Verdidebatt

Terrorangrep mot Israel igjen.

Israel opplever i disse dager terrorangrep hvor uskyldige jøder blir drept av palestinske terrorister uten at offeret har løftet en finger mot gjerningsmannen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Israel opplever i disse dager terrorangrep  hvor uskyldige jøder blir drept av palestinske terrorister uten at offeret har løftet en finger mot gjerningsmannen. Dette er ikke noe nytt for Israel som i de årene landet har eksistert stadig har opplevd at uskyldige mennesker blir angrepet av palestinske terrorister. Torsdag ble et jødiske ektepar drept foran øynene på sine fire barn. Ekteparet ble drept ved at det ble løsnet skudd mot bilen deres mens de kjørte på veien langs to bosetninger nord på Vestbredden. Fire av deres seks barn satt i bilen og var vitner til hendelsen, men ble ikke skadet.

I helgen ble ytterligere to israelere drept i Jerusalem.  Siste lørdag kveld gikk en palestiner løs på fem personer med kniv, noe som medførte at en rabbiner døde etter å ha blitt knivstukket   gjentatte ganger i overkroppen. Rabbineren etterlater seg kone og sju barn.

En 22 år gammel mann ble også knivstukket i overkroppen, og i likhet med rabbineren døde også han på sykehus den kvelden. Hans kone ble stukket i ryggen og brystet og ligger i pustemaskin. Ekteparets sønn ble skutt i beinet av samme terrorist. Terroristen skjøt deretter mot flere turister og politistyrker.

Denne type hendelser innen et så kort tidsrom er graverende selv i Israel og eskalerer en allerede spent situasjon mellom jøder og palestinere. De siste dagene har det vært store opptøyer både i Jerusalem og flere steder på Vestbredden. To palestinere døde under sammenstøtene. Det er også flere hundre palestinere som er skadet etter opptøyene. I tillegg til dette er det også skutt to raketter fra Gaza mot Israel søndag.

Situasjonen viser at fredsavtalen mellom partene er så langt borte som den kan bli. Etter talen som Abbas holdt til FN i forrige uke har gemyttene hos palestinerne økt. Talen som Abbas holdt til det internasjonale samfunnet ga også mange spekulasjoner om det nå kunne bryte ut en tredje intifada. Under bråket på Tempelplassen tidligere har det palestinske lederskapet inkludert Abbas benyttet anledningen til å fyre opp situasjonen mellom partene snarere enn å dempe situasjonen. Det er tydelig at intensiteten i opprøret blant palestinerne er større enn på lenge. Mye kan tyde på en tredje intifada, men uansett er det et faktum at volden har økt det siste året og vil sannsynligvis øke enda mer i Jerusalem.

Det norske medier nå rapporterer om situasjonen i Israel er sterkt preget av ensidighet i forhold til Israel. Slik har det vært tidligere under konflikten mellom palestinerne og jødene og slik vil det også fortsette. NRK og TV 2 som er de mediene som har størst antall seere/lesere pøser på med reportasjer som speiler Israel som den store stygge ulven i konflikten. Antallet døde israelere og palestinere blir referert, men måten de døde på sies det ikke noe om. Her finnes ingen nyanser eller tilnærming til konflikten som stiller spørsmål til terrorismen fra palestinerne. Ingen spørsmål til Abbas og hans kolleger i det palestinske lederskapet om hvorfor de støtter terrorisme og faktisk betaler dette med midler som de har fått fra det internasjonale samfunnet med Norge som leder i giverlandsgruppen. Eler er det blitt slik at den terroren som utøves i forbindelse med angrep på uskyldige mennesker er frihetskamp og heltemodige handlinger? Denne type utsagn hører vi ofte fra palestinske ledere.

Håpet om to statsløsning er snart bare en illusjon. Hvem kan forhandle med en leder som støtter terrorisme, som belønner drapsmenn som har drept uskyldige jøder. Vår egen utenriksminister Børge Brende sier hele tiden at han går for fred og to-statløsning. Det er han jo nærmest programforpliktet til, men med den utvikling som har vært de siste årene så bør det snart være betimelig å spørre om ikke utenriksministeren snart må se på nye løsninger. Brendes analyser av situasjonen begynner å bli temmelig forutsigbare.

Det virker som hele det internasjonale samfunnet har satt seg ved dommerbordet og bedømmer Israel etter helt andre standarder enn andre land. FN sikkerhetsråd sin ukes gamle resolusjon: Medlemmene av FNs Sikkerhetsråd framhever at muslimske tilbedere ved Haram al-Sharif må tillates å tilbe i fred, fritt for vold, trusler og provokasjoner."sier noe om virkelighetsoppfatningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt