Shadi Alzaghari

12

Den nye Intifadagenerasjonen

Om vi ser på alle som er blitt skutt og drept av den israelske hæren de siste dagene, kommer det frem at de aller fleste er mellom 11 og 25 år, hvilket trolig ikke beror på tilfeldigheter.

Publisert: 11. okt 2015

Hvem er de drepte?

De drepte er i hovedsak barn og ungdom som ikke var født da den første intifadaen startet i 1987, og kun var småbarn da den andre intifadaen startet i 2000. Disse ungdommene kjemper mot den massive urettferdigheten de opplever. De har vært vitne til at Abu Ekhdera og El Dawabsheh-familien ble brent til døde av bosettere. De er ungdom som hver dag blir stoppet, ydmyket og banket opp ved checkpoints over hele Palestina. De er barn og ungdom som lever under fattigdomsgrensen fordi foreldrene blir fratatt arbeidsmuligheter og mobilitet som en følge av den israelske sikkerhetsmuren.

 

Hva vil de?

Dersom man opplever å ha begrensede muligheter for å oppnå god livskvalitet vil ikke kravene til bedring være høye. Det de palestinske ungdommene i første rekke ønsker er å kunne leve slik som ungdommer flest rundt om i verden gjør. De ønsker å gå på skole uten å bli banket opp. De håper å kunne møte venner og familie i andre palestinske byer uten å bli stoppet og sendt tilbake. De drømmer om å kunne gå til ro for kvelden uten å være bekymret for om de selv eller familiemedlemmer vil bli arrestert i løpet av natten. De vil være aktive på sosiale medier uten å være redde for at en status eller kommentar kan være nok til å få dem arrestert. De drømmer om bevegelsesfrihet og jobbmuligheter, for å kunne leve anstendige liv.

 

 

Hvordan skal kampen føres?

Palestinsk ungdom har vist seg å være kreative i metodevalg i kampen for rettferdig. De siste dagene har de vist en enorm mobiliseringsvilje i kampen for å bekjempe urett. De står opp mot okkupasjonsmakten og tvinger dem til å lytte til kravene om endringer. De manøvrerer kløktig i bruken av sosiale medier, trolig inspirert av suksessen hos ungdommer i andre land. Samtidig har de mistet troen på verdenspressen, de føler seg sviktet og oversett. Svaret blir da å opprette egne mediekanaler med direktesendte klipp, for å vise verden det som faktisk skjer, og ikke det som okkupantene ønsker å vise.

 

Israel/Palestinakonflikten kommer ikke til å bli løst uten at den israelske okkupasjonsmakten stanser sin overdrevne maktbruk. Drap på hundrevis av palestinske ungdommer reduserer ikke konfliktnivået, snarere tvert imot. Den israelske hæren burde tatt lærdom fra de siste to intifadaene og krigene mot Gaza - og ikke minst av det som har skjedd i Palestinas nærområder i den senere tid.

Kommentar #1

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Konflikten kan løses på to måter. 1) Sende alle jødene til for eks Svalbard og dere overtar landet. 2) Alle jødene går over til å bli muslimer og begynner å tilbe Allah
Kommentar #2

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Trur ikkje denne konflikten har sin løsning

Publisert over 6 år siden

Det er derimot et under at 2 mill. arabere har et fungerende hverdag som borgere i Israel.  Det eneste de er engstelig for er at Hamas, Islamic Jihad og PA/PLO/Abbas skal sette igang drapsbølger på tilfeldige jøder som endrer blikket på samhørigheten.  Ingen av disse 2 mill. har et ønske om å utvandre til omliggende arabiskmuslimsk fungerende samfunn uten demokratiske og menneskerettlige samfunnsordninger. 

Vi vet for lengst at arabere ikke har noe ønske om en andre eller tredje palestinsk stat ved siden av Israel - de vil ha Israel vekk fra kartet og jødene fordrevet. 

Legger inn en fersk snutt der vi møter arabere i Judea og Samaria som ser helt ordinære ut - dette er ikke jihadister - og det er faktisk en kvinne som er mest dramatisk i sitt svar på spørsmålet - "Hva vil skje med jødene hvis så skulle skje at araberene tok Israel?" 

https://www.youtube.com/watch?v=cJkxOF9QqEk

Svarene som blir avgitt gir ikke mye tro på at enstatsløsning er mulig - i så fall må Hamas/Gaza håndteres på en måte og de kreftene som ikke orker mer elendighet  og evighetsflyktninger støttes opp under og rekkes  en hånd ut til. 

Etter at Abbas misbrukte FN til å fyre opp under den drapsbølge vi nå har bevitnet - nå er vi vel der at vestlig media vil hoppe på å forsøke å fange opp de av Israel sine handlinger som kan brukes til negativ propaganda, mens de handlinger som ligger forut for gjengjeldelser blir underkommunisert. 

Det er på høy tid at araber- og muslimverdenen aksepterer at Israel og jøders nærvær er kommet for å bli.

Kommentar #3

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Knut Rasmussen.. De trenger ikke å bli muslimer, de må bare trekke seg ut av Palestina :-)

Kommentar #4

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Det er derimot et under at 2 mill. arabere har et fungerende hverdag som borgere i Israel. Det eneste de er engstelig for er at Hamas, Islamic Jihad og PA/PLO/Abbas skal sette igang drapsbølger på tilfeldige jøder som endrer blikket på samhørigheten. Ingen av disse 2 mill. har et ønske om å utvandre til omliggende arabiskmuslimsk fungerende samfunn uten demokratiske og menneskerettlige samfunnsordninger.

De palestinere som bor i Israel har det ikke så bra som du tror..det er veldig mye rasisme og forskjellsbehandling mot dem..

Kommentar #5

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Publisert over 6 år siden

De trenger ikke å bli muslimer, de må bare trekke seg ut av Palestina :-)

Og hvor i geografien blir det?

Kommentar #6

Siri Lill Thowsen

0 innlegg  7 kommentarer

Hvor er FN og EU?

Publisert over 6 år siden

Alle kriger og konflikter kan løses, dersom mektige internasjonale aktører ser seg tjent med det. Israels okkupasjon av Palestina,  Vestbredden og Gaza og annekteringen av Øst-Jerusalem, må derfor være i storpolitikkens interesse. MEN, det må da være en grense for hvor mye ødeleggelser, vold og drap, særlig på palestinske liv og eiendom, og særlig palestinske barn og unge, og som hele verden er vitne til, som kan tjene storpolitiske interesser!? De som hevder at det er israelske liv som det i hovedsak går ut over, som i kommentarene over, er enten uniformert, eller uinteressert i å sette seg inn i det hele bildet! Det kan ikke være altfor vanskelig å skaffe statistikk over drepte og sårede israelere og palestinere! 

Før neste rabiate kommentar til angrep på påstått ensidig palestinsk vold, bør innsender ha lest tallene over drepte og sårede på begge sider!

Kommentar #7

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Et Judenrein Palestina

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
De trenger ikke å bli muslimer, de må bare trekke seg ut av Palestina :-

med andre ord?

Kommentar #8

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg er en av de som er fornøyde om Israelene trekker seg til 1967 grensene..

Kommentar #9

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Det var vel ikke akkurat det du skrev.

Publisert over 6 år siden

Kan det bo jøder i ditt nye Palestina?

Ellers er det litt forunderlig at muslimer/arabere, som i følge deg har det så ille i Israel, ikke flykter til vesten.  De flykter jo til Vesten fra alle muslimske land i regionen.

Hvorfor skulle et eventuelt Palestina bli bedre for muslimer å bo i, enn disse landene?

Kommentar #10

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Palestinsk ungdom har vist seg å være kreative i metodevalg i kampen for rettferdig.

Er det kreativt å fremprovosere Israels ordensmakter? 

Hvorfor vender de seg ikke til sine arabiske brødre og søstre? Hvorfor skal de på død og liv inn i det knøttlille Israel? 

Kommentar #11

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Audun Wold. Gå til den siterte teksten.
Kan det bo jøder i ditt nye Palestina?

Ellers er det litt forunderlig at muslimer/arabere, som i følge deg har det så ille i Israel, ikke flykter fra vesten. De flykter jo til Vesten fra alle muslimske land i regionen.

Hvorfor skulle et eventuellt Palestina bli bedre for muslimer å bo i enn disse landene?

Før Palestina ble okkupert av israelene bodde i Palestina mange jøder, og muslimer/arabere som du kaller dem ha boddde der før staten israel ble laget/skapet :-) og det er israelene som ha kommet fra andre land til Palestina.
 

Kommentar #12

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Alzaghari: Israeler og jøde

Publisert over 6 år siden

Man må skille mellom moderate muslimer som faktisk og vitterlig aktivt vil leve sammen med jøder på den ene siden, og de militante muslimene som ser enhver jøde som et legitimt mål for å ramme Israel. Eller egentlig primært for å ramme jøder per se? Jeg minner om at angrep på jødiske familier verden over, i islams navn, ikke bare er tilfeldigheter initiert av galninger. Men det skjer såpass ofte at man  klart kan benevne det som en tendens. Statistikk viser da også at blant muslimer i Europa eksisterer det sympati for å ramme jøder som sådan. Verden over.

Apropos: Jeg går med kippa her daglig; og det har dessverre flere ganger skjedd trakasseringer, blitt levert klare skarpe meldinger, jeg har blitt vist fingeren og jeg har blitt usynliggjort i visse offentlige sammenhenger; ene og alene fordi jeg bærer kippaen.

Skiller du mellom israeler og jøde, Alzaghari? Skal jøder som sådan måtte forholde seg til de politiske krav mange palestinere fremmer og tvangsflyttes fordi de tilhører feil religion? Eventuelt regne med å bli lynavleder og container for andres frustrasjoner, mishag og sågar hat av folkegruppe? Om dette er tilfelle, så fraskriver palestinerne seg enhver moralsk rett til selv å ytre klager over det de hevder er dagens situasjon.

Kommentar #13

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Er det kreativt å fremprovosere Israels ordensmakter?

Hvorfor vender de seg ikke til sine arabiske brødre og søstre? Hvorfor skal de på død og liv inn i det knøttlille Israel?

Fordi israel som okkuperer deres land

Kommentar #14

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

OK.

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Før Palestina ble okkupert av israelene bodde i Palestina mange jøder, og muslimer/arabere som du kaller dem ha boddde der før staten israel ble laget/skapet :-) og det er israelene som ha kommet fra andre land til Palestina.

En god regel i enhver diskusjon bør være å svare på med-debattantenes spørsmål.  Særlig i sin egen tråd.

Evner/vil du det?

Kommentar #15

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Du kan jo gjøre et forsøk du

Publisert over 6 år siden
Siri Lill Thowsen. Gå til den siterte teksten.
Det kan ikke være altfor vanskelig å skaffe statistikk over drepte og sårede israelere og palestinere!

Det som er den store forskjellen er at - med et par unnatak - så er det drap på tilfeldige jøder fordi de er jøder som er det som Alzagahri kaller "kreativt metodevalg".  Vi har vært igjennom å kjøre ned tilfeldige jøder - drepe jøder i ortodokse klær - steinkasterlauget som ikke kaster småstein - bensinbomber og en annen "kreativ" som finner ut at det er like greit å gå for hele pakka - bli selvmordsbomber - som kvinnen som mislyktes noen timer tilbake.

År etter år ser vi det som kunne ha blitt en ny statsdannelses framtid beordret til å gå ut for å bli martyrerer for en propagandamaskin som ikke vil ha noen ny palestinsk stat - i så fall kunne de ha fått det tiår tilbake. 

Nå er det - når sant skal sies - kun et beskjedent fåtall av den arabiske ungdommen som er aktive i de ulike laugene og klokelig er det.  Ingen ser ut til å ha ansvar for disse - ingen tar til orde for å stoppe de og alle vet at her vil det gå med en og annen da IDF tar terrortrussel med det alvor som det innebærer. 

Det er en viss forskjell mellom tilfeldige offer og de som ser det som sin livsoppgave å erte på seg IDF nok til at en kan ende opp som død i ung alder.

Kommentar #16

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Skiller du mellom israeler og jøde, Alzaghari? Skal jøder som sådan måtte forholde seg til de politiske krav mange palestinere fremmer og tvangsflyttes fordi de tilhører feil religion? Eventuelt regne med å bli lynavleder og container for andres frustrasjoner, mishag og sågar hat av folkegruppe? Om dette er tilfelle, så fraskriver palestinerne seg enhver moralsk rett til selv å ytre klager over det de hevder er dagens situasjon.

Ja jeg prøver mitt beste å skiller mellom israelere og jøder..min kamp er ikke mot jøder men mot de som okkuperer lande mitt.

Kommentar #17

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Så svar, da Alzaghari!

Publisert over 6 år siden

Men kan du ikke besvare alle de spørsmål jeg stiller? Siden saken er så betent og det er snakk om sterke motsetninger, så er det faktisk her vesentlig at du legger alle kortene ÅPENT på bordet. Jeg siterer fra mitt korte forrige innlegg. Du har garantert lest det:

Skal jøder som sådan måtte forholde seg til de politiske krav mange palestinere fremmer og tvangsflyttes fordi de tilhører feil religion? Eventuelt regne med å bli lynavleder og container for andres frustrasjoner, mishag og sågar hat av folkegruppe? Om dette er tilfelle, så fraskriver palestinerne seg enhver moralsk rett til selv å ytre klager over det de hevder er dagens situasjon.

Og angående det du her svarer: Hvor mange palestinere gjelder dét svaret, tror du? Er det mange som stiller seg bak dine synspunkter her? Videre: Hva vil skje med sterkt væpnede grupper som f.eks Hamas, Al Qaida, Hizbollah osv? Og Iran som samarbeider med noen av disse - vil de akseptere et demokrati hvor deres innflytelse svinner hen?

Tror du disse nevnte væpnede militante gruppene frivillig vil legge ned våpnene om de får servert forslag som ikke harmoniserer med deres eget religionspolitiske program?

Kommentar #18

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Statistikk

Publisert over 6 år siden
Siri Lill Thowsen. Gå til den siterte teksten.
, bør innsender ha lest tallene over drepte og sårede på begge sider!

så langt - dette er stadig i endring - så er det 4 israelere og 17 arabere knyttet til de siste 11 dagers uro.

Som alltid - enten det er Hamas som erter på seg IDF - eller i Judea/Samaria/Jerusalem - så er tapene størst på arabisk side.  Nå er jo dette selvvillede handlinger og så påfølgende konsekvens, men det er beklagelig at Abbas/Fatah, Hamas og Islamic Jihad ser det som hensiktismessig og kreativt - som Alzagheni kaller det - å bidra til at mennesker dør - tilfeldige og unge - liv som kunne ha pustet og levd nå hvis fokus hadde vært rettet andre veier enn håpløs aktivisme.

http://www.aljazeera.com/news/2015/10/israeli-forces-kill-palestinians-east-jerusalem-151010093919975.html

Kommentar #19

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Men kan du ikke besvare alle de spørsmål jeg stiller? Siden saken er så betent og det er snakk om sterke motsetninger, så er det faktisk her vesentlig at du legger alle kortene ÅPENT på bordet. Jeg siteter fra mitt korte forrige innlegg. Du har garantert lest det:

Skal jøder som sådan måtte forholde seg til de politiske krav mange palestinere fremmer og tvangsflyttes fordi de tilhører feil religion? Eventuelt regne med å bli lynavleder og container for andres frustrasjoner, mishag og sågar hat av folkegruppe? Om dette er tilfelle, så fraskriver palestinerne seg enhver moralsk rett til selv å ytre klager over det de hevder er dagens situasjon.

Og angående det du her svarer: Hvor mange palestinere gjelder dét svaret, tror du? Er det mange som stiller seg bak dine synspunkter her? Videre: Hva vil skje med sterkt væpnede grupper som f.eks Hamas, Al Qaida, Hizbollah osv? Og Iran som samarbeider med noen av disse .- vil de akseptere et demokrati? Tror du disse væpnede militante gruppene frivillig vil legge ned våpnene om de får servert forslag som ikke harmoniserer med deres eget religionspolitiske program?

-Faren min er en av flere hundre tusen Palestinere som ble kastet ut av deres hus og langsbyer i 1948 og resultate på det at han og hans barn og barnebarn er fremdeles bor i flyktningsleier i sitt egen land, derfor vil jeg være ærlig å si at løsningen er at israelene trekker seg til 1967 grensene og alle israelene som ikke vil flytte seg må bare leve under den palestinske staten og følge vår lover og regler.

-Det er mange palestinere som også skiller melleom israelene og jøder.

-Ikke mulig å ha kontrol over alle gruppene du ha nevnet, men når det gjelder Palestinske grupper er jeg helt sikkert at de vil være med å legge ned våpnene om israelene trekker seg ut av palestina

Kommentar #20

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Fordi israel som okkuperer deres land

Er det ikke snakk om 'bestridte områder'? 

Hvor var Palestinerne når Jordan hadde kontrollen over (okkuperte) Judea og Samaria? 

Det var vestmaktene som den gang garanterte jødene et eget land. Det opprinnelige mandatet inneholdt også alt det som i dag heter Jordan, som er 5 ganger så stort som Israel, og som har 5 ganger mindre befolkningstetthet. 

Hvorfor klarer ikke flere palestinere å tenke fornuftig om disse tingene? Er det tillært? Av hvem? 

Kommentar #21

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor klarer ikke flere palestinere å tenke fornuftig om disse tingene? Er det tillært? Av hvem?

Hvorfor skal vi forlater vår land å flytte til andres sitt land? hva skal vi i Jordan når vi har Palestina?

Mest av israelene ha kommet fra land i Europa/øst europa og de landene er større en Palestina,hvorfor skal ikke israelene bare drar tilbake der de ha kommet ifra?

Kommentar #22

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Mest av israelene ha kommet fra land i Europa/øst europa og de landene er større en Palestina,hvorfor skal ikke israelene bare drar tilbake der de ha kommet ifra?

Er du ikke klar over hvem som vandt krigen den gang? Er du ikke klar over krigens regler? 

Er du ikke klar over at langt, langt de fleste palestinere den gang var tilfreds med landet de fikk med dannelsen av Jordan? Hvor er dine protester mot alle de andre landene som ble dannet den gang og ut fra samme situasjon? 

Israel er kommet for å bli. Det er på tide at den nye generasjon ikke opplæres i vold, terror og faenskap, og at de heller lærer seg å bygge sin egen positive fremtid. 

 

Kommentar #23

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Dette er bullshit

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
-Ikke mulig å ha kontrol over alle gruppene du ha nevnet, men når det gjelder Palestinske grupper er jeg helt sikkert at de vil være med å legge ned våpnene om israelene trekker seg ut av palestina

og det vet du, Algazhari.  Hadde det vært sannheten, så hadde vi hatt en ny palestisk stat og fred tiår tilbake.

Mannen som har tatt bilde av dette palestina jobber i UNRWA- en lærer fra Nablus

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202799226394946&set=a.2845935620720.2128547.1029282667&type=3&theater  

Legger inn noen logoer fra skolene i UNRWA regi som legger grunnlaget for aktivisme og steinkasterlaug i ung alder - det er ingen 67 border å skue på noen av disse

http://elderofziyon.blogspot.no/2014/11/unrwa-school-logos-erase-israel.html#.Vhpw7Sv4EcD

Palestinakomiteen i Norge har samme logo

http://palestinakomiteen.no/

Kommentar #24

Siri Lill Thowsen

0 innlegg  7 kommentarer

Kommentarer fra Knut Nygaard

Publisert over 6 år siden

En debatt skal vel helst være saklig, skal den ha noen verdi, mener jeg. Det mener jeg at flertallet av motkommentarene til hovedinnlegget i denne tråden ikke er, men er både usaklige og har en aggressiv tone. Knut Nygard har kommentert min kommentar. Jeg har ikke noen tro på at det er noe fruktbart å inngå en dialog med ham. Han har alt gitt uttrykk for sin fordomsfulle oppfatning i sine kommentarer, ikke mist i kommentar 2, avsnitt 2. 

Kommentar #25

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Israel er jødenes nasjonalstat

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Mest av israelene ha kommet fra land i Europa/øst europa og de landene er større en Palestina,hvorfor skal ikke israelene bare drar tilbake der de ha kommet ifra?

Det er bare 14 mill. jøder totalt i verden - ca. drøye 6 mill. bor i Israel - ca. 6 mill. bor i USA - de øvrige fåtall er spredt over hele verden - i Europa er det flest igjen i Frankrike. 

Jo flere arabere og muslimer som ankommer Norge og Vesten dess større blir trykket på de igjenværende jødene hver gang Hamas eller Abbas erter opp eller på seg IDF. 

Disse vender da hjem til Israel. 

På 90-tallet da Sovjet gikk i oppløsning åpnet det seg en mulighet for mange jøder til å vende hjem.  Noen fikk hjelp fra kristne menigheter som gjennomført i Operasjon Jabotinsky. 

I en kommentar sier du at for deg er det greit med en israelsk stat i samsvar med grensene før tapet av anneksjonen til Jordan - så sier du at her at disse bør dra dit de kom fra.

Kommentar #26

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Et tyveri er og blir et tyveri

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Israel/Palestinakonflikten kommer ikke til å bli løst uten at den israelske okkupasjonsmakten stanser sin overdrevne maktbruk.

Jerusalem og Midtøsten ble okkupert i 638 av muslimske jihadister. Hvorfor sier du at Israel er en okkupasjonsmakt, når det vitterlig er jihadistene fra 638 og deres etterkommere som er dem som er okkupanter.

Mener du at et tyveri kan bli et "eie"?

Kommentar #27

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Alzagharis tunnelsyn bidrar til polarisering og ufred

Publisert over 6 år siden

Jødene har i mange, mange, århundreder i mange land blitt trakassert, forfulgt, drept, forvist, usynliggjort, blitt utsatt for yrkesforbud og mobbet grovt. I en rekke land. De har alltid måtte leve på andres nåde under andre lands politiske systemers og folkegruppers vekslende forgodtbefinnende. Alltid. Nå lever mange jøder noen lunde, men absolutt ikke helt, mer trygt i Israel. En rekke krefter vil fjerne jøder også fra Israel. Til hvor? Tilbake til et konflikt-økende Europa hvor flere militante muslimer ofte utfører attentater mot dem? De kristne har sine mange store land, muslimene sine mange store land. Jødene har kun denne ene lille flisen i midtøsten. Men de skal ikke få bo der heller?

Men for første gang i historien kan jødene leve bak egne grenser. Trodde man. Israel og midtøsten er som kjent ikke akkurat et trygt sted for jøder, der heller. Jeg minner om at det finnes 150 muslimer pr 1 jøde i verden. Samme tallforhold i Norge for øvrig. Landet Israel er mindre enn Hedmark Fylke. Ergo bør man strebe mot sameksistens, ideelt sett. Men med en så sterk polarisering som sørges opprettholdt av militante og ekstreme grupper blir vel det nærmest umulig?

Muslimske militante grupper forfølger, trakasserer og bedriver attentater mot jøder i Europa. Jødene her flykter til israel, de flytter ikke, de FLYKTER fordi de lever utrygt i flere land. Ergo er de ikke typiske "okkuperende" sionister, slik de blir fremstilt i visse sammenhenger. Disse jødene søker trygghet. De militante muslimene i Europa bidrar dermed paradoksalt nok til at det blir enda flere (!) jøder i Israel i dag -  og for det andre bidrar volden og forfølgelsene til at jødene gjør som andre forfulgte: De samler seg om egen identitet, sikrer grenser og definerer sin eksistens ut fra status quo, som dessverre sakte forverres. Fordi de vil leve trygt; her er det dermed åpent for jødiske ekstremistiske grupper til å fiske i rørt vann og skafe seg definisjonsmakten. Selvsagt skal nye bosettinger på vestbredden avsluttes. Selvsagt skal undetrykkelse og trakassering opphøre. Men dette er begge parters ansvar. Ting henger sammen. Det nytter ikke her ukvalifisert og unyansert å presentere bastante krav om tilbakeflytting av alle israelere/jøder til grensene av 1967 og late som om dette alene bidrar til fred og sameksistens. Dette er hårreisende virkelighetsfjernt og naivt, og her kan man ikke være særlig bevisst eller våken, i tilfelle. Man må derimot aktivt bidra til troverdige løsninger hvor begge parter kjenner seg trygge på egen identitet og eksistens. Tror ikke at Hamas, Hizbollah, Iran, Al Qaida etc blir aktive partnere i en fredsprosess her.

I disse dager, så er det en omfattende fokus på fenomenet ´flyktninger´ og det å ivareta deres interesser og sikkerhet. Greit nok. Men flyktende jøder i Europa de siste tiårene fikk aldri denne oppmerksomheten; sågar heller ikke umiddelbart etter 2.verdenskrig. Flere land nektet da å ta imot jøder. Jøder som flykter i dag erfarer heller ingen spesiell omtanke fra vestlig- eller andre hold. De flykter visst fra "feil" sted?

Jøder som flykter er kanskje et fenomen som ikke trenger oppmerksomhet? Mange snakker i dag om store endringer internasjonalt; flyktningestrømmen endrer demografiske forhold, dette er noe vi må akseptere - sies det. Men de mange offensive og militante palestinerne vil altså ikke det? Jøder som har bodd i Israel i mange, mange, tiår burde selvsagt i demokratiets, menneskerettens og frihetens navn regnes med når de demokrafiske forholdene i den staten du vil opprette vurderes og evalueres forut for etablering. At du "er helt sikker på" at militante grupper vil nedlegge sine våpen om Israel trekker seg tilbake til grensene av 1967  holder ikke; sporene skremmer. Virkeligheten er faktisk den øverste dommer: Det eksisterer for mange muslimer ikke et skille mellom religonen islam og politisk islam. Også jøder kan for all del fortelle om mistede hjem, døde familiemedlemmer etc. Det er bare å se på verden; mange muslimske staters- og ditto grupperingers disposisjoner, adferd og attentater  bekrefter det jeg her viser til. Vi må forholde oss til realitetene, og ikke ønsketenkning. Jøder har brent seg på slikt i flere hundre år allerede.

Kommentar #28

Hans Olav Brendberg

63 innlegg  1085 kommentarer

Israel

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Er du ikke klar over hvem som vandt krigen den gang? Er du ikke klar over krigens regler?

Er du ikke klar over at langt, langt de fleste palestinere den gang var tilfreds med landet de fikk med dannelsen av Jordan? Hvor er dine protester mot alle de andre landene som ble dannet den gang og ut fra samme situasjon?

Israel er kommet for å bli. Det er på tide at den nye generasjon ikke opplæres i vold, terror og faenskap, og at de heller lærer seg å bygge sin egen positive fremtid.

er like evnelause til å manøvrera seg ut av sin eigen rasistiske statsideologi som regimet i Sør-Afrika var på syttitalet. Om det sionistiske regimet klarar å halda det gåande tretti år til er det maks.

Dei som driv mest med vald og faenskap er dei israelske statsmaktene. Heile ideologien med å driva med kollektivt tjuveri av andre sine landområde er nøydd til å føra til vald og faenskap. Slik har det vore i heile den perioden europeiske settlarkoloniar rydda landområde for opprinneleg busetjing.

Det er lett nok å snakka om "positiv fremtid" i eit land der eigedom og rettar er garantert av ei nøytral statsmakt. Det er verre for nokre millionar palestinarar som bur i eit land der rettsløysa blir organisert av og garantert av statsmakta.

Israel er ikkje "jødane sin nasjonalstat". Israel er den siste utopien utpønska i attenhundretalets Europa. Utopien blir halde ved like av millionar av menneske utanfor Israel, som held seg med eit svært selektivt verdsbilete. Og som utopiar elles dreier det seg om å knusa egg - utan at vi nokon gong får sjå den ferdige omeletten.

Kommentar #29

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Brendbergs sure oppstøt

Publisert over 6 år siden

Når vi ser bort fra en massiv produksjon av antipatiske mishagsytringer og påstander, som utelukkende speiler deg selv her, så står vi faktisk tilbake med det absolutte null hva gjelder forekomst av forsøk på saklig meningsutveksling om problemene og utfordringene i midtøsten. Hvorfor du ser det nødvendig å tømme det hele ut her på VD kan man jo kanskje undre seg over. Men dessverre, så er dette enøyede emosjonelle engasjementet hvor tenkningen er underlagt følelsene det vanlige når det gjelder midtøstenpolitikken generelt, og Palestina/Israel spesielt.

Kommentar #30

Hans Olav Brendberg

63 innlegg  1085 kommentarer

Emosjonelt?

Publisert over 6 år siden

«Problemer og utfordringer»,  skriv Nyhagen. Fint skal det vera, om halve ræva heng ute. Framleis kan Israel telja millionar i den flokken som stør kva Israel gjer – rett eller urett. Men denne flokken er minkande, og ikkje minst aldrande. Utopien døyr, og den som lyder vil ikkje ha vanskar med å høyra klokka tikkar. Særleg er stemningsskiftet mellom unge, amerikanske jødar påfallande – og på sikt eit svært stort trugsmål mot Israel som jødisk stat.

I denne stoda gjer dei fleste som fylliken som leitte etter bilnøklen under lyktestolpen. Ikkje avdi det var der han hadde mista dei – men avdi det var der det var lys nok til å sjå.

Sorry – eg har høyrt alt dette før. Når Nyhagen skriv: «Men dessverre, så er dette enøyede emosjonelle engasjementet hvor tenkningen er underlagt følelsene det vanlige når det gjelder midtøstenpolitikken generelt, og Palestina/Israel spesiel,» så kjenner eg meg svært lite råka. Eg har sett utopiar døy før, og kjenner mekanismane. Eg trur på desillusjonering og realisme. Det bur nesten fem millionar palestinarar mellom havet og Jordan-elva. Det finst ingen quick-fix for å bli kvitt dei. Før eller seinare vil draumen om den jødiske staten døy. Først då byrjar fredsprosessen.

Elles syner eg til desse artiklane som eg har lagt ut før

 

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat4/thread11580096/

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat4/thread11540734/

Kommentar #31

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Hans Olav Brendberg. Gå til den siterte teksten.
Slik har det vore i heile den perioden europeiske settlarkoloniar rydda landområde for opprinneleg busetjing.

Hvis man velger slik tilgang, hvorfor ikke gå tilbake til tiden hvor muslimene drev ut jødene fra landet sitt den gang? (636.)

Hvorfor velge et vilkårlig årstall fra løse luften? Følges denne linjen, er det grunn til generasjoner med "intifadaer" stort sett over hele verden. Allerede her avsløres slik tilgangsmåte som sterkt svekket. Den fremstår som like uredelig som selektiv og vilkårlig. 

Poenget må være å forholde seg til konkrete realiteter i nåtid, og søke å bygge noe positivt for fremtiden. 

Det får bli mitt siste ord akkurat i denne tråden. 

Kommentar #32

Hans Olav Brendberg

63 innlegg  1085 kommentarer

I skodda

Publisert over 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Hvis man velger slik tilgang, hvorfor ikke gå tilbake til tiden hvor muslimene drev ut jødene fra landet sitt den gang?

Hvorfor velge et vilkårlig årstall fra løse luften? Følges denne linjen, er det grunn til generasjoner med "intifadaer" stort sett over hele verden. Allerede her avsløres slik tilgangsmåte som sterkt svekket. Den fremstår som like uredelig som selektiv og vilkårlig.

Poenget må være å forholde seg til konkrete realiteter i nåtid, og søke å bygge noe positivt for fremtiden.

Den gongen muslimane dreiv ut jødane frå landet? Dette er ei oppdikta hending, og såleis vanskeleg å forhalda seg til.

Staten Israel forheld seg ikkje til konkrete realitetar i notid. Dei held fram med å ekspropriera jord, riva hus og så vidare og så vidare. Dette har dei halde på med i sytti år no. Så lenge ein held seg til Talmuds ord om at ikkje-jødar sin eigedomsrett er verdilaus får ein aldri noko gjensidig anerkjenning av noko som helst. Då byggjer ein på makt utan rett - og det går så lenge makta varar. Etterpå er det "rykk tilbake til start". Slik er jødisk historie.

Kommentar #33

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Brendbergs kamp mot egen skygge

Publisert over 6 år siden

"Emosjonell og svart/hvitt-tenkende" beskriver ditt innlegg. Og det bor 6 300 000 jøder i Israel. Det finst ingen quick-fix for å bli kvitt dem heller. Selv om argumentasjonen til enkelte virkelig kan se ut til å bygge på slike kvikke endelige løsninger.

Før eller senere vil ideen om å utradere Israel og kaste jødefolket ut ende der den hører hjemme; nemlig i den sykes sinn.

Først da begynner de første steg i den vanskelige fredsprosessen.

Israel kan ikke forhandle fred og sameksistens med noen som forut for samtale (!) har som mål at de skal utraderes som stat og jødene skal jages ut. Du burde heller våge å nyansere fremfor å konsolidere den hyperenkle og oversiktlige skyttergravsholdningen din. Men det er vel lettere å kritisere andres løsningsforslag  og samtidig skjerme egen posisjon for kritikk. Og din generelle og kategoriske dom over et folk: "Slik er jødisk historie" taler for seg selv. Din perfide og primitive fundamentalisme hva gjelder Israel og jøder er mer tøvete og tragikomisk enn irriterende.

Kommentar #34

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Hans Olav Brendberg. Gå til den siterte teksten.
Den gongen muslimane dreiv ut jødane frå landet? Dette er ei oppdikta hending, og såleis vanskeleg å forhalda seg til.

Utdrag fra wikipedia:

Muslimenes territoriale erobringer førte til at de gamle jødiske samfunnene i Midtøsten og Nord-Afrika ble underlagt islam. Allerede i islams første tid ble det utarbeidet klare regler for minoritetenes stilling i det muslimske samfunnet. Som "bokens folk" fikk jøder og kristne status som dhimmi. Mot å anerkjenne muslimenes overordnede stilling, underlegge seg en del restriksjoner, samt å betale en egen skatt, fikk jødene rett til utøvelse av egen religion og beskyttelse av liv og eiendom.

Pakten ble ikke alltid overholdt. I perioder ble restriksjonene ikke gjennomført, i andre ble jødene likevel utsatt for forsøk på tvangskonverteringer eller undertrykkelse. I mange tilfeller førte avtalen imidlertid til en forbedring av jødenes situasjon. Da Jerusalem ble erobret av Umar I, i 638, fikk jøder igjen adgang til byen, noe de ikke hadde hatt under de bysantinske kristne. Fra rundt 720 ble de imidlertid nektet adgang til selve Tempelhøyden, som nå var erklært for hellig område for islam.

Som dhimmi under muslimsk styre, var det vel ikke så lett å være jøde i Jerusalem. At jødene hadde det fælt under de bysantiske kristne kan godt være riktig, men jeg vil tro de fleste ble fordrevet under den muslimske jihad. Tviler sterkt på at de konverterte til islam. Jevnf de 700 jøder som ble drept da de ikke ville følge Muhammed og ble følgelig tatt  livet av. Altså de nektet å konvertere.

Kommentar #35

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Massiv barnemishandling

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
De drepte er i hovedsak barn og ungdom som ikke var født da den første intifadaen startet i 1987, og kun var småbarn da den andre intifadaen startet i 2000. Disse ungdommene kjemper mot den massive urettferdigheten de opplever.

Dette er massiv barnemishandling av de dreptes foreldre. Det er palestinske foreldre og palstinske myndigheters ansvar å holde sine barn og ungdommer vekke fra soner der de kan bli skutt og drept. Ut fra det du skriver ser ut til at palestinske foreldre/myndigheter sender sine egne barn mot israelske politi og soldater. Dette er et gjennomgripende og fullstendig uakseptabelt politisk virkemiddel for frigjøring. Begrensingen i bevegelsefrihet for palestinere er som følge av selvmordbombere hvilket også er et uakseptabelt politisk virkmiddel.  Det er mange, mange folkeslag som har levd under langt verre kår en palestinere men de bruker ikke slike brutale inhumane virkemidler som palestinerne benytter. Hele den palestinske frigjøringen fremstår som vankunne i statsmannskunst og ingen folkeslag må få politisk gevisnt av slike virkemidler.  Palestinerne er ikke utsatt for massiv urettferdighet fra israelere. Palestinere har alle muligheter for næringsliv og bevegelsesfrihet hos sine egne trosfrender og historiske venner mot Syria/Egypt/Irak/Iran/Libya/Libanon. Det burde vært mer enn nok av muligheter der dersom det politiske vanstyret ikke hadde vært så omfattende. Derimot burde palestinere tatt Israel til eksempel på de fleste områder som demokrati, ytringsfrihet, næringsvirksomhet, utdanning, rettsvesen etc.  Det er mange land som er helt uten natur-ressurser som evner dette på et greit nivå. Palestinerne må selv bevise sine evner til borger-rettigheter og sivil sikkerhet på egen områder før de kan kreve noe som helst fra Israelerne. Jøder i Israel er ike mindre flyktninger enn palestinerne. Forskjellen er at jødene har flyktet mye lenger og mange har mistet alt. Vi har med å gjøre 2 forskjellige flyktningegrupper som på forskjellig vis har evnet å styre sitt bo. Israel er et blomstrende land med høyt teknologisk nivå på næringsliv og samfunn. Palestinerne lever fortsatt i fattigdom og høye arbeidsledighet. Hvorfor lærer ikke palestinerne av israelerne? Palestinerne er da ikke avhengig av jøder for å livnære seg? De har da andre grenser enn mot Israel!  Det må være noe med det fremherskende livssyn hos palestinere flest som gjør dem så voldelige og tiltaksløse.  

Kommentar #36

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Muslimske militante grupper forfølger, trakasserer og bedriver attentater mot jøder i Europa. Jødene her flykter til israel, de flytter ikke, de FLYKTER fordi de lever utrygt i flere land. Ergo er de ikke typiske

Ja, du har rett og rapporten fra ISGAP (Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy) forsterker dessverre inntrykket av utbredt antisemittiske holdninger blant muslimer i mange land.

– Det er trist, men dessverre ikke sjokkerende, uttrykte Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i en artikkel i Klassekampen. Han frykter også at forholdene kan være like ille i Norge.

I 2012 gjennomførte Holocaust-senteret (På oppdrag fra regjeringen) en omfattende undersøkelse som gav skremmende kunnskaper om norsk antisemitisme. 12,5 prosent av den norske befolkningen har “utpregede fordommer mot jøder”, konkluderte forskerne. Like mange mente også at jødene selv har skylden for at de er blitt forfulgt. ISGAP- rapporten viser blant annet til en studie fra 2013 der kristne og muslimer i mange europeiske land blir spurt om jøder er til å stole på.

40 000 personer er intervjuet og den nye rapporten er basert på en rekke undersøkelser. Ett av funnene fastslår at antisemittiske konspirasjonsforestillinger står mye sterkere blant muslimer enn blant folk flest i Europa. I Frankrike mener 44 prosent av muslimene at det finnes en verdensomspennende sionistisk konspirasjon. Blant den franske befolkningen forøvrig tor 16 prosent på ideen om at sionistene styrer verden.

Den fransk jødiske bestefaren Guy Cohen uttrykte til VG i fjor, trolig det som er de fleste Franske jøders enkle håp, når han sa til VG at hans høyeste ønske for sine barnebarn er at de kan få bli i sitt fedreland Frankrike - uten å bli utsatt for vold og trusler.

- Likevel er det noen i dette samfunnet som vil ha oss vekk fordi vi er jøder. Antisemitismen har økt i pakt med den økte innvandringen fra muslimske land, fortalte han. Hans stemme, er ekkoet etter et uendelig antall jøder som opp igjennom historien har vært rystet og prøvet av hatefulle og morderiske regimer, politisk eller religiøs fundamentalisme. Handlinger som først kan ha vært isolerte tilfeller av "hverdagsrasisme", men som til slutt har kulminert i barbariske og hatefulle overgrep.

Dessverre både bekrefter og forsterker ISGAP rapporten den Fransk-jødiske bestefarens betraktninger.

Det tjener ingen å skape unødvendige fiendebilder av store folkegrupper, men hvorfor skulle det være riktig å snu seg vekk fra fenomener og holdninger som faktisk eksisterer.

Men dette faktgrunnlaget er også en kamp om sannheten, og ikke alle er villige til å anerkjenne at de finnes slike holdninger i store folkegrupper. Om det skulle være slik at ISGAP`s konklusjoner også er relevante for Norge, så er det nødvendig å finne gode plattformer for dialog med de miljøene som åpenbart dyrker antisemitismen.

Den jødiske tidsregning består dessverre av grufulle, endeløse og uavbrutte forfølgelser gjennom århundrene.

Kommentar #37

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
-Faren min er en av flere hundre tusen Palestinere som ble kastet ut av deres hus og langsbyer i 1948 og resultate på det at han og hans barn og barnebarn er fremdeles bor i flyktningsleier i sitt egen land, derfor vil jeg være ærlig å si at løsningen er at israelene trekker seg til 1967 grensene og alle israelene som ikke vil flytte seg må bare leve under den palestinske staten og følge vår lover og regler.

Det er trist at folk har måttet flytte fra området de kom fra. Men det kan være greit å ta med hvorfor dette skjedde. Om araberne ikke hadde gått til krig mot Israel, hadde ikke dette skjedd. Det er ikke slik at man gå til krig, mislykkes, og så få tilbake det man har tapt i krigen. Det er ikke slik det fungerer. Araberne har tapt hver eneste krig de har startet mot Israel, og bør snart ta dette inn over seg. Grensene fra 1967 er ikke interessante all den tid araberne angrep Israel etter dette - i 1973. Man kan ikke stadig vekk gå til krig og forvente at alle parter skal rykke tilbake til start for en ny runde. Nå er det på tide å akseptere at man har tapt, og så gjøre det beste ut av det. Finner som måtte flytte fra Sovjet, og tyskere som måtte flytte fra Polen, har kommet videre i livet for flere generasjoner siden. Det er bare palestinerne som driver med terror i generasjon etter generasjon. Kanskje på tide å tenke nytt...?

Kommentar #38

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Vel

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Disse ungdommene kjemper mot den massive urettferdigheten de opplever.

De kjemper snarere mot den urettferdigheten de har bitt indoktrinert til å oppfatte. Bare så det er sagt, jeg er helt enig i at de små palestinske barna er de svakeste i denne saken. De er uskyldige og gjør kun det de blir fortalt av foreldrene. Det er ingen tvil om at det å drepe slike små barn, er en stor uting av Israel.

MEN, hvorfor skjer denne urettferdigheten de opplever. Jo, fordi at foreldrene deres og de voksne generelt tviholder på et lederskap som er grunnlageet for det. Israel skulle være et land hvor alle som lever der kan leve fritt. Hvorfor er dette endret?

1. Fordi at jødene fikk del i Jerusalem? Selvsagt kan ikke det være grunnen. Hvis det er en folkegruppe som har krav på Jerusalem mer enn noen annen, er det jo jødene, og det selv om man legger bort alle argumenter knyttet til at de faktisk fikk stedet av Gud!. 

2. Fordi palestinerne urettmessig hevder at Jerusalem kun er deres by, selv om dette faktisk er det viktigste stedet for jødene, og kun de 3.viktigste stedet for muslimene? JA. Vi har alle sett dokumentasjonen som viser hvordan lederskap (både i palestina, land rundt Israel, og til og med land et stykke unna Israel) snakker om "Al Quds".

Så, hvis palestinerne faktisk vil ha fred, og de faktisk vil at disse uskyldige barna skal få en god og trygg oppvekst, må de slutte å støtte opp om tullestyresmakter som ikke har disse interessene! Jeg tror at makten til å kunne gjøre noe med dette, ligger helt og holdent i hendene til den jevne palestiner - hvis de tør å stå opp for sine barn istedenfor sine ledere!

Kommentar #39

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Problemet

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
De trenger ikke å bli muslimer, de må bare trekke seg ut av Palestina :-)

her er at det du kaller bare, baseres på en feil: Palestinerne mener altså at Jerusalem skal være deres hovedstad. At Jerusalem skal være deres. (Med Jerusalem mener jeg selvsagt gamlebyen, som altså ligger i det palestinerne kaller deres land)

Kommentar #40

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Feil

Publisert over 6 år siden
Siri Lill Thowsen. Gå til den siterte teksten.
annekteringen av Øst-Jerusalem

Øst-Jerusalem er altså stedet hvor gamlebyen ligger. Dette er jødenes aller viktigste sted, og det har det vært i 3-4000 år. At du kaller dette en annektering må vel knyttes til (la meg sitere deg) at du er uinformert eller uinteressert.

Kommentar #41

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg sier det igjen og igjen, det er ikke viktig for meg hva slag religion og tro har de som okkuperer Palestina...

Kommentar #42

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Jeg sier det igjen og igjen, det er ikke viktig for meg hva slag religion og tro har de som okkuperer Palestina...

Dette er derimot ekstremt viktig for gruppen som representererer en pervertert form for kristendom og som sitter i sofakrokene sine på sørvestlandet og dirigerer troppene sine med endetiden som målsetning. Det er stort sett disse du møter i kommentarfeltet i tråder som dette.

Kommentar #43

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Du sier også

Publisert over 6 år siden

igjen og igjen at Palestina er okkupert. La oss ha det helt klart, med Palestina mener man selvsagt det som er interessant, nemlig Jerusalem. Det er ikke strid om Vestbredden eller Gaza. Det det er strid om er Jerusalem, og det er jo nettopp dette som er grunnlaget for uenighetene!

Og litt har det vel å si at det er jødene som er der, i og med at de er de eneste gjenlevende folkeslag som faktisk hadde krav på stedet før muslimene kom. Hvis alle religioner hadde vært der de hørte hjemme georgrafisk, hadde det kun vært i Saudi Arabia det hadde vært muslimer, mens det i Israel var jøder, i Iran Zoroastrere, i Hellas gresk mytologi, i Egypt deres mytologi, i Norge norrøn tro osv osv

Kommentar #44

Shadi Alzaghari

12 innlegg  106 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Daniel Hisdal. Gå til den siterte teksten.
igjen og igjen at Palestina er okkupert. La oss ha det helt klart, med Palestina mener man selvsagt det som er interessant, nemlig Jerusalem. Det er ikke strid om Vestbredden eller Gaza. Det det er strid om er Jerusalem, og det er jo nettopp dette som er grunnlaget for uenighetene!

Og litt har det vel å si at det er jødene som er der, i og med at de er de eneste gjenlevende folkeslag som faktisk hadde krav på stedet før muslimene kom. Hvis alle religioner hadde vært der de hørte hjemme georgrafisk, hadde det kun vært i Saudi Arabia det hadde vært muslimer, mens det i Israel var jøder, i Iran Zoroastrere, i Hellas gresk mytologi, i Egypt deres mytologi, i Norge norrøn tro osv osv

Over 85% av Palestina er styrt av okkupentene, stort del av vestbredden er fremdeles okkupert.

Du skriver:  Hvis alle religioner hadde vært der de hørte hjemme georgrafisk, hadde det kun vært i Saudi Arabia det hadde vært muslimer, mens det i Israel var jøder, i Iran Zoroastrere, i Hellas gresk mytologi, i Egypt deres mytologi, i Norge norrøn tro osv osv

Du må lære deg litt mer om hitorien, det var ingenting som heter Israel før 1948 og i Palestina bodde alle slags folk og religjon. Israel har aldri vært et jødiskstat 

Kommentar #45

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Bør være glad for.

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Over 85% av Palestina er styrt av okkupentene, stort del av vestbredden er fremdeles okkupert.

Det fremstår nokså tydelig at det at det bør palestinere være glad for. Det var heller ingen palestinsk stat før Israel kom på banen og det forsåvidt mange år etter et den Israelsk stat ble proklamert. Israel hadde hverken Gaza eller Vestbredden fra 1948 til 1967 så der hadde palestinerne alle muligheter i 20 år. Hvor ble ikke en palestinske stat etablert i disse årene?  Det er vel ikke vanskelig å forestille seg et palestinerne ville blitt innvolvert i det Syrisk/Irakisk/Libanon-inferno dersom Israel ikke hadde eksistert. Det er ene og alene Israel/jødene som evner å garantere på legalt statsnivå sivil sikkerhet og borger-rettigheter for sine innbyggere i regionen. Dette nyter palestinere godt av nå for Israel vil garantert ikke akseptere IS operative i sin bakgård. Jeg synes det vil være veldig rart dersom ikke Israelsk myndigheter har en eller annen form for hemmelig samarbeide med Fata og Hamas over dette temaet pr. i dag. Det meste tyder på at Fata/Hamas er sjanseløse mot IS og ingen andre enn USA/Israel/jødene vil hjelpe dem mot IS.     

Kommentar #46

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Vel!

Publisert over 6 år siden
Shadi Alzaghari. Gå til den siterte teksten.
Over 85% av Palestina er styrt av okkupentene, stort del av vestbredden er fremdeles okkupert.

Du skriver: Hvis alle religioner hadde vært der de hørte hjemme georgrafisk, hadde det kun vært i Saudi Arabia det hadde vært muslimer, mens det i Israel var jøder, i Iran Zoroastrere, i Hellas gresk mytologi, i Egypt deres mytologi, i Norge norrøn tro osv osv

Du må lære deg litt mer om hitorien, det var ingenting som heter Israel før 1948 og i Palestina bodde alle slags folk og religjon. Israel har aldri vært et jødiskstat

Punkt 1: Det er altså Jerusalem det er strid om. Hvis ikke palestinerne hadde tullet det til med Jerusalem, hadde Vestbredden og Gaza vært fullstendig uinteressant.

Punkt 2: Jeg må lære meg mer om historien? Landet Israel ble først nevnt lenge før 1948. Det ble nevnt da Gud ga dette til hans folk, faktisk noen tusen år før 1948. Hans folk er jødene. Enkel logikk sier da at Israeel er jødenes land. Når det gjelder Jerusalem, er dette godt dokumentert gjennom Salomo og David. 

Kommentar #47

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Du er ikke historieløs, Alzaghari

Publisert over 6 år siden

Du er selvsagt kjent med historiske og nye Israel - hvis ikke finnes jo muligheter for å gjenoppvekke hukommelsessvikten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Israel 

Ved å bruke filmskuespilleren Jon Voight som eksempel - hva er det som gjør at ikke-jøder verden over enten kommer i på mange måter mer lidenskaplig forhold til Israel enn sitt eget hjemland?

Jon Voight er født 29.12.38. Hans far født av en tjekkisk far og en engelsk-amerikansk mor i New York. Han er kjent fra filmer som "Midnight cowboy, Picknic med døden, Runaaway train, Coming home o.s.v. - og ikke minst kjent for å være far til Angelina Jolie.

La oss gi ordet til Jon Voight - han er brennende for Israel.

https://www.youtube.com/watch?v=g-YtYL6br_8 

På reise i Israel i 2010 sier han "Gud ga dette landet til Israel - og da skal heller ikke Israel gi det bort."

På denne snutten ser vi - etter min menig - et gjenkjennbart følelsesliv knyttet til både landet og foket - og - dette er ikke skuespill.

Voight viser at han har fått med seg kunnskapen fra bibelen om Abrahams velsignelser - at krigene er et avgjort på mirakuløst sett - at det palestinske folk er programmert til - og fortsetter å programmere - hat og drapstanker inn i den oppvoksende generasjon.

Voight mener at det var feil av Israel å trekke seg ut av Gaza og overlate arenaen til Hamas.

Han forklarer sin lidenskap for Israel - det er mange grunner sier han - han sier han og har en lidenskap for sitt egen land som også er under en slags beleiring - han vil være en røst som høres for fremtidige generasjoner.

Kommentar #48

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Alzaghari. Og palestinernes skjebne som instrument i hendene på Hamas, Hizbollah, Al Qaida, IS, etc etc.

Publisert over 6 år siden

Du skriver i et tidligere tilsvar: "Ikke mulig å ha kontrol over alle gruppene du ha nevnet, -  men når det gjelder Palestinske grupper er jeg helt sikkert at de vil være med å legge ned våpnene om israelene trekker seg ut av palestina"

Dette siste du skriver er et fromt ønske som vi alle i prinsippet deler. Men det er dog nettopp også bare et fromt ønske: For det første har virkeligheten for lengst massivt overdøvet alle vakre ord og fromme ønsker her. Og for det andre så er din personlige forsikring lite verdt. Israel må forholde seg til realitetene som rår innenfor og utenfor deres landegrenser.

Og hva gjelder din innledning, sitert ovenfor, så illustrerer du her nettopp det som er hovedproblemet; faktisk den absolutt største hindringen for fred i Palesitina og Israel:

Det er nevnt tidligere og det må fortsettes å nevnes: Det palestinske folkets absolutt største fiender er i dag de militante islamske revolusjonære gruppene som f.eks. Hamas, Hizbollah, Al Qaida, staten Iran, osv. Disse har en langt mer utvidet agenda for området og ser på Israel som den største hindringen i denne prosessen.

Jeg har nevnte det før, og sier det her igjen: Det finnes ekstremister som fisker i rørt vann her. Også blant fiendene av israel. De benytter et narrativ som skaper sympati for kampen mot Israel, men har ikke palestinernes fremtid som primær-mål. Det palestinske folkets tragiske og skrekkelige skjebne er her faktisk intet annet enn et instrument i hendene til disse kreftene i deres kamp for den islamske revolusjonen i nærområdene. Palestinerrnes skjebne blir her det mediale narrativ som kjøres frem i vestlige medier for å fremme sin agenda og mobilisere antipati mot- og ensidig kritikk av Israel; som faktisk anses som flaskekorken og dermed hovedfienden av den islamske revolusjonen.

Og i berettiget sympati for det palestinske folkets rettmessige krav her, så har en rekke vestlige land også bitt på agnet og involvert seg nesten ensidig mot Israel. Men de bidrar dermed samtidig til at de militante kreftene som har en langt bredere agenda får større handlingsrom. Det er altså ikke det palestinske folkets skjebne, deres fremtid og et demokrati slik vi kjenner det - som er det eneste og primære målet for disse militante kreftene. De vestlige land blir her "nyttige idioter" som blir brekkstangen som åpner for nok en muslimsk "arabisk vår" som ender i kaos, krig og terror. Hvor jødene så til slutt får regningen for dette gildet. Fordi alt for mange involverte krefter absolutt ikke skiller mellom den israelske staten og jøder som sådan.

Dette bør man nå på palestinsk side endelig våge å ta fatt i; og ikke stillitende bejae og sympatisere med disse militante gruppenes aksjoner og heltemodige attentater mot israelske familier i landet og jøder i Europa. Altså fordi dere deler antipatien mot Israel og ikke har så mye imot den internasjonale fordømmelsen av landet som oppstår etter at Israel svarer på ekstremistenes terrorangrep. Ekstremistene som bevisst opprettholder konflikten og polariserer på det sterkeste er nemlig årsaken til at Israel konsoliderer seg.

Dere vil gjerne, men kan ikke få i pose og sekk her; dere taper nemlig på det selv.


Kommentar #49

Siri Lill Thowsen

0 innlegg  7 kommentarer

Kjære MIFFERE, At dere gidder!

Publisert over 6 år siden

Denne tråden har forlengs opphørt å være en debatt, selv om dette er en debattspalte! Dere bare skriver til og for hverandre. Saklige innlegg blir møtt med så mye usaklighet og fordommer at ingen gidder å svare dere lenger!

Kommentar #50

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Thowsen: QED

Publisert over 6 år siden

Takk for en god og tabloid illustrasjon: Du gjør jo her akkurat det du mener å kritisere. Det er ikke et innlegg overhodet. KUN en emosjonell og helt usaklig bredside.  Neste gang du reagerer emosjonelt bør du heller ta deg en tur; og ikke opptre på en måte som helt undergraver det du selv skriver. OG MIFFERE? Må man altså entydig være dét for å kritisere de standunkter du anser som riktige? Make til tåpelige og barnslige herskertekniske virkemidler. Om noen f.eks. kaller sine debattmostandere for "SV"ere og mener at dette er diskvalifiserende i seg selv (!), så er vedkommende mer enn tåpelig. Men for enkelte er metoden helt grei. Tabloid- og kategorisk svart/hvitt-tenikning er nemlig et problem og synlig bare hos politiske motstandere, må vite.  :)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere