett. Svaret blir da å opprette egne mediekanaler med direktesendte klipp, for å vise verden det som faktisk skjer, og ikke det som okkupantene ønsker å vise.

 

Israel/Palestinakonflikten kommer ikke til å bli løst uten at den israelske okkupasjonsmakten stanser sin overdrevne maktbruk. Drap på hundrevis av palestinske ungdommer reduserer ikke konfliktnivået, snarere tvert imot. Den israelske hæren burde tatt lærdom fra de siste to intifadaene og krigene mot Gaza - og ikke minst av det som har skjedd i Palestinas nærområder i den senere tid.

Kommentar #251

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Slik også i dag - 4 drapsforsøk så langt - 4 døde arabere.

Løsningen er at okkupasjonen trekker seg tilbake..finnes ingen andre løsninger

Kommentar #252

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Og nok av liv å ta av?

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Dette er langsiktig kamp og krever tolmådighet.vi har nok tid vi :-)

Vi - i 2015 - kan påvirke unge mennesker til handlinger via sosiale medier der de som nærmest alenegående utfører det de har oppfattet er ønsket av de enten de er født etter 1993 eller noen sågar etter 2000.  

Begge de to foregående initfadaer hadde sterk link til Tempelhøyden og rykter.  I oktober 1990 brøt det ut oroligheter da det ble spredt ut rykter om  en gruppe jøder ville legge ned grunnsten for det tredje tempel.  22 arabere døde og mange ble såret.  Også nå spres det rykter om Tempelhøyden som skaper frykt som tydeligvis rettferdiggjør at unge arabere kan stikke ned tilfeldige jøder - ikke går det inn på helnorske Brendberg og ikke går det ikke på okkupant-Alzafhari selv om han har vært bofast her slik jeg har skjønt det siden 2000. 

Jeg klandrer deg ikke for at du er mer araber enn nordmann.  Slik er det gjerne i Mangfoldssamfunnet.  I dag hadde noen kristne assyrere fått drapstrusler som de oppfattet var fra IS.  En gang i tiden var Norge et uskyldig land der antall mord var ganske så beskjedent.  Vi har endret oss og vil endre oss enda mer - dessverre. 

Vi - i 2015 - kan og påvirke unge mennesker til å velge framtid og liv - andre ledere - andre talsmenn - brobyggere - noen som kan gi arabere i de omtivstede områder den livskvalitet de og ønsker - den du Alzaghari ble en del av etter ankomst Norge og som finnes i Israel på tilnærmet samme demokratiske og menneskerettslige måte.

Kommentar #253

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Hva er løsningen?

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Løsningen er at okkupasjonen trekker seg tilbake..finnes ingen andre løsninger

Palestina var et landområde, et protektorat. Det var arabere, jøder og andre som bodde der. De ble kalt palestinere. Så fikk araberne sitt område av England, som var ansvarlig for området den gang. Det var Transjordan. Så fikk jødene sitt område som de kalte Israel. Restene skulle fordeles senere.

Det var ingen som snakket om en palestinsk stat. Det var først noe som kom opp etter krigen i 1967, som en brekkstang for å ta knekken på Israel. Araberne har fått sitt, og vel så det. De har sine mest hellige steder i fred, Mekka og Medina. Kan ikke jødene få lov til å ha sitt hellige sted i fred. De vil ikke ha noen jøder i Midtøsten. Det er der problemet ligger. Araberne vil ha alt. Noen må stå opp å si at jødene skal få lov til å ha sine 0,2% av området. Er ikke det rettferdig?

Hvorfor kan ikke jøder få lov til å bo i Judea og Samaria? Navnet Judea tilsier at de har sin tilknytning der. Derfor må Israel lage sine "enklaver" der slik at de ikke blir drept. Synes du det er greit Shadi?

Kommentar #254

Greta Aune Jotun

207 innlegg  1181 kommentarer

Hva gagner det et menneske . . .

Publisert over 6 år siden

Shadi Alzaghari, jeg ser av profilen din at du er en voksen mann, og av tråden her at du kan lese norsk. Hvorfor ikke søke til historiske kilder fra de periodene som er omtalt, og som bl.a. Ny gaard og Haug viser til? Da vil du se at den "palestinske" versjonen, som dessverre har blitt adoptert av jødehatere i mange land, også Norge, ikke stemmer med virkeligheten. Når du innser dette, har du et godt utgangspunkt for å være med å hjelpe folket ditt bort fra hat og uforsonlighet. Jeg har lest intervjuer med pal-arabere som ikke rømte i 1948, men ble i hjemmene sine. Israel behandet dem godt, og i dag lever disse gode liv. Ditt liv (og ditt folks liv) er for verdifullt til å bli "bolig" for hat - og innbitte ønsker om død over et folk du/dere er opplært til å hate. Hva oppnår du med å hate? Intet! Hva oppnår ditt folk ved å drepe et hundretalls jøder? Intet! Hva oppnår de som dreper? Intet! Å få navnet sitt prentet på et skilt slik noen terrorister får, hva gagner det ditt folk? Intet! La ikke ditt korte liv på jorden være fylt av hat. Skap deg en fremtid ved å bruke kjærlighetens våpen - et våpen som ikke dreper. Kristus ga oss svaret: Du skal elske Gud JHVH av hele ditt hjerte og din neste som deg selv.  

Kommentar #255

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

DNA forsker Ariella Oppenheim

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Det er sant at de tar sitt navn fra stammen til Goliat, men deler de DNA?

http://etzyoseph.org/90-of-the-palestinians-are-hidden-israelites/s-are-hidden-israelites/

DNA-forsker Ariella Oppenheim konkluderer med at palestinerne nedstammer fra lokale kristne og jøder som konverterte til islam etter den arabiske ekspansjonen i det 7. århundre. Disse hevdes å være etterkommere av en kjernebefolkning som har bodd i området fra forhistorisk tid. Siden opprinnelsen til palestinerne dateres tilbake til forhistorisk tid ... en tid før enhver form for skriftlig skildring, blir det vanskelig å bevise "de facto" at disse menneskene ikke har en historisk rett til å bo og leve som palestinere i sitt eget land. 

Kommentar #256

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Støttes av mange israelere

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Løsningen er at okkupasjonen trekker seg tilbake..finnes ingen andre løsninger

Heldigvis; mange israelere/jøder deler dine/palestinernes synspunkter på okkupasjonen. 

Ett eksempel: Hver fredag ved innledningen til sabbaten, mellom kl 13:00 og 14:00, tropper jødiske kvinner fra Women in Black opp på Hagar Square i Vest Jerusalem - og i andre israelske byer. Det har de gjort hver sabbat siden 1988. Budskapet er utvetydig - og fortsatt det samme: Stopp okkupasjonen! 

Okkupasjonen er nemlig en ulykke både for de okkuperte - og for det israelske samfunn. 

Kommentar #257

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Shadi Alzaghari, jeg ser av profilen din at du er en voksen mann, og av tråden her at du kan lese norsk. Hvorfor ikke søke til historiske kilder fra de periodene som er omtalt, og som bl.a. Ny gaard og Haug viser til? Da vil du se at den "palestinske" versjonen, som dessverre har blitt adoptert av jødehatere i mange land, også Norge, ikke stemmer med virkeligheten. Når du innser dette, har du et godt utgangspunkt for å være med å hjelpe folket ditt bort fra hat og uforsonlighet. Jeg har lest intervjuer med pal-arabere som ikke rømte i 1948, men ble i hjemmene sine. Israel behandet dem godt, og i dag lever disse gode liv. Ditt liv (og ditt folks liv) er for verdifullt til å bli "bolig" for hat - og innbitte ønsker om død over et folk du/dere er opplært til å hate. Hva oppnår du med å hate? Intet! Hva oppnår ditt folk ved å drepe et hundretalls jøder? Intet! Hva oppnår de som dreper? Intet! Å få navnet sitt prentet på et skilt slik noen terrorister får, hva gagner det ditt folk? Intet! La ikke ditt korte liv på jorden være fylt av hat. Skap deg en fremtid ved å bruke kjærlighetens våpen - et våpen som ikke dreper. Kristus ga oss svaret: Du skal elske Gud JHVH av hele ditt hjerte og din neste som deg selv.

Så lenge du kritiserer meg personlig og ikke det jg skriver og mener,så har jg ikke lyst å kaste tiden min å svare deg, men jg kan bare si en ting til deg at jeg HATER ingen men ser ut som at du hater mange selv. 

Kommentar #258

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Dette er langsiktig kamp og krever tolmådighet.vi har nok tid vi :-)

Du må nok vente en stund til. Bibelens Gud har gitt israelittene løfte om at han ikke bare skulle hente Israels folk tilbake fra "alle de landene som han hadde spredt dem til", men også at de skal få beholde landet ganske lenge.....:

 13 Se, dager skal komme, sier Herren,
        da de begynner å pløye før skurden er slutt,
        og tråkker druer til kornet skal såes.
        Druesaften skal dryppe fra fjell
        og flyte i alle bakker.
    14 Da vil jeg vende lagnaden
        for Israel, mitt folk.
        Byer som er revet ned,
        skal de bygge opp og bo i;
        de skal plante vingårder
        og selv få drikke vinen,
        stelle til hager og selv spise frukten.
    15 Jeg planter dem atter i egen jord,
        de skal ikke mer rykkes opp av sitt land,
        som jeg har gitt dem, sier Herren din Gud.
(Amos 9, 13-15)

Dette er ikke fordi jødene er noe bedre enn andre folk, men fordi han en gang lovet Abraham, Isak og Jakob at han ville gi dem landet "til evig tid", og han demonstrerer nå at han har makt til å holde det han lover:

22 Derfor skal du si til israelittene: Så sier Herren Gud: Når jeg griper inn, israelitter, gjør jeg det ikke for deres skyld, men av hensyn til mitt hellige navn, som dere har vanæret blant de folkene dere kom til. 23 Hellig vil jeg gjøre mitt store navn som er vanæret blant folkene, ja, som dere vanæret blant dem. Folkeslagene skal sanne at jeg er Herren, sier Herren Gud, når de blir vitne til at jeg åpenbarer min hellighet blant dere.
    24 Jeg henter dere fra folkeslagene, samler dere fra alle landene og fører dere hjem til deres eget land.
(Esek, 36 22-24)

Får jeg spørre hva Allah har sagt eller lovet i Koranen angående dette landet?

Kommentar #259

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor kan ikke jøder få lov til å bo i Judea og Samaria? Navnet Judea tilsier at de har sin tilknytning der. Derfor må Israel lage sine "enklaver" der slik at de ikke blir drept. Synes du det er greit Shadi?

Du og mange andre må forstå at ingen vil leve under okkupasjon og ingen vil møte okkupentere med blomester, og hvis du er 1 v de FÅ som mener ikke at israel okkuperer palestina så har jg ikke mye tid til å lære deg sånnheten 

Kommentar #260

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Får jeg spørre hva Allah har sagt eller lovet i Koranen angående dette landet?

Mye mer enn dt du tror. jeg kan også komme med masse andre informasjon enn dt du sier på din kommentar,men jeg vil ikke diskutere religjonen akurrat nå. artikklen min handler ikke om religjon

Kommentar #261

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Dere må snart anerkjenne Israel

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Dette er langsiktig kamp og krever tolmådighet.vi har nok tid vi :-)

Alle har nok av tid, Alzaghari. 

For meg ser det ikke ut til at det er spesielt klokt å utfordre Israels eksistens. Det kan være fortjenestefult å meditere litt over hva det betyr å ha følt Shoah på kroppen. Et helt folk, systematisk, som nesten lykkes. Og som så fikk sitt hjemland. Garantert av Vesten. Har du tenkt nøye over hva dette betyr? 

Israelere kan nok ha et minst like så sterkt motiv for å forsvare sin plass. Hvis du også ser på alle realitetene i dette: israelerne har fått til utrolig mye, og er i dag en svært sterk militærmakt. De lar seg ikke rokke av noen skarve knivstikkere, steinkastere. Ikke en gang alle nabolandenes samlede militærstyrker. 

Ikke dyrk konflikten, Alzaghari. Det ender bare med mange sårede og døde, mange totalt bortkastede generasjoner som ikke har lært annet enn hat og nederlag. På palestinsk side. 

De palestinere som fortsatt insiterer på noe som uansett aldri var deres finner ikke fred før de går i seg selv, før de virkelig, og i dypet av sine hjerter, anerkjenner Israel. De finner ikke fred før de vender sine blikk annetsteds, og mot fremtiden. 

Dere finner heller ikke fred før dere legger visse islamske forestillinger til side. Dere må føre politikk på rasjonelt grunnlag, ikke på tro. 

Kommentar #262

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Romerrikets vekst

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
De var aldri bosatt i Jerusalem, Hebron, Jeriko - alle de stedene Alzaghari og andre arabere gjør krav på idag.

Jeg sitter her med 3 forskjellige kart over "The growth of Roman Power in Asia Minor".

Kartene viser perioden før 160 BC, før 90 BC og i Asia Minor III vises perioden før 63 BC.  Der er Palestina avmerket på kartet, slik at Jerusalem, Hebron, Jericho og ESh Sham (Damaskus) er tilhørende landet. I nord er Syria, som på Minor II går over hele området der Palestina på det nyeste kartet deler med Syria. 

Kommentar #263

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Ikke dyrk konflikten, Alzaghari. Det ender bare med mange sårede og døde, mange totalt bortkastede generasjoner som ikke har lært annet enn hat og nederlag. På palestinsk side.

De palestinere som fortsatt insiterer på noe som uansett aldri var deres finner ikke fred før de går i seg selv, før de virkelig, og i dypet av sine hjerter, anerkjenner Israel. De finner ikke fred før de vender sine blikk annetsteds, og mot fremtiden.

Dere finner heller ikke fred før dere legger visse islamske forestillinger til side. Dere må føre politikk på rasjonelt grunnlag, ikke på tro.

Jeg dyrker ikke konflikten og jeg har ikke lært å hate noen,men jeg også ikke lært å møte okkupantere med blomest.

Håper at du er tøff nok til å si det samme til isralene..

ANERKJENNER HVEM OG HVORFOR OG HVA DET HJELPER?

Kommentar #264

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Tragisk nasjonalisme

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Ikke dyrk konflikten, Alzaghari. Det ender bare med mange sårede og døde, mange totalt bortkastede generasjoner som ikke har lært annet enn hat og nederlag. På palestinsk side.

Det er tragisk at nasjonalismen til diverse blandingsgrupper i et bittelite landområde skal være viktigere enn demokrati, fred og tuseners liv.

For meg som en slags liberetarianist som tror på MER frihet enn de tradisjonelle demokratier gir, ser det ut som ren galskap å dyrke primitive verdier som nasjonalisme på bekostning av egne liv og barnas framtid. For ikke å snakke om alle de andres liv.

Kommentar #265

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Mye mer enn dt du tror. jeg kan også komme med masse andre informasjon enn dt du sier på din kommentar,men jeg vil ikke diskutere religjonen akurrat nå. artikklen min handler ikke om religjon

Bare merk at dere krever noe som den Allmektige Gud allerede har lovet bort til andre.

Så føyer jeg til at det også står noe mer:

6 For se, i de dager,
        på den tid da jeg vender lagnaden
        for Juda og Jerusalem,
     7 
da vil jeg samle alle folkeslag
        og føre dem ned i Josjafats dal.
        Der vil jeg holde rettergang med dem
        om Israel, mitt folk og min eiendom,
        som de spredte blant folkene.
        De delte mitt land
   
 8 og kastet lodd om mitt folk;
        de gav en gutt for en skjøge
        og solgte en pike for vin – og drakk. 
(Joel 3, 6-7)

Og:

Dette er Herrens ord om Israel, lyder ordet fra Herren, som utspente himmelen og grunnla jorden, og skapte ånd i menneskets indre:
     2 Se, jeg gjør Jerusalem til en tumleskål for alle folkene rundt omkring. Også Juda må være med og beleire Jerusalem.  3 Den dagen skal det skje at jeg gjør Jerusalem til en løftestein for alle folkeslag. Hver den som prøver å løfte den, skal bare rive seg opp. Men alle jordens folkeslag skal samle seg mot byen. (Sak 12 1-3)

(mine uthevinger)

Kjenner du igjen noe av dette fra de daglige nyhetsreportasjene?

Kommentar #266

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Du må spørre deg selv Alzaghari

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Du og mange andre må forstå at ingen vil leve under okkupasjon og ingen vil møte okkupentere med blomester, og hvis du er 1 v de FÅ som mener ikke at israel okkuperer palestina så har jg ikke mye tid til å lære deg sånnheten

Hvorfor er det israelske soldater i Judea og Samaria? Jo det er et resultat av en krig som araberne startet. Israel har trukket seg ut fra Gaza. Hva skjedde da? Jo det begynte å hagle med raketter fra Gaza og de brukte sement, som de skulle brukt til å bygge hus, til å bygge tunneler for å angripe Israel. Med så dårlige erfaringer fra Gaza tror jeg ikke Israel kommer til å trekke seg tilbake fra Judea og Samaria.

Områdene er ikke okkupert i vanlig forstand. Hvem skulle de være okkupert fra? Israel har gått inn og fått kontroll slik at de kan ta vare på sin sikkerhet.

Kommentar #267

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Forstår ikke ordet okkupasjon

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Løsningen er at okkupasjonen trekker seg tilbake..finnes ingen andre løsninger

Alzaghari forstår ikke ordet okkupasjon etter ordet Europeiske betydning. Ordet har en juridisk ramme som man må være jurist for si noe særlig om. Men ordet har også et etisk aspekt pluss en historisk erfaring. Ordet er ikke uten videre negativt ladet. I Europa invaderte USA og okkuperte Tyskland i 1944. USA hadde soldater stående i vest-tyskland i mange ti-år og vest-tyskland var ikke tillatt å ha noen arme. Tyskland ble satt under adminstrasjon og Adenhauer-regjerningen ble innsatt. Nurnbergdommen ble eksekevert og det ble knesatt rettsregler for å rettsforfølge de som hadde gjort krigsforbrytelser. USA satte også Japan under adminstrasjon og såvidt jeg mener å ha lest ble Japan nektet å ha noen hær bl.pga. japanernes fremferd i China. I Europa kan okkupsjon bli sett på som et gode dersom det er for å forhindre det som er verre. I Europa har det vært mengdevis av flyktninger og okkupasjonshærer. Det gjelder alt fra romersk imperialisme, folkevandringstiden og ikke minste muslimsk relgions og statsimperialisme. Det samme innen nasjonalstater/kongehus de seneste 1000 år. Mange Europeiske folk har med andre ord lang erfaring i å være okkupert. Alzaghari burde studere dette i tillegg til hva som må til for at en nasjonalstat skal fungere.  Men han vil åpenbart ikke lytte for han gjentar mantraet "okkupasjon".  For ordet okkupasjon f.eks. referert til nasistenes inntog i Norge eller ellers i Europa gir ingen mening som parallell til forholdet mellom Israel/Palestinere. For hverken normenn eller tyskere var flyktninger. I Palestiner/israel-konflikten er begge parter flyktninger som ikke har evnet å komme overens. Begge har slått seg ned i samme området som ikke var underlagt noen fungerende nasjonalstat. Israel har blitt angrepet en rekke ganger av militærmakter som ikke har angrepet Israel med motiv å opprette noen palestinsk nasjonalstat. Israel har slått disse angrepene tilbake. Palestineren har ikke blitt gjenstand for militær angrepskrig med unntak av Gaza-krigene for å få slutt på rakett-angrep mot sivile.  

Det jeg ellers blir mer og mer overbevist om er at IS er fremtiden i midt-Østen. IS eller en tilsvarende gruppering referer til Palestinas og Midtøstens egentlige historie, dvs. kalifatet. Det er mulig dette gir forklaring på araber-muslimenes har mislyktes så gjennomgripende på sine forsøk på nasjonalisme. Kanskje Alzaghari har noen refleksjoner over dette?  Men hvis IS eller tilsvarende grupperinger med kalifat-ambisjoner har en viss grad av tilslutning bør palestinerne være bekymret. Da vil Israel være deres eneste garantist, for IS er smarte. For ingen vestlig makt vil risikere sine sønner og døtre for å hjelpe palestinere å bekjempe de med kalifat-ambisjoner. Derimot vil garantert ikke Israel akseptere IS i sin bakgård. IS vet hvem som er svakest i regionen og palestinerne som åpenbart ikke har mange venner blandt sine egne vil sannsynligvis være et lett bytte.

Kommentar #268

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Kanskje litt av hvert å tenke og filosofere over?.

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
De palestinere som fortsatt insiterer på noe som uansett aldri var deres finner ikke fred før de går i seg selv, før de virkelig, og i dypet av sine hjerter, anerkjenner Israel. De finner ikke fred før de vender sine blikk annetsteds, og mot fremtiden.

Her er det igjen de historiske rettighetene som diskuteres. Med tiden mistes rettigheter Men for en mest mulig rettferdig problemløsning kan ikke den nære fortids direkte sammenheng med, og umiddelbare årsak til problemet overses. Jeg har gitt utførlige og uttømmende kommentarer til saken og kan bare klippe og lime:

Jeg ble i min tidlige barndom kjent med israelittenes historie, og under og etter 2. verdenskrig hadde jeg som de fleste, stor sympati for jødene. Jeg gikk som ung mann ofte gråtende ut fra kinoene etter å ha sett deres lidelser. Mine umiddelbare følelser var på jødenes side hver gang situasjonen ble dramatisk. Så det var så visst ikke mine følelser som hjalp meg til å se realitetene i konflikten – realiteter som skapte en ny sterk følelse; fortvilelse.

Etter hvert kom jeg ut fra en jordnær tankegang, til det klare synspunkt at palestinerne var utsatt for et tragisk overgrep. Det historiske grunnlaget var bl.a. følgende: Før den sionistiske immigrasjonen startet, levde ca. 12 000 jøder i Palestina. Etter 1. verdenskrig var tallet 65 000, men fremdeles bare 10% av befolkningen. Den arabiske befolkningen i Palestina hadde bodd der i mange hundre år.

I 1919 var det, i følge Balfour, cirka 700.000 palestinere (eller arabere, betegnelsen er irrelevant) i Palestina. Antall jøder var da rundt 65.000. I 1939 var jødenes antall øket til 450.000, en tredjedel av den totale befolkningen. Under 2. verdenskrig startet jødiske terrororganisasjoner massedrap på palestinere for å fordrive dem fra landet.

I 1948 var fordelingen jøder palestinere trolig halvt om halvt. Da ble landet delt av FN. Krig brøt ut. Araberne tapte, og nærmere en million palestinere ble flyktninger. Deres store katastrofe al-Nakab var et faktum. Israel utvidet sine grenser.

Jeg vil her og nå skyte inn at disse menneskene ser jeg som en rammet gruppe som ikke udelt har fått hjelp av sine arabiske slektninger for å si det pent. Det har bidratt til deres elendighet. Bare så det er sagt.

Om det som skjedde i 1948, skrev Aftenposten i en større artikkel 11. mai 1993:

«Studier de siste årene, utført av blant andre den israelske historikeren Benny Morris, viser at den palestinske masseflukten først og fremst skyldtes kamphandlingene. I bare liten utstrekning var den en følge av en bevisst kampanje fra israelsk eller arabisk side. Under arbeidet med en bok om det palestinske flyktningeproblemet, fant han en kopi av en rapport utarbeidet av den israelske hærens etterretningsavdeling fra sommeren 1948. Da hadde mellom 300.000 og 400.000 palestinere flyktet fra sine hjem. I følge rapporten skjedde det for 70 prosent av flyktningene på grunn av militære aksjoner iverksatt av hæren eller væpnede jødiske grupper. Selv om det lå militære vurderinger til grunn for operasjonene, viser rapporten, ifølge Morris, tilfredshet med at palestinerne forlot sine hjem. Senere på sommeren ble imidlertid størsteparten av innbyggerne i byene Lydda og Ramla, hvor det da oppholdt seg mellom 50.000 og 70.000 palestinere, drevet bort etter at kamphandlingene var over. Ordren om det ble gitt av statsminister Ben Gurion...»

Min hovedkilde Svend Holm-Nielsen skriver om flukten i boken Historien bag PALESTINA PROBLEMET blant annet:

Allerede før krigsutbruddet 15 mai var en kvart million palestinerarabere flyktet. De egentlige krigshandlinger, og særlig den israelske erobringen av arabisk område, førte til at nok en halv million flyktet. Tilbake i Israel var det etter krigen et mindretall av arabere på litt under 150.000. Flukten gikk i alle retninger vekk fra Israel, først og fremst til den delen av Palestina som ble igjen; av dette var Gazaområdet, som følge av krigen, kommet under egyptisk militær administrasjon. Her var 200.000 flyktninger presset sammen. I Vest- og Østjordanlandet, senere staten Jordan, levde 350.000 flyktninger; til forskjell fra de øvrige hadde de imidlertid som palestinere status som jordanske statsborgere. 100 000 flyktet til Libanon og omtrent det samme antall til Syria; andre land mottok mindre kontingenter. De ble anbrakt i teltleirer, gradvis ble ansvaret for dem overtatt av FN. langsomt ble leirene forandret til byer med leirdekte hytter, hvor flertallet av dem ennå lever. Krigen i 1967 brakte nye flyktningskarer.

I forsøkene på å løse flyktningproblemet har man stadig støtt på spørsmålet om årsakene til denne masseflukten. Både uoffisielt og offisielt er det blitt hevdet fra israelsk side, at skylden for flukten ligger hos de arabiske ledere, spesielt den arabiske Høykomite. I tale og skrift er det blitt slått fast, at lederne utilslørt og direkte oppfordret araberne til å flykte, slik at arabiske befrielsesstyrker lettere kunne komme til, gjøre det av med jødene og kaste dem i Middelhavet. Det ville ikke ta lang tid, og så kunne alle vende tilbake til sine hjem. Det er av den israelske propaganda gjentatt så ofte at det nesten er blitt et akseptert dogme. Israel har i forhandlinger brukt det som en begrunnelse for ikke å ta flyktningene tilbake, det var jo de selv som valgte å flykte.

Den irske journalisten Erskine Childers har gjort mye anstrengelser for å etterforske teorien; han har således avlyttet BBCs båndopptak fra samtlige mellomøstlige lands radiostasjoner i den angjeldende perioden. Han konkluderer:

"Det ble ikke utsendt en eneste ordre, appell eller forslag om evakuering fra Palestina, over noen arabiske radiostasjoner i eller utenfor Palestina i 1948. Det finnes avlyttede opptak av gjentagende arabiske oppfordringer, til og med rene ordre, til sivilister i Palestina om å bli hvor de var." (Erskine Childers: The Second Exodus, The Spectator, 12. mai 1961)

Det er da også etter hvert anerkjent, at klagen mot de arabiske ledere er skapt av propagandaen.

Den 10. desember 1948 vedtok De forente nasjoners generalforsamling Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Herfra siteres:

Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.

Artikkel 9: Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.

Artikkel 13: Enhver har rett til å forlate et hvilket som helst land innbefattet sitt eget og å vende tilbake til sitt land.

Artikkel 15: Enhver har rett til statsborgerskap.

Ingen skal vilkårlig berøves sitt statsborgerskap ....

Menneskerettighetene gjelder for hvert enkelt menneske som individ. Det var enkeltindivider som i 1948 ble drevet bort fra sitt fødeland!

For hver gang israelerne er blitt forstyrret av frustrerte, fattige, diskriminerte og tettpakkede fordrevne palestinere, har de slått kraftig tilbake og utvidet sine grenser. Mange palestinere som i 1948 flyktet til Vestbredden og Gaza, ble i 1967 drevet på flukt for andre gang. Istedenfor å la palestinske flyktninger få vende tilbake, har man stadig latt flere jøder innvandre til og med fra USA. Antallet palestinske flyktninger er nå nærmere 3 millioner. Alt utenfor de av FN i 1948 fastsatte grensene for staten Israel, er formelt okkupert område.

I tillegg så er påstandene om at alle troende jøder, svarte afrikanere så vel som lyse skandinaver, er ett folk i etnisk forstand selvfølgelig meningsløse. Man må i beste fall temmelig langt tilbake i tiden for å finne eventuelle røtter i Midtøsten. Det dreier seg faktisk i dag om religiøs og ikke etnisk samhørighet.

Werner David Melchior, dansk Midtøsten skribent (oppvokst i dansk rabbinerhjem), skrev på på 70-tallet samme tid (Israel - Hvorfor? Hvordan?) følgende: «Selv om Balfourdeklarasjonen etter hvert var blitt det internasjonalt legaliserte uttrykk for den politikk som skulle føres i Palestina, så sto stadig et prinsipielt spørsmål tilbake, som er blitt diskutert i de påfølgende tiår, nemlig hvor rimelig det kunne være å utsette landets arabiske majoritet for ved innvandring av andre å bli gjort til minoritet. Det skal herved ikke oversees, at selv om den koloniale imperialisme ennå sto i full blomst, var den nasjonale selvbestemmelsesrett plassert i høysetet i Wilsons 14 punkter til Folkeforbundets hele ide grunnlag. Og spørsmålet var, om dette prinsipp ikke var blitt krenket. I en viss forstand var dette selvfølgelig tilfelle. Spørsmålet var kun hvordan denne krenkelsen skulle avfeies i relasjon til andre prinsipper...». Boken er et glødende forsvarsskrift for Israel. Det er derfor verdt å legge merke til forfatterens innrømmelse av de arabiske innbyggernes rettigheter som legitime borgere av Palestina. Melchior , snakker til overmål kun om å bli gjort til minoritet, og ikke om terror og utdriving, som er blidt en atskillig verre urett og forbrytelse!

Det som ligger i bunnen for hva Melchior kaller ”andre prinsipper”, er altså troen på at israelerne (israelittene) for 3000 år siden, var Guds utvalgte elite, og at de som med en religiøs legitimering sees som dette folkets etterkommere, i dag er denne eliten. Palestinerne blir okkupanter – det samme hvor mange slektsledd de har bodd der? Israels brutale framferd blir sett som nødvendig for «Guds plan med Israel».

"Problemet er at så snart vi godtar at det finnes en "dypere" eller "høyere" mening, en overordnet "plan" med det som skjer - da beveger vi oss på farlig spor, et spor som leder oss vekk fra en del grunnleggende moralske prinsipper. Når "Guds plan" blir viktigere enn enkeltmenneskers skjebne - som fundamentalister innen både Islam og kristendommen forfekter, for eksempel i Palestina-spørsmålet (der det som skjer nå, ses i et endetidsperspektiv) - begynner det å bli farlig. Da godtar man lett ugjerninger som man ellers aldri ville godtatt." (Bjørn Vassnes)

Da den unge, tilsynelatende velstående nordiske damen fra Sørlandet for noen år siden sto fram på norsk TV, som bosetter på Vestbredden, og erklærte at palestinernes behov for å få sine hjem tilbake, ikke fikk gå på bekostning av hennes rettigheter, fikk jeg lyst til å bokstavelig talt kjeppjage henne tilbake til Norge. Det er neppe til å unngå at mange, ikke altfor reflekterte mennesker, kan la sin berettigede harme gå utover uskyldige jøder.

 

Kommentar #269

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Pinlig synsing om okkupasjon

Publisert over 6 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Områdene er ikke okkupert i vanlig forstand.

"Hvis det ser ut som okkupasjon, og fremstår som okkupasjon - ja, så er det okkupasjon." 

Det var den treffende tittelen på en artikkel av rabbiner Donniel Hartman - president i Shalom Hartman Institute of Jerusalem. 

Der skriver han bl.a. 
The occupation of another people and the applying to others of standards that we would not want applied to ourselves, is a violation of Jewish principles and international moral discourse.

Denying the existence of a Palestinian people or ignoring the reality that Israel has placed them under military rule by quoting biblical verses attesting to the Jewish people’s divine right to the land, or arguing about the legal and historical complexity and fluidity of the borders and ownership over Judea and Samaria, is to break those bridges and entrench us in a ghetto mentality.

Kvinlaugs - og Bratlies - pinlige synsing om okkupasjonen tyder på at de begge kan ha nytte av å lese hele artikkelen. Den kan leses her:  

http://blogs.timesofisrael.com/if-it-looks-like-occupation-and-acts-like-occupation/


Kommentar #270

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Litt upresist og underlig

Publisert over 6 år siden

Sitat: Når "Guds plan" blir viktigere enn enkeltmenneskers skjebne - som fundamentalister innen både Islam og kristendommen forfekter, for eksempel i Palestina-spørsmålet (der det som skjer nå, ses i et endetidsperspektiv) - begynner det å bli farlig. Da godtar man lett ugjerninger som man ellers aldri ville godtatt." (Bjørn Vassnes)"

- - -

Det er jo fullt ut akseptert i Norge og andre land å prakke på andre - med voldsmonopolet - sin ideologi/overbevisning. Dette har Ap stått i spissen for, med de andre som heia-gjeng eller hale.

Med det samme det kommer en gud med i bildet, så er det fryktelig galt å prakke på andre sin overbevisning.

Det er hykleri.

Hva om begge deler kan være galt. Tenk om man kunne fått en fredsbevegelse mot all slik vold.

Vår Herre og Allah klarer seg nok uten menneskers vold for å hjelpe en allmakt. Som kristne er vi begrenset til forkynnelsen av overbevisningen. Foran tvang skal det være reelle beviser. Å bevise en allmakt og annet utenfor empirien, ligger utenfor det begrensede menneskesinn. Kunne vi forholdt oss til det, så hadde vi lekt gud litt mindre. Det gjelder kristne og enda mer muslimer.

- - -

Det andre er at flyktningene skyldes grunnleggende valget om krig. Hadde araberne valgt fred og demokrati, så hadde vi hatt en helt annen situasjon i dag, hvor Midtøsten bokstavelig hadde vert verdens navle og paradis.

Fortsatt velger de krig, til ødeleggelse for seg selv. Og til styrking av Israel.

Når skal dette stoppes?

Om araberne ikke vil ha demokrati og fred, så må man gjøre som Assad, Gaddafi og flere: Ta makten/holde på makten, og tvinge frem ro og orden.

Hvem som gjør dette er ikke poenget. Bare at det blir gjort.

Kommentar #271

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Har du mistet all bakkekontakt?

Publisert over 6 år siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.
Når "Guds plan" blir viktigere enn enkeltmenneskers skjebne - som fundamentalister innen både Islam og kristendommen forfekter, for eksempel i Palestina-spørsmålet (der det som skjer nå, ses i et endetidsperspektiv) - begynner det å bli farlig. Da godtar man lett ugjerninger som man ellers aldri ville godtatt.

Kristne har knapt nok noen innflytelse på det som skjer i midt-østen i det hele tatt. Det er muslimene som setter dagsorden i dette området. Hvilken innflytelese har kristne på skjebnen til syrere/irakere/iranere/palestinere?  At kristne har en visjon for Jerusalem er da ikke klanderverdig all den tid denne visjonen handler om et fredsrike. Men kristne har ingen ambisjoner om noe væpnet revolusjon i Jerusalem. Kristne og jøders ambisjoner for Jerusalem er ikke forenelige og jeg vil gjette på at mange jøder har et ambivalent forhold til kristne som besøker Jerusalem. Hva du mener med fundamentalistiske kristne relatert til palestinerkonflikten bør du i såfall utdype nærmere. Det eneste som skjer pr. dags dato er at konservative kristne fordrives i millioner fra regionen fra Allahs tilhengere. Men slike ting ser ut til å være et ikke-tema i vestens media-dekning og det ender opp konspiratorisk ønsketenkning som du her uttrykker et eksempel på. Men enkeltmenneskets skjebne ser ikke ut til å bekymre deg så lange disse enkeltmenneskene er syrere, libanesere, irakere, iranere, libyere. Det er her konfliktene er og flyktningene som lider og som har mistet alt og som aldri vil få noe igjen.  Ser man drapstall, lidelser, levestandard osv. er palestinere-konflikten en fillesak men det er vel dette man må finne på nå, for å ramme jøder.

Kommentar #272

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Blomster og okkupasjoner

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
ikke lært å møte okkupantere med blomest.

Hør: du snakker om okkupasjon som om det var et slags trylleord. 

Men hva mener du om de mange okkupasjoner som arabere står for, som islam står for, i en lang, lang rekke land? Som i dag er islamske diktaturer? 

Skal heller ikke disse okkupasjonene møtes med blomster? 

Kommentar #273

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

#271 og #272

Publisert over 6 år siden

Det dere siterer fra mitt Bjørn Vassnes sitat, kan i dag, i høyeste grad relateres til islamske tilstander. Jeg brukte det relatert til forestillingen om at Gud har en 3000 år gammel plan med Israel, og at andre menneskers lidelse som følge av denne planen, må overses.

Har dere lett ned lys og lykte i min lange kommentar, etter noe å henge dere opp i?

Og hva med å kunne holde saker og ting fra hverandre? Jeg ser palestinerne som mennesker, i deres vedvarende tilstand som uskyldige enkelt familier og individer. Dere ser bare muslimer, og dermed bare prospektive islamister og terrorister. Noen gjør desperate handlinger ja. Men går det an å drive til desperasjon og vannvidd uten å bli rammet av det?

Som jeg skrev for lenge siden: Først rettferdighet og liv laga for palestinerne, og så full oppmerksomhet på islam.

Kommentar #274

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ja sånn er det

Publisert over 6 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
6 For se, i de dager,
på den tid da jeg vender lagnaden
for Juda og Jerusalem,
7 da vil jeg samle alle folkeslag
og føre dem ned i Josjafats dal.
Der vil jeg holde rettergang med dem
om Israel, mitt folk og min eiendom,
som de spredte blant folkene.
De delte mitt land
8 og kastet lodd om mitt folk;
de gav en gutt for en skjøge
og solgte en pike for vin – og drakk. (Joel 3, 6-7)

Og:


Dette er Herrens ord om Israel, lyder ordet fra Herren, som utspente himmelen og grunnla jorden, og skapte ånd i menneskets indre:
2 Se, jeg gjør Jerusalem til en tumleskål for alle folkene rundt omkring. Også Juda må være med og beleire Jerusalem. 3 Den dagen skal det skje at jeg gjør Jerusalem til en løftestein for alle folkeslag. Hver den som prøver å løfte den, skal bare rive seg opp. Men alle jordens folkeslag skal samle seg mot byen. (Sak 12 1-3)

Og sånn blir det.

Men det er ikke å forvente av de som ikke tror på Gud at de skal ta dette alvorlig.

Det som er mer enn merkelig,er at kristne i Norge har hengt seg på denne arabisk/muslimske erobringsideologien som har fulgt islam siden muhammed.
Men det kom ikke med muhammed heller dette hatet mot jøder og Guds plan for jødene.

Misunnelsen mot jødene har sitt opphav helt fra misunnelsen som oppsto da Ismael ikke tålte at Isak lykkes på grunn av Guds velsignelse.

Dette er den ånd som ligger til grunn for at islam og deres tilhengere ikke tåler Israel. 

Kommentar #275

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Vi skylder på "åndene".

Publisert over 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Misunnelsen mot jødene har sitt opphav helt fra misunnelsen som oppsto da Ismael ikke tålte at Isak lykkes på grunn av Guds velsignelse.

Dette er den ånd som ligger til grunn for at islam og deres tilhengere ikke tåler Israel.

Forbannet være den ånd som som ligger til grunn for at islam og deres tilhengere ikke tåler Israel.

Og forbannet være den ånd som som ligger til grunn for at Luther ikke tåler jødene.

Kommentar #276

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Hør: du snakker om okkupasjon som om det var et slags trylleord.

Men hva mener du om de mange okkupasjoner som arabere står for, som islam står for, i en lang, lang rekke land? Som i dag er islamske diktaturer?

Skal heller ikke disse okkupasjonene møtes med blomster?

Jeg er i mot okkupasjon uansett hvor og hvem som står bak og nei de skal ikke møtes med blomster.

Kommentar #277

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Forbannet være den ånd som som ligger til grunn for at islam og deres tilhengere ikke tåler Israel.

Og forbannet være den ånd som som ligger til grunn for at Luther ikke tåler jødene.

Det er riktig at den ånd som ligger bak antisemittismen, og også den anti-israelske, er av Djevelen.

Han kjenner til Guds løfter til israelittene, og har alltid forsøkt å gjøre Guds ord til intet, - gjøre Gud til en løgner og en som ikke har makt til å holde sine løfter, - ved å tillintetgjøre folket. Han ser at Gud nå oppfyller sine løfter og vet at hans tid snart er omme. Og han raser!

Som vi alle selv kan se både i historien og i nåtiden.

Kommentar #278

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Fanatisme uten refleksjoner

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Jeg er i mot okkupasjon uansett hvor og hvem som står bak og nei de skal ikke møtes med blomster.

Dette er en fanatisme uten refleksjoner. Vold og lyst til voldbruk er desverre en realitet, ikke minst blandt palestinere seg i mellom og mellom deres brødre i landene rundt. Det er ikke alltid lett for de som har de rette livssyn og politiske ideer å plassere seg i et slikt terreng. Det siste vi har bruk for altså en slik fantatisme Algazhari målbærer uten reelle refleksjoner for å finne en løsning til alles beste. I mine ører fremstår den tankegang Alzaghari målbærer som selve problemet i regionen, den inhumane og refleksjonsløse fanatisme.       

Kommentar #279

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Det siste vi har bruk for altså en slik fantatisme Algazhari målbærer uten reelle refleksjoner for å finne en løsning til alles beste. I mine ører fremstår den tankegang Alzaghari målbærer som selve problemet i regionen, den inhumane og refleksjonsløse fanatisme.

Alzaghari viser ikke fanatisme, men rettferdig harme over å ha sitt fødeland okkupert. Beskyldninger mot enkeltpersoner her på forumet om "inhuman og refleksjonsløs fanatisme" bør forbeholdes kommentarer som Ludvig Eikaas leverer like over:

"Det er riktig at den ånd som ligger bak antisemittismen, og også den anti-israelske, er av Djevelen. Han kjenner til Guds løfter til israelittene, og har alltid forsøkt å gjøre Guds ord til intet, - gjøre Gud til en løgner og en som ikke har makt til å holde sine løfter, - ved å tillintetgjøre folket. Han ser at Gud nå oppfyller sine løfter og vet at hans tid snart er omme. Og han raser! Som vi alle selv kan se både i historien og i nåtiden."

Vi kjenner til at denne type religiøs fanatisme preger mye av konfliktene i midt-østen, men den er ikke representert her på forumet av Alzhagari. Derimot får vi den servert fra de mørke kroker av kristenbevegelsen!

Kommentar #280

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Herstads totale blindhet

Publisert over 6 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Vi kjenner til at denne type religiøs fanatisme preger mye av konfliktene i midt-østen, men den er ikke representert her på forumet av Alzhagari. Derimot får vi den servert fra de mørke kroker av kristenbevegelsen!

Den religiøse fanatismen vi ser utøvd fra allahs disipler som representerer de som ønsker Israel bort fra kartet,er åpenbar i alle nyheter hver eneste dag.

Hvor mange kristne bevegelser bruker vold i denne konflikten Herstad ?

Eikaas siterer Bibelen og Guds forutseelse om hva som skjer i Israel,og dette er altså "religiøs fanatisme" "fra de mørkeste kroker av kristenbevegesen"..... 

Snakk om å sile myggen og sluke kamelen. 

Kommentar #281

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Dette er en fanatisme uten refleksjoner. Vold og lyst til voldbruk er desverre en realitet, ikke minst blandt palestinere seg i mellom og mellom deres brødre i landene rundt. Det er ikke alltid lett for de som har de rette livssyn og politiske ideer å plassere seg i et slikt terreng. Det siste vi har bruk for altså en slik fantatisme Algazhari målbærer uten reelle refleksjoner for å finne en løsning til alles beste. I mine ører fremstår den tankegang Alzaghari målbærer som selve problemet i regionen, den inhumane og refleksjonsløse fanatisme.

Du har dessverre angrepet meg personlig flere ganger i dine kommentarer, jeg håper at du starter å diskutere litt mer saklig.

Jeg ha skrevet flere ganger at hvis du mener at palestinere er voldige og israelere er englere så kan jeg gi deg TALL på hvor mange døde og skadet fra begge sidene så kan du selv finne ut hvem som er voldige egentlig.

Ambefaler deg å ikke tenke religjon når du diskuterer denne konflikten

Kommentar #282

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange kristne bevegelser bruker vold i denne konflikten Herstad ?

for din info så både kristene og muslimer i palestina lever under okkupasjonen og begge blir drept og skadet hver dag..vil du ha TALL på hvor mange kristene døde i palestina av den israelske okkupasjonen? Denne konflikten skal ikke tas som religjon konflikt eller taper vi alle.

Kommentar #283

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

?

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
for din info så både kristene og muslimer i palestina lever under okkupasjonen og begge blir drept og skadet hver dag..vil du ha TALL på hvor mange kristene døde i palestina av den israelske okkupasjonen? Denne konflikten skal ikke tas som religjon konflikt eller taper vi alle.

Jeg spurte Herstad hvor mange KRISTNE det var som drepte i denne konflikten.

Du bør faktisk begynne å fatte at Israel driver med forsvar av eget land..ikke angrepskrig !

Hvis du vil finne agressjon i krig bør du se på hva dine trosbrødre i IS og Hamas driver med. 

Kommentar #284

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange kristne bevegelser bruker vold i denne konflikten Herstad ?


Om du tenker på lokale grupperinger, ikke mange. Men de få eksempler vi kjenner til, har markert seg ved sin brutalitet. Særlig den Israelstøttede SLA i sør-Libanon, bidrog i stor grad til å endre norsk opinion. Ikke minst pga svært mange norske ungdommer utsendt for å bevare freden, kom hjem med beretninger om denne gruppen.

Jeg kjenner også personlig nordmenn fra de kristenfundamentalistiske miljøene som engasjerte seg direkte i denne militsen. Dagens Syriafarere er ikke de første nordmenn som reiser til midt-østen for å sloss i paramilitære grupper.

Kommentar #285

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Keiser Hadrian

Publisert over 6 år siden
Marianne Solli. Gå til den siterte teksten.
eg sitter her med 3 forskjellige kart over "The growth of Roman Power in Asia Minor".

Som jeg skrev i kommentar på s. 13 - palestina betyr "innvadert land".  Arberene i området har ikke fått sitt DNA fra filisterne, men sitt navn. 

Da den romerske keiser Hadrian erobret Israel i 145 f. Kr. forsøkte han å legge lokk på det jødiske minnet og deres sterke tilknytning til landet Israel som sitt historiske hjemland.  Derfor ga han Israel et annet navn og han valgte bevisst en av deres tidligere historiske fiender.  Han kalte det Syria Palestina som er den latinske oversettelsen for filister.

Kommentar #286

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Fanatisme uten refleksjoner II

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Dette er en fanatisme uten refleksjoner.

De nedenstående sitatene taler for seg selv:

Holt (#275):

Misunnelsen mot jødene har sitt opphav helt fra misunnelsen som oppsto da Ismael ikke tålte at Isak lykkes på grunn av Guds velsignelse.

Dette er den ånd som ligger til grunn for at islam og deres tilhengere ikke tåler Israel.  

Eikaas (#278):  

Han (dvs. djevelen) kjenner til Guds løfter til israelittene, og har alltid forsøkt å gjøre Guds ord til intet, - gjøre Gud til en løgner og en som ikke har makt til å holde sine løfter, - ved å tillintetgjøre folket. Han ser at Gud nå oppfyller sine løfter og vet at hans tid snart er omme. Og han raser!

Som vi alle selv kan se både i historien og i nåtiden.  

Bratlie (#279):

Det er ikke alltid lett for de som har de rette livssyn og politiske ideer å plassere seg i et slikt terreng. 

Kommentar #287

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Litt mer om DNA

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Som jeg skrev i kommentar på s. 13 - palestina betyr "innvadert land". Arberene i området har ikke fått sitt DNA fra filisterne, men sitt navn.

http://www.texemarrs.com/042013/jews_not_descendants_of_abraham.htm

Du spurte om DNA, og jeg gikk inn og søkte, og du verden hvor mye interessant der var i disse trådene. Jeg kommer nok til å søke mer der, for dette er uhyre spennende lesning. Takk for dette tipset! I linken ovenfor sies det blant annet at det er ikke noen stor prosent av de som kaller seg jøder i dag, som virkelig er det.

Kommentar #288

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Da den romerske keiser Hadrian erobret Israel i 145 f. Kr.

Hadrian var romersk keiser 117-138 e.kr.

Kommentar #289

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

En annen og høyere etisk standard

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Jeg ha skrevet flere ganger at hvis du mener at palestinere er voldige og israelere er englere så kan jeg gi deg TALL på hvor mange døde og skadet fra begge sidene så kan du selv finne ut hvem som er voldige egentlig.

Skulle Israel heller ha valgt den arabiske standard?

Skyldes den situasjonen Israel befinnner seg i - i dag - at de gjennom sin nåtidige historie har vært for humane og snille?

I et intevju i Haaretz i 2004 med venstresidens historiske darling - som er lefties selv - Benny Morris - tok han til orde for at israelske ledere hadde vært for naive og godhjerta.

"It was a mistake to think that it would be possible to establish a tranquil state here that lives in harmony with its surroundings."

Jeg tror ikke de israelske ledere var naive, men de valgte etiske løsninger som lå på et annet verdiplan enn de ville ha gjort i nærområdene. Hvis jødene hatt valgt å oppføre seg som arabere, så ville situasjonen i Israel vært annerledes idag.

Eksempelvis - hvis jødene hadde vært arabere etter seieren i 1948, så ville Israel ha utvist alle arabiske innbyggere. Noen innbyggere ble faktisk utvist, men det var ikke det vanlige som var at de arabere som ønsket å bli fikk det innvilget.

Hvorfor gjorde ikke Israel som arabiske stater gjorde - utviste jødiske borgere og beslagela deres verdier og eiendommer? Sånn sett- så ville det ha vært en naturlig handling. Da ville ikke Knesset i dag hatt arabiske medlemmer som angriper Israels legitimitet og forsvarer arabiske terrorister.

Hvis jødene hadde vært arabere etter seieren i 1967, så ville Israel ha annektert Øst-Jerusalem og vist ut alle arabiske borgere. Dette var i den tid nærmest en forventet handling siden Jordan i 1948 hadde vist ut alle jøder fra Øst-Jerusalem - dette til tross for at jødene på den tid var i flertall.

Hvis jødene hadde vært arabere etter seieren i 1967, så ville Israel ha annektert Judea og Samaria - og Gaza - og vist ut allle arabere.

Når Israel ikke gjorde det - hva sier det om Israel og jøder?

Kommentar #290

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Marianne Solli. Gå til den siterte teksten.
Takk for dette tipset! I linken ovenfor sies det blant annet at det er ikke noen stor prosent av de som kaller seg jøder i dag, som virkelig er det.

Jeg vil hevde at om man identifiserer seg som jøde, har man all mulig rett til å kalle seg jøde. Dette uavhengig om denne identifikasjonen bygger på religion eller kultur.

Men om man velger å bruke tilhørighet til området for 2000 år siden som argument for eierskap til landet i dag, er det likevel interessant å merke seg at dagens palestinere med langt større sannsynlighet kan føre sine skektstavler tilbake til Jesus disipler enn hva innvandrede grupper fra Russland kan!

Kommentar #291

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
I et intevju i Haaretz i 2004 med venstresidens historiske darling - som er lefties selv - Benny Morris - tok han til orde for at israelske ledere hadde vært for naive og godhjerta.

"It was a mistake to think that it would be possible to establish a tranquil state here that lives in harmony with its surroundings."

"Venstresidens historiske darling"!!!???

Morris har fått kritikk fra høyresiden for å offentliggjøre funn fra sin historiske forskning om krigen i 1948 og kritikk fra venstresiden for å rettferdiggjøre de handlinger han har avdekket.

Som "politiker" står han altså på Nygaard sin side ved å rettferdiggjøre ugjerninger, men som historiker makter han ikke, som Nygaard gjør, å benekte ugjerningene!

Kommentar #292

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Jeg er i mot okkupasjon uansett hvor og hvem som står bak og nei de skal ikke møtes med blomster.

Hvem er de? 

Hva skal de møtes med? 

Kommentar #293

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Vrangforestillinger?

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Du har dessverre angrepet meg personlig flere ganger i dine kommentarer, jeg håper at du starter å diskutere litt mer saklig.

Jeg har ikke angrepet deg personlig. Da tar du deg selv altfor høytidelig. Tvertimot har jeg målbåret refleksjoner som du og dine forlengst burde tatt til deg. Jeg har påpekt det perverse i palestinernes politiske virkemidler, reflektert over historiske erfaringer rundt okkupasjon, hvilke nødvendigheter en nasjonalstat er betinget av, alternative handlingsmøndtre for palestinere, nødvendigheten for jøder til å sivil sikkerhet og borger-rettigheter, de realpolitiske situasjoner hos dine brødre i nabolandene, svakheter knyttet til palestinernes egne behov for sikkerhet og rettigheter.  Ditt mantra er en fanatisme runde begrepet okkupasjon.  Du avstår fra å kommentere de mest grunnleggende temaer og nødvendigheter rundt ditt folks behov. Det ser ut som at du er uten ideer om hva som faktisk legitimere og konstituerer et samfunn der sivil sikkerhet og borger-rettigheter kan slå rot.  Det er rett og slett farlig for palestinernes egen situasjon dersom Israel trekker ut sine styrker fra Vestbredden. Sannsynligvis er det farlig både for jordanere og palestinere siden dere da vil bli et lett bytte for IS. Er du sikker på at myndighetene på vestbredden nå ikke har møter med israelske myndigheter med tanke på hvordan møte utfordringen mot IS? Palestina var tross alt et av de første land som ble okkuipert av profeten Muhammeds etterfølger!  

Kommentar #294

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Jeg har ikke angrepet deg personlig.

Var det ikke du som for noen sider siden erklærte Alzhagari som tilhørende en gruppe "slike nordmenn vil vi ikke ha"?

Kommentar #295

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Dette ER refleksjoner

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
De nedenstående sitatene taler for seg selv:

Det er alltid lurt å ta med bakgrunner for hvorfor folkeslag er som de er.

Dette er faktisk skremmende mangelvare hos Israels fiender som åpenbarer seg også her på VD.

Kommentar #296

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Nyhetsdekning fra Danmark

Publisert over 6 år siden

Det er lett å se seg blind på nyhetsdekningen, hvis man ser NRK, Dagbladet, VG og slikt. 

Jeg vil derfor bare påminne om at dekningen er noe annerledes i vårt naboland Danmark, her fra dr.dk (altså tilsvarende NRK), sitat:

"Konflikten mellem israelere og palæstinensere fortsætter.

I et jødisk kvarter i byen Hebron på Vestbredden skød og dræbte en israelsk fodgænger lørdag en palæstinenser. Ifølge israelsk militær forsøgte den dræbte mand at stikke den israelske bosætter ned.

Og i det østlige Jerusalem mistede en kun 16-årig palæstinenser livet. Han blev skudt, da han ifølge politiet trak en kniv overfor to betjente, der ville kontrollere ham.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

40 palæstinensere og syv israelere er allerede døde i den seneste tids gadevold. Og Berlingskes korrespondent i Jerusalem, Allan Sørensen, siger, at volden tager til.

- De væbnede palæstinensiske organisationer opfordrer til den her slags angreb. I dag opfordrede Hamas' tv-station de unge palæstinensere i Jerusalem til at begynde at køre israelere ned med biler, siger Allan Sørensen til DR Nyheder.

Hamas er den militante bevægelse, der har magten i Gaza-striben.

- Dermed opfordrer de til at bruge mere end knive, da det er blevet for svært at smugle dem gennem de forskellige check-points, forklarer Allan Sørensen fra Jerusalem.

I alt blev tre palæstinensere dræbt og en fjerde alvorligt såret i dag lørdag.

Det sker efter mere end to ugers uro, som blandt andet skyldes palæstinensernes vrede over det, de ser som øget jødisk kontrol over al-Aqsa-moskeen i Jerusalem." Sitat slutt. 

Kilde: http://www.dr.dk/nyheder/udland/korrespondent-om-knivangreb-volden-tager-til-i-jerusalem 

Kommentar #297

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Hadrian var romersk keiser 117-138 e.kr.

Og jeg tror du kanskje forveksler meg med en annen. Jeg er ikke den kjente maleren som du nevner i #280

Kommentar #298

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Og jeg tror du kanskje forveksler meg med en annen. Jeg er ikke den kjente maleren som du nevner i #280

Beklager! For seint å redigere dessverre :-)

Kommentar #299

Sigurd Eikaas

34 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Eikaas (#278):

Han (dvs. djevelen) kjenner til Guds løfter til israelittene, og har alltid forsøkt å gjøre Guds ord til intet, - gjøre Gud til en løgner og en som ikke har makt til å holde sine løfter, - ved å tillintetgjøre folket. Han ser at Gud nå oppfyller sine løfter og vet at hans tid snart er omme. Og han raser!

Som vi alle selv kan se både i historien og i nåtiden.

Hvorfor er dette "fanatisme uten refleksjoner"?

Kommentar #300

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Opplagt

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Bratlie (#279):

Det er ikke alltid lett for de som har de rette livssyn og politiske ideer å plassere seg i et slikt terreng.

Det bør være helt opplagt at ikke hvilket som helst livssyn eller hvilket som helst politisk ideologi evner å oppebære et sivilisert samfunn. Man må forsøke å finne en løsning og uansett hva manmåtte mene: Løsningen ligger i hvilke fremherskende sosiale konstruksjoner som forefinnes borgernes tanker og verdier. Hva er galt med å reflektere over dette? Til overmål hr jeg knapt sitert et eneste bibelvers eller benyttet et eneste relgiøst argument. På den andre siden kan ikke ateister påberope seg mer gyldighet over sine politiske argumenter enn alternativene. Jeg antar at dine politiske argumenter er etisk forankret i ditt livssyn. Da er det en realitet at ditt livssyn er ikke mindre et påstandsparadigme enn et hvilket som helst gudebasert livssyn. Dette er jo opplagt selvom det ikke er politisk korrekt.    

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere